Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów i nie tylko. Potrzebuję pomocy w doborze odpowiedniego zestawu audio. Będzie on podłączony do komputera i tylko komputera. Zestaw będzie się znajdować w pomieszczeniu 3,5x4m. (zdjęcie podeślę później). Zestaw będzie używany w proporcjach 40/40/20 gry/muzyka/filmy (YouTube). Słucham głównie starego Rocka i nowoczesnej muzyki typu

. Budżet na głośniki to około 1500 (częściej będę używał słuchawek). Myślałem nad solo 6c , ale co do nich dokupić?

Mając 1500zł do dyspozycji, szukałbym czegoś zdecydowanie lepszego od SOLO 6. Są to kolumny, gdzie w prawej kolumnie jest cała elektryka/zasilanie/elektronika, natomiast druga jest bardziej "pusta". Ma to wpływ na brzmienie (miałem tego typu zestawy i słyszałem różnicę w brzmieniu miedzy kolumnami lewą a prawą).

Solo 6 pomiar:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widać tam zejście do 70Hz @-3dB i 63Hz @-6dB - kiepsko, jak na 6" woofer.

Dla porównania Prodipe Pro 5 V2 :

Ukryta Zawartość

Schodzą do 58Hz @-3dB i 53 Hz @-6dB . Największa ich zaleta, to identyczna budowa lewego i prawego kanału. Kosztują poniżej 1000PLN, jednak potrzebny jest do nich zewn regulator głośności albo po prostu DAC z regulowanym wyjściem.

Cena w sklepie tych prodipe:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kyle znasz program do wgladu w charakterystyke kolumn na mac. Mowie wglad, gdyz wiem ze pomiar w domowych warunkach jest niemozliwy.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dzieki.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Witam wszystkich, jestem w trakcie poszukiwania głośników do komputera. Konieczne niewielkie wymiary (podstawa ok. 20x20cm), biurkowce, preferowałbym rozwiązania z wbudowanym wzmacniaczem. Odsłuch z 80cm, max 1 metr. Budżet ok. 600 zł.

Z rozwiązań "aktywnych" znalazłem:

a/ M-Audio AV40 (ok. 450 zł) - chwalone przez wszystkich za brzmienie, ale mnóstwo opinii, że się przegrzewają i wytrzymują maksymalnie 1,5 - 2 lat, czyli trochę słabo

b/ Samson MediaOne BT5 (ok. 600 zł) - głośnik 5", nie znalazłem zbyt wielu, żeby nie powiedzieć, żadnych opinii w internecie

W przypadku rozwiązań pasywnych (kolumny + wzmacniacz), musiałbym postawić na wzmacniacz Topping TP21 (potrzebne mi są kompaktowe wymiary + wyjście słuchawkowe) - cena na eBay-u 300 zł, i do tego wybór głośników dość duży:

a/ Wharfedale Diamond 10.0 - opinie w sieci dość pozytywne, nie wiem, jak to zestawić z monitorami powyżej - testów porównawczych raczej nie ma

b/ jakieś podstawowe głośniki Onkyo i Denon (Onkyo D-055, Denon SCN-4) - to się pewnie do niczego nie nadaje...

c/ Tonsil Fenix II Sat

d/ Klipsch B2

e/ Magnat Monitor 102/202

f/ Heco Victa 201 - jakiś kosmiczny zakres częstotliwości, od 36 Hz, w co nie chce mi się raczej wierzyć...

I mógłbym tak wymieniać i wymieniać... Jak widać, w przypadku zestawu kolumny + wzmacniacz mogę przyjąć nieco większą kwotę, ale nie chciałbym przekroczyć 600 zł za same kolumny.

Brać BT5 czy coś innego?

3" woofer? Trochę mało... Basu z tego raczej nie będzie. No i niepotrzebny mi jest zewnętrzny DAC.

Niestety wiekszy woofer wymusza najczesciej zastosowanie rowniez wiekszej obudowy. Wymienione przez Ciebie Samson BT5 z 5" wooferem maja glebokosc 27 cm wiec nie spelniaja podanego przez Ciebie KONIECZNEGO kryterium "niewielkie wymiary (podstawa ok. 20x20cm)". Chyba bedziesz musial pojsc na jakis kompromis... moze cos z 4" wooferem - Mackie CR4.

Edytowane przez SZROT

OK, może przesadziłem z tym 20x20, 20x25 powiedzmy, przy czym te 27 jest *JAKOS* do przełknięcia, pod warunkiem, że monitory nie będą musiały stać pół metra od ściany (15cm może da się wygospodarować).

OK, może przesadziłem z tym 20x20, 20x25 powiedzmy, przy czym te 27 jest *JAKOS* do przełknięcia, pod warunkiem, że monitory nie będą musiały stać pół metra od ściany (15cm może da się wygospodarować).

W takim przypadku mozesz jeszcze zwrocic uwage na Alesis Elevate 5.

