Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze wracajac do mojego watku. Sugerowaliscie Roth Oli power 5. Teraz dopiero sie zorientowalem, ze znajoma posiada Roth Oli RA2. Jak w stosunku do nich maja sie te co sugerowaliscie?

Bardzo dziękuje za odpowiedź, z wyglądu Te Edifiery R1280T są bardzo ładne, czytam, że mają słabe niskie tony, mam nadzieje, że oceniają to ludzie którzy na codzień słuchają muzyki na wysokiej klasy sprzęcie :D. Raczej nie znajdę aż 400zł na model 1600. Możecie coś jeszcze powiedzieć apropo tych głośników ?

Bardzo dziękuje za odpowiedź, z wyglądu Te Edifiery R1280T są bardzo ładne, czytam, że mają słabe niskie tony,

To są kolumny z wooferem 4", więc cudów nie można oczekiwać. Schodzą do ~65 Hz @ -3dB (taka średnia z różnych pomiarów). Jeśli chcesz pełniejszego brzmienia, to Edifier R2600 (jakoś w okolice 50 Hz @ -3dB zejdą, a to jest sporo niżej niż 65 Hz -3dB). Z zestawami z subem w tej cenie nie ma co porównywać, bo takie tanie zestawy z subem nie grają naturalnie, tylko efekciarsko.

W sumie jeszcze jedno pytanie. Jak mialbym niby podlaczyc te Roth Oli (czy jakiekolwiek inne glosniki ze speakers output [nie wiem jak ta koncowka sie nazywa]) do PC nie majac wzmacniacza, tym bardziej ze jeden glosnik ma tylko w/w wejscia (czyli te biegunowe). W przypadku wzmacniacza sa wejscia biegunowe i RCA, a z RCA do 3.5 mozna przejsc i tak do pc. A bez wzmaka? Nigdy nie podlaczalem zadnych ''wiez'' do pc wiec jakos tego nie widze.

Kolumny musza byc aktywne, czyli miec wbudowany wzmacniacz, jeszcze lepiej jak maja uklad bi amp, czyli dedykowane wzmacniacze do kazdego z przetwornikow. To tak z podstaw podstawy. Wtedy podlaczasz je poprzez "jacka" lub kablem usb, jesli maja wbudowanego DAC - mowiac w skrocie karte dzwiekowa. Druga opcja to wzmacniacz ktory laczysz z PC, a do wzmaka kolumny pasywne. Inaczej sie nie da. tzn. jeszcze mozesz sluchac za pomoca bluetooth lub innych bezprzewodowych technologii. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Na podstawie tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) rozumiem wiec, ze glosniki pasywne z 2 parami wejsc biegunowych (2x+ i 2x-) sa zwyczajnie bezsensu. Wg tego co jest napisane bi wiring nie poprawia brzmienia, jedynie bi amp, o ktorym wspomniales, ale wtedy musza byc glosniki aktywne i kazda z par wejsc biegunowych musi miec swoj filtr/wzmacniacz. Popraw mnie jesli cos przekrecilem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tonny

Niekoniecznie. Hifi.pl tam masz czesc wiedzy, druga czesc to proby i szukanie wlasnego krolika.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• 2 tygodnie później...

Witam forumowiczów i mam takie pytanie odnośnie głośników komputerowych do 600zł , z opinii i komentarzy bardzo pochlebnych i relacji ceny do jakości bardzo dobrze plasują się 2.0 Edyfier R2600 .

W związku z tym przedstawię moje kryteria i preferencje dotyczące zakupu .

Potrzebuję kupić zestaw 2.0 w cenie do 600-700zł w segmencie głośników komputerowych pod kątem głównie 90% muzyka stereo , reszta 10% to tv i filmy .

Pokój 14m2 jest możliwość odsunięcia od tylnej ściany i bocznej jakieś 30-40cm , baza stereo to jakieś 2m , odległość od słuchacza około 2,5m .

Oczywiście mam na myśli zastosowanie standów pod kolumny aktywne - R2600 .

Chcę to podłączyć pod laptopa+FiooE10KOlympus 2 jako dac .

Muzyka szeroki spektrum różne gatunki mp3 320kbps , zaczynając na chillout , ambient , new age , smooth jazz , pop, rock instrumentalny Oldfield , elektroniczna typu J. M. Jarre ,po ATB do dance z lat 80' .

