Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli poza DIY, Bose, oraz Japonia to nic nie ma..szkoda. Pozostaje na przyszlosc szukac pasywnych i podlaczac pod Toppinga.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

APS Coax to dwudrożny układ koncentryczny, a nie jeden przetwornik szerokopasmowy.

Rzeczywiscie przeoczylem. Posypuje glowe popiolem.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

@Kyle, Nuberty już zamówione?;)

Euro nawet lekko spadło i myślałem teraz zamówić, ale mam wyjazd, więc jak wrócę, a Euro będzie nie drogie, to sądzę, że zamówię ... taki mój plan ;)

Czyli poza DIY, Bose, oraz Japonia to nic nie ma..szkoda. Pozostaje na przyszlosc szukac pasywnych i podlaczac pod Toppinga.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

8550475_800.jpg

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Euro nawet lekko spadło i myślałem teraz zamówić, ale mam wyjazd, więc jak wrócę, a Euro będzie nie drogie, to sądzę, że zamówię ... taki mój plan ;)

Dziwne tylko, że ta firma nie zrobiła strony w języku angielskim, skoro sprzedaje wysyłkowo do innych krajów.

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Dziwne tylko, że ta firma nie zrobiła strony w języku angielskim, skoro sprzedaje wysyłkowo do innych krajów.

... no i teraz mam dylemat, bo przyglądam się APS Klasik. ... te APS grają od 38Hz @-3dB (i mają tolerancję +-2dB od 40Hz do ponad 20 kHz) . DAC z wyjściami XLR i regulacją w sumie mam, więc nie zależy mi tak bardzo na "all in one" w postaci Nubert. Ogólnie dwa super produkty w atrakcyjnych cenach (APS 3,8 kPLN i Nubert 4,6 kPLN) ... konkurencji nie widzę ... Edytowane przez Kyle

ps. w sumie po ustawieniu przełącznika HF w APS Klassik na -1,5dB, to w zakresie 40Hz-19kHz wg. wykresu z instrukcji mieszczą się w granicach +-1,5dB (a ten pomiar nie wygląda na jakoś bardzo mocno wygładzony, więc jeśli tak jest w rzeczywistości to wynik rewelacyjny

... no i teraz mam dylemat

kupowanie w ciemno to glupota,

dla podjecia decyzji kierowalbym sie tylko ocena fizyczna i tym jak sie prezentuja dzwiekowo na zywo w domu, parametry na papierze to tylko wskazowka, zamowic dwie pary i zostawic te fajniejsze, po dwakroc warto poniesc koszty dodatkowe przesylek dla wiekszej satysfakcji, nie miec dylematow i zdobyc kolejne doswiadczenie

Jeśli Adam Audio dla Ciebie kochanie, spójrz na

Ukryta Zawartość

A2_plus_W_lifestyle.jpg

Ukryta Zawartość

Jeśli Adam Audio dla Ciebie kochanie, spójrz na

Ukryta Zawartość

... ale do kogo piszesz? Przecież te Audioengine (i ich najwyższy model A5+) to prymitywne zabawki w porównaniu do Nubert nuPro A300 lub APS Klasik !

kupowanie w ciemno to glupota,

... wiesz ... nie wiem, czy jechać do Niemiec, by posł€chać nuPro A300, to dla odmiany takie mądre, ale można je zwrócić ... więc. Natomiast z APS jest jeszcze prościej - mają egzemplarz testowy ... można zamówić do odsłuchu (i tak już zrobiłem testując APS IO)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle

Ja bym jeszcze dodal aktywne ATC do tej dwojki. Tylko teraz to moze rozbolec glowa co wybrac.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Który model ATC?

PS. W UK jest jeszcze taka ciekawa manufaktura o nazwie AVI:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez elektrykk

Ja bym jeszcze dodal aktywne ATC do tej dwojki. Tylko teraz to moze rozbolec glowa co wybrac.

... które ATC, aktywne, w cenie do 4 tys zł, zejdą do 40 Hz z tolerancją +-1,5dB jak APS Klasik ? (szukam czegoś co >gra< niższy bas, a nie każe sobie ten zakres wyobrażać, czyli nie interesuje mnie nic, co schodzi płyciej niż 42Hz@-3dB, nawet jak ma zerowe zniekształcenia, nie interesuje mnie też nic, co ma gorszą równomierność w paśmie jak +-2dB) ATC nie ma nic ciekawego w ofercie, nawet po zwiększeniu budżetu 1,5x (w sumie po zwiększeniu budżetu nawet i 10x też nic ciekawego nie znajdziemy z niewielkich monitorów, które zagrają niższy bas, bo co najwyżej wejdziemy w większe krowy).