...a jesli to glebokosc kolumn jest najwiekszym problemem, to w przypadku wersji pasywnej uda sie znalezc cos naprawde plytkiego, i to z 5" wooferem np. Tannoy VR - 12 cm glebokosci (600 zl).

Edytowane przez SZROT

Alesisy bomba! W dodatku przedni bass-reflex! Poszukam sobie o nich w necie.

Generalnie głośniki nie muszą być super płytkie, mają ładnie brzmieć :).

• 3 tygodnie później...

Panowie, chciałem się pochwalić, ponieważ dziś stałem się posiadaczem rewelacyjnych jak na swoją cenę Edifierów R1600TIII. Jest w nich wszystko to, czego oczekiwałem i co lubię: solidna, głęboka podstawa basowa, średnica wyraźna ale nie krzykliwa, góra łagodna, po przeciwnej stronie tej "ostrej i zapiaszczonej". Brzmienie ogólnie jest przyjemne i relaksujące, idealne do plumkania muzycznego przy siedzeniu na internecie, do gier, czy filmów. Nie jest męczące (to bardzo ważne przy bliskim odsłuchu), jest ciepłe, stereofonia bardzo dobra. Jak na zestaw sypialniano - komputerowy, dla mnie bomba.

Dostałem dzisiaj Nubert NuPro A300 - robią pozytywne wrażenie. Obawiałem się, że nie będą znikać, ale nie ma z tym problemu i przestrzeń jest super. Subiektywne wrażenie jest takie, że grają z większym rozmachem i swobodą od A7X (A7X subiektywnie grają bardziej pudełkowato). Jeszcze słucham robiąc porównanie A/B. Nubert pograły max kilka godzin, więc jeszcze faza wygrzewania (zmiana sprężystości zawieszenia głośników na skutek pracy). Jakość wykonania Nubert jest świetna (wiecie, że ten panelik wokół wyświetlacza i przycisków z przodu, wykonany jest z metalu !?)

Wszystkie regulatory barwy w A7X i A300 na neutralnym zerze.

... aha ... szumy własne w Nubert A300 są bardzo niskie (wyraźnie niższe od ADAM A7X)

Jest jeszcze opcja zapłaty przy odbiorze, ale nie wiem, czy działa przy przesyłkach za granicę, jaka byłaby prowizja i czy kurierowi trzeba płacić w euro czy w złotówkach.

Przy odbiorze płaci się ... w złotówkach ! :) (byłem nieźle zdziwiony). Niby za pobranie płaci się 2€, ale jakoś to tak wsiąkło, bo policzono mi cenę po jakimś bardzo korzystnym kursie (więc nic nie naciągają).

- generalnie BEST BUY, napalam się, tylko nie wiem czy teraz, czy czekać na jakąś rewizję z lepszym USB. SPDIF. Zapytam czy planują upgrade.

Jest taki mały minus. One mają przewody zasilajace dwużyłowe (nie ma odprowadzania ładunku do "bolca" przez co metalowe elementy "mrowią") Z tego powodu zalecam je separować od źródła optykiem. Czyli po prostu sugeruję olać USB.

Dziwne tylko, że ta firma nie zrobiła strony w języku angielskim, skoro sprzedaje wysyłkowo do innych krajów.

Tam strona, jak strona, ale szkoda, że instrukcja jest tylko po niemiecku (nie ma po angielsku, o PL nawet nie wspominając)

Wow, no to jesteś chyba pierwszy z NuPro w Polsce, przynajmniej taki ujawniony na forach audio:) Wrzuć jakąś fotkę.

Z tego wynika, że nie opłaca się robić przedpłaty. Ile wyszło łącznie w PLN?

Instrukcja tylko po niemicjaecku, bo z tego co się dowiadywałem Nubertowi wystarcza krajowy rynek zbytu i nie zabiega póki co o więcej jakoś specjalnie.

I najlepiej podobno podłączyć je po coax.

Edytowane przez elektrykk

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

W PLN wyszło niemal 4500zł .

Foto porównawcze ADAM A7X vs Nubert NuPro A300

Ukryta Zawartość

ps. nubert A300 mają o ~8mm większą średnicę membrany (liczę samą membranę, bez resora)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle

Gratuluje Kyle zakupu. Nurbety to jedne z nielicznych aktywnych zestawow ktory nie straszy wygladem jak wiekszosc stydyjnych monitorow. Z cego maja zrobiona membrane nisko-srednio tonowego przetwornika?

Dolaczasz do klubu jedynych posiadaczy, ja mam inna marke. ;)

Edytowane przez DawidM

Jest taki mały minus. One mają przewody zasilajace dwużyłowe (nie ma odprowadzania ładunku do "bolca" przez co metalowe elementy "mrowią")

Hmm to dziwne, mam wzmacniacz w drugiej klasie izolacji (obudowa metalowa) i nic nie mrowi. U mnie mrowiły metalowe elementy w sytuacji, kiedy miałem podłączony bolec do fazy ;), a tak to nie spotkałem się z mrowieniem (instalacja z zerowaniem).

