Skocz do zawartości
IGNORED

Bowers & Wilkins Guild

cloudior

Rekomendowane odpowiedzi

no ale jaka jest roznica..bo taki podjesciem to zaraz mozemy napisac ze ja bym wolal 802..bo po co 803:)..jest jakas duza roznica miedzy 803 S a bez S..czy tylko niunase jakeis male..tak samo jak w 802 S i d..podobno roznica jest ale to tylko male zmiany wiec wydawanie na diament okazuje sie zmarnowanym pieniadzem..

Dzięki, ale czy ta różnica jest warta na pewno 1000zł :) A i jeszcze jedno, wśród miejscowych tj. forumowych wszechwiedzacych demiurgów audiofilii którzy posiedli słuch absolutny panuje pogląd że Denon + bowersy z serii 602-603 to niezbyt szczesliwe połączenie. Prognozują krwawienie z uszu i temu podobne atrakcje odsłuchowe. Czy jest w tym ziarno prawdy czy też to powielanie obiegowych stereotypów?

w ucho zakuc moga..bo takei wlasnie one sa. Napewno nie podlanczaj pod niego zadnych aplitunerow KD bo bedzie lipa..u mnie gralo z Rotelkiem 02 i tez potrafilo w ucho dac..dlatego rada jest taka..poki nie pojdziesz do sklepu czy do znajomego posluchac tego, to chyba nikt ci nie doradzi. Z B&W jest tak- albo je sie lubi albo nie!!!jak je polubisz- ich dzwiek to nigdy zapewne zostaniesz przy firmie B&W. A pozatym ucho sie zawsze przystosowuje i to co moze cie meczyc przez pierwsze 3 miesiace sluchania potem zniknie:)

Gentile - ja słuchałem tych 602 s3 przez 2 lata z creekiem 4330 mkii ; i potwerdzam opinie że ze żle dobranym wznacniaczem to krew z uszu , męczyło dłuższe słuchanie a niektórych płyt nie dało się słuchać głośno , niedawno zmieniłem tego creka na starego strusa 140 ( jakiś stuningowany model )bez wcześniejszych odsłuchów w ciemno przez allegro , i nigdy nie myslałem że coś jest w stanie zmienić te kolumienki aż tak bardzo że nawet moja żona powiedziała !!!" nie podoba mi się ten wzmacniacz !! jest za ciepły i delikatny !!! , a ja mogę teraz słuchać godzinami bez jakiegokolwiek zmęczenia uszu i nawet bardzo głośno .

:-)))))

Generalnie nie mam nic przeciwko brzmieniu obfitujacemu w wysokie tony, momentami mogą być nawet dosć agresywne , jeśli nagranie tego wymaga. Talerz powinien brzmieć jak talerz, metalicznie bez sztucznych zmiekczeń czy "audiofilskich" ociepleń tudzież zaokrągleń czy wygładzeń. Problem w tym żeby nie popaść w ekstremum i uniknąć syczenia, szeleszczenia czy zapiaszczenia. Czy np Denon PMA 860, uważany za dosć jasny i analityczny+ CD HK 750 uwazany za stsunkowo ciepły i łagodny zgraja sie systemowo z tymi gośnikami zeby wywołać wymienione efekty i uniknać tych niepożadanych.

Słuchałem Bowersów przez ponad rok z Cambridge Audio. W/g powszechnie panującej tu i nie tylko tu opinii, to było jedno z najgorszych rozwiązań. A ja tak nie uważam: nie męczyłem się, nie miałem nadmiarów ani niedomiarów wysokich, żadna tam przesadna analitycznośc, czy suchość. Teraz na lampie jest ogólnie lepiej, ale CA z B&W będę zawsze miło wspominał (słucham głównie klasyki jakby co)

Pzdr

Maki

Wiesz jak to jest...to jest tak ze jeden przyjdzie do mnie do domu poszlucha mojego zestawienia i powie...extra, przyjdzie nastepny i powie..ale lipa..dzwiek rozlazly, meczacy, gora wyostrzona, zalamanie na konturze srednich tonow takie i siakie:...heheh..

