Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie

Naprawdę dałem sie przekonać tej formułce o zapisie jako Multipleks głębokościowy

Więc szukajcie tego o czym mowa Taśm grubych nadających się do S-VHS

A nie cienkich jak pielina grubszy nośnik załatwi sprawę

Sygnały obu kanałów o częstotliwościach 1,3 MHz oraz 1,7 MHz, są zapisane

>głębiej w warstwie magnetycznej niż sygnały wizyjne

audiomagia.blogspot.com

Edson

własnie w tym problem ze na tasmie sony ze straganu nagrywa tak samo jak na highgrade fuji.To chyba jeszcze nie to.Gdzie sa tasmy z tamtych lat...?Mozna wrzucic do tego JVC tasme s-vhs i nagrac sam dzwiek pewnie,

Grundig High Fidelity

NV-E120HFL

* Wielowarstwowa powłoka taśmy (technologia Multi-Layer Tape Coating)

* Zalecana do wielokrotnego zapisu obrazu i dźwięku stereo Hi-Fi

* Czas zapisu: 120 minut

* Dostępna także w długościach: 180, 120, 60 i 30 minut

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Korwin!Witaj!!!!! No właśnie ja przecież nagrywam także na Panasonicu NV F65HQ na LP i żadnych trzasków na żadnej taśmie z tych , które trzeszczą na JVC. Ale Panasonic jest u mnie od nowości i dbałem o niego zawsze, a JVC - no cóż pewnie swoje przeszedł biedny, ale i tak prędzej padnie ten Panasonic niż JVC. Nawet porównywać nie ma co. Z tą gąbką , która czyści głowicę to dobry pomysł Zbyszku. Nawet już próbowałem ją zdjąć, ale trzeba całe ramię na którym sie trzyma zdjąć , a tam jest taki zatrzask i na razie nie mam czym tego odbezpieczyć, ale gąbka jest utytłana i należałoby ją wyprać. W każdym razie po niekompletnym myciu trzeszczy mniej. Ale dojdziemy do tego żeby wcale nie trzeszczało - bo warto zadbać o ten wspaniały sprzęt. Dzisiaj również poznawałem pierwszy raz w życiu piękno i ciepło analogowego grania przy pomocy lamp. Zdobyłem preamp lampowy ( skromny i prosty) - no i mnie oczarowało. Teraz gramofon, cedek i oczywiście JVC podłączony jest do niego. Oj powiem wam - ile radości może człowiekowi dać muzyka. No i jeszcze Małysz!!!!!Serdecznie Pozdrawiam - Jacek

A to High Grade jest znacznie droższa

# Wielowarstwowa powłoka taśmy zawierająca drobnoziarnisty proszek magnetyczny

# Zalecana dla rejestracji dźwięku stereo NICAM oraz transmisji satelitarnych

# Kompatybilna z formatem zapisu S-VHS-ET (zapis z powiększoną rozdzielczością obrazu)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

MAG

Mozna sie umówic ze kazdy kupi jakąs tasiemke i opisze wady i zalety .ja moge w poniedziałek kupic np.jakis s-vhs w saturnie i sprawdzimy

Grundig High Fidelity

A tu macie taśme jak trzeba High Grade i HI FI

I długości nie tylko są 30 pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

U nie trzeszczy też taka......ale zaznaczam , że jest stara, ale na Panasonicu nie trzeszcy. Dobry ten pomysł z tym kupieniem taśm i pozprawdzaniem.Przyłączam się - w poniedziałek też coś kupię. Pzdr - Jacek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jacekk011 Dziękuję pięknie za pozdrowienia szukam ciągle i czytam bo człowiek chłonny wiedzy a i tak głupim ciągle

Myślę że tak trzeba zrobić wymiana pozwoli stwierdzić czy są jakieś różnice pozdrawiam jeszcze raz

audiomagia.blogspot.com

Mam w domu obie wersje tych Panasoników, których zdjęcia wkleił MAG. Kiedyś mnie podkusiło i kupiłem dwie Panasonic Master, jedna jeszcze w folii. Moje są czterogodzinne. Te drugie z napisem Hi-Fi zapamiętałem niestety z koszmarnej jakości w wideo, w przeciwieństwie do zwykłych mono, z którymi nie miałem żadnych kłopotów. Jutro próby i napiszę jak było.