PS. W UK jest jeszcze taka ciekawa manufaktura o nazwie AVI:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... u nich też nic ciekawego nie widzę (60Hz @-6dB .... i to wg. często naciąganych danych od producenta? ... toż to gorzej jak ADAM A5X, które zejdą może do 60Hz, ale z 3 dB spadkiem SPL). Poza tym nic nie wiadomo o równomierności pasma. ,... więc nawet nie ma sensu zaczynać dyskusji nad tym, jaką mają dynamikę, przestrzenność ("znikanie") czy rozdzielczość.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle

A to nie wiedzialem ze glownie nizszy bas dla Ciebie jest wazny, w takim razie nie ma nic lepszego, a przynajmniej ja nie znam niz to co podales. Ja dalem typ ATC bo one maja wybitna srednice. Graja dzwiekiem drozszym niz kosztuja.

Edytowane przez DawidM

A to nie wiedzialem ze glownie nizszy bas dla Ciebie jest wazny,

Głownie, to wszystko jest dla mnie ważne ... średnica, bas, soprany, ... wszystko. Jeśli chodzi o średnicę w Nubert nuPro A300 , to wygląda na to, że jest bardzo dobrze ... niskie THD, pomijalny spadek SPL pod kątem, równomierność w niezależnych pomiarach wyraźnie lepsza niż +- 2dB . Ciekaw jestem jak wypadają tutaj ATC (obiektywnie ... wg. pomiarów, bo subiektywnie, to wybitną średnicę może mieć wszystko). Tak, czy inaczej, dobre kolumny, to takie które są dobre pod każdym wzgl. ... a nie takie które mają tylko dobry bas, lub tylko dobrą średnicę, a reszta leży.

ps. ATC ma doświadczenie z kolumnami zamkniętymi, więc niech zrobią coś takiego jak Unity Audio The Rock MKII (zejście poniżej 40HZ@-3dB przy zamkniętej budzie)

Edytowane przez Kyle

... u nich też nic ciekawego nie widzę (60Hz @-6dB .... i to wg. często naciąganych danych od producenta? ... toż to gorzej jak ADAM A5X, które zejdą może do 60Hz, ale z 3 dB spadkiem SPL). Poza tym nic nie wiadomo o równomierności pasma. ,... więc nawet nie ma sensu zaczynać dyskusji nad tym, jaką mają dynamikę, przestrzenność ("znikanie") czy rozdzielczość.

Te AVI wrzuciłem jako ciekawostkę (zestaw domowy, kompletny, z DACem, pilotem, aktywne zwrotnice 4 rzędu, biamp) tutaj np. grają z subem

Ukryta Zawartość

Jeżeli 32Hz Nuberta to prawda, to jest to rewelacja w tej cenie. Są jeszcze EVE audio SC208 z podobnymi osiągami. Dalej to chyba tylko zostają rzeczywiście "krowy" takie jak np. Neumann KH310

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) APS Trinity, czy Genelec G Five, no ale też cena...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli 32Hz Nuberta to prawda, to jest to rewelacja w tej cenie.

Widziałem pomiary w AUDIO i Sound & Recording ... nU PRo A300 schodzą do 33Hz wg obu pism, przy dosyć wygładzonych pomiarach z "Audio" i standardowych "Sound&Recording", ale przy dokładniejszych pomiarach z "Audio" do 37Hz @-3dB ... moje wymagania te 37Hz spełnia w 100% pod wzgl. rozciągnięcia pasma w dół.

Natomiast APS Klasik, wg. pomiarów z instrukcji, schodzą do 37 Hz @-3dB ... chciałbym jeszcze zobaczyć pomiary z niezależnego pisma. ... no i jestem ciekaw promieniowania pod kątem w średnicy, bo cięte są przy 3,2 kHz, wiec woofer zmuszony jest przetwarzać wysokie częstotliwości, jak na głośnik klasy wielkościowej 7" .

czy Genelec G Five, no ale też cena...

Genelec 8240A jeszcze schodzą do 41Hz @-3 dB wg. pomiarów niezależnych i z instrukcji (mi by wystarczyło takie zejście) ... ale cena jakoś 10 tys za parę (szkoda mi tyle kasy wydawać).

Są jeszcze EVE audio SC208 z podobnymi osiągami.

Tylko dwie drogi i 8" woofer jest be ;) (bardzo często jest słąbe promieniowanie pod kątem w średnicy, co owocuje wciągniętą średnicą w typowym pomieszczeniu).

... swoją drogą boję się tego w APS Klasik (woofer niby mniejszy, ale cięty bardzo wysoko). Genelec 8240A mają mniejszy woofer (6,5") i są cięte nizej (3kHz) a już widać pewne zawężenie pod kątem, choć jeszcze akceptowalne.

Edytowane przez Kyle

Kyle ja mialem na mysli ze one graja pieknie, ale srednice maja jak z jeszcze wyzszego polapu cenowego.

