Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

najważniejsze, to zdaj się na swoje ucho, pochodź po sklepach posłuchaj

w tanich 2.1 generalnie będziesz miał głównie "bas" i "soprany", zestaw 2.0 powinien mieć bardziej wyrównane pasmo(jednak trochę mniej basu), co dla muzyki rock(jakiej słuchasz) jest lepsze, ja już pisałem, że wg mnie najlepszym wyborem byłby M-Audio AV40, lub droższy Behrniger MS40, podany wcześniej Edifier, czy Microlab też mogą być dobre(ale szczególnie Microlab, z tego co wiem, to do odsłuchu z większej odległości)

Tyle, że, nikt nie zna Twoich preferencji dźwiękowych - podane propozycje mogą Ci nie przypaść do gustu w odsłuchu, i potem będzie że jacyś idioci złe głośniki Ci zaproponowali;)

Może akurat jakieś "pierdnięcie", więcej basu z subwoofera taniego 2.1 na Tobie zrobi wrażenie i będziesz bardziej zadowolony niż z 2.0. To jest kwestia indywidualna.

Tu już wszystko zostało powiedziane, teraz musisz najlepiej posłuchać, i podjąć decyzję

najważniejsze, to zdaj się na swoje ucho, pochodź po sklepach posłuchaj

w tanich 2.1 generalnie będziesz miał głównie "bas" i "soprany", zestaw 2.0 powinien mieć bardziej wyrównane pasmo(jednak trochę mniej basu),

Popieram. Osobiście wolę 2.0 za naturalność (biorąc zestawy w tej samej cenie 2.0 kontra 2.1).

wg mnie najlepszym wyborem byłby M-Audio AV40, lub droższy Behrniger MS40, podany wcześniej Edifier, czy Microlab też mogą być dobre(ale szczególnie Microlab, z tego co wiem, to do odsłuchu z większej odległości)

Wolałbym EDIFIER 2600 zamiast M-Audio AV40/Behringer MS40. A microlab Solo 7c to nie jest optymalny sprzęt do odsłuchu bliskiego pola.

Zacznę od kilku wyjaśnień na początek.

Mianowicie, nazywając siebie wcześniej "laikiem w sferze audio", miałem m.in. na myśli fakt, że w życiu nie miałem tak naprawdę styczności z jakimś zestawem głośników z wyższej półki. Całe życie słucham dźwięków z tandetnych zestawów 2.0, lub zintegrowanych w laptopie (aktualnie). Chyba dźwięk najlepszej jakości jaki dotychczas słyszałem, wydobywał się z głośników brata - Creative X-530. A to ponoć bardzo słaba jakość.

Poza tym, nie mam możliwości aktualnie "pochodzić po sklepach i posłuchać". W okolicy nie mam nawet chyba żadnego sklepu stricte audio. Moim zamysłem było kupienie głośników + zewnętrzna karta muzyczna/DAC USB (Mam nadzieję, że doradzicie mi również w wyborze tego drugiego do 400zł) - przez internet.

Także rozumiecie, że muszę zdać się na waszą wiedzę i wprawne ucho.

Teraz zapewne każdy lepszy zestaw zrobi na mnie wrażenie, więc wolę aby był to zestaw zaproponowany przez ludzi, którzy znają się na tego typu sprzęcie.

---------------------------------

Jeszcze ostatnie pytanie odnośnie zestawu, bo już praktycznie jestem przekonany do 2.0 po tym co napisaliście.

Jak głośniki wyżej opisane będą się miały do np. polecanych tutaj Edifierów C2X (2.1) ? Będzie to gorsza czy porównywalna jakość dźwięku ?

--------------------------------

Co do omawianych zestawów 2.0, szczególnie Microlabów.

Czytałem trochę na forach porównań posiadaczy R2600 i SOLO6/7c.

Ponoć R2600 w porównaniu do SOLO6c różnią się niewiele na korzyść tych pierwszych.

Z kolei R2600 vs SOLO7c to przewaga "Solówek".

