Skocz do zawartości
IGNORED

IC i glosnikowy - poszukiwania

Avant

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem posiadaczem DVD i ampli Yamaha modele 1700.

Aktualnie szukam okablowania a dokladnie:

2xRCA, glosnikowy na frony 2 lub 4x2,5mb.

Podsumowujac szukam dobrego brzmienia w stereo na podstawie KD.

Interesuje mnie szczegolowa gora oraz detalicznosc. Musi to brzmiec dynamicznie.

Nie potrzebuje poteznego basu, ma byc punktualny.

Aktualnie "gram" na RCA Tech+Link XS oraz QED Silver Anniversary XT (w biamp).

Wczesniej na frontach mialem RealCable BM250 i wysokie byly lepsze choc nie

siegaly tak wysoko.

Po zmianie na QEDa jest poprawa w pewnych aspektach niestety gora daje po uszach.

Posiadam Wharfedale Diamond 9 (fronty 9.5)

Preferencje: rock i okolice.

https://www.audiostereo.pl/topic/31597-ic-i-glosnikowy-poszukiwania/

witam.

moze z tad cos wybierzesz :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tu nic dla siebie nie wybiore.

Wstepnie, po recenzji z AudioVideo, jako glosnikowy przymierzam sie do Atlas Eqator.

Planuje test IC polskich producentow (Audionova, Albedo, Argentum) w cenie 200-600PLN tylko sie zastanawiam czy nie lepiej bedzie jak juz bede mial cos nowego do glosnikow (na QED nie chce bo jak napisalem wysokie sa nie do przyjecia).

Ew podebrac do testow cos z glosnikowych w/w firm. Co polecicie?

Avant, 15 Lut 2007, 13:41

>Wstepnie, po recenzji z AudioVideo, jako glosnikowy przymierzam sie do Atlas Equator.

Atlas to moze byc dobry wybor. Mam ich sieciowke i zdecydowanie pobila Supre LoRad. Atlas to jakis klon firmy Ecosse czy jak jej tam - zalozona przez ludzi, ktorzy odeszli. Jako nowicjusze na rynku musza sie wkupic dobra jakoscia za rozsadna cene. :-) Jezeli robia tak dobre IC i glosnikowe jak owa siciowka to warto sprobowac.

pzdrw

soso

Jeszcze osławione na forum Sonus Oliwa taniej wersja pełna na neutrikach. Dobre IMHO do stereo i kina są Mogami Pure - tanie coś ok. 35-40 zł za m. Kiedyś ich uzywałem do stereo teraz dobrze się spisują z frontami w kinie, na pewno nie wyostrzą niczego, a przestrzeń nie zła. Oczywiście te kabelki jeśli nie chcesz wydać więcej.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

>Wstepnie, po recenzji z AudioVideo, jako glosnikowy przymierzam sie do Atlas Equator

zarówno interkonekty, jak i kable głośnikowe atlasa, to moim zdaniem ścisła czołówka, zwłaszcza w poszczególnych kategoriach cenowych do 1000 zł. sądzę, że spośród interkonektów najlepszym stosunkiem ceny do jakości charakteryzuje się explorer. dla mnie - rewelacja, w każdym aspekcie przekazu. piszę to, choć mam na zbyciu w bardzo dobrej cenie questora (dostałem w prezencie tuż po zakupie explorera) - kabel tańszy i też niezgorszy. z głośnikowych atlasów polecam hypera 2.0. super przestrzeń, szczegółowość, a przy tym spokój i kultura przekazu. bas też taki jak trzeba. warto posłuchać.

witam,

a co z konfekcjonowaniem kabli głośnikowych?

lepiej to zrobić, czy nie ma sensu?

jeśli tak, to widełki, czy banany?

temat okablowania jest przeze mnie poznawany toteż dorzucę jeszcze klika pytań:

interconnect, głośnikowy, czy zasilanie - który kabel jest najważniejszy w systemie stereo?

na koniec zupełnie prywatne pytanie: poszukuję kabla głośnikowego, który rozprzestrzeni mi dźwięk w całym pomieszczeniu bo niestety nie mogę sobie ustawić kolumn tak jak bym chciał... (info o sprzęcie w o mnie)

moje typy: audioquest type 6+, audionova moonwalk, flatline 4 - czy może ktoś z Sznownych forumowiczów mógłby coś doradzić w tym temacie?

To "zaczepie" inaczej. Moze tez od tego nalezaloby zaczac cala zabawe.

Jaki interkonekt przy sprzecie ktory posiadam zapewni szczegolowa gore z duza dynamika i iloscia powietrza.

Jaki zakres cenowy wziac pod uwage?

