Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

iNNoSound Piccolo w nich chyba siedzi ten maluszek szerokopasmowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bardzo milutkie w sumie głośniki

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Tak w skrócie. Xoro dostałem z wadą fabryczną jednego kanału. Zestaw od zejścia z linii produkcyjnej był uszkodzony ale w aukcji pisało sprawdzony, sprawny w 100% :D. Mniejsza z tym. Ostatecznie już działa sprawnie. Zestaw jest.. ogromny. Subwoofer faktycznie waży te 25kg i.. ma co ważyć. Elektronika jest naprawdę imponująca - 6 kanałów oparte o tranzystory w aplikacji coś na wzór uniampa Irka. Transformator ma 500W i osobne sekcje zasilania dla satelit i subwoofera. W zasilaniu siedzi aż 40tys uF. Przedwzmacniacz na 6 kanałowej kostce BD3xxx (yamaha takie stosuje), wzmacniacze operacyjne NE5532 (w każdym bloku) kondensatory wimy itd. Głośnik wygląda jak rodem z car audio. Obudowa ma wzmocnienia i jest dobrze wygłuszona. Ściana przednia i tylna z 22mm płyt, boki z "dykty". W każdej satelicie zwrotnica 2x12db/okt na standardowej jakości elementach Ceweczki powietrzne, kondensatory elektrolityczne. Jeżeli chodzi o dźwięk. Zaczynając od basu (w końcu domena zestawu) to dosłownie robi trzęsienie ziemi. Bas jest jednak lekko zamulony. Schodzi bardzo nisko i nie ma tendencji do dudnienia. W bezpośrednim porównaniu logitech Z-2300 gra wysoko, dudni i buczy. Jedna para satelit oparta jest o inne wysokotonóki niż druga, ponadto obudowa w jednych jest wentylowana a w drugich zamknięta. Monitory przednie są w br. Ma to na celu ułatwienie montażu surroundów (moim zdaniem całkiem sprytne). Średnie tony lekko kuleją. Jest ich pod dostatkiem, jednak nie są detaliczne.. po prostu są. Wysokie są wysunięte na przód. Sypią lekko piachem (w surroundach bardziej niż w przodach). Ogólnie zestawu słucha się dość przyjemnie. Na zakończenie mam też bezpośrednie porównanie do flagowego logitecha Z-5500 którego miałem aż 5 razy. Xoro jest sprzętem położonym klasę wyżej pod każdym względem. Moim zdaniem za cenę 800zł (za tyle można zestaw kupić w Polsce) nie kupimy nic, co było by upodobnione do zestawu rosyjskiego zamysłu technicznego (Made in Germany :).

Niech tylko sprzedawcy zaczną czytać o tym zestawie, dużo lepszy i dużo tańszy od Z-5500. Aż dziw, że to kosztuje 800zł - w tym wypadku otrzymujemy (z Twojej opinii ALTON) tyle ile zapłaciliśmy. W każdym innym wypadku przepłacamy, bo wiadomo ile kosztuje wyprodukowanie komputerowych "pierdziawek" :P Sam jestem świadom, że za swoje S530D trochę przepłaciłem, no ale... grają dla mnie na tyle zadowalająco, ze ich nie zmienię przez najbliższe lata :) Gdybym wcześniej wiedział o tym Xoro, to może bym się skusił, bo elektronika jak mówisz naprawdę jest tam imponująca, szczególnie jeśli brak pod uwagę cenę :)

Niedługo pokażę zdjęcia jak to wszystko wygląda. Jedynym plusem przy z-5500 jest przetwornik C/A z dts,dolby itd.. chodź ironicznie użytkownicy Logitecha i tak tego nie używają bo nie wiedzą co to jest :)

Ukryta Zawartość

Większość jednak zdjęć dotyczy samego subwoofera.

Ukryta Zawartość

ALTON, 23 Lip 2010, 23:29

>Bas jest jednak lekko zamulony.

>Średnie tony lekko kuleją.

>Wysokie są wysunięte na przód. Sypią lekko piachem

No to faktycznie klasa zestaw.

Edifier S730d, test niemiecki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Ludziki... mam tu T20 przy komputerze... posłuchałem sobie na nich (ponownie) muzyki... jak wy wogóle możecie pisać, że to całkiem fajne głośniki?! Do gier i dźwięków z netu to może, ale do muzyki?! Brzmią jak jamnik :/

Wszędzie pisze, że są dobre za tą cenę i to tyle. Oczywiście są to tylko plastikowe głośniczki które nijak mają się do normalnego systemu. Trzeba jednak myśleć kategoriami a nie ogólnikowo.

Ukryta Zawartość

- zerknij na ostatni wykres. Monitorek z mniejszym wooferem ma szersze pasmo w dół - co prawda i tak jest droższy.

Ukryta Zawartość

A tak nawiasem nie wiem, czy ktoś widział nowy machlojek na allegro. Swego czasu był sobie bardzo słabej jakości produkt Genius 2000X(głośniki 2.0) który nowy kosztował 189zł. Wyszedł z produkcji bo był bardzo awaryjny ale.. ktoś miał fantazję, i jakiś debil (bo inaczej go nazwać nie można) wystawił te głośniki na allegro za 399zł używane(!!!) pisząc, jakie nie są doskonałe i TRUDNE DO ZDOBYCIA. Można by na to przymknąć oko, ale po nim pojawiły się następne i następne. Kolejny gówniany produkt wylansowany przez jedną aukcję. Gdyby to jeszcze dobre było..

