Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsze uruchomienie i porażka - dzwiek Normal - OK obraz plywa na boki, dzwiek Hi-Fi przerywa. Mysle ze to brudny tor przesuwu tasmy i byc moze glowica - jak myslicie (jeszcze nie czyszczone) - podlaczylem tak jak przyszlo.

Pozdrawiam.

Czy ktoś by się dołożył do literatury ? ? ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam!

No to może właśnie mała