Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

>Korwin

Dzięki, dobrze wiedzieć że coś takiego istnieje...kto wie, może się zainteresuję...

Prawdę mówiąc to z komponowaniem mam niewiele wspólnego - gram i tyle.

Dlatego jestem takim zagorzałym przeciwnikiem współczesnej obróbki dźwięku, cyfrowej jakości, itd...

Kiedyś muzyk po prostu stawał i grał - najwyżej coś trochę spieprzył, trudno - w tym cały urok żywej muzyki - nie poprawianej, ulepszanej, itd...

Tymczasem spać idę, bo rąk już nie czuję od "szorowania" tych dwóch JVC...

Dzięki i pozdrawiam.

Dobrej nocy!

Ja nie uznaję cyfry jako formy zapisu i przekazu muzyki jest ona kaleka i sprzeczna z ludzką fizjologią ale w niektórych przypadkach jako narzędzie będące jednocześnie złem koniecznym jest niezbędna. Porównaj sobie pierwszego z brzegu winyla, zapis magnetofonowy z JVC BR włącznie; z najlepiej wykonanym CD lub zapisem na Flaschu te dwa ostatnie są sztuczne i kalekie.

Pozdrawiam

Zbyszek

Jakby kogoś to zainteresowało znalazłem broszurę informacyjną JVC o modelu 7000UA (wersja amerykańska NTSC):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zgrałem też trzy minutowy fragment koncertu Dire Straits , może ktoś kto też ma kłopoty z popierdywaniem zerknie czy te artefakty dźwiękowe są podobne:

Ukryta Zawartość

VCD stream , 30Mb.

Trzaski i "pierdzenia" są w większości zsynchronizowane z drop-outami na obrazie. Typowe domowe VHS HiFi w wypadku napotkania na taką dziurę magnetyczną przełącza się na moment na ścieżkę liniową, aby po ustąpieniu zakłócenia powrócić do odczytu ścieżki helikalnej. Czemu mój egzemplarz tego nie robi - nie mam pojęcia...

Na razie muszę zaczekać aż odezwie się Irek350 który ponoć zbierał zamówienia na dokumentację do ERY. Jak będę miał schemat będzie można coś więcej powiedzieć o konstrukcji torów dźwiękowych tego JVC, i o przyczynach tych artefaktów.

Pozdrawiam. . .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.u mnie tego typu zakłócenia się pojawiają,ale pochodzą ze zródła,czyli tunera satelitarnego,który jest bardzo wrazliwy na zakłócenia z sieci zasilającej.Jak nagrywam z innego zródła,ten problem nie wystepuje.

DEBILNE PYTANIE OD DYLETANTA W ZAKRESIE AUDIO-VIDEO:

Jak podłączyć ten duplikator do telewizora LCD, żeby móc używać go jako magnetowidu? Jak wtedy z nagrywaniem z TV? Co to za wyjście AV w duplikatorze?

W LCD mam component, RGB, HDMI, Cince AV, S-video...i nie wiem co robić... :-/

Z góry dzięki za pomoc!

Pozdrawiam!

OK, tylko co to za końcówka VIDEO powinna być i do czego podłączyć ją w TV...

Pytam, bo nigdy wcześniej się z takim nie spotkałem... ;-/

Najprostrzym rozwiazaniem jest kupno kabla EURO-CHINCH (6 końcówek)

Do dwóch końcówek chinch oznaczonych jako V-IN V-OUT dokupujesz przejściówki "gniazdo CHINCH - wtyk BNC"

I sprawa załatwiona :)

Zaraz znajde zdjecie tej przejściówki.

Wygląda to tak, jak na tym linku z katalogu DIPOLA, gdzie zresztą taką przejściówkę nabyłem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wszyscy z użytkowników zajęci, jedni słuchaniem i widokiem kręcących się szpulek, drudzy rozbebeszaniem ustrojstwa, posiadam serwisówkę do JVC, gdyby ktoś był zinteresowany proszę o info,

parę uwag po przestudiowaniu serwisówki:

1.wymiana głowicy i silnika- teoretycznie po tej operacji konieczna jest regulacja toru przesuwu taśmy i sprawdzenie elektroniki toru Hi-Fi (FM), pomimo to spróbuję wymienić, najwyżej znowu będę składał z dwóch

2.regulacja naciągu taśmy - na okęciu dostepne są jeszcze taśmy napinacza, regulacja jest prosta i sprowadza się do odpowiedniego ustawienia mocowań

3.tryb dolby NR i limiter audio( przełącznik pod klapką ) nie dziala w trybie Hi-Fi !!

