Skocz do zawartości
IGNORED

pokrywa gramofonowa - samoróbka

mikowaj

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z drogich forumowiczów napotkał kiedyś problem wymiany zużytej pokrywy gramofonowej na nową?

Mówię oczywiście o starych maszynach do których części zamiennych nikt już z żyjących nie produkuje.

Zastanawiając się nad rozwiązaniem i buszując w sieci, wpadłem na pomysł zlecenia realizacji takiego projektu jednej z firm zajmujących się robieniem gadżetów z plexi. Niestety, pojedynczy egzemplarz takiego wyrobu jest dość drogi.

Może w takim razie ktoś już coś takiego robił i jest w stanie polecić firmę lub alternatywny pomysł?

https://www.audiostereo.pl/topic/31469-pokrywa-gramofonowa-samor%C3%B3bka/

Wymierz dokładnie potrzebne formatki i zleć wycięcie.Nawet w Castoramie . Maja tworzywo w większych formatkach 100x50 Pamietaj o odjęciu grubosci materiału. Najlepiej z polimatakrylanu PMCA.Krawędzie niestety trzeba kleić .mozna chloroformem lub klejem matowym i wykończyć narożnymi (kontownikami) listwami L.

Nie będzie to oryginal ale osloni przed kurzem. Formowanie przez tłoczenie odpada -koszty

tak, robiłem kilka pokryw do linn, ale w fig "C" (cena firmowej ~700,-PLN)

Pleksa nie cieńsza niż 4 mm. W "C" robi się na górze łódka. Jeśli zaginane też boki, to może być 3 mm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przyznam, że zależy mi na względach estetycznych.

Znalazłem firmę, która za 150PLN zrobi coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam !

Dwa pytania:

1. Jak giąć polimetakrylan metylu (plexi) # 3 mm.

Mam giętarkę do blach, może dałoby się ją wykorzystać, jaka temperatura, co podłożyć, aby ze stalą się nie stykało ? ?

2. Mam gramofon Technics SL-QD33 w dobrym stanie, nowa wkładka jedzie, ale pokrywa zmatowiona, porysowana okropnie, ale cała jest, żadnych pęknieć, zawiasy ok, może kto zna takich fachurów, którzy ją za powiedzmy stówę odnowią, czy mam sam eksperymentować (jestem DIY w wielu dziedzinach)? Pomocy !

pzdr apasio

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.