Skocz do zawartości
IGNORED

jaki ekran do projektora i gdzie?

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

szukam w sieci i w większości nie podają ceny

czy ktoś może orientuje się gdzie na Śląsku mogę kupić ekrna do projektora

na co zwracać uwagę?

czy współczynnik odbicia 1,2 to dużo czy mało?

https://www.audiostereo.pl/topic/3137-jaki-ekran-do-projektora-i-gdzie/

Rodzaj ekranu powinien byc dopasowany do projektora, z którym bedzie uzywany, zarówno pod wzgledem formatu (4:3 albo 16:9) jak i wspólczynnika odbicia swiatla. Ten drugi element nie powinien byc z reguly wiekszy niz 1,3 dla wiekszosci projektorów, aby zachowac jak najlepszy kontrast obrazu. Niektórzy decyduja sie nawet na wspólczynnik ponizej 1,0 jesli jasnosc projektora jest wystarczajaco duza (wieksza niz 1000 ANSI lumen). Trzeba jednak pamietac, ze ekrany z tak niskim wspólczynnikiem nie sa wykonane z bialego materialu i ostateczna wiernosc kolorów moze budzic zastrzezenia. Bardzo popularna i niedroga firma produkujaca ekrany to amerykanski Da-Lite, dostepny takze w Polsce. Robia oni wiele róznych modeli rozwijanych recznie, elektrycznie, montowanych na stale oraz przenosnych. Warto zwrócic uwage na jeden z materialów w ich ofercie o nazwie High Power. Jest to unikalny material produkowany tylko przez Da-Lite o dosc niezwyklych parametrach. Pomimo duzego wspólczynnika odbicia (ok. 2,8) zachowuje on bardzo dobry kontrast obrazu, a duza jasnosc, króra umozliwia, pozwala na uzycie duzego ekranu (o przekatnej 100 cali i wiecej). Dodatkowo, produkuje on obraz o idealnej jednorodnosci bez wzgledu na mniejsze czy wieksze zafaldowania powierzchni. Kilka instalacji kina domowego, w których ten material uzywalem w pelni potwierdzaja jego zalety.

• 5 lat później...

Ten artykuł znam i nic nowego się nie dowiedziałem. Pytałem się o przedstawiciela, bo może za kaucją wypożyczyłby kilka wzorów. Już tak udało mi się u innego producenta, a nawet dwóch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.