Jednak tak jak napisaliście Wy, pojawiały się opinie, że Microlaby nadają się bardziej do odsłuchu z większej odległości, więc nie wiem czy będą dla mnie odpowiednie, skoro tak naprawdę posłużą mi jako głośniki uniwersalne (filmy, gry, itd.) z delikatną przewagą na muzykę, której słucham dość często.

-------------------------------

P.S.: Czy głośniki + DAC na USB to dobre zestawienie, abym mógł cieszyć się dobrej jakości dźwiękiem, czy też może coś powinienem jeszcze do tego dokupić ?

Edytowane przez Luke90

w tym przedziale z DACiem wg mnie nie ma co za wiele kombinować, jeśli w ogole jakiś kupować, to obok jest temat DACów do 400zł - przeczytaj, ja tam lubię Behringera UCA202 - kosztuje jakieś 130zł chyba, nic lepszego Ci nie potrzeba, a wg mnie nie jest gorszy od większości DACów za 400zł

aczkolwiek zaznaczam i to jest najważniejsze - nie wiem czy w ogole różnica będzie słyszalna po podłączeniu DACa(nawet za 4000zł)!!!!

P.S. nie wiem dokładnie jak będzie się to miało do Edifierów C2X, ale pewnie tak jak napisałem w poście powyżej, mniej środka, więcej basów

Dobra, i tak DACa miałem kupić w późniejszym czasie, więc na razie zamówię tylko głośniki i sprawdzę je na integrze w laptopie.

Co do głośników...

Krótka piłka: Edifier R2600 vs Microlab SOLO7c - które wybrać ?

Wiem, że Edifiery lepiej brzmią na mniejszą odległość, z kolei Solówki przeciwnie. Nie potrafię się jednak zdecydować.

Jak w porównaniu do wyżej wymienionych zestawów ma się ten Behrniger MS40 ?

------------------------

Czy zarówno Edifiery jak i SOLO7c mają zapamiętywanie ustawień ?

Edytowane przez Luke90

odpowiedz sobie jak częściej słuchasz/używasz głośników, blisko czy daleko, i czy Twój pokój jest mały, czy duży.

Mi trudno powiedzieć jak się ma Behringer do reszty - pewnie porównywalnie, z tymże ma on Daca wbudowanego z wejściem, optycznym i coaxialem(także żeby go puścić przez ów daca trzebaby jeszcze jakiś konwerter usb/sdif lub behringera uca202, który ma wyjście optyczne - jak widać komplikuje to trochę sprawę)

Edifier ma większy woofer, czyli lepiej powinien sobie poradzić w basach i trochę jest mocniejszy

a tu nie jestem pewien, czy głupot nie plotę, ale chyba w edifierze(i Behringerze) każdy głośnik jest zaopatrzony w osobne ampy, a w solo7 jest tylko po jednej stronie(co działa na korzyść Edifiera)

a tu nie jestem pewien, czy głupot nie plotę, ale chyba w edifierze(i Behringerze) każdy głośnik jest zaopatrzony w osobne ampy, a w solo7 jest tylko po jednej stronie(co działa na korzyść Edifiera)

W Edifier jest bi-amp, ale w MS40 nie ma bi-amp na 99% (to podobne to Edirol MA-20D które miałem - tam nie ma bi-amp)

Nie lubię komplikacji, także chyba pozostanę przy wyborze jednego z tych dwóch przodujących zestawów.

Niby częściej słucham muzyki siedząc przy laptopie i coś-tam-robiąc, ale z kolei SOLO7c imponują mi wyglądem i rozmiarami, a posiadacze wypowiadający się w ich temacie są zachwyceni dźwiękiem.

Znajdzie się jeszcze jakiś czynnik przemawiający definitywnie za którymś z zestawów, czy raczej sam muszę zdecydować ?

------------------------

Co z tym zapamiętywaniem ustawień w obu modelach ?