Edytowane przez Lucypher

Hmm to dziwne, mam wzmacniacz w drugiej klasie izolacji (obudowa metalowa) i nic nie mrowi. U mnie mrowiły metalowe elementy w sytuacji, kiedy miałem podłączony bolec do fazy ;), a tak to nie spotkałem się z mrowieniem (instalacja z zerowaniem).

U mnie (i nie tylko) zawsze mrowiły wszystkie urządzenia (np. Yamaha RX-V661, komputer kiedy nie było odprowadzenia z bolca, lodówka pralka). Jeszcze nie spotkałem się by u kogoś było inaczej (np. PC by nie mrowił w przypadku podpięcia tylko dwoma żyłami). Problem zawsze znikał po podpięciu bolca uziemiającego lub przewodu z obudowy do bolca (Yamaha ma taki zacisk).

Uruchom swój wzmacniacz, tak by nie był fizycznie przypięty interkonektem do czegokolwiek (bo po ekranie też można odprowadzić ładunek, ale nie radzę tego tak realizować)

Edytowane przez Kyle

U mnie (i nie tylko) zawsze mrowiły wszystkie urządzenia (np. Yamaha RX-V661, komputer kiedy nie było odprowadzenia z bolca, lodówka pralka). Jeszcze nie spotkałem się by u kogoś było inaczej (np. PC by nie mrowił w przypadku podpięcia tylko dwoma żyłami).

Zgadza się to co napisałeś. Ale mi chodzi o coś innego. Nurberty tak jak Audiomatus AS100 nie posiadają fabrycznie bolca (gniazdo IEC posiada, ale nie jest podłączone) - u Ciebie metalowe elementy głośniki mrowią, u mnie metalowa obudowa wzmacniacza nie.

Edit: Zrobiłem ten test o którym pisałeś i nie ma żadnego mrowienia.

Edytowane przez Lucypher

Macasz fachowo wierzchnią częścią palców (u rąk) ? ;) ;)

Tak :p, jak podłaczyłem Matrixa Mini bez uziemienia to czułem mrowienie, ale w przypadku wzmacniacza nie występuje w ogóle.

Wydaje mi się, że jeżeli urządzenie nie wymaga bolca to nie powinno mrowić i tak jest u mnie. Jeżeli urządzenie wymaga podłączenia bolca to mrowi jeżeli nie podłącze do bolca.

Edytowane przez Lucypher

Odnoszę wrażenie, że Nubert NuPro A-300 mają bardziej stabilną scenę od ADAM A7X. Kolejne wrażenie, to idealnie takie samo brzmienie lewej i prawej kolumny (może NuBerty są fabrycznie kalibrowane tak by grały tak samo, a ta stabilność balansu i przestrzeni jest konsekwencją tej kalibracji).

Edytowane przez Kyle

Jak wypadaja wysokie tony w porownaniu do Adama? Przestrzennosc to takze inny sposob podawania dzwieku i wlasnie tez po troche wysokie tony. Stad pytanie.

Jak wypadaja wysokie tony w porownaniu do Adama?

Bardzo podobnie. Sądziłem, że jedwab, to będzie jakieś rozmycie większe, ale nic z tych rzeczy. Oczywiście jest jakaś różnica w graniu tego zakresu.

Kolejne wrażenie, to idealnie takie samo brzmienie lewej i prawej kolumny (może NuBerty są fabrycznie kalibrowane tak by grały tak samo, a ta stabilność balansu i przestrzeni jest konsekwencją tej kalibracji).

W Yamahach MSP5 potencjometr czułości wejściowej powodował zły balans tzn. jedna kolumna grała głośniej od drugiej - możliwe, że w Adamach występuje podobny problem.

W Yamahach MSP5 potencjometr czułości wejściowej powodował zły balans tzn. jedna kolumna grała głośniej od drugiej - możliwe, że w Adamach występuje podobny problem.

Poziomy w ADAM dokładnie ustawiałem (jest płynna regulacja), nie patrząc na to co wskazuje przekręcony potencjometr. Tak, że poziomy były OK. Już nie chce mi się wracać do badań ADAM, by mieć pewność, lub rozwiać przypuszczenie innego brzmienia L-R ;) W każdym razie, jakoś w nubert łatwiej znaleźć stabilny "sweet spot".

Nudzilo mi sie i stworzylem krotki filmik. Simple audio Listen pod lupa:

Ukryta Zawartość

Oraz jedna z lepszych recenzji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kyle, czy każdy monitor NuPro jest potraktowany indywidualnie, tzn. czy każdy ma swój pilot, przewody, instrukcję itp.,

czy jednak dostałeś jako zestaw stereo?

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

• Pokaż nowe odpowiedzi