Czy rozwiazanie dwa w jednym (KD i stereo za pomoca koaksjalnego) np Digilitz Fadela to dobra droga czy sie tego pogodzic u mnie nie da?

oprócz wymienionych przeze mnie atlasów polecam sprawdzenie nykiel audio c-50 za ok. 350-400 zł. kabel ma swoich gorących zwolenników i przeciwników. z całą pewnością jednak jest baaardzo przestrzenny i szczegółowy. dla niektórych wręcz za szczegółowy. w systemach którym tego brak może być superrozwiązaniem.

--> radoslavm, 17 Lut 2007, 13:26

Wypożycz kable. Najlepiej żebyś miał dwa w tym samym czasie. Będziesz mógł porównać czy słyszysz różnice. Tak naprawdę to właśnie ustawienie sprzętu i adaptacja akustyczna pokoju mają ogromne znaczenie.

Kabel nic nie poprawi. Te lepsze po prostu mniej psują.

Jeśli chodzi o konfekcję to z elektrycznego punktu widzenia widełki są lepsze niż banany, bo zapewniają lepszy kontakt. Zresztą pocynowany na końcu kabel i dobrze przykręcony w terminalu nie będzie wcale gorszy. Konfekcja na pewno poprawia wygodę użytkowania.

Ja na Twoim miejscu pokombinował bym w miarę możliwości z ustawieniem kolumn i kątem nachylenia do słuchacza.

witam 4kowal

dzięki za odzew, z kablami tak zrobiłem i stanęło na audioquestach.

natomiast w moim małym pokoju możliwości ustawienia kolumn nie jest za wiele dodatkowo siedzę bliżej jednej...

ale walczę:)

Jestem po konkretnej rozmowie i powidziano mi, ze w tej konfiguracji sprzetowej nie warto inwestowac w Hypera biwi(150PLN/mb). Wystarczajacym rozwiazniem bedzie Equator biwi 60PLN/mb).

Chcialbym aby decyzja byla taka abym nie musial zalowac, iz nie zdecydowalem sie wydac wiecej.

Ze swiadomoscia, iz kablami nie poprawie brzmienia sprzetu, wiec jest gdzies ta granica gdzie nie warto juz dokladac oraz ze kabel za 2 zl nie bedie gral lepiej niez ten za 1zl.

Bede eksperymentowal z Fadelem Digilitz. Sprobuje go porownac z laczowkami x2RCA do 500PLN.

4kowal:

Wlasnie jestem po obliczeniach przewodu z konfekcja. W moim przypadku w rozwiazaniu biamp potrzeba az 16 bananow/widelek i okazuje sie, ze stanowi to 2/3 wartosci samego kabla. W zwiazku z tym lepiej zainwestuje w lepsze "druty" ale z pocynowanymi koncowkami. Slyszalem takze o tulejkach na koncowki. Jak to wyglada w przypadku tych dwoch rozwiazan w praktyce z wygoda i wplywem ma dzwiek (jesli takowy jest - to na co uwazac)?

--> Avant, 23 Lut 2007, 09:19

Tulejki stosowałem tylko w elektrotechnice przy zakańczaniu przewodów które były linkami. Tulejki zapobiegają rozdwajaniu się końcówek. Taki sam efekt daje pocynowanie. W elektrotechnice stosuje się tulejki, gdyż lutowanie zajmowało by za wiele czasu podczas montażu, a tulejkę szybko zaciska się zaciskarką.

Ja bym na Twoim miejscu zrobił to samo. Dołożył do lepszego kabla i pocynował sobie końcówki.

Avant-sprubój tych kabelków;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to dobry wybór na lata.

pzdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

no i mam:

fronty Atlas Hyper bi-wi konfekcjonowany bananami Atlasa na bi-amp, jako ic Atlas Voyager.

Pierwsze wrazenie wieksza liczba informacji. Gitara Satrianiego nagle miala wiecej efektow uzytego flangera. Wysokie sie uspokoily nie daja tak po uszach jak para Tech+Link plus QED XT. Kable wydusily juz chyba max basu w Diamondow. Nie dudni ale niestety czasem "szuka" rytmu Brak mu po prostu punktualnosci co skutkuje tym, ze znane nagrania brzmia jakos wolniej. Scena sie przyblizyla i na tym mi min. zalezalo. Ale co musze uznac jako wade to brak powietrza! Wczesniejsza para drucikow doskonale "oddawala" rozmiar pomieszczenia, wszelkie naturalne poglosy. To jakby ktos to wszystko wycial. A to przeciez kilukrotnie drozsza para znow odnoszac sie do poprzedniego duetu!

Na razie jestem po 2 godz grania czekam wiec na ostateczne uzyskanie brzmienia. Zobaczymy co bedzie jutro po kilkunstu godzinach rozgrzewki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.