Skocz do zawartości
IGNORED

najlepsze DAC`e w kompaktach

denon.dcd.2560

Rekomendowane odpowiedzi

czy DAC w CD jest zawsze wyznacznikiem dobrego.lub nie/ brzmienia odtwarzacza? troche kompaktów mi siew rękach przewija, jednak marne mam o tym pojęcie. jakie są najlepsze dace montowane w cd, konkretne modele, i co sprawia, ze sa najlepsze? przykładowo: w moim denonie są jakies tam AD.... ale czy to one majawpływ na dxwiek odtwarzacza? załozyłem ten wątek, bo chciałbym sie troche dokształcic ogólnie z tego zakresu.

https://www.audiostereo.pl/topic/31745-najlepsze-dace-w-kompaktach/

Przyjmuje się, że sama kość DAC-a nie jest najważniejsza, lecz dobra aplikacja tejże.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Analog Devices to zwykle odpowiedniki BB. Na kazdym przetworniku mozna zrobic bardzo dobre i bardzo kiepskie CD. Genialne cdeki sa i 16-bitowe i 18-bitowe i 20 czy 24bitowe sa tez 1bitowe i z upsamplingiem. Nie ma reguly. Aplikacja to elementy towarzyszace przetwornikowi w cdeku. Jesli one sa dobrej jakosci sam DAC moze pokazac klase. DIYowcy zewnetrzne przetworniki robia zwykle na 20bitowym PCM 63PK lub TDA 1341 w wersji A lub Silver Crown.

TDA1541. Z tym, że to układ już nie produkowany.

Same kości DAC są robione bądź selekcjonowane na różne grupy które między sobą różnia sie szumami i zniekształceniami.

I tak wśród układów AD czy BB na końcu mamy od najgorszych do najgorszych selekcji : L, brak dodatkowej litery, J, K. L to własciwie odpad (coś jak Low cost), bez dodatkowej litery to standardowy najpopularniejszy średni układ jaki najczęściej wychodzi, J to seklekcjonowany a K grade - najlepsze (wersja Killah ;).

Ilośc też może mieć znaczenie - jeśli są to DACe jednokanałowe, monofoniczne, to może ich nawet być 4 jak w Wadii 861 4x BB1704 - w trybie różnicowym, co zwiększa dynamikę i redukuje zniekształcenia.

Jak DAC jest niezbyt wyszukany (i tani) to zwykle nie ma się co spodziewać cudów. Od czegoś trzeba zacząć - a tam właśnie powstaje sygnał audio, powinien być więc jak najlepszy, jeśli zmiana innych elementów nie daje rezultatu to można zmienić DACa/e.

mam tda-1541 w starym soniaku 710, teraz trafił mi sie za tanie pieniadze sprawny, ale troche podniszczony DCD-1520 i tam jest BB, pierwszy raz widze taki model, pcm-64 (???)

mam głupie wrazenie ze ten dcd 1520 lepiej brzmi niz 2560...

Niektorzy sadza ze najlepsze DACi to R2R ktore potrafia oddac idealnie transjenty - brak dzwonienia przed i po naglej zmianie pradu (PCM1704, TDA15xx). Ma to skutkowac lepsza (naturalna) stereofonia i byc moze tembrem. Zeby to sprawdzic trzeba miec glosnik o szybkosci narastania sygnalu rzedu okolo 20us lub lepszym (MSW, JXR6). Idealna sytuacja jest R2R pracujacy z duza (>48kHz) czestoscia probkowania. Chetnie bym to sprawdzil ale w Kassel nikt nie ma takich konwerterow. Pytalem Charlesa Altmanna o jego R2R na TDA ale zarzadal 1000 Euro kaucji wiec odpada.

Litera P w DACach BB oznacza typ obudowy DIL, do montarzu przewlekanego, a U oznacza - do montarzu powierzchniowego i któraś znich występuje zawsze w nazwie na końcu.

Co do szybkości narastania to takie szybkie transjenty nie występują gdyż są eliminowane przez filtr antyaliasingowy przed ADC przy nagrywaniu materiału na płytę jak i LPF w CD przy odtwarzaniu. Dodatkowo oversampling też je łagodzi. Chyba że mamy non-os DAC a na płytę nagramy sygnał prostokątny lub piłokształtny sztucznie wygenerowany i go nie odfiltrujemy ani cyfrowo, ani analogowo, wtedy pojawią się składowe ponadakustyczne.

Molibden - nikt jeszcze nie robil eksperymentow z R2R zero order petli AD i DA z przetwornikami o duzej zdolnosci rozdzielczej. Moze to jest dobry zapomniany pomysl ktory trzeba na nowo odkryc? Blaszane instrumenty wymagaja 10-20us.

DCD2560 spokojnie tez mialem DCD1520 i na sam start sie nim zachwycilem ale nie na dlugo niestety tak na serio DCD2560 gra duzo lepiej,naturalniej i z przepiekna barwa niestety 1520 ma silnie odfiltrowana barwe ...dzwiek jest taki z syntetycznym nalotem....ale sa plyty cd na ktorych gra genialnie...

PCM64P to taki chwilowy dac w ofercie BB cos jak PCM1701P ten ostatni byl tylko w DCD1560.

NIESTETY okazało sie ze 1520 ma wyjechany laser:/:/

a nowy 250zł:/:/:/ jutro odsyłka

tak w temacie zastanawiam sie czy przypadkiem tego soniaka 710 nie zostawic gdzies na jakiejs pólce.

nie jest duzo warty, nikt go nie chce, a mi zaimponował (słuchałem na nim tylko chwile) mocnym, duzym bassem.

w srodku wygląda leoiej niz ES serii cdp-x222 i podobne:)

ciekawy klocek, jutro sobie go porządnie osłucham.

P.S

PIOTREK 608

ile kosztowałby u ciebie tunning DCD-2560 pod kątem poprawy wszystkich aspektów brzmienia, z naciskiem na przestrzennosc??

• 1 rok później...
  • 5 miesięcy później...

Co znaczy po zanegowaniu :-) ?

Mam uszkodzony 1540d w starym Philipsie podłożyłem 1540p niby sprawny ale też trzeszczy , hmmm... może ktoś coś poradzi ?

Może to nie wada przetwornika?

Ale jak zamieniam je stronami to ram lewy raz prawy kanał trzeszczy więc zakładam że to wina jednego z przetworników. Ma ktoś może 1540d ???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.