Wczoraj na TVN późnym wieczorem wyświetlano angielski horror między innymi występowały tam JVC BR-7000ERA i mikser wideo do nich, za pół godziny wychodzę na pchli targ.

Pozdrawiam

Zbyszek

Słońca nie ma ale przynajmniej nie leje.

Witajcie! Niedziela marnie się zapowiada, leje i zimno, ale przynajmniej mamy więcej informacji dotyczących BR 7000. Kupiłem dzisiaj taką taśmę , którą zamieścił MAG (Panasonic Super HIFI HD Extra-High Durability - ta z niebieska okładką) - w markecie 7,55 zł - 180 minut. Zaaplikowałem z rana do JVC i wykonałem 60 minutowe nagranie. No i co?.............jak myślicie. Sprawa jest hyba jasna - zero pyknięć , wskazówka tracking powyżej zielonego pola poza 4. Na początku wystąpiły pyknięcia po starcie taśmy.Natychniast uregulował się tracking i potem wszystko OK. Czyli chyba jednak stare taśmy będą popierdywać , a nowe ( przynajmniej ta - jest OK). JVC musi być czuły na to piedzenie bo panasonic nagrywa na starych taśmach właściwie. Może to ten szybszy przesów tasmy? W każdym razie wiemy więcej. Wadą tej taśmy , która kupiłem jest głośny mechanizm. Podczas przewijania wrzeszczy ta taśma. Nie wiem czy teraz robią takie solidne kasety jak dawniej. Chętnie potestowałbym tą wersję Master, ale nie ma w sklepie. Co do jakości nagrania - nie można się do niczego przyczepić - kopia nie do odróżnienia moim uchem i mózgiem.Więc Panowie mamy za 7,55 złociszy 180 minut znakomitą jakość analoga zapisaną czołgiem nie do zajechania. Jak ktoś dużo nagrywa na taśmy - rozwiązanie wzorcowe do domu. Na Revoxie - na pewno taśmy droższe i to duuuuużo, a jakość ......poczekamy na test naszego kolegi z wątku. Ja za Ampexa 456 Grand Master 60 minut na prędkości 19,05 - zapłaciłem - 120 zł( nowy w pudełku). Jakość dźwięku na prędkości 19,05 i na czterośladzie dobra, ale JVC - dużo lepiej i kilkanaście razy taniej. Tyle przynudzania z rana. Serdecznie pozdrawiam wszystkich - Jacek

No to jade wykupić zapas taśmy Sony ProX i nie będę się bawił w zakupy jakiś taśm ze szrotów - dobrze że to wyjaśniliście - nówka sztuka to nówka. Pozdrawiam z ciemnego Wrocławia miałem iść do żuli ale zaspałem ;)

ja polecam te tasiemki ( poza konkurencja z tych co znalazłem) Panasonic te z wpisów wyzej to tani szmelc wiec radze uwazac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Przykro mi ale te dwa , które są u Marka-41 jeden już całkowicie mój a drugi taże ale w 3/5 będą żarły wszystko bez wyprawiania fanaberii. Nie mam najmniejszej ochoty ich rozpaskudzać i rozbestwiać umyć umyję, nasmarować nasmaruję styki i potencjometry przeczyszczę i ....pojemności wymienię. To ma zażywać ciepła świeżego powietrza tak zwanej paninej troski i nie podskakiwać.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Kupię na Allegro taśmy w przedziale cenowym 2- 5 złp i będzie eszystko OK bez pyknięć.

Dzisiaj na Wolumenie dokupiłem brakujące pokrętła. W tym samym sklepiku, gdzie sprzedają paski, wkładki i różne inne rzeczy do gramofonów oraz magnetofonów. Żadnych warunków co do wyglądu nie stawiałem, tylko aby pasowały ale o dziwo dostałem takie w szarym kolorze, właściwie to z wyglądu nawet bardziej pasują jak te oryginalne ;-)

50 groszy sztuka.

Dokonałem pierwszego nagranie ale że winylowa płyta trochę już przeszła, to na temat trzasków i szumów nie chcę się wypowiadać. Ich brak w nagraniu byłby bowiem dla mnie sporym zaskoczeniem.

Witam,

....więc,przeprowadziłem pierwszy test porównawczy JVC BR-7000 z Revoxem PR99 mkIII.

Do testu poszła muzyka z płyty CD (akurat ją nagrywałem na szpule) Phil Collins - Face Value (1981) ,porównanie przeprowadziłem na pierwszych trzech nagraniach z/w płyty.

Revox nagrywał oczywiście z prędkością 38cm/sek. na taśmie AGFA PER 528, JVC na kasecie BASF Master Hi-Fi PRO. Odsłuch porównawczy przeprowadziłem z użyciem słuchawek i bez.

No i tak, jak wspominałem wcześniej - w dźwięku zapisanym na Revoxe daje się usłyszeć większą dynamikę oraz całość ma więcej "powietrza" , że użyję tego określenia, jest bardziej "aksamitny", wydaje się,że bardziej analogowy.

I co bardzo ważne - na JVC praktycznie nie ma szumu taśmy (!) Revox przy tym speedzie też ma niewielkie ( ale deczko większe)

To tak bardzo ogólnie.

Oczywiście nie są to duże różnice, ale są i na tym to właśnie polega.

W każdym razie ,powtórze - JVC BR-7000 to sprzęt naprawdę "duuuża klasa" !

Witam

Nie jest gorszy od Nagry czy Revoxa tylko należy dać mu inną kasetę i wyjątkowo dokłanie umyć pacjenta. Do Marka-41 jutro wysyłam do Ciebie brakujące 2/5, u Pana Jurka robię naradę wojenną na temat pykań i innych objawów wyniki obrad streszczę i na Forum i w PW. Do Jackka011 i Manixa cieszę się razem z Wami

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

Witam.Dzięki za wszystkie testy.Czyli tak jak twierdził Korwin jakośc zapisu jest rzeczywiście porównywalna z zapisem na dwuśladzie z prędkością 38cm/sek.Za cenę kilkudziesięciu złotych,Ludzie toż to bajka.

RAFAŁ KUPCIE!!!

Ukryta Zawartość

Najlepsze nagrania u znajomego były robione na tych kasetach tylko, że On miał 180-tki. To są wyjątkowo wysokiej klasy kasety Maxell XR-S Black 60 oprócz nich facet sprzedaje professionalne Fuji też 60-tki proście o Maxelle

Pozdrawiam

Zbyszek

Na tych taśmach JVC BR nie ustępuje Nagrze IV

Ukryta Zawartość

manix

Nagrywa dobrze ale wystepuje jakby kompresja nagrania przy uzyciu tego JVC.Mozliwe ze na najlepszych tasmach PRO nie wystepuje to zjawisko.Tak myslałem ze wysiadzie przy REVOXIE .Ta mała róznica to bardzo duzo i moze byc to róznica klasy.Na mój słuch wystepuje minimalna kompresja podobna do MP3.Ale za te pieniadze....Natomiast na deckach ginie zbyt duzo ,ale słucha ich sie przyjemniej od tego JVC.

Grundig High Fidelity

Nie ......o kompresji musiałeś coś w nim przestawić i rozgrzebać, dlaczego wam odbija na super drogie cienkie taśmy zamiast grubych wielowarstowych starej generacji lub Maxelli XR-S 60-tki używane kosztują 1.80 złp za sztukę. Słuchałem różnej muzyki jazzu, rocka i klasycznej nie mam żadnych żastrzeżeń, miałem do dyspozycji i słuchawki i kolumny. Weź sprzęt na taczki i udaj się z nim do dobrego fachowca bo na dzieńdobry zdążyłeś go już rozstroić

Liż Rodzinę kiziaj Psy ili na abarot

Pozdrawiam

Zbyszek

Wieczorem święci mi się zaczynają w główeńce przestawiać, nie ta tasma [ ta akurat jest do innego sprzętu i u innego starozakonnego Sorry dziękuję, że zauważyłeś i pozdrawiam

Mzawek nie kupuj tej Maxellki do dla innego żyda

pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi