Skocz do zawartości
IGNORED

Kondy Jantzen i Mant

conri

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś gdzieś na forum chyba pisał, że Mant to fabryka czeska lub słowacka. Jantzen - wiadomo. Zobacz, czy i na ile duże są różnice w brzmieniu i podziel się swoim doświadczeniem z kolegami z forum :)

Mogą to być teoretycznie kondy robione przez Mant, ale na licencji Jantzena (ale bez prawa do jego logo)

Corni ---> jaki kolor napisów ma ten Jantzen? Jeśli niebieski to to samo co Q4 i Mant. Jak złoty to nie wiem czy to jest to samo ale nie zmienia to mojej opinii, że Mant, Q4 i Jantzen MKP to niestety kupa ;(

Nadają się do tanich kopułek w budżetowych zestawach.

Jak chcesz tani i dobry kond to kup sobie rosyjskie MBGO, Boscha MP, Siemensa MKV ostatecznie SCR MKP ale na napięcie 630V.

>jaro4444

SCR s p e c j a l n i e skonstruowany dla wysokotonowych kopułek jest na napięcie 100V i ma oznaczenie KP albo SA. Są dużo droższe niż te na 630 V !

Podobno ostatnio nabyłeś właśnie dwa takie kondzia w/w celu. Mogę zapytać, jak się sprawują?

Jeśli chodzi o Jantzeny i Mant, to są dokładnie te same kondensatory, tylko pod inną marką.

tt

Toptwenty słuszne uwagi.

Poważnie to kolega pytał o kondy w cenie mniej więcej Jantzena. Więc podałem mu przykłady. Sam polecam jednak jeśli kogoś stać SCR KP Zn lub Mundorfa M-Cap Zn (można pojechać po bandzie i brać Supreme ;).

Jak zauważyłeś kupiłem SCR KP Zn i czekają na razie w szufladzie na nową konstrukcję ;)

Corni --->

jeśli chcesz tanio i dobrze to kup sobie w Rawim-Elektronik Boscha MP 10uF za 10zł/szt. Na wysoki daj MP 5uF (5 zł/szt) + 2x1uF (2zł/szt). Na miejscu możesz pomierzyć kondy i może uda Ci się dobrać tak ok 6.8 - 6.9 uF co już będzie do przyjęcia w Twoim przypadku.

Będzie o parę klas lepiej jak Jantzen ale przy cienkim sprzęcie lub kopułce może boleć :D

Jaro4444 a co myslisz o ruskich K40y-9 i o teflonach FT-2 jako bocznikach?

W zwrotnicy mam jantzena 3,3u i w pierwszym przypadku dolozylbym 0,2-0,4u, teflonu ze wzgledu na wielkosc 0,1u.

Czego moge sie spodziewac?

Pozdr.

Ps. Cos mi sie wydaje, ze gdyby jantzen nie byl robiony w Polsce i kosztowal tyle co scr to bylby rownie ceniony.

a ten k40y? Podobno to najlepszy olejny kondensator, tym cokolwiek zepsuc bylo by trudno. K40y dalbym wiecej, wlasnie 0,2-0,4u a alternatywnego teflonu 0,1u.

W przypadku k40y te wartosci (w stosunku do 3,3u) jako boczniki sa spore, ale dobry zlego nie zepsuje;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.