------------------------

Edifier R2600 oraz SOLO6/7c to absolutny top półki cenowej do 600zł i nie ma co szukać czegoś lepszego, czy znacie jeszcze jakieś zestawy dorównujące jakością dźwięku wyżej wymienionym ?

Edytowane przez Luke90

Nie lubię komplikacji, także chyba pozostanę przy wyborze jednego z tych dwóch przodujących zestawów.

Edifier R2600 oraz SOLO6/7c to absolutny top półki cenowej do 600zł i nie ma co szukać czegoś lepszego, czy znacie jeszcze jakieś zestawy dorównujące jakością dźwięku wyżej wymienionym ?

chłopie, no proszę Cię!!

żony przecież nie wybierasz

Co z tym zapamiętywaniem ustawień w obu modelach ?

nie wiedziałem, zajęło mi kilka minut znalezienie

po wyłączeniu Edifiery wracają na fabryczny poziom głośności, Microlabów Tobie już nie poszukam

masz tu jeszcze jeden temat z tego forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znajdzie się jeszcze jakiś czynnik przemawiający definitywnie za którymś z zestawów, czy raczej sam muszę zdecydować ?

to co, ktoś stąd ma wybrać za Ciebie?

jak chcesz - wybieram Edifiera;)

pamiętaj, że głośniki muszą się wygrzać kilkanaście godzin, zanim zaczną brzmieć tak jak powinny

jak masz jeszcze jakieś pytania, to proszę użyj najpierw google

a ja, zmieniając temat, jutro będę miał okazję posłuchać tych PSI :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez stanik

Niestety, tak właśnie mam kiedy przymierzam się do jakiegoś większego zakupu. Muszę dokładnie wszystko przemyśleć, przeanalizować, doinformować się, zadając wiele (czasami zbędnych) pytań i tworząc komplikacje, których - jak zaznaczyłem - nie lubię. ;-)

Z kolei za lenistwo przepraszam i obiecuję poprawę.

To niestety minus dla Edifierów. Z tego co wyczytałem SOLO7c również na początku nie miały tej funkcji, lecz dodali ją w późniejszych wersjach.

Podany przez Ciebie temat jakiś czas temu przeglądałem, jeszcze zanim zwróciłem uwagę na R2600. Przejrzałem go teraz raz jeszcze i prawdę mówiąc za wiele się z niego nie dowiedziałem z racji braku bezpośrednich porównań ludzi, którzy słyszeli lub też posiadają oba zestawy - co by mi najbardziej pomogło w wyborze. Jedynie kolejne jednostronne opinie.

---------------------

Głośniki wybiorę sam, ale Twój typ na pewno wezmę pod uwagę. :-)

Ponad to, dziękuję zarówno Tobie, jak i Kyle'owi za pomoc i ograniczenie mojego wyboru do tych dwóch zestawów.

Pozdrawiam.

a ja, zmieniając temat, jutro będę miał okazję posłuchać tych PSI :)

Super :)

Zwróć uwagę na jakieś punkty odniesienia (np. wzgl. A7X ;) ;) ). Jestem ciekaw czy np. niżej zejdą (trzeba brać poprawkę że bas w A7X, przy regulatorach na zero jest nieco podbity, choć w nie szerokim paśmie).

Edytowane przez Kyle
  • 2 tygodnie później...

Panowie, podepnę się pod temat.

Co byście polecili według takich założeń?

* system stereo

* 90% czasu: muzyka (od klasycznej do metalu); czasem youtube, ogólnie net i z rzadka gry

* kolumny niezależnie od wzmacniacza (bym mógł je podwiesić na wysokości nie tracąc dostępu do wzmacniacza), sensownych rozmiarów (ani nie pierdziawki ani nie metrowe do zdmuchiwania obrazów ze ścian)

* kolumny MDF (jakoś nie kupuję plastikowych puszek stojących koło zdania "dobry dźwięk")

* wzmacniacz małych gabarytów - miejsce na biurku ma wysoką cenę

* nie wiem jakie są ceny za takie zestawy, ale wolałbym się zmieścić w powiedzmy 500..800zł - nie jestem szalonym melomanem kupującym złote kable, ale z drugiej strony szkoda kasy na słabej jakości dźwięk - wiadomo, gdzieś po środku, jakiś kompromis

I na koniec istotny wymóg, ale nie wiem jakie są możliwości. Muszę mieć możliwość podpinania słuchawek (głównie na konferencje skajpowe - bywa, że szefo dzwoni z zaskoczenia, więc walka z kablami nie może trwać kwadransa). Mam gniazdo słuchawkowe w klawiaturze (dobry dostęp), które jest podpięte równolegle - ma to ten minus, że po wpięciu słuchawek impedancja maleje, więc i głośniki i słuchawki są cichsze niż jeden odbiornik. Ma to jednak plus, bo sobie mogę niezależnie ściszyć na klawiaturze. Problemem jest jednak wymóg sięgnięcia do wzmacniacza (obecny duży stoi na ziemi) by wyciszyć głośniki. Rozwiązaniem innym byłoby gniazdo dla słuchawek we wzmacniaczu (zakładając nowy, mniejszy, w okolicach monitora), które odetnie głośniki, ale wtedy musiałbym się wpinać słuchawkami do wzmacniacza, a nie klawiatury i zapewne tracę niezależną kontrolę głośności. A może producenci wymyślili na to jakieś sensowne rozwiązanie?

Chwilowo "ukradłem" z salonu mój wysłużony zestaw, ale będzie on tam wracał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + 2x

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (1987 rok, wymienione niskotonowe jakieś 8..10 lat temu - średniotonowe nigdy nie grały)

Dlatego szukam czegoś do podpięcia do komputera, przy którym siedzę i pracuję po >10h dziennie. Pokój niewielki, 3,2 x 2,6m.

Wzmacniacz co prawda raz na 2 lata ląduje w serwisie bo zaczyna trzeszczeć (ciężko mi stwierdzić, czy kondensatory wysychają tak szybko czy co..), ale cały system nadal moim zdaniem gra bardzo dobrze. O niebo lepiej niż "full wypas kina domowe", gdzie główne głośniki mają 5cm szerokości...

Dlatego pora na coś nowego do kompa, z mniejszymi gabarytami, ale nadal z pazurem.

Sporo poleceń jest na Solo 6C, Edifier R2600, M-Audio AV40 czy Behringer MS40, ale żadne z nich nie spełniają mojego wymogu łatwego podpięcia słuchawek na mini jacka. Część z nich ma gniazdo na jack z przodu, ale to by wymusiło by stały jednak na biurku 50cm przede mną zamiast wisieć nieco nad głową nie zajmując miejsca.

Wizualnie myślałem o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) klimacie [tu akurat zbędne dla mnie rzeczy podbijają cenę (odtwarzacz CD, podpięcie pod ajfony etc), ale to tylko losowy przykład ogólnej koncepcji zestawu, o którym myślę, że spełniłby moje oczekiwania].

Co byście dodali w tym temacie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmm.. może się nie zrozumieliśmy. Chciałbym ten zestaw podłączyć do karty muzycznej. Nie wiem po co w takim razie płacić za zewnętrzny DAC.

Pytałem o wzmacniacz z kolumnami.

• 5 miesięcy później...

Hm, ciekawe jak ''wygląda'' dzwięk prezentowany przez to cudo. Trochę to kosztuje ale rozważam jako alterantywę dla systemu i także poważnych odsłuchów, jednak w bliskim polu, gdzie tradycyjne hi-fi potrzebuje więcej przestrzeni i oddalenia od głośników.

Z tego co widzę w specyfikacji każdy z głośników ma swój dedykowany wzmacniacz, oprócz jedwabnego twitera i średnio-niskotonowego, jest także sekcja niskotonowa dla każdej z kolumienek i co ciekawe - są w także w systemie bi-polarnym. Czyli przestrzenność może być ciekawa.

Jest także własny, dedykowany DAC na USB i możliwość podpięcia suba.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez velasquez

Wyglądają ok, sterowanie głośnością troszkę niewygodne. CIekawe jak wypadają w porównianiu do Bose Companion 20? No i ta cena, w Stanach kosztują około 200 dolców - w Polsce ponad 1600 zł. To się nazywa zdzierstwo!

Owszem, zdzierstwo, podobnie jest z teleskopami, jako że atsronomia to kolejna moja pasja, ceny teleskopów są też na tyle niższe że opłaca się czasem transport ze Stanów.

1600 za jeden głośnik to rzeczywiście sporo, być może zdecydowanie za drogo za głośniki do komputera, dlatego też dobrze by było wypróbować zanim się kupi.

tylko ze w polsce to inaczej wyglada ten caly biznes i trzeba doliczyc clo-transport-obsluge a nie mowic jeszcze o kosztach jak recykling czy opodatkowanie. No i jeszcze musi cos zostac dla firmy i tutaj tkwi caly ten problem ze wiekszosc firm chce za duzo zarobic bo tez rynek jest za maly i nie taki chlonny jak naprzyklad w Niemczech dlatego tez w naszym kraju nie ma tyle promocji bo nikomu sie nie oplacaja przez mniejszy rynek zbytu.

Całkiem zgrabny i rasowy wzmacniacz/DAC na biurko. Tylko ta cena, znów..

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Całkiem zgrabny i rasowy wzmacniacz/DAC na biurko. Tylko ta cena, znów..

.

Ukryta Zawartość

W tej cenie można kupić dobry DAC i dobre kolumny aktywne.

AI-501DA generuje maksymalnie 90 W na kanał, a przy tym zużywa maksymalnie 55 W energii.
Cuda Panie ... cuuuda.

ps. no chyba że mówią o mocy "PMPO"/max mocy w impulsie, ale to nie najlepiej świadczy o tej firmie, jak bardzo renomowana by nie była

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle
  • 3 tygodnie później...

jak by kogoś interesowały Focal XS Book

które kupiłem niedawno po niżej mały teścik

myślę ze Hi End to nie jest, ale dobre małe Hi Fi owszem.

aczkolwiek jestem zadowolony, w tej cenie mogą być - na jakiś czas :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Hej,

A co sądzicie o

Ukryta Zawartość

Głośniki mają służyć słuchaniu muzyki i od czasu do czasu graniu chociaż do tego drugiego przeznaczenia nie jestem pewny jeżeli, możecie zaproponować opcję zastępczą będę wdzięczny.

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

Witam na forum, to mój pierwszy post tutaj.

Chciałbym odświeżyć wątek i poradzić się użytkowników tego forum. Czy dysponując budżetem 800-1000PLN max. warto jest zainwestować w monitory studyjne jako sprzęt podłączany do komputera w celu słuchania muzyki z dobrą jakością czy nie lepiej może w tej cenie kupić używany wzmacniacz stereo np. ONKYO lub DENON lub inny + głośniki podstawkowe wielkości mniejszych monitorów studyjnych (szerokość kolumn max. do 17cm - to ma istotne znaczenie - kwestia miejsca na moim biurku). Sprzęt chcę podłączyć do maca mini z zewnętrzną kartą dźwiękową Sound Blaster X-Fi. W tej chwili mam podłączone dwa komplety głośników jednocześnie: JBL Spot 2.1 i ALESIS Elevate 3 (oba wzajemnie się uzupełniają jeśli chodzi o zakresy). Chciałbym jednak coś lepszej jakości i z deko większym "kopem". Słucham różnego rodzaju muzyki: pop, rock, elektronicznej/instrumentalnej, filmowej.

Idąc dalej czy ktoś mógłby porównać np. jak będzie się miał odsłuchowo/jakościowo np. zestaw ze wzmacniaczem ONKYO np. model A-9511 który można kupić używany za około 400PLN + kolumny stereo w okolicach 500-600PLN za komplet np. ROTH Oli 20, HECO Victa Prime 302, TANNOY M2 lub M2.5, B&W DM-xxx bądź coś innego - jest dość spory wybór w takim przedziale cenowym używanych kolumn. Czy lepszym i tańszym wyborem będzie np. zakup Focal XS Book (w tej chwili można kupić już nowe poniżej 700PLN) bądź jednak nowe/używane monitory studyjne do 1000PLN za komplet powiedzmy Fostex, KRK, Behringer.

Będę wdzięczny za wszelkie rzeczowe porady. Pozdrawiam!

SXB, dziecko Adam Audio. Jeżeli Artist 5 będzie dla Ciebie szeroki, wziąć Artist 3 I Adam Artist 5 Odtwarzanie z DAC Antelope Zodiac. Ale wbudowany monitorów DAC gra przyzwoicie.

Edytowane przez Maximus Panin

Maximus Panin dzięki za poradę. Poszedłem jednak w drugą stronę tzn. zdecydowałem że lepszym wyborem będzie dla mnie jak zakupię kolumny + zewnętrzny wzmacniacz stereo. Pomierzyłem dokładnie raz jeszcze wolne miejsce okazało się że zmieszczę kolumny o szerokości do 19cm i zakupiłem już za nieco ponad 300PLN używane ale w idealnym stanie kolumny ROTH Oli 2 (pierwowzór sprzedawanych obecnie w Polsce kolumn Melodika BL20).

Teraz szukam używanego możliwie najlepszego wzmacniacza stereo w cenie do 700PLN max. Biorę pod uwagę modele ONKYO Integra np. A-8670 A-8850 lub stary ale jary A-8470, zaciekawił mnie Marantz PM7200 oraz ROTEL RA-931 i Cambridge Audio 640A - ktoś, coś w tym temacie?

SXB, nie mam pieniędzy na domowym zestawie stereo (wnętrze kolumny). Dlatego wybrałem długi czas na głośniki komputera, wybierz go z monitorami, ale są bardzo analityczne, więc spojrzałem w kierunku Adam Audio. Patrząc na nich w Polsce (często odwiedzić cię w domu), ale nie znaleźliśmy tam było zamówić bezpośrednio z Niemiec. Antelope kupiłem jako DAC dla przyszłości stereo + jest wzmacniacz słuchawkowy. Czy chcesz, aby oddzielić głośników i wzmacniacza, ale to nie jest dobrze nadaje się do pulpitu. Jeżeli szukasz głośnika komputerowego dnia, nie radzę biorąc czysto monitorować, pokażą Ci wszystkie wady swojej drodze.Przy okazji, wkrótce w Warszawie (8-9 listopada) będzie Audioshou, postaram się tam dostać.

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post.

Ze względu na to iż moje Logitech g51 szlag trafił, rozglądam się za nowymi głośnikami tak mniej, więcej do 300 zł(mogę dopłacić jednak po przeczytaniu kilku for internetowych nie jestem pewien czy warto). Otóż problemem jest wielkość pokoju(3x2 m) oraz stosunkowo małe biurko, które znajduje się przy ścianie. Na samym początku myślałem o Modecom'ach SHF56u, jednak sporo osób odradzało mi je z względu na bass reflex z tyłu. Z kolei głośników z przednim BR jest bardzo niewiele (w tym przedziale cenowym Edifier R1280T, który podobno nie zachwyca). Zastosowanie? Głównie rock, hard rock, metal, klasyczne czy blues. Często gram w gry oraz oglądam jakiś film na komputerze, ale wiadomo że za taką kwotę nie można mieć wszystkiego:) Zależałoby mi głównie na tym, aby nie grały gorzej od tych Logitechów( które z kolei były tragiczne dobrane do tego pokoju - no ale cóż;P)

Głośniki będą współpracowały z kartą dźwiękowa Xonar DX.

Z góry dziękuje za wszystkie propozycje.

• Pokaż nowe odpowiedzi