Skocz do zawartości
IGNORED

o co chodzi,system analogowy nie gra

gracz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Posiadam system na bazie wzmacniacza 300b,pre phono na lampach/z osobnym zasilaniem/,Lenco +Denon 103,kolumny Electro_Voice /92 db/ i niestety analog nie chce mi ''grać''.Tzn.zbyt dużo słyszę trzasków z płyty w stosunku do samej muzyki.Na godz.9-10 na potencjometrze w pokoju 15 metrowym,robi się za głośno i dżwiek się kotłuje.Co do preampu,ustaliłem,że elektrycznie posiada dwukrotne wzmocnienie na wejściach tzn.dla wkładki MM 52db,Mc 10 -krotnie wzmocniony sygnałjest przez fety,nietypowym rozwiązaniem jest przełączanie czułości dodatkowo przez lampę,nie wiem, niech fachowcy się wypowiedzą.Parę dni temu byłem z gramofonem i pre u kolegi i wszystko grało cacy.Więc o co chodzi? niedopasowanie paramaetrów in-out.Proszę o Waszą diagnozę.

https://www.audiostereo.pl/topic/31868-o-co-chodzisystem-analogowy-nie-gra/

->gracz,

Odpowiedź w zasięgu ręki. Wproś się raz jeszcze do kolegi z kompletnym systemem pod pachą. Wyłapiesz, który element wprowadza bałagan. Będzie skuteczniejsze niż wysłuchiwanie rad. A jak gra system z cd jako źródłem?

Pozdrawiam,

Z tego co przeczytałem w wątku o Lenco spasowanie phono-wkładka jest OK.

Zostaje jeszcze dopasowanie phono-wzmacniacz, o czym wspomniał już Profil.

I dodałbym trzeci element: ustawienie gramofonu w pomieszczeniu. Tutaj spodziewałbym się raczej problemu z basem, gdy znajdzie się w max/min. fali stojącej. Może jednak warto sprawdzić inne lokalizacje gramofonu w pokoju.

Papamek

Dzięki Panowie za podpowiedzi.Profil> system z cd. gra bardzo w porządku.Pampek>także podejrzewam połączenie na lini pre -wzmacnniacz,albo zbyt dużą czułość wejścia we wzaku lub niedopasowanie impedancji.Myślałem też o nieekranowanym przewodzie na lini gramofon- pre/może zbiera wszystkie "brudy" od wkładki/?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.