Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

No a jakże miałoby być inaczej, skoro dzieję się tak za każdym razem przy zapisie na taśmę? :) Dlatego pisząc o cyfrowym źródle dodałem, że oczywiście nie tylko - mając na myśli to, że innemu to nie jest potrzebne :)

No i sam fakt źródła analogowego nie oznacza jeszcze jego "bogatej zawartości", chyba że w czasie realizacji materiału korzystano z lampowych urządzeń, czy też nawet... po prostu taśmy. "Taśma" jako efekt jest dość powszechnie stosowany w studiach nagraniowych nawet dziś. Chociaż dzisiaj akurat coraz częściej są to programowe algorytmy symulujące nasycenie taśmą czy lampą...

Nie jest też tajemnicą, że to "przyjemne" brzmienie jest też efektem pewnych harmonicznych zniekształeń, szumów itd, byle nie występowały w nadmiernej dawce :) Dlatego piąta i dziesiąta kopia na taśmie już nie będzie taka fajna... :)))

Zwolennicy cyfrowych źródeł oczywiście mogą drwić z faktu, że jakiś poziom szumów uznajemy za pozytywny - powinni jednak przedtem zaznajomić się z terminem "dithering", który stosowany jest w ich odtwarzaczach, który to jest niczym innym, jak dołożeniem do sygnału szumu maskującego...

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - a co powiecie o tym sprzecie? Warto go nabyc?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu troche o nim jest napisane :)

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Mam poważne obawy, że ta zabawka ma rzeczywiście HiFi audio ale jest to zapis liniowy [ z buzerami typu dolby] a nie helikalny. Nie wydziwiaj tylko kup JVC BR 7000 ERA albo Panasonica [przenośny] przemysłowy z Lp, Sp i przesuwami ekonomicznymi [najwolniejszy 24h zapisu na taśmie VHS-24]. Jaja mają to do siebie, że nie lubią być kwadratowe.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin,ma też zapis audio helikalny,ale nie jestem pewny,czy ma pełną ręczna regulacje.No i niestety ma tylko system NTSC,wiec jako magnetowid nie za bardzo do europy pasuje.Ale mozna go wykorzystać.Tylko troche drogo.Raz widziałem na allegro nastepce JVC_era .,tylko uszkodzony.I takiego to bym chciał.Miał te same wskazniki,ale był już S-VHS i był znacznie nowocześniejszy,choć podobnie solidnie zbudowany.

Według mnie JVC BR 7000ERA jest doskonały idealny w eksploatacji a jak komuś odbija może z niego zrobić jeszcze DAT-a na duże kasety [z odpowiednim próbkowaniem i bez obcinania pasma powyżej 20 kHz]

Pozdrawiam

Zbyszek

>Jeżeli jest całkowicie sprawny, to cena jest moim zdaniem bardzo dobra.

>Duży minus to zasilanie - on jest na 120V.

To nie problem, wystarczy miec przetwirnice :)

przetwornice mialo byc :)

Dzisiaj otrzymalem tytulowy przedmiocik. Jeszcze nic nie nagrywalem, ale kiedys nagralem na zwyklym magnecie z technologia HI-FI Stereo i wlasnie tego slucham - cos niesamowitego, pewnie jak nagram na JVC`sie to bedzie jeszcze lepiej :)

Co do budowy to mieliscie racje - kurde jeszcze nie widzialem tak pancernej obudowy, srodka, trafa i komponentow :) Dzielo sztuki :)

Kupowalem z allegro, sa po 25 zyla, bylem tam u nich, bo odbieralem osobiscie, maja jeszcze 9 sztuk, wiekszosc z ladnym frontem, zachecam bo wszystko cycus, zdjecia w sobote wkleje :)

Aukcja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moze pokusze sie o jeszcze jeden:) Mam pytanie, czy sa jakies okreslone zasady nagrywania na tym sprzecie?

Wlasnie od nich dostalem swojego (uwalonego wszystko na to wskazuje), teraz czekam az ich technik wroci z urlopu, postaram sie by jednak sprawdzil kolejny egzemplarz przed wysylka...

U mnie wszystko smiga, nagrywania jeszcze nie sprawdzalem, ale widac, ze bedzie dzialac...

Szkoda, ze dostalem uwalonego..., bedziesz mial naprawe za darmo chyba, prawda?

Gdzie w wawie moge dostac przejsciowke z XLR na RCA?

..za darmo fajnie by bylo, zbierac tyh duplikatorow nie zamierzam. By im jednak udowodnic ze jest uwalony musze im wyslac, na koszt peewnie moj, wiec cale odsylanie bedzie mnie wiecej kosztowac niz zakup nowego + wysylka, no ale zobaczymy co powie technik.

