Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizor LCD vs. tradycyjny, czy warto?

marcin316

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zastanawiam się nad kupnem telewizora, waham się jednak pomiędzy LCD i kineskopowcem. Z tego co zdołałem się dowiedzieć na tym forum, to przy zwykłym sygnale telewizji naziemnej LCD nie sprawdza się zbyt dobrze. Bardzo mało jednak oglądam taką telewizję, częściej jakiś film z komputera (DVD, Divix), czy w takim zastosowaniu warto kupić LCD czy też pomyśleć o jakimś tradycyjnym telewizorku? Teraz korzystam z monitora CTR Samunga 17" i karty telewizyjnej.

Wstępnie mój wybór padł na coś takiego...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli jednak lepszym wyborem był by telewizor tradycyjny to co byście proponowali do 2kzł? A może jakiś inny LCD w podobnej cenie?

Odległość od telewizora wynosić będzie około 2,5 - 3 m.

Z góry dziękuję za pomoc

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/31373-telewizor-lcd-vs-tradycyjny-czy-warto/

Witam. Jakiś czas temu tez stałem przed tym problemem. Zastanawialem sie czy kupic LCD czy tradycyjny czyli kineskopowy. Jeżeli bedziesz używać LCD tylko do DVD dobrej jakości to LCD bedzie dobrym rozwiązaniem pod warunkiem ze nie bedzie tani. Natomiast używając tv do kablówki czy DIVX lepszym rozwiązaniem bedzie zakup telewizora tradycyjnego. W tym przypadku proponuje Philipsa 32PW 9551. Mozesz podłaczyć go to komputera za pomocą zlącza HDMI jak i rówież oglądac na nim telewizje HD. Pozdrawiam

Witam. Jakiś czas temu tez stałem przed tym problemem. Zastanawialem sie czy kupic LCD czy tradycyjny czyli kineskopowy. Jeżeli bedziesz używać LCD tylko do DVD dobrej jakości to LCD bedzie dobrym rozwiązaniem pod warunkiem ze nie bedzie tani. Natomiast używając tv do kablówki czy DIVX lepszym rozwiązaniem bedzie zakup telewizora tradycyjnego. W tym przypadku proponuje Philipsa 32PW 9551. Mozesz podłaczyć go to komputera za pomocą zlącza HDMI jak i rówież oglądac na nim telewizje HD. Pozdrawiam

ja proponuje tobie kupno monitora lcd-tv

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to chyba najlepsze wyjście moim zdaniem w obecnej chwili i chyba sam go kupie rezygnując z kupna tv lcd

Ukryta Zawartość

potwierdzam opinię iz LCD jest dobry w przypadku oglądania materiału z DVD. do telewizji tradycyjnej lub innej LCD odpada kosztem panoramy kineskopowej. idź do marketu RTV i sam zobacz. te róznice widać od razu. polecam telewizor tradycyjny philipsa, panasonic to już nie to. pomysl także o samsungu slim ..... nie znam dokladnie modelu ale jest to kineskop, w obudowie slim, najczesciej czarnej. cena około 2000 zł.

Pół roku temu miałem ten sam dylemat i wybrałem kineskopowego Samsunga WS-32Z409P. Źródłami sygnału są tuner satelitarny / antena naziemna / odtwarzacz DVD. Do dziś zdarza mi się zachwycić jakością obrazu z tunera czy odtwarzacza.

W grudniu podłączałem 32 calowego Samsunga LCD, dostępnego w okresie bożonarodzeniowym po okazyjnych cenach około 2800 PLN. Niestety, modelu nie pamiętam. Źródłem sygnału był tuner satelitarny cyfry oraz DVD. Nie dało się tego oglądać! Rozdzielczość, nasycenie barw, kontrast - porażka!

kupno tv lcd ma sens jedynie przy sygnale hd jesli taki masz to spoko kup taki tv, jesli nie masz to radze poczekać i kupić tzw.przejściówke czyli monitorek 22"lcd-tv na którym oglądniesz sobie filmik dvd i tv z kablówki i popatrz na cene, moim zdaniem jest atrakcyjna, pozdrawiam

witaj, przyłączając się do głosów innych zdecydowanie odradzam kupno TV LCD, niestety te LCDeki wypadają rewelacyjnie tylko w sklepach na materiale demonstracyjnym HD, a już w konfrontacji ze odbiorem TV z kablówki, czy nawet Cyfry+ to jest totalna porażka. Chyba, że lubisz kreskówki .. bo to jedyne programy które da sie oglądać na LCD. Jesli szukasz TV do 32 cali to zdecydowanie polecam tradycyjny TV kineskowpowy bardzo dobry PHILIPS 32 PW 9551, lub np Samsungi z linii Slim (trochę droższy ale za to sporo płytszy). A jak szukasz wiekszego ekranu to albo plazma albo telewizor z tylną projekcją. Pozdrawiam

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Co do monitora LCD 22" to raczej odpada, troszkę za mały... nie sądzę też aby miał wyraźnie lepszą matrycę niż telewizor Samsunga który zaproponowałem.

Skłaniam się ku telewizorowi kineskopowemu, szczególnie że za cenę ~2400 zł będę miał jakiś najniższy model LCD 26" a przeznaczając podobną (lub niższą) kwotę na telewizor tradycyjny będzie to model znacznie wyższy. Poszukam czegoś co by mi odpowiadało...

Zakładając zakup terewizora LCD planowałem rezygnację z dodatkowego monitora komputerowego (po dokupieniu klawiatury i myszki bezprzewodowej) jednak kineskopowiec w tej roli chyba się nie sprawdzi...

Jeśli masz kupować LCD 26" a masz miejsce na CRT to zdecydowanie kupuj CRT. Za te pieniądze LCD to będzie tragedia. Oglądałem ostatnio u znajomych tv na takim małym tanim LCD w normalnych warunkach (czyli wieczorem - niewielkie oświetlenie) i to był dramat - jedna wielka pikseloza (przy takiej wielkości ciężko nie rozciągać obrazu do 16x9), smużenie i zero czerni. :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Boję się troszkę jaki obraz będzie na CTR z komputera... i jak to najlepiej podłączyć... Jeśli chodzi o CTR to nie musi być panoramiczny... nie palnuję też w najbliższym czasie zakupu źródła sygnału HD. Czy Samsung CW-29Z338T będzie dobrym wyborem?

Pamiętaj o tym że u nas tez kiedyś będzie telewizja HD, także kiedyś lcd będzie miał swoje 5 min, nie ma sensu chyba kupować crt i że tak powiem sie cofać, jeśli kupujesz crt to kup z opcją hd są philipsy z high definition, ja myślę że na kupno telewizora to chyba nie najlepszy moment, poczekaj i zobacz co stanie sie na rynku, pozdrawiam

marcin316, 2 Lut 2007, 13:11

>Boję się troszkę jaki obraz będzie na CTR z komputera... i jak to najlepiej podłączyć...

No tak - do komputera najlepszy by był prosty monitor LCD 17'' - dodatkowy koszt ok 700zł. Nie męczy wzroku i da ostrzejszy obraz.

Pamiętaj że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego :) Przynajmniej w tej cenie :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

marcin316, 2 Lut 2007, 13:11

>Boję się troszkę jaki obraz będzie na CTR z komputera... i jak to najlepiej podłączyć... Jeśli

>chodzi o CTR to nie musi być panoramiczny... nie palnuję też w najbliższym czasie zakupu źródła

>sygnału HD. Czy Samsung CW-29Z338T będzie dobrym wyborem?

Witam. Jak podłaczyć CRT z komputerem to juz Ci opisałem. Jeżeli obraz z kompa być bardzo dobry to telewizor musi posiadac możliwosc wyswietlania wysokich rozdzielczości (HD). A takie mozliwosci posiada wspomniany juz wczesciej Philips i Samsung WS-32Z409P. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.