Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

Dojechały. Właśnie dołączam do grona zadowolonych osób które posiadają multimedialne głośniki Philipsa(SPA 2360). W zestawie otrzymujemy kolumny, przewodowego pilota, okablowanie, instrukcję obsługi. Poniżej parę zdjęć maluchów. Warto odnotować bardzo dobre wykonanie w tej cenie, jak i samą jakość dźwięku, która jak dla mnie jest świetna. Na prawdę, za 90zł to dla mnie Best Buy(oficjalna cena to 129zł), choć raczej do pokoju nie większego niż 15m2, potem może brakować...basu(mam potencjometr ustawiony na ciut ponad połowę) i jak dla mnie jest go akurat w sam raz, co ważne, szczególnie że nie słucham głośniej niż na 30/40% zestawu(ale boję się że przy mocniejszym jego podkręceniu, przy głośniejszych odsłuchach, jakieś 3/4 głośności mogą pojawić się zniekształcenia etc.). Całkiem ładna średnica i tony wysokie(trochę podmetalizowane). Z wad mogę wymienić tylko to że nie ma wyjścia słuchawkowego, i zestaw wył. się na subie przyciskiem. Jednak jak dla kogoś nie ma to znaczenia to zdecydowanie polecam, jak dla mnie, nie ma dla nich konkurencji w tej cenie. Choć jeśli ktoś oczekuję większego basu i głośniejszego grania to chyba mogę śmiało polecić ten zestaw:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tu obiecane zdjęcia moich maluchów:

sam1191h.th.jpg

sam1200e.th.jpg

sam1206s.th.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ps. Jednak oficjalna cena to 149zł, a nie 129zł jak napisałem.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Czy ktoś miał okazję słuchać Focali XS ? Jeśli tak, gdzie to uczynił ?, bo w sklepach firmowych Maca tych głośników niet :/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a ja nie wytrzymalem i kupilem sobie te bc3. poczatkowo mowie wtf, ostro krzykliwie, plasko, ale graja coraz lepiej i juz jest bdb. satelitki sa naprawde super i basik zdecydowanie fajny. nie wiem czemu sie ludzie ich pozbywaja:)

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Companion 3 to super głośniczki, ale po 4 latach używania jak to ma miejsce w moim przypadku, chciałoby się z ciekawości coś jeszcze lepszego posłuchać ;)

Edytowane przez zyzio

juz widzialem watek w stereo jak gosc pisal mniej wiecej cos takiego: " mialem krella i dzwiek byl swietny, ale chcialem sprobowac cos innego.."...heheh takie to troche dziwne, bo po co poprawiac doskonalosc wg autora. skonczylo sie na tym ze sprzedal krella kupil cos innego i byl zawiedziony.

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

W sumie Zyzio ma niewielki wybór, ale zawsze może spróbować Focal'a XS, B&W CM1, Teufel Motiv 2, lub Teufel Concept D 500 THX.

Jeszcze jest NuForce, choć jakoś te klocki biurkowe wcięło w Polsce :) No i jeszcze malutki T-Amp z jakimiś dopasowanymi do niego monitorkami :)

Tak, ale mi chodzi głównie o zestawy multimediane/komputerowe. I o ile jeszcze NuForce się tam kwalifikuję, tak już T-Amp wg. mnie bardziej zalicza się do zestawów Hi-Fi. :)

Witam, przede wszystkim chciałem się przywitać, z racji tego, że jest to mój pierwszy post na tym forum.

Potrzebowałbym porady jakie głośniki wybrać do komputera ( obecnie najnowszy Apple IMac ). Moje zainteresowanie wzbudziły głośniki Harman Kardon GLA-55, na forum niestety prócz ładnych zdjęć i linka do strony producenta nic na ich temat nie znalazłem. Czy jesteście w stanie doradzić możliwie najlepsze głośniki w tym przedziale cenowym ( 3000zł ) do komputera ? Jestem otwarty na wszelkie inne propozycje. Sprzęt muzyczny "poza komputerowy", będę dobierał dopiero za rok. Pozdrawiam !