Odpytajcie Marka-41 firma On brał od nich fabrycznie nowe zespoły głowic mam takową i płacił za nie naprawdę niewiele.Zajmuję się obecnie tylko nagrywaniem na kasety, i to w dodatku na bardzo lekkim [ale tym nie mniej doskonałym sprzęcie, na szpulowe i JVC BR patrzę jedynie od czasu do czasu do czasu z uzasadnioną tęsknotą.Gorąco polecam JVC BR jest to sprzęt wręcz niesamowity, sympatyczny w obsłudze i wyjątkowo trwały i stabilny w eksploatacji

Pozdrawiam

Zbyszek

Odpytaj Jacka011 i Marka-41 Oni na tym sprzęcie nagrywają dosłownie non stop. Ja miałem niebywałe szczęście moje za jasną cholerę nie chciały trzeszczeć, inni s tymi pyknięciami walczyli jedni skutecznie drudzy bezskutecznie. Mam dwa BR-y w obydwu sprawdzałem stan ślizgacza zbierającego ładunki elektrostatyczne z głowic cały tor przesuwu taśmy przemyłem. W podobnej zabawce o której już pisałem [Panasonicu] też mi nic nie trzeszczy.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ja rownierz nie mam zadnych trzaskow, a dzwiek jest przesliczny, nagralem dwie plytki na normalnym magnetowidzie sonego i to co uslyszalem z BR`ki zaskoczylo mnie, przedewszystkim brak szumow, albo inaczej bardzo bardzo minimalnych i potezna dynamika, az chce sie sluchac, wkoncu uslyszalem porzadne stereo, wiecej przestrzeni i dobre zestrojenie zakresow - czekam z niecierpliwoscia na material nagrany na JVC`sie, jesli na zwykly nagrywa super, to co robi BR`ka? :D

Polecam kazdemu!

Sluchajcie, nie wiem jak to napisac, ale u mnie to chyba jakas rewolucja, lokalizacja zrodel pozornych - w koncu slysze w swoim systemie, ze niektore dzwieki graja w roznych miejscach na scenie! Pianino brzmi bardzo naturalnie, tak samo gitarka, no cos pieknego :)

Co do nagrywania materialu na BR`ce, juz o to sie pytalem, ale nie otrzymalem odpowiedzi - czy nagrywanie na niej to tak samo jak na kaseciaku? Maks 0 na peak level, z dolby?

Odpytaj Marka-41 i Jacka011 ja dolby w żadnej postaci nie uznaję, już jestem taki poje...ny, że lubię jak mi nieco szumi i nic nie jest [włącznie z jajami] obcięte.Miłego dnia Wam życzę

Pozdrawiam

Zbyszek

neomammut>Witaj!Nagrywaj dokładnie tak jak na innym magnetofonie z peakiem na 0 lub +1dB oraz bez dolby.Cieszę się ogromnie,że ten szacowny sprzęt ma kolejnego wielbiciela.U mnie od półtora roku funkcjonują trzy sztuki.Odkąd je rozszyfrowałem(co nie jest łatwe)- to jest najbardziej funkcjonalne, niezawodne urządzenie do nagrywania, jakie mam( a jestem też użytkownikiem min Revoxów) - więc wiem co piszę.BR -to wspaniałe urządzenie i cieszy już sporo uszu i oczu.Nie dziw się wszystkim smaczkom podczas nagrywania, to przecież jest ciągle taśma, a na taśmie zawsze było najlepiej i najbardziej naturalnie.Powodzenia i wielu radości z nagrywania na tym sprzęcie - Jacek

Dziekuje za dobre slowa i za pomoc, juz w piatek bede mial druga sztuke :)

Co do dolby, to na VHS`ie sa tak male szumy, ze szok..., moze magnetowid na ktorym nagrywam ma bardzo dobrze zgrana redukcje szumow, bo naprawde nic nie trace w przekazie a szumow jakby nie bylo :)

Czy przejsciowke z XLR na RCA dostane w sklepie ze sprzetem muzycznym?

neomammut>Nie kupuj przejściówek, tylko zlutuj sobie oddzielnie kable:na jednym końcu XLR ( pod nóżkę 2 sygnał, pod 3 masa ), a na grugim końcu kabla - RCA - to najlepsze rozwiązanioe.Kabel mikrofonowy.Pozdrawiam - Jacek

Przepraszam, przyznam się że nie śledzę na bieżąco calego wątku... Czy coś się zmieniło? Bo pamiętam, że zostało ustalone, że nie ma potrzeby korzystania z tych wejść, że można korzystać z normalnych, a ich tryb ustala się przełącznikiem znajdującym się obok...

MariuszH>Jak masz jakiś sygnał zbalansowany to tylko na te wejścia wpuszczaj.U mnie wysyłam sygnał bezpośrednio z mixera.Solidne połączenie.Pozdr - Jacek

Nie mam zbalansowanego źródła, jakoś też nie uważam żeby stosowanie takowego w domu miało jakikolwiek sens, ale to tylko moje takie tam...

Ale moment - jeśli wejścia do Ery są rzeczywiście "balansed", to przepraszam... ale czy w takim razie nie jest tak, że wszelkie przejściowki, to można sobie w....?

No wlasnie do czego sluza te przelaczniki z tylu obudowy przy wejsciach i wyjsciach, bo nie moge znalezc w temacie: jeden to powtorz a drugi?

• Pokaż nowe odpowiedzi