4.gniazd XLR - nie ma potrzeby z ich korzystania, sygnał wejściowy jest desymetryzowany na wejściu toru zapisu, można używać RCA

5.sygnał Hi-Fi na płycie czołowej w gniazdach testowych jest buforowany oddzielnym stopniem, można śmialo używać jak było wcześniej pokazane np. do słuchawek, wadą jest mały poziom sygnału i brak regulacji wzmocnienia, syganł wyprowadzany ze scalaka z nogi opisanej "monitor out", właśnie jestem na etapie wybebeszania płytki zdalnego sterowania żeby zamontować normalny wzmak słuchawkowy

6 TRZASKI - ważne jestr ustawienie ślizgacza bębna w odpowiedni sposób (jutro wkleję zdjęcie z serwisówki) oraz uziemienie obudowy - patrz napis na tylnej ściance !!!

ale się rozpisałem

pozdrawiam i idę dalej patroszyć kabelki !!

PS

7. płytka AUDIO której zdjęcie umieszczałem przy przeróbce limitera jest w trybie Hi-Fi nieużywana, można śmiało ją zdemontować, używany z niej jest tylko generator do głowicy kasującej, może to zrobię potrzebuję miejsce na elektroniczny licznik obrotów ;)

Czy to możliwe że za trzaski faktycznie odpowiedzialne jest uziemienie pokrywy...???

U mnie pojawiają się sporadycznie, zupełnie nieregularnie i nie wiem od czego zacząć poszukiwanie przyczyny - zacznę więc od uziemienia. Polecacie coś jeszcze...???

limiter nie działa w ogóle w trybie Hi-Fi, AN 6394 układ scalony w którym się znajduje limiter działa tylko w trybie normal, dolby NR też

jascha_violin, 27 Sty 2008, 23:11

>Czy to możliwe że za trzaski faktycznie odpowiedzialne jest uziemienie pokrywy...???

Nie. Ani uziemienie obudowy ani nawet dodatkowe uziemienie bębna głowicy nie pomaga.

za trzaski odpowiedzialne jest uziemienie duplikatora, cytuję "Warning:this apparatus must be earthed"- apparatus strasznie fajne określenie, ślizgacz na bębnie wizyjnym, należy go ustawić tak, aby zakreślał na osi głowicy przy jej obrocie okrąg o średnicy 2 mm oraz moim zdaniem jakość taśmy, niestety ten apparatus ;) nazywa się duplicator i miał (tak podejrzewam) duplikowć wszystko włącznie z drop-out-ami

muszę spróbować jeszcze profesjonalną kasetę, u mnie po ustawieniu ślizgacza i uziemieniu trzaski są sporadyczne, najczęściej pojawiają się na początku kasety, tam gdzie mechanizm ładowania wywija taśmę, żadnej korekcji elektronicznej na schematach nie zauważyłem, niestety na Maxellach z Lidla się zdarzają, lepsze są Sony kilkunastoletnie ze starych zapasów

No więc ja też od dwóch dni analizuję dokumentację tego urządzenia, i w zasadzie muszę potwierdzić to co napisał już jacekw. Tor FM audio nie ma kluczy przełączających go w czasie trwania zaniku na tor liniowy a tak jest w domowych magnetowidach HiFi. Można to łatwo sprawdzić . Wystarczy wziąć kiepską kasetę i zarysować taśmę w poprzek igłą. Efekt będzie taki że jak JVC dojdzie to tego miejsca to dźwięk FM znika na kilka sekund, potem po opuszczeniu uszkodzonego obszaru z bębna wizyjnego dźwięk się pojawia. Po prostu uszkodzenie taśmy = mniejszy sygnał którego JVC nie może dekodować. Teraz jeszcze należało by taką taśmę odtworzyć w zwykłym domowym VHS HiFi - powinien on na ten czas przejść na odczyt ścieżki liniowej. Niestety, nie dysponuje żadnym innym "normalnym" VHS HiFI, ktoś musiałby to sprawdzić. na taśmach doskonałej jakości "popierdywanie" nie występuje, ale będzie występować - jest to tylko kwestia czasu.