A ja mam doczynienia z CDM1 i CDM 7NT. Testowałem je ze wzmakami MFA300 i Primare SPA20, kabelkach Audionova Quasarus (Standard i Active) oraz na Transparent Cable Musicwave i Musicwave bi-wire.

7NT z MFA300: większa moc i charakterystyka dźwięku A300 innego niż PrimareSPA20 zaowocowała brzmieniem dobitniejszym, krystalicznym, precyzyjnieszym, z dużą ilością mięsistego dołu... z kolei SPA20 dawał więcej spokoju i zamulenia-ciepła ;-))... na 18m2 te 7NT się jednak trochę duszą, nie ma co słuchac głośniej bo zaraz bas zaczyna dominować...

CDM1 z MFA300: na 18m2 zadziwiająco fajnie, dół nie tak głęboki, ale ogólnie bardzo muzykalnie, choć miejscami trochę ostro i natarczywie (metalowy tweeter), słuchanie z przyjemnością

kabelki:

7NT na bi-wire Transparent Musicwave i Quasarus Standard: na dłuższą metę było męczące, uszy bolały, dźwięk intenstywny, ostry

7NT na samym Musicwave single wire: przestrzeń, muzykalność, chłód, sterofonia

7NT na Quasaur Active: bardzo OK, wysunięta średnica kosztem basu, wysokie mogłyby być lepsze (czasem jednak dziwnie ostro metalicznie wybrzmiewają talerze)

7NT na Musicwave bi-wire: przestrzeń, przestrzeń, przestrzeń, chłód, wybrzmiewające dźwięki, głębszy bas, ale jakby mniej kontrolowany, średnica wycofana...

Witam Kolegów w klubie...

Mnie już powoli kurf*** bierze z ustawieniem kolumn... jak ktoś wcześniej napisał testuje przestrzeń po bokach na Amused to death R.W. i słucham gdzie piesek szczeka na początku. Na początku szczekał po prostu na środku (czyli boki obcięte na maxa!!!).

Gdy odstawiłem na 60-70 centymetrów od bocznych ścian to jest lepiej (szczeka gdzieś z boku po prawej stronie ale nie tak jak powinien - a wiem jak powinien bo słuchałem tej płytki na wielu innych sprzętach....)

I na chwile obecną nie wiem co tu zrobić żeby było lepiej - ma ktoś jakiś pomysł? I jeszcze pytanie - o co chodzi z tym "odginaniem" kolumn- mam kolce pod podstawkami więc mogę coś podnieść opuścić ale nie wiem czy o to chodzi z tym odginaniem :)

Pozdro

Co powiecie na to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Macie jakies doswiadczenia z wplywem takiego tuningu na ten model?

Ukryta Zawartość

>>>MusicFinder

Chodzi o to, czy płaszczyzna głośników jest równoległa do ściany za, czy też kolumny są skierowane osiami głośników do środka (czy celują w głowę słuchacza, czy może za głową, czy może przed).

Chyba o to chodzi

Ciekaw jestem czy ktoś zna ten model:)

Matrix 808 - to tak jakby dwie Matrix 801-ki w jednej obudowie. Waga 85kg/szt. Ja ich nie słuchałem - słuchał/widział ktoś? To jakiś absolutny egzotyk w B&W.

Ukryta Zawartość

post-5050-100008462 1170854710_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam nadzieje że tortury nie polegały na puszczniu mu muzyki z B&W :) Tak nawiasem mówiac najlepsza do tego celu byłaby wiązanka "przebojów" Rubika, Bajora, A.M. Czopek, Wtórnaua i Norki Johnes

Może ktoś jeszcze miał do czynienia z modyfikacjami 603 s3 przez Mc Gyvera i chciałby podzielić sie wrażeniami

A Ja mam do Was pytanie: B&W 60S3 z czym słuchaliście i czy podobało Wam się, czy też nie i dlaczego.