Zreszta zobacz przetworniki to akurat pasywny model(przewin na 4:40):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DawidM

Widziałem pomiary w AUDIO i Sound & Recording ... nU PRo A300 schodzą do 33Hz wg obu pism, przy dosyć wygładzonych pomiarach z "Audio" i standardowych "Sound&Recording", ale przy dokładniejszych pomiarach z "Audio" do 37Hz @-3dB ... moje wymagania te 37Hz spełnia w 100% pod wzgl. rozciągnięcia pasma w dół.

Natomiast APS Klasik, wg. pomiarów z instrukcji, schodzą do 37 Hz @-3dB ... chciałbym jeszcze zobaczyć pomiary z niezależnego pisma. ... no i jestem ciekaw promieniowania pod kątem w średnicy, bo cięte są przy 3,2 kHz, wiec woofer zmuszony jest przetwarzać wysokie częstotliwości, jak na głośnik klasy wielkościowej 7" .

Genelec 8240A jeszcze schodzą do 41Hz @-3 dB wg. pomiarów niezależnych i z instrukcji (mi by wystarczyło takie zejście) ... ale cena jakoś 10 tys za parę (szkoda mi tyle kasy wydawać).

Tylko dwie drogi i 8" woofer jest be ;) (bardzo często jest słąbe promieniowanie pod kątem w średnicy, co owocuje wciągniętą średnicą w typowym pomieszczeniu).

... swoją drogą boję się tego w APS Klasik (woofer niby mniejszy, ale cięty bardzo wysoko). Genelec 8240A mają mniejszy woofer (6,5") i są cięte nizej (3kHz) a już widać pewne zawężenie pod kątem, choć jeszcze akceptowalne.

Z tego co wyczytałem, Nubert daje 30-dniowy trial na wysłane produkty, z APSem - wiadomo, sprawa byłaby jeszcze prostsza.

Ukryta Zawartość

BTW Marketing Nuberta w Polsce praktycznie nie istnieje, żadnej zajawki w sieci, nie mówiąc o recenzji.

Ukryta Zawartość

cd... natknąłem się jeszcze na takie monitory z dużym wooferem, jednak cena 2x większa niż nuPro A-300 i funkcjonalność raczej nie ta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te CM active mogą schodzić do 35Hz przy kilkunasto-dB spadku SPL , lub przy kilku dB spadku SPL. Tak, że nic o nich nie wiadomo, a sam fakt, że nie ma informacji przy jakim spadku podano pasmo, już o nich (i o producencie) źle świadczy.

Te Audium też nie ciekawe za taką kasę (głośnik szerokopasmowy nie będzie precyzyjny na górze). ... nawet nie mają poza tym wejścia XLR ... a cena ~9 tys? - dobry żart ze strony producenta. Dużo pewniejszy byłby zakup w tych okolicach cenowych Genelec 8240A.

Edytowane przez Kyle

Co sądzisz o tych?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Generalnie widzę, że w naszym kraju niemodne/niedostępne są takie aktywne rozwiązania hi-fi, królują wzmaki + podstawkowce.

Tak więc chyba bezpieczniej pójść w monitory pro, które są powszechnie dostępne, “zbadane” i nie mają tak dużej marży jak u producentów hi-fi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez elektrykk

No te są ciekawe. Porządnie sklecone z zewnątrz i wewnątrz. ... ale tanie to one nie są ... 3000 funtów, to będzie jakieś 17 000 złotych ... kupa sałaty, jak za jednak dwudrożne monitorki. Ciekawe jak by zagrały w porównaniu do Unity Audio The Rock MKII .

to są fajne głośniki

kef x300a

Nie mają wejść TRS/XLR (by optycznie podłączyć dac z PC, a kolumny do dac po XLR) ... można by się bez nich obejść, ale optycznych wejść też nie mają, więc jak będzie pętla mas, to mamy nie lada problem (ogólnie, to nie wiem, jak w nich niezależnie reguluje się głośność, skoro nie będzie np. DAC z regulacją ... mają pilota? ... bo poleganie na regulatorze z miksera windows to tragedia). Zejścia też pewnie nie mają specjalnie niskiego. Jedyne co mają fajne, to to, że są koncentryczne. Edytowane przez Kyle

to są fajne głośniki

kef x300a

Te Kefy mają przesadzoną cenę w stosunku do możliwości,

spójrz na Heco Ascada 2.0, co prawda też nie za duży woofer 5”, ale funkcjonalność i cena o wiele lepsze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

320296_3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W międzyczasie pomailowałem trochę z Nubertem, rzeczywiście sprzedają tylko bezpośrednio, wysyłkowo.

Są średniej wielkości manufakturą, miewają zapytania od polskich dystrybutorów w sprawie współpracy, ale póki co nie planują ekspansji na Polskę.

Napisali też, że np. zestaw NuPRO A-300 będzie można obejrzeć i posłuchać na imprezie HIGH END on Tour w Berlinie 7-8 marca 2015 -

Ukryta Zawartość

Mają też jakieś trzy showroomy, ale daleko, w południowo-zachodniej części Niemiec -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi