Skocz do zawartości
IGNORED

VIFA XT18WH + SEAS TDFC

jacekR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuję pomocy w zestawieniu zwrotnicy pod głośniki VIFA XT18WH + SEAS TDFC i zestrojeniu bas reflexu do obudowy wolnostojącej 21 - 24 litry. Wszystko rozbiło się poczatkowo o obudowy - zwrotnice już gotową miałem. Teraz obudowy są w produkcji ale za to głośniki jakie miałem pierwotnie dobrane i pod nie zaprojektowane przez znajomego zwrotnice wyszły z produkcji (VIFA M18WH i SEAS KT 28 F). Znajomy wyjechał do zielonej krainy za funciakami i tym oto sposobem szukam kogoś z Łodzi lub okolic, kto mógłby mi pomóc w skonstruowaniu zwrotnicy albo wręcz zrobił to, oczywiscie odpłatnie pod wyżej wymienione głośniki. Zapraszam na priva, oczywiście wysłucham tez cennych i pomocnych rad na forum.

Jacek

https://www.audiostereo.pl/topic/31879-vifa-xt18wh-seas-tdfc/

Zestawienie które próbujesz ożenić jest jednym z bardzo wielu możliwych więc prawdopodobieństwo że ktoś już je robił (i ma gotową zwrotkę) jest niewielkie.

Z drugiej strony - opłacalność zatrudnienia konstruktora z umiejętnościami, wiedzą i sprzętem potrzebnymi do zaprojektowania zwrotnicy do zestawu przetworników (i preferencji klienta) jest żadna - lepiej kupić gotowy kit albo wręcz kolumny ze sklepu.

Co mogę zaproponować - dysponuję bardzo dobrymi pomiarami głośników Seasa - w tym 27TDFC oraz CA18RLY, bardzo podobny do XT18WH pod względem parametrów oraz przebiegów SPL i impedancji. Dla takiego zestawienia mógłbym (w miarę wolnych mocy przerobowych, za darmo więc bez gwarancji satysfakcji odsłuchowej ani terminów) zaprojektować zwrotnicę - i na 95% będzie ona również pasowała do XT18WH. To znaczy zapewni poprawną fazowo współpracę i w miarę płaski SPL wypadkowy kolumny.

Tym niemniej projektując zwrotnicę chciałoby się wiedzieć coś na temat preferencji słuchacza - a więc chociażby ile kompensacji baffle step ma być a także czy preferujesz zwrotnice akustycznie 2nd czy 4th order - w pierwszym przypadku masz lepszą fazę wypadkową ale więcej zniekształceń nieliniowych i większe obciążenie gwizdka niż w drugim, niektórzy doszukują się w takiej zwrotnicy lepszej spójności dźwięku skoro głośniki współpracują w szerszym zakresie częstotliwości. Konieczną byłaby też informacja o geometrii - a więc czy ścianka jest pochyła czy pionowa.

Moją propozycję traktuj na razie jak ostateczność - może już ktoś zrobił coś podobnego i będzie miał zwrotkę porządnie osłuchaną.

Co do strojenia - tylko własne eksperymenty z rurkami i ew. zmniejszaniem objętości przez wstawianie kartonów po soku z wodą w środku. Wzorki na strojenie portu BR można znaleźć na sieci, stroiłbym do 35 - 45Hz rurą o średnicy nie mniejszej niż 6cm - najlepiej profilowaną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.