Dla mnie niedoścignionym wzorem wśród komputerowych głośników są stare Creativy produkowane we współpracy z Cambridge Audio. Czasami pojawiają się na rynku wtórnym. Do dziś używam przy komputerze zestawu FPS 2000 - mają wbudowanego DACa (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ukryta Zawartość

Ciężko przebrnąć lata dyskusji o głośnikach PC więc pozwolę sobie zapytać...

Właśnie mi się kończą Creativy 2.1 THX Cambridge'a - chyba po ośmiu latach padają kondensatory. Układ 2.1 mi odpowiada i widzę w nim potencjał jednak szukając nowego 2.1 chcę wyeliminować braki dotychczasowego zestawu. Chodzi mi o zestaw, w którym jest SUB załatwiający LF i satelity inne niż jednodrożne podpierdółki jakie do tej pory miałem, tzn. dwudrożne poważniejsze głośniczki. Coś takiego jak np. Edifier S530 lub 730. Ale zastanawiam się czy nie ma na rynku wywodzącego się z głównego nurtu KD konstrukcji typu SUB z dodatkowym wzmacniaczem głośników - taki, który podłączę do wyjścia karty dźwiękowej i zagra mi wraz z głośnikami w układzie 2.1.

Czy taki wariant jest wg Was realny? Czy istnieje taki sprzęt, który może pogodzić w miarę sensowną jakość w pełnym paśmie z małym zapotrzebowanie na miejsce na biurku?

Małe zapotrzebowanie dotyczy satelitów, które np. mogłyby pochodzić z serii głośników surround jakiegoś znanego producenta (chodzi głównie o małą głębokość i oczywiście takie 2 drożne konstrukcje są dostępne). Sub może być duży bo na biurku nie stoi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - aktywne Paradigm Atom.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - no i zgrabne S1 mogłyby pewnie dobrze zagrać T-ampem :-)

Mnóstwo możliwości w tym Pc Audio :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

He he, te nowe Paradigmy active-atom mają na oko taką samą okleinę boczną jak była kiedyś stosowana w Tonsilowskich Altonach :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ Matheo

Myślę że Teufel Motiv 2 zadowolił by Cię w pełni, u Nas jest kiepsko z dostępnością, ale głośniki te robią wrażenie. Alternatywa dla Bose Companion 3/5, Focala XS i generalnie kolumn multimedialnych 2.0/2.1 z tego przedziału cenowego(1000-1600zł). Natomiast wadą jest to że nie nadaję się do małych pomieszczeń(paczki są dość spore).

Edytowane przez DawidM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - sub jest trochę duży, ale w Polsce i tak ich nie ma :( Focal XS zaś mnie wkurza tym zintegrowanym DAC-iem, kompletnie mi to niepotrzebne - zresztą ludziska piszą na Audiogonie, że z daciem Benchmarka podłączonym do gniazda aux grają o niebo lepiej. Gdyby nie ta zintegowana karta muzyczna pewnie tańsze by były. Teufel cenowo bardzo ok.

Ukryta Zawartość

Niestety nie ma w Polsce Teufela, ale są to bardzo dobre kolumny, w 2007 roku zdobyły 1 miejsce wśród kolumn multimedialnych wg. niemieckiego AUDIO.

Edytowane przez DawidM

OK - no to jestem małym teście... Wiekowy już nieco zestaw Creative MegaWorks™ 2.1 THX 250D oraz Wharfedale 9.0 zamiast jego śmiesznych satelitek.

No i jestem pod wrażeniem! Pojawia się przestrzeń, brzmienie w szerokim pasmie...

Wafle 9.0 są na tyle małe, że dają komfort na niewielkim biurku - ponadto mają fajną cechę, czyli otwór BR na froncie, czyli można jest dosunąć do ściany.

Koszt? Namierzyć używane Creativy lub samego SUBa z pilotem (200-300zł) i dokupić Wafle (nowe nawet za 350zł) i za około 500-600zł mamy zestaw, przy którym większość wysiada. Oczywiście na tym pułapie.

Generalnie jest to fajny kierunek, czyli SUB (wcale nie musi być Creative)z w miarę mocnym wzmakiem (dal satelit to wg mnie min. 2x30W)i podmiana satelitek. Przy satelitkach szukałem małych kolumienek - koniecznie z BRem od frontu. Wafle 9.0 są tu idealne bo już EOL i można nawet nowe kupić w niezłej cenie. A podobno są lepsze niż następca, czyli 10.0.

W wersji bardziej audiofilskiej ale i droższej pokusiłbym się o zakup zestawu z zamkniętym SUBem np. Creative T3 (głośnik + 2 membrany bierne) i oczywiście zamieniłbym satelity.

Potwierdza się przy tej okazji stara prawda - najdroższe jest to co ponadczasowe, czyli dobre głośniki (nie mylić z kolumnami głośnikowymi), które nawet w droższych zestawach PC są dziadowskie lub jest ich za mało. Satelitka jednodrożna z byle jakim 3" głośnikiem to tylko namiastka "wytwarzacza dźwięku"

Z ostatnim się nie zgodzę, małe satelity z Bose Companion czy Music Monitor mogą fajnie zagrać, choć za pewną cenę za którą możemy także coś sensownego kupić z świata Hi-Fi, ale tam też chodzi o wygląd i wymiary które są niesamowite w stosunku do jakości i wielkości dźwięku.

Wafle 9.0 są na tyle małe, że dają komfort na niewielkim biurku - ponadto mają fajną cechę, czyli otwór BR na froncie, czyli można jest dosunąć do ściany.

Przedni wylot dobra rzecz - dziwne że tyle komputerowych głośniczków ma tylny wylot ... może producenci celowo chcą bardziej wzbudzać bas przy pomocy ściany, umieszczając wylot z tyłu ... szkoda że powoduje to ogólne rozłażenie basu (choć kolumn z tylnym wylotem ustawionych przy ścianie niewiele słuchałem ... ale te co słyszałem z powodu takiego ustawienia miały rozlazły bas).

Z małych kolumn można jeszcze polecić NHT(świetna barwa, stereofonia i tworzenie sceny), choć już są droższe, co ważne są bez BS:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu ich komputerowa(multimedialna) propozycja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DawidM

Obudowa zamknięta ma swoje plusy ... ale też minus w postaci słabszego rozciągnięcia basu (oczywiście pomijam to co się dzieje na dolnym krańcu przy kilkudziesięcio-decybelowym spadku ;) )

Niestety nie ma w Polsce Teufela, ale są to bardzo dobre kolumny, w 2007 roku zdobyły 1 miejsce wśród kolumn multimedialnych wg. niemieckiego AUDIO.

Teufel sprzedaje swoje produkty tylko wysyłkowo, do różnych krajów, w tym do Polski:

Ukryta Zawartość

"Delivery is made within Germany and in the following countries: Belgium, Denmark, Estonia, Finland, France, Greece, Great Britain, Ireland, Italy, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, the Netherlands, Norway, Austria, Poland, Portugal, Sweden, Switzerland, the Slovak Republic, Slovenia, Spain, the Czech Republic, Hungary and Cyprus."

Ukryta Zawartość

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Z ostatnim się nie zgodzę, małe satelity z Bose Companion czy Music Monitor mogą fajnie zagrać, choć za pewną cenę za którą możemy także coś sensownego kupić z świata Hi-Fi, ale tam też chodzi o wygląd i wymiary które są niesamowite w stosunku do jakości i wielkości dźwięku.

Satelity jednodrożne z natury nie mogą sensownie zagrać.

Idea głośnika szerokopasmowego w budżetowych zestawach? Dajmy spokój.

Głośniki w kolumnach po prostu muszą mieć swą nieubłaganą wielkość fizyczną.

Wafle 9.0 zamiast satelitek setowych grają po prostu bosko. Te same Wafle przy podłogówkach za 2500-3000zł i na tym samym wzmaku to dno. Różnica jest tej skali co różnica między Waflami a satelitkami.

I nic nie pomoże satelitkom companiona - nawet to, że się nazywają Bose.

• Pokaż nowe odpowiedzi