Skocz do zawartości
IGNORED

Karta grafiki do obróbki video i zdjęć

Falco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ta karta nadaje się do obróbki wideo?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moja wątpliwość rodzi się stąd, że ma ona na pokładzie 32MB RAM, a powinno być min 256MB przy obróbce video.

Nie wiem w jaki sposób ona zarządza i komunikuje się z RAMem systemowym w PC.

W komputerze jest 4GB RAM i można wydzielić np 1GB na obróbkę Video.

Pytanie czy ta karta potrafi korzystać z RAM systemowego i czy ma to sens? np ze względu na czasy opóźnienia (nie mam doświadczenia z szyna PCI Express x16)

pozdrawiam F

Ukryta Zawartość

pozdrawiam F.

Karta zajmuje się tylko wyświetlaniem obrazu ew. liczeniem renderów, nakładaniem tekstur itp głupot w grach.

Obróbką gfx i wideo zajmuje się CPU.

Z RAMu systemowego korzytstały tylko niekróre karty gfx w laptopach - co spowalniało system i było to fatalne rozwiązanie - coś jak pamięc Chip w Amidze.

Pewnie karta jest tak szybka ze 32 MB RAM jej wystracza - to dość do pokrycia obszaru widzialnego ekranu, reszta to już efekt komunikacji PCU - pamięć- karta.

Od dziesięciu lat do profesjonalnej pracy z grafiką używam tylko kart Matrox. Po prostu najlepiej odwzorowują kolory. Demonami szybkości nie są, ale przy takim zastosowaniu nie jest to najistotniejsze. W tej chwili nalepiej jest zaopatrzyć się w model Parhellia, jest nawet taki z pamięcią 256.

zwolennik łagodności

Falco, wszystko zależy od tego na jakim poziomie zaawansowania chcesz te filmy obrabiać. Jeśli ma to być zwykłe cięcie scen w AVI DV z kamery plus dodanie jakiegoś napisu to od biedy ten gniot Matroxa wystarczy choć w niektórych programach edycyjnych podgląd w RealTime może nie być osiągalny a i niektóre nowsze programy edycyjne mogą w ogóle odmówić współpracy z tą kartą graficzną z uwagi na brak kompatybilności z DX9 (pewien tego nie jestem ale chyba G550 z DX9 zgodny nie jest). Jeśli masz zamiar bawić się poważniej w obróbkę video, efekty, korekta obrazu, może jakieś kompozycje to jest to ze wszech miar wybór niewłaściwy.

Do pracy z filmami wideo karty Matroxa nie są przeznaczone. Do obrazów 2D wśród niedrogich kart trudno znaleźć lepsze. Gniotów tej firmy nie znam, więc się o takich modelach nie wypowiadam.

zwolennik łagodności

tutaj warto zajrzec:

Ukryta Zawartość

korzystam czesto z kart quadro wprawdzie wielomonitorowych NVS (nawet x 10) i czasami 3D ale sa to produkty najwyzszej jakosci i scisle specjalizowane i te do video tez powinny byc super :)

Ukryta Zawartość

a jeszcze dodam ze 10 monitorow na PNY to zaden problem (ilosc ograniczona windowsem) a matroxa odpalalismy z 4 monitorami i niestety matrox ... szkoda gadac kupa smiechu w firmie byla :) a pisali ze hoho :D

Ale ja mam jeden monitor i nie potrzebuję obróbki 3D i karty za 1000$. Obrabiam zwykłe zdjęcia skanowane lub od fotografa w tiffie max 24MB sztuka, a filmy zapisywane przez FireWare z DV na HDD i wycinanie lub wklejanie wstawek w miejscach, które słabo wyszły i spokojnie dałem linka do karty za 150$.

Mam starego matroxa G400 i byłem zachwycony jakością ... coś mi się zdaje że parhelia (coś brzydka nazwa) jest okrojoną wersją serii G. (?)

F

pozdrawiam F.

Nie, Parhellia jest najwyższym modelem Matroxa do zastosowań, powiedzmy, półprofesjonalnych, jest dużo lepsza od serii G. Poczytaj np. tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

• 2 tygodnie później...

>Falco

OK, pamiętałem o tym. Parhelia jest krytykowana (jeśli już) za niezbyt dobre wyniki w 3D (co Ciebie nie obchodzi), natomiast nie tylko moim zdaniem w 2D jest klasą dla siebie. W mojej pracy np. najważniejsza jest wierność odwzorowania barw - i tu jest rewelacyjna. Na dwóch monitorach sprawuje się świetnie (co np. przy CAD się bardzo przydaje).

zwolennik łagodności

Radzę szukać odpowiedniego monitora - przy połączeniu DVI karta praktycznie nie ma wpływu na jakość w 2D , przy analogu karty matrox dają po prostu ostrzejszy obraz bo mają lepszej jakości wyjścia analogowe.

Przyłącze się do tematu ;)

Poszukuje karty, wymagań nie mam dużych:

-karta musi mieć złącze DVI (dlatego wogóle wymieniam)

-MUSI być fabrycznie bez wentylatora

Będzie służyła głównie do pracy biurowej i oglądania filmów, w gry nie gram (raz na dwa tygodnie z kolegami po sieci w starcrafta czy red alerta ;) ) Obecnie mam GeForce 4 MX440 i mi wystarczała. Cena możliwie niewygórowana, ale przy moich wymaganiach to chyba nie będzie problemem ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.