>atreyu

czy wymiana głowicy w tym apparatusie wymaga tych wszystkich regulacji w torze i elektronice, czy warto zaryzykować wymianę bez tego, niestety wcześniej w magnetowidach nie grzebałem, chociaż z drugiej strony dla własnego sumienia warto by skontrolować poprawność sygnału FM oscyloskopem

Teoretycznie wymaga regulacji ale ja nigdy tego nie robiłem. Primo - nie mam taśm testowych które są konieczne do regulacji toru prowadzenia i serwosterowania, secundo - tylko kilka razy trafiałem na magnetowidy HiFi, większość stanowiły dwugłowicówki z zapisem dźwięku liniowego. Ja w każdym razie zamówiłem sobie u nich nową głowicę ale szanse że to coś poprawi są raczej zerowe. To raczej jest urządzenie przeznaczone do nagrywania, a odtwarzanie to tylko funkcja dodatkowa / kontrolna.

Panie i Panowie

Ponieważ ja jako jeden z pierwszych na forum zamieszałem kijem w tym szambie chciałem grzecznie coś na początek wyjaśnić JVC BR7000ERA ma swoje lata i jest wyeksploatowanym sprzętem od czasu do czasu do czasu tak jak w grze liczbowej trafia się egzemplarz wręcz idealny dzięki Markowi41 mam dwa takowe wybrane przebrane w studio na Okęciu. Jednego z nich dokładnie obejrzał u siebie Rafaell dokonując przeglądu i konserwacji.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam.Dokładnie potwierdzam słowa Korwina.Pierwsza próba była nieudana i musiałem ponownie się wybrać na okęcie i wtedy już osobiście przetestowałem kilka sztuk.Dopiero po tym wybrałem dwa ,nie wykazujące żadnych problemów.Jednak pomimo swojej świetnej i mocnej budowy,mają swoje lata,więc nawet zwykłego kurzu jest tam więcej niż powinno.Jednak mój egzemplarz nie trzeszczy nawet na dwudziestoletnich tasmach z wyporzyczalni.Co ciekawe nie pochodzi ze studia w Warszawie,gdzie mieszkam,a kupiłem go w Krakowie.

wszystko się zgadza, ja też trafiłem na jedną sztukę dobrą z idealną wręcz jak na swoje lata mechaniką, apparatus jest solidnej budowy, rzeczywiście zgodnie z nazwą profesjonalny ale skoro kupiłem głowicę za całe 10 zł i wiem że może być lepiej to chcę ją wymienić, a nie położyć na półce, najwyżej popsuję do końca, mam w ZN drugą sztukę

gdyby ktoś uparł się na oryginalne gałki, posiadam dwa komplety do odstąpienia

pozdrawiam i idę psuć dalej apparatus!

Witajcie!

Ja do nikogo pretensji nie ma :D Zresztą trudno by je było mieć o taką kwotę. Dla mnie to była okazja do niezłej zabawy za śmieszne pieniądze. Mój egzemplarz zachowuje się prawidłowo jak na założenia konstrukcyjne producenta. Na nowych i dobrych jakościowo taśmach nagrywa doskonale, niestety ma i będzie miał problemy ze starymi i zużytymi taśmami. Raz jeszcze powtórzę urządzenia domowe niestety lepiej będą "maskować" uszkodzenia warstwy magnetycznej taśmy, z kolei ten JVC będzie z pewnością brzmieć lepiej od urządzeń domowych, ale nie ma układu maskującego drop-outy na ścieżce audio, na ścieżce video układ ten działa bardzo kiepsko. Miałem w domu drugi egzemplarz takiego JVC który był bardziej wyeksploatowany (wypiłowane prowadnice), ale odtwarzał praktycznie identycznie jak mój, więc to nie jest problem wyłącznie mojego egzemplarza. Zresztą, na schematach widać że blok FM audio nie łączy się w żadnym punkcie z linear audio, co ma miejsce w innych domowych VHS HiFi.

Pozdrawiam. . .

Widok części zamiennych rzuca człowieka na ziemię i miota nim po podłodze mowa tu o LOWER DRUM ASSY czyli kompletnego podzespołu z silnikiem na którym osadza się głowice wirujące, odradzam podziwianie tego wieczorem bo nie zaśniecie, najlepiej oglądać zaras srana przy świetle dziennym.

Pozdrawiam

Zbyszek

Do Marka41 Dzięki

• Pokaż nowe odpowiedzi