ALTON, 31 Lip 2010, 23:49

>A tak nawiasem nie wiem, czy ktoś widział nowy machlojek na allegro. Swego czasu był sobie bardzo

>słabej jakości produkt Genius 2000X(głośniki 2.0) który nowy kosztował 189zł. Wyszedł z produkcji bo

>był bardzo awaryjny ale.. ktoś miał fantazję, i jakiś debil (bo inaczej go nazwać nie można)

>wystawił te głośniki na allegro za 399zł używane(!!!) pisząc, jakie nie są doskonałe i TRUDNE DO

>ZDOBYCIA. Można by na to przymknąć oko, ale po nim pojawiły się następne i następne. Kolejny

>gówniany produkt wylansowany przez jedną aukcję. Gdyby to jeszcze dobre było..

Ale mi humor na dobranoc poprawiłeś. :D

Ludzie na głowę chyba poupadali wystawiając te głośniczki w takiej cenie. Ciekawe czy ktoś to kupił?

Tak czy inaczej z jednym się zgadzam - głośniki są trudne do zdobycia i cieszą się dobrą opinią.

Pragnę jednak zauważyć, że ostatnie serie tychże kolumienek miały problem z irytującym "brzęczeniem", a jakość ich wykonania pozostawiała wiele do życzenia. Usprawiedliwia je tylko niska cena.

Natomiast ich dobra opinia wzięła się stąd, że zostały rozreklamowane jako świetny zestaw stereo na portalach PurePC i PcLab. Nie czarujmy się, ale większość ludzi na tego typu forach korzysta z typowych komputerowych pierdziawek i wtedy po przesiadce na wspomniane Geniusy można rzeczywiście odnieść wrażenie, że kupiło się Hi-End za niecałe 200zł.

Mnie one nie zachwyciły, podobnie zresztą jak model 3000A. Wolałbym już dopłacić do Microlabów Solo1C lub 2C.

Teraz "na topie" wśród zestawów 2.0 jest Genius 1800A. Można poczytać o tym jak to one wywracają wszystko do góry nogami swoim potężnym basem, koją nerwy piękną średnicą i czarują krystalicznymi wysokimi tonami.

Nie można oczywiście zapomnieć o "nieśmiertelnych" zestawach 5.1 (Genius 5005, 5050, 5100, 6000). Niska cena, uniwersalność i świetne opinie. Tyle, że większość z nich dotyczy tego jak to dom się trzęsie przy basie na maxa oraz tego, że słychać muzykę na całym osiedlu. O krystalicznym dźwięku nawet przy maksymalnej głośności nie wspominając. W szczególności przy THD sięgającym 10%...

jokerthc zgadza się. Miałem Geniusy 2000X dwa razy i to po prostu była TRAGEDIA pod każdym względem. Począwszy od materiałów z jakich były wykonane po samo wykonanie i jakość dźwięku włącznie. Elektronika była przykręcana na siłę - cała płyta była wygięta w U od naprężenia, skrzynka z 9mm kartonówki w której "frezowano" otwory pod elementy. Nie było siły by uszczlnić gniazda na przodzie z racji konstrukcji całości(jakbym się nie nagimnastykował to zawsze świszczało). Pomijam naprawdę mocne buczenie z głośników (wręcz uniemożliwiające używanie np wieczorem) które jest powodem pętli masy oraz osadzenia trafa pionowo zaraz za magnesem głośnika niskotonnowego. Jakie było moje zdziwienie kiedy uporałem się z pętlą masy (elektronika luzem na biurku) buczenie wręcz zminimalizowałem do poziomu niesłyszalnego... mówię super! Składam to do kupy załączam i słyszę buuuuuu. Odkręciłem tylną ścianę i cisza.. od tamtego czasu omijam wszystko co geniusa chociaż miałem geniusy 5000 i moim zdaniem jakość cena była świetna.. no ale też buczały.

Jednak mimo wszystko chętnie bym sprawdził ich najnowsze dzieło 1800A. Nie dość, że wyglądem nie straszy to i konstrukcyjnie ma prawo "jakoś" zagrać (w sensie bez przydźwięków itd).

Teraz przynajmniej wiem dlaczego buczały. Jednak znajomy bardziej skarżył się na wspomniane świszczenie oraz trzeszczenie obudowy przy głośniejszym słuchaniu. Ostatecznie sprzedał je na allegro, a co najśmieszniejsze jeszcze na tym zarobił 10zł.

Geniusy 1800A prezentują się bardzo dobrze moim zdaniem. O dziwo według specyfikacji producenta są do głośniki 3-drożne. Na dodatek są jeszcze tańsze od swoich poprzedników:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jokerthc, 1 Sie 2010, 01:15

>Natomiast ich dobra opinia wzięła się stąd, że zostały rozreklamowane jako świetny zestaw stereo na

>portalach PurePC i PcLab. Nie czarujmy się, ale większość ludzi na tego typu forach korzysta z

>typowych komputerowych pierdziawek i wtedy po przesiadce na wspomniane Geniusy można rzeczywiście

>odnieść wrażenie, że kupiło się Hi-End za niecałe 200zł.

Historia popularności Geniusa 1250x :

Ukryta Zawartość

... ;)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi