Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

co ja widzę... wciąż ta sama ekipa i te same przekonania...

Gratuluję konsekwencji w dowodzeniu wciąż tego samego. I niestety wciąż kierunkowo, subiektywnie... słowem Bose, czyli kiszka, kiszka i jeszcze raz kiszka.

Aaaa... byłbym zapomniał - kiszka z satelitek mających obrobić pasmo 200Hz - 20kHz. Hehehe - zaiste dobre!!!

Przy jednego pomocy głośniczka - przypomnijcie Wielmożni - ileż cali ma to cudo by załatwić ten zakres?

Edytowane przez Matheo

Zamówiłem Bose C2. Zobaczymy czy to będzie moje kolejne rozczarowanie :)

Co do monitorów studyjnych - nie wiem czy dobrze się na nich słucha cicho muzy, są przeznaczone do pracy w studiu, a tam cicho nie jest więc mogą być tak projektowane że pasmo wypełnia się przy większych poziomach głośności. Ale gdybym potrzebował małe gł. do normalnego słuchania w dzień, szukałbym wśród monitorów. Tu przynajmniej jest większy wybór.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Co do monitorów studyjnych - nie wiem czy dobrze się na nich słucha cicho muzy,

Dobrze. Na tańszych KRK RP5 v1 właściwie najlepiej słuchało się przy niewielkich poziomach głośności.

macał albo słuchał ktoś tych pierdziawek?

obudowa mdf

Mam je w domu (2 komplety - 1. kupiłem na prezent).

Przyjemne brzmienie, piękne wykonanie, mała moc (2,5W ?)

Dość precyzyjne ustawianie głośności.

Dodatkowo ładny futerał na zestawik. Dobre do przenośnego sprzętu audio (mp4).

Do wieczornego słuchania (i dziennego też ;)wolę jednak zdecydowanie Creative SBS 390 /już ich nie ma w sprzedaży, a szkoda/.

A tym maluchom o które pytasz klasy odmówić nie sposób: wykonane są b. ładnie i dźwięk - jak z takich maluchów - czego chcieć więcej ?

Myślę, że jednak, że oczekiwania a-ludzi są dużo większe, chociażby ze względu na przydatną większą moc głośniczków.

soundbar_01.JPG

Ktoś zna tego grajka? TRACER SOUNDBAR EXCLUSIVE. Zastanawiam się nad czymś takim do laptopa. Znalazłem jedną recenzję gdzie ogólnie został pozytywnie oceniony.

Mam. Chciałem do 1 z kompów mieć soundbara.

Całkiem dobry dźwięk jak na tak mały głośnik. Ale hifi to to nie jest.

* * *

Pokrętło głośności nie budzi zaufania /praca/ choć jeszcze nie trzeszczy.

Niebieskie, obwodowe światło daje po oczach /co kto lubi/.

Efektowny wygląd, w sumie dobre wykonanie i baardzo efektowne opakowanie... ;)) /Dosłownie chodzi o opakowanie - karton w jakim kupuje się tego soundbara.)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Słuchał ktoś Edifier E3350 ?

Ukryta Zawartość

Te wydają się być ciekawe. (Prawie jak BOSE... :)

EDIFIER M1380 (EDI-M1380):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez andrea29

Chociaż prawie jak BOSE (Companion 3) są te - CREATIVE Gigaworks T3:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można tu zacytować pewną reklamę, "PRAWIE" robi różnicę.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Swans M10 kosztuje 100 baksów w USA, u nas ponad 200 $ dzięki "cudownemu dystrybutorowi" który za T200B żąda prawie 5000 zł...., T3 w USA 250 $ katalogowo....u nas podobnie, równowartość tej kwoty, a nawet taniej....M10 mogą grać przyjemnie, ale nie ściemniajmy, że mogą się równać z T3....przy mocy 8W na kanał można je porównywać jedynie do Creativ'ów T20 czy T40...od których oczywiście mogą zagrać lepiej.....ale chociażby ich subek to zabaweczka przy subie z T3 czy Bose C3......już takich cudów nie ma by coś co kosztuje w USA 250 $ dostawało cięgi od zabaweczki za 100 $.....może to być jedynie "prawie" T3 i tyle....

T3 znam - bardzo podobne do C3, C3 - minimalnie lepszy środek i przestrzeń, T3- moim zdaniem silniejszy bas i ogólnie dynamiczniejszy, głośniejszy przekaz, oba zestawy to nie 8 wat na kanał....pewnie, że są waty i waty, ale już takich cudów tu być nie może.....zresztą ceny w USA są tego odzwierciedleniem, bo w Polsce ceny Swansa są totalnie kosmiczne, im wyższy produkt tym bardziej sufitowe...

Jedyne co mogę na minus powiedzieć o T3, to to, że mają niefajny sub, którego osobiście nie mam jak ustawić :( I jakoś nie ufam mocy głośników... I ciekaw jestem jak się mają M10 do JBL Creature Spyro i reszty :)

Jedyne co mogę na minus powiedzieć o T3, to to, że mają niefajny sub, którego osobiście nie mam jak ustawić :( I jakoś nie ufam mocy głośników... I ciekaw jestem jak się mają M10 do JBL Creature Spyro i reszty :)

Od wielu będą lepsze, no ale nie od 2,5 raza droższych :))) Chociaż u nas T3 i M10 to ta sama półka cenowa :D, ale to już taka polityka krwiopijnego dystrybutora, który czai się na forum nie będąc oznaczonym na zielono jako branża...., młody chłopak jest to i kasiory chce się nachłeptać, oby mu się jeno czkawką nie odbiło :D

Ja tam kupiłem ostatnio, całkiem spontanicznie Modecom HF24. Fajne są, małe, ale nie wyrabiają i zawodzą z basem. Nie myślałem, że będzie to aż tak irytujące. Ale to głównie w muzyce. W grach i filmach są super :)

Napisz coś więcej. Swojego czasu je rozważałem, ale nie znalazłem opinii w necie. Są bardzo tanie. Co z tym basem?

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

próbują a nie mogą, zaczynają najzwyczajniej buczeć, np w kawałkach ostatniego albumu Satrianiego (Black Swans). Pasuje mi to pod zasłyszane 'bas słabo kontrolowany'. To bardziej 'pac pac' niż cokolwiek innego, ale nie jest to jakaś straszne... Są małe i bez suba to bez przesady. A kosztują ok 150zł...

W miarę ładna stereofonia (porównanie mam tylko do Logitechów X530 i Creature III od JBL...) i są bijąca powyższe o głowę, ładna szczegółowość dźwięku. (choć JBL naprawdę ładnie grają, ale brak w nich jakiejś fajnej stereofonii) Ogólnie bardzo przyjemny dźwięk (nie umiem się tu wysłowić) i świetne wykonanie (choć lekko buczą na zerowym biegu, gdy nic nie jest puszczone. tzn słychać lekki szumik słyszalny wyraźnie z mniej niż ok 5cm, za to z dalsza prawie nie słyszalny. w totalnej ciszy słyszalny z pół metra ;/). No i krótki kabel do połączenia głośników między sobą...

Ogólnie jak za tą cenę to chyba warto się nimi co najmniej zainteresować. No i techno na nich nie posłuchasz i to samo z rapem, ale nie do tego są zrobione xD blues świetnie na nich brzmi. Rock mulasto i jakoś tak nie fajnie, ale mogło być gorzej... W sumie to ocenię lepiej jak mi się słuch przyzwyczai i do końca się wygrzeją... Choć wątpię by było jakoś wyraźnie lepiej... Filmy to bajka, nie ma basu poruszającego ściany, ale za to słychać całą szczegółowość tła. To samo w grach.

Edytowane przez varamir

Do tego jakość wykonania która jednak trochę pozostawia do życzenia, względem np. BC3. I nie przesadzajmy że za BC3 trzeba dać katalogową cenę 1300zł, bo nowe można wyrwać za 1000zł, a używki za 800zł. Generalnie zgadzam się z Zyziem, BC3 ma lepszą średnicę i przestrzenność, a T3 grają bardziej basem(który wg. mnie także nie jest tak szybki, i nie ma takiej kontroli jak ten z BC3).

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Zastanawiam się czy ktoś słuchał albo ma jakieś informacje na temat tych kolumienek:

Ukryta Zawartość

Tu można je kupić i zobaczyć kilka fotek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się czy ktoś słuchał albo ma jakieś informacje na temat tych kolumienek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Solidna drewniana obudowa oraz aktywna zwrotnica pomaga odtwarzać zrównoważone, pełne widmo akustyczne
Jestem tego bardzo kurde ciekaw :)

ps. przedni bassreflex dobra rzecz ... ale trochę maławy woofer (~4")

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za cenę T3 są Swansy M10 i chyba one są ciekawszym pomysłem na głośniki...

Swansy są SUPER ! :))) (Wiem od 2 lat /Na ostatnim AS'10 byłem pod wrażeniem prezentacji Swansów i niem. klocków Block)/.

IMO było to jeden z najlepszych dźwięków wystawy AS'10 (BTW: b. starannie zaadaptowano /a jednak można !/ akustycznie pomieszczenia. No i redukcja niepożądanych drgań też zrobiła na mnie wrażenie... Tak skutecznością jak i ceną ;)

Ja jestem ich ciekaw od paru miesięcy od kąd zauważyłem je w ofercie komputronika jak zaczynałem szukać głośników. Prawie je ostatnio kupiłem, ale wziąłem te o mniejszej głębokości, czyli HF24. Pewnie jak będą w bit komputerze to skoczę na odsłuch (bo mam 10min drogi do ich sklepu) i może nawet się skuszę xD HF24 są fajne ale brakuje mi w nich kontroli basu. Są fajne do muzyki w tle a nie do słuchania... Niestety...

I solidna drewniana obudowa to oczywiście MDF :)

Edytowane przez varamir

* * *

Ciekawym, jak grają te "potwory" :) Słuchał ktoś ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe.

Cena jak za takie wykonanie niemal śmieszna.

No i brytyjskie... /chyba :)/

Posłuchajcie CREATIVE Inspire T6160.

Bardzoż IMO udane i muzykalne.

Nie mają takiej podstawy basowej jak Paradigmy (zyziowi pewnie by nie podeszły) ale brzmią przyjemnie, nie męcząco i jak za takie pieniądze (ok. 200 zł) to nie spotkałem lepszych (E, może j. za słabo szukałem ?)

Słuchałem ich wczoraj, w najlepszym komputerowym sklepie w Olsztynie (od wielu, wielu lat.... / wiadomo jakim - na "s"), przełączając szybko między innymi zestawami Creative'a i ten zestaw był wśród tych kilku THE BEST.

Ukryta Zawartość

PS. Popatrzcie na opinie - przypadek ?

Ukryta Zawartość

Czy teraz ich cena pójdzie w górę ? ;))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez andrea29

Ja jestem za to ciekaw wagi tych kolumienek. W specyfikacji podane jest 925g, co musi być pomyłką. Dużo mniejsze satelity Microlabów FC-530 ważą chyba więcej.

Zastanawia mnie też kwestia gwarancji i to wyjście na subwoofer.

Ja jestem ich ciekaw od paru miesięcy od kąd zauważyłem je w ofercie komputronika jak zaczynałem szukać głośników. Prawie je ostatnio kupiłem, ale wziąłem te o mniejszej głębokości, czyli HF24. Pewnie jak będą w bit komputerze to skoczę na odsłuch (bo mam 10min drogi do ich sklepu) i może nawet się skuszę xD HF24 są fajne ale brakuje mi w nich kontroli basu. Są fajne do muzyki w tle a nie do słuchania... Niestety...

I solidna drewniana obudowa to oczywiście MDF :)

Jak uda Ci się posłuchać tych kolumienek to opis wrażeń jest mile widziany. ;)

Byłbym zadowolony, gdybyś chociaż je obejrzał na żywo i zwrócił uwagę na jakość wykonania, a przede wszystkim wagę.

* * *

Ciekawym, jak grają te "potwory" :) Słuchał ktoś ?

Ukryta Zawartość

Ciekawe.

Cena jak za takie wykonanie niemal śmieszna.

No i brytyjskie... /chyba :)/

Posłuchajcie CREATIVE Inspire T6160.

Bardzoż IMO udane i muzykalne.

Nie mają takiej podstawy basowej jak Paradigmy (zyziowi pewnie by nie podeszły) ale brzmią przyjemnie, nie męcząco i jak za takie pieniądze (ok. 200 zł) to nie spotkałem lepszych (E, może j. za słabo szukałem ?)