Oczekuję soczystego miękkiego basu , nie natarczywej / nie ostrej góry , bez dominacji średnicy ,ale z klarownym wokalem , w miarę zrównoważonego brzmienia z dobrą dynamiką i szerszą sceną czyli charakter ciepłego brzmienia preferuję .

Właśnie dlatego myślę o Edifier R2600 + dac zew. Fiio ( nadmienię iż posiadam również słuchawki KPP ) .

Czy te głośniki / kolumny aktywne wpisują się w moje w/w kryteria i walory soniczne .

Jedynie z wad jakie przeczytałem to iż ponoć lekko szumią głośniki wysoko-tonowe , ale nie powoduje to dyskomfortu przy większej odległości , ponad 2m .

Zapytam jeszcze czy jest to dobre połączenie dac Fiio E10K Olympus 2 + R2600 .

Pozdrawiam i liczę na sugestie .

Edytowane przez b-irek
  • 3 tygodnie później...

Witam wszystkich.

Przeszukuję internet w poszukiwaniu głośników do komputera. Będą one służyły w większości do oglądania filmów, a w mniejszej części do muzyki.

Ze względu na ich główne przeznaczenie rozglądałem się za zestawami 2.1, a moją uwagę zwróciły Modecom MHF60U i Edifier C2X.

Jakie są wasze doświadczenia z tymi zestawami? Może lepszym wyborem będzie jakieś 2.0? Od razu mówię, że na biurku nie mam miejsca na głośniki typu Solo 6C, chociaż gdy będzie to jeden z lepszych wyborów to go przemyślę. Lubię przy oglądaniu filmów poczuć ten "basik", chociaż wiem, że w tej cenie nie będzie to coś, co łamie żebra. Przy słuchaniu muzyki (głównie disco, rap i klubowa) także lubię miękkie, niskie brzmienie. Całość podpięta będzie pod integrę i zagra w pokoju 15m2.

Budżet to wspomniane już 400zł, a głośniki nie koniecznie muszą być nowe.

• 1 miesiąc później...

Witam czy ktoś tu zagląda czasem ? od sierpnia żadnego zainteresowania , 3 .08 zadałem pytanie i cisza .

Edytowane przez b-irek
  • 2 tygodnie później...

Dostałeś już odpowiedź, że Edifier R2600 do ~600 zł jest najlepszym 2.0 w tej cenie. Nic nowego się nie pokazało, co byłoby obiektywnie przynajmniej równie dobre.

Czasem mozna trafic na okazje na ebay'u ktore sa znacznie lepsze, ale to caly czas okazje, a nie produkt ktory wystepuje w tej cenie. ;)

Choc nie, BC3 mozna czesto, gesto kupic do 600zl - uzywki, i sa one lepsze niz Edifier R2600.

Edytowane przez DawidM

Ktoś kiedyś pisał (DawidM ?) o Edifier Luna Eclipse e25,

Zakupiłem te głośniczki, bo potrzebowałem czegoś niewielkiego na biurko,

Nie oczekiwałem niczego nadzwyczajnego, bo głośniki przy komputerze służą mi do wszystkiego innego, niż słuchanie muzyki,

Jestem jednak b. pozytywnie zaskoczony tymi niewielkimi głośnikami, są dość naturalne z dużą ilością detali.

Korzystam z nich przy dość niewielkich poziomach głośności, i tutaj sprawują się wyśmienicie, bo pasywne głośniczki które miałem wcześniej i napędzałem je małym wzmacniaczem dosyć słabo sprawowały się własnie przy niskich poziomach głośności,

Głośniki aktywne to jest zdecydowanie to, jeśli chodzi o zestaw do multimediów i internetu.

Polecam.

Ktoś kiedyś pisał (DawidM ?) o Edifier Luna Eclipse e25,

Zakupiłem te głośniczki, bo potrzebowałem czegoś niewielkiego na biurko,

Nie oczekiwałem niczego nadzwyczajnego, bo głośniki przy komputerze służą mi do wszystkiego innego, niż słuchanie muzyki,

Jestem jednak b. pozytywnie zaskoczony tymi niewielkimi głośnikami, są dość naturalne z dużą ilością detali.

Korzystam z nich przy dość niewielkich poziomach głośności, i tutaj sprawują się wyśmienicie, bo pasywne głośniczki które miałem wcześniej i napędzałem je małym wzmacniaczem dosyć słabo sprawowały się własnie przy niskich poziomach głośności,

Głośniki aktywne to jest zdecydowanie to, jeśli chodzi o zestaw do multimediów i internetu.

Polecam.

Ciesze sie ze Ci sluza, tak to bylem ja. Gdzies tu jest moja recenzja tych kolumn.

Niezle graja takze po BT, niewielka roznica wzgledem kabla, no chyba ze masz podlaczone je pod DAC np. rPAC ktory niezle z nimi koreluje - dodaje muzykalnosci, ciepla.

Edytowane przez DawidM

Tak mam je pod dac'em, diy, es9018. Do tego do czego je wykorzystuje jest cacy :-)

Przy komputerze do słuchania muzyki korzystam z tego samego dac'a ale tez wzmacniacza słuchawkowego i słuchawek.

Głośniczki wykorzystuje tylko do odsłuchów kontrolnych, i innych jutubów...

To az nadto wystarczaja. ;) Wlasnie jedynie czego im brakuje to wiekszej ilosci gniazd np. Na sluchawki lub jakis optyk.

Edytowane przez DawidM

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie Panowie jeszcze jedno ostanie pytanie w tej klasie cenowej , konfrontacja :

TAGA HARMONY TAV-500B vs Edifier R 2600 .

Jak waszym zdaniem ocenilibyście taką konfrontację , bardzo mało opinii o tym modelu , który de facto już jakieś czas na rynku jest .

Głównym kryterium jakość brzmienia , walory soniczne .

Edytowane przez b-irek

Tej konkretnej Tagi nie sluchalem. Zas jej inne produkty, juz tak, i wyroznialy sie brzmieniem w swojej kwocie, choc graly one troche ciemniej, lepiej na dlugodystansowe granie. Produkty z Azji. Wiec duzo nie ryzykujesz, ja bym zaryzykowal Tage.

Lepiej jest ona takze wykonana. Oczywiscie obowiazkowo czeka Cie zakup standow, gdyz nawet nie mysl po postawieniu ich na biurku. Ew. drewniana komoda i podkladki.

Dzięki , to dość dziwne bo o ile opinii , recenzji jest dużo w sieci na temat Edifier R 2600 , to kompletnie praktycznie znikome ilości tych Tag TAV 500 B , a przecież są one w tej samej klasie cenowej , innymi słowy dziwne że nie są popularne w segmencie Monitory aktywne stereo.

Zapytam jeszcze no właśnie gdzie można dostać tanie standy pod kątem tej klasy głośników , żeby spełniały podstawową funkcję czyli podstawy pod te głośniki .

One są jakoś mocowane do podstawy standów , czy tylko się je po prostu stawia dopasowując parametrami - gabarytami .

Edytowane przez b-irek

Wiekszosc standow jest uniwersalna pod wzgledem gabarytow kolumn. Sa takze dedykowane, gdzie mozesz np. wkrecic w kolumny. Na poczatek bral bym cos taniego z allegro, co spelni Twoje oczekiwania, pamietaj stand nie moze byc drozszy niz kolumna. ;)

OK, czyli sugerować się wielkością monitora , adekwatnie do gabarytów podstawy standów , dokładnie chcę kupić tanie żeby nie było " przerostu formy nad treścią " w sensie standy warte więcej niż monitory .

Dzięki za sugestię i pomoc .

Ponowie jeszcze jedno ostanie pytanie , czytałem gdzieś że Edifier R 2600 żeby osiągnąć dobrą dynamikę trzeba mocniej podkręcić regulator siły głosu , innymi słowy nie będzie dobrej dynamiki przy cichym graniu , ja to się realnie ma do pokoju o małej kubaturze , mniej więcej 14m2 .

Edytowane przez b-irek

Witam ponownie Panowie jeszcze jedno ostanie pytanie w tej klasie cenowej , konfrontacja :

TAGA HARMONY TAV-500B vs Edifier R 2600 .

Jak waszym zdaniem ocenilibyście taką konfrontację , bardzo mało opinii o tym modelu , który de facto już jakieś czas na rynku jest .

Głównym kryterium jakość brzmienia , walory soniczne .

Jak byś doszukał się pomiarów TAGA to można by coś więcej powiedzieć.

Z pomiarami to ciężko , w ogóle nie ma praktycznie punktu odniesienia , w sensie testów / pomiary techniczne tych Tag , tyle czasu na rynku a tak małe zainteresowanie .

Czołem Panowie (i Panie?)! Przy okazji pierwszego posta, serdecznie wszystkich witam.

Jeśli jeszcze kilka dni spędzę na przekopywaniu audiostereo, to już nie będę potrzebował głośników, bo żona mnie z domu pogoni ;-p

Także do rzeczy. Najchętniej to bym zainwestował w wzmacniacz i jakieś monitorki, bo jak do tej pory tylko takie rozwiązania miałem okazję posłuchać i ogólnie może kiedyś takie marzenie spełnię... Teraz jednak to słabe rozwiązanie, bo potrzebuję relatywnie najlepszego audio, które mogę przenosić między pokojami - niestety nie mamy stałego miejsca na oglądanie filmów. Reasumując, szukam czegoś co nada się do słuchania mojej muzyki (głównie jazz), muzyki dla żony (głównie pop), i do wspólnego oglądania filmów. W zasadzie filmy to priorytet, bo jazzu słucham na moich audio technica es7 a żonie raczej nie zrobi różnicy z czego słucha muzyki pop ;-D

Źródło dźwięku: Dell XPS (L322X)

Ekran LG 29"

Budżet: ~ 3000 zł (w zasadzie chcę skorzystać z rat PayU 10x0% na Allegro, więc fajnie byłoby znaleźć coś stamtąd, chyba że jakieś sklepy również mają taką formę ratalna)

Z racji tego, że nie ma mowy o dużych gabarytach i tuzinie kabli, to w grę wchodzą jakieś niedużych rozmiarów głośniki komputerowe + DAC (chyba że wystarczy wbudowany). Byłoby miło, gdyby sprzęt oferował łączność blu

Niestety nie mam możliwości obecnie posłuchać poniżej wymienionego sprzętu i będę raczej kupował na podstawie Waszych sugestii - mam nadzieję, że się nie rozczaruję ;-)

To co mnie zainteresowało, to poniższe pozycje:

1. KEF X300A
  2. Definitive Technology Incline + jakiś subwoofer
  3. Focal XS 2.1
  4. Polk Audio Hampden

Bardzo proszę o merytoryczną pomoc.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Łukasz

Jesli myslisz rowniez o multimediach czyli np. Ogladanie filmu to propozycja 2 i 3 wchodza w gre, z przewaga na propozycje numer 2. Jesli tylko muzyka to wybral bym numer 1, choc nie sa one tak mobilne jak zestawy z numery 4 czy 2. Oczywiscie z tego co przedstawiles, a dales dobre typy, wiec nie bede mieszal Ci juz innymi podobnymi. ;)

Edytowane przez DawidM

Ja bym polecił Nubert Nu-Pro A200 (wbudowany DAC). Mam model A300 i jest super (w porównaniu do ADAM A7X wypada lepiej). Co prawda odkryłem mały błąd w firmware tych kolumn, ale skontaktuję się z Nubert i zapytam czy rozwiążą problem.

ps. tak merytorycznie to Nubert mają bardzo równy SPL w paśmie (niezależne pomiary różnych modeli) i niskie zejście basu w stosunku do gabarytów + ekstremalnie niskie szumy własne. Jeśli chodzi o subiektywne odczucia, to mają świetną przestrzeń (Znikają lepiej od ADAM A7X), świetną dynamikę i bardzo "NIEpudełkowe" brzmienie (przy porównaniu Nubert Nu-Pro A300 vs ADAM A7X, to A7X grają "pudełkowato" , zanim dokonałem porównania z Nubert, to ADAM "pudełkowate" się nie wydawały)

Oczywiscie z tego co przedstawiles, a dales dobre typy, wiec nie bede mieszal Ci juz innymi podobnymi. ;)

Dawid śmiało rzucaj inne propozycje, lepiej mieć większy wybór i mieć z czego wybierać :)

Czyli te KEFy w takim razie słabiej wypadają od od Focali i Incline przy oglądaniu filmów?

Niedawno czytałem w Audio Video bardzo pochlebne opinie o tym zestawie głośników. Również sam bas ponoć jest "bas, który w ustawieniu „desktop” był zwarty, niepodbarwiony, ale też odpowiednio mięsisty i potężny. Prawdę powiedziawszy, jego jakość była o wiele lepsza niż to, co się zazwyczaj uzyskuje w normalnym ustawieniu, w przeciętnym pomieszczeniu".

Kyle a jak byś porównał te Nubert Nu-Pro A200 do KEF X300A? Miałeś okazję je posłuchać? I jak z dostępnością tych A200 w Polsce i ew. serwis?

• Pokaż nowe odpowiedzi