Nadal nic nie kupiłem - jestem cierpliwy ponieważ mam mnóstwo innych wydatków (remont mieszkania, wesele, budowa domu), ale w końcu nadejdzie ta chwila i kupię do nich "właściwy" wzmak :-)

Pozdrawiam

Pixeel

no wiec ciesze sie ze sa entuzjasci tej kontrowersyjnem marki a raczej stylistyki dzwiekowej lansowanej absolutnie we wszystkich seriach ja kocham ten styl!

Po prostu wbrew wszelkim komentarza ,sprzecznym nieprzychylnym komentarza forumowiczow dojrzalych i poczatkujacych mi taki dzwiek odpowiada powiem wiecej jest po prostu odzwierciedleniem mojej koncepcji

mnie nie interesuje cieply zamulony, pastelowy dzwiek

brodawid..popieram Ci rekoma i nogami i wszytskim innym...te kolumny albo mozna znienawidziec albo pokochac..ja zrobilem to 2-gie, a teraz jak mam 803...to wogole nikt mi nie powie ze cos lepij gra u niego w domu:)))...porostu tego nie darade opisac..dzwiek jest tak potezny i tak wielki...a to mi sie bardzo ale to bardzo podoba!!!!!!!

nie bez S...pewno bym musia dopalcic nastepne 3k zl za S..a nie wiem jak one graja ale wiem ze zwyczajne 803 graja duzo bardzij muzykalnie niz 703..duzo wiecej szczegolow..i to takich bardzio slyszalnych ktore moze i w 703 bylo slychac ale nikt na to wogole nie zwracal uwagi..duzo lepsza scena..wsumie najbardzi co na nich mi sie podba to wokal..kazde nagranie gdzie ktos spiewa..cudnie poprostu...juz kobieta mi suszyla glowe ze chce zamienic, ze szkoda kasy i wogole..jak tylko uslyszala odrazu widzialem usmiech na jej ryjku;p..heheh...naprawde roznica miedzy 703 a 803 jest bardzo duzo...niemalze przepasc...

Posiadam - słucham B&W od 5 - 6 lat, najpierw byly to Nautilusy 805 ,teraz 804.

Słuchalem ich, we wszelkiej możliwej konfiguracji i po tak długim czasie potrafily mnie mnie zaskoczyć ;-)

Zacytuje sam siebie z watku ,któren spadł po trzech wpisach ;-).

"Słuchałem 803D ,a mam w domku 804 . Dla mnie to juz jakby inne kolumny, inny klimat, inny rodzaj dźwięku.

Ja szukałem do MACa kolumn raczej chłodnych , analitycznych , jasnych i 804 spełniają te warunki idealnie,

może czasem żałuje ,że się nie pokusiłem na 803 ,ale pierwotnie miałem obawy - moje 18m ? Teraz już bym nie miał.

Zakładam ,że nie mówimy tu o głośniku wysoko tonowym z Diamentem bo nie ma co porównywać - przepaść ;-)

Ale reszta ,sprawa gustu i kwestia zestawienia z czym to ma grać .

Ja po dołożeniu do 804 i końcówki 252 , preampu MACa mam z tych kolumn bas jak z armaty i juz nie myślę o subwooferze :-)

804 potrafią zabrzmień plastycznie, barwnie i zarazem analitycznie.

Kompletna bzdurą są twierdzenia ,ze to kolumny zimne ,sterylne i za bardzo analityczne ,ze to dźwięk studyjny !!

To wielkie nieporozumienie i po prostu nieznajomość czy nie umiejętne zestawienie tych kolumn.

Miałem w domku preamp - prekit Audio Note M-7 i barwa dźwięku byla fenomenalna - nawet troszke przesłodzona ,

przebarwiona - jakby przegietę w druga stronę - przyznam sie ,zatkało mnie - jak potrafią zagrać 804 ;-)"

a moje 7NT, które przyznaję dusiły się w 18m2 - teraz są ze mną w Rydze na pokoju jakieś 25m2 + dodatkowo kuchnia 10m2 i korytarz gdzieś z boku.... i chyba zdejmę kolce bo basu brakuje ;-)))))))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.