Słuchałem ich wczoraj, w najlepszym komputerowym sklepie w Olsztynie (od wielu, wielu lat.... / wiadomo jakim - na "s"), przełączając szybko między innymi zestawami Creative'a i ten zestaw był wśród tych kilku THE BEST.

Ukryta Zawartość

PS. Popatrzcie na opinie - przypadek ?

Ukryta Zawartość

Czy teraz ich cena pójdzie w górę ? ;))

Do tych Creativów jakoś nie jestem przekonany, ale nie słuchałem ich, więc nie będę krytykował. Wiem natomiast, że większość budżetowych zestawów 5.1 to brzmieniowo po prostu porażka - chociażby dużo droższe Logitechy X-530 i X-540.

A te opinie w Komputroniku to są za przeproszeniem gówno warte. Podobnie zresztą jak w większości sklepów np. RTV Euro AGD.

Z ceneo jest chyba trochę lepiej, ale nadal zdecydowaną większość opinii trzeba traktować z przymrużeniem oka, bo ludzie zachwycają się tym, że cała chata "chodzi" jak słuchają muzyki albo ograniczają się do jednego zdania w stylu - "Super sprzęt - polecam!!". Sugerując się tylko takimi opiniami skazany bym był na kupno Z-2300. :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jokerthc: dlatego typuję sobie takie, co mają jaką taką moc (głośniki w końcu do kompa), satelitki nie mogą mieć np. 1" membran ;), zakładam budżet (200-300zł maks.) i jak można to sobie przesłuchuję zanim kupię.

Eliminuję kolejno w miarę znajdowania lepszego punktu odniesienia (za mniej więcej podobną cenę). Zwycięskie kupuję. Proste.

* * *

* * *

* * *

Trudno mi NIE zgodzić się z niektórymi "gównianymi", jak piszesz, opiniami, że jakieś zestawiki grają super/hiper, etc, kiedy naprawdę brzmią całkiem IMO fajnie.

Np. posłuchaj niepozornych Creative'ów T6160 i sam oceń. /Zależy do czego i za ile porównujesz./ IMO: dobra robota konstruktorów. Natomiast czemu ich cena jest taka niska (porównując do tego co proponuje i za ile konkurencja) to już nie wiem.

Od dzisiaj stałem się posiadaczem zestawiku: CREATIVE Inspire T6160.

Będę obserwował go czujnie ;)

* * *

Muszę dokupić jakąś kartę dźwiękową 5.1/jeszcze nie zagłębiałem się w temat/, jaką byście polecali ?

Sprawdziłem/przesłuchałem dzisiaj:

1. Mediatech MT 3323 (144-171zł)

Szkoda czasu, bas dość jednostajnie buczy, a nie gra. Radio takie sobie.

Kiepska regulacja głośności, bo na jednostce suba, a nie w satelitce.

Krótko: b. daleko im do tego co kupiłem. Nie ma co porównywać.

2. I-BOX IGFA320 TORONTO.

Satelitki sporych rozmiarów dawały nadzieję na fajny dźwięk ale ten był poniżej oczekiwań. Plastikowe obudowy. Tweetery to tylko ich imitacja ;)

Sub gra dość jednostajnie - nieciekawie. Precyzyjna regulacja basu i głośności na subie, a tylko głośności na przewodowym pilocie. Potencjometr chodzi w tym pilocie miękko, precyzyjnie wręcz pokazowo - czapki z głów.

Sam pilot jest okrągły, sporego rozmiaru. Średnica ok. 6-7cm. Razi szeroki przewód do pilota.

Co jeszcze można powiedzieć. Hmm, ścianki suba są z b. cienkiej płyty, jakieś 7 mmm grubości (na oko, bo nie mierzyłem).

W sumie zestaw NIE zachwyca. Poszukiwacze ładnego dźwięku mogą nie zaprzątać sobie nim głowy i nie marnować czasu.

Nie mniej oceniam go kapkę lepiej od MT 3323. (Odnotowuję gwoli ścisłości.)

Bezkonkurencyjny okazał się zestaw, który nabyłem: CREATIVE Inspire T6160 - POLECAM uwadze.

Ja porównywałem bezpośrednio z tymi Creativami i Logitechami z serii "X" Philipsy, i to właśnie dla mnie kolumny multimedialne Philipsa okazały się najlepsze w swojej cenie. Ani Creativ, ani Logitech nie miały przy nich siły przebicia. Mowa o zestawach 2.1 do 250zł.

Edytowane przez DawidM

DawidM, a jakie KONKRETNIE Philips'y masz na myśli ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

o ile dobrze pamiętam to DavidM ma

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale wspominał też pozytywnie i tu na pewno o:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DawidM - pytanie z innej beczki - długi mają wtyk te Philipsy, które posiadasz?

Bo mam gniazdo słuchawkowe w laptopie z przodu i nie chciałbym by wystawał mi zbytnio przed laptopa kabel. Ewentualnie pomyśleć by trzeba było o jakiejś przejściówce z wtykiem kątowym.

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

o ile dobrze pamiętam to DavidM ma

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale wspominał też pozytywnie i tu na pewno o:

Ukryta Zawartość

Philips SPA 5300 wygląda ciekawie.

Ale chyba trudno je znaleźć, bo np. w MM czy RTV-EURO-AGD to ich nie widziałem.

Jak na zestawy komputerowe mają całkiem niezłą moc satelitek i suba:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kuźwa - przyszły do mnie te companiony 2 i kiszka :( . Mam jakiś wadliwy model - głośnik który jest pozbawiony wzmacniacza gra jakieś 5 razy ciszej od drugiego (chyba jest to problem wzmacniacza a nie głośnika).

Z drugiej strony raz udało mu się "zaskoczyć" i posłuchałem ich przez 2h kiedy grały tak samo głośno. Dźwięk był słabiutki - liche średnie tony grające w cieniu wypchniętego do przodu gumowego basu i górnej średnicy (nie męczącej). Ogólnie miałem wrażenie że w kolumienki zamontowano strasznie tanie głośniki. Kompletnie brakowało mi barw i blasku średnich tonów. Microlaby fc-330 mają średnie tony cztery razy lepsze. W ogóle miążdżą te companiony, a kosztują 200 zł.

Może to kwestia tego że mój egzemplarz jest wadliwy i generalnie grają one lepiej?

Zastanawiam się już nie nad wymianą - naprawą, tylko nad zwrotem, niby jest jakieś tam dziesięć dni na odstąpienie od umowy w przypadku zakupu przez internet.

Aha i jeszcze żeby tego było mało to buczą jak cholera.

Mam Companion 2 przy telewizorze. Nic nie buczy. Przez jakiś miesiąc czy dwa używałem ich do słuchania muzyki - obniżałem trochę ilość wyższego basu, ogólnie grają całkiem ok jak dla mnie.

Kuźwa - przyszły do mnie te companiony 2 i kiszka :( . Mam jakiś wadliwy model - głośnik który jest pozbawiony wzmacniacza gra jakieś 5 razy ciszej od drugiego (chyba jest to problem wzmacniacza a nie głośnika).

Z drugiej strony raz udało mu się "zaskoczyć" i posłuchałem ich przez 2h kiedy grały tak samo głośno. Dźwięk był słabiutki - liche średnie tony grające w cieniu wypchniętego do przodu gumowego basu i górnej średnicy (nie męczącej). Ogólnie miałem wrażenie że w kolumienki zamontowano strasznie tanie głośniki. Kompletnie brakowało mi barw i blasku średnich tonów. Microlaby fc-330 mają średnie tony cztery razy lepsze. W ogóle miążdżą te companiony, a kosztują 200 zł.

Może to kwestia tego że mój egzemplarz jest wadliwy i generalnie grają one lepiej?

Zastanawiam się już nie nad wymianą - naprawą, tylko nad zwrotem, niby jest jakieś tam dziesięć dni na odstąpienie od umowy w przypadku zakupu przez internet.

Aha i jeszcze żeby tego było mało to buczą jak cholera.

Masz albo coś źle podłączone, albo zepsuty egzemplarz...poza tym Companiony przez pierwsze godziny grają słabiutko, oczywiście jeśli były nowiuteńkie. Potrzebują kilkanaście godzin na dotarcie.

• Pokaż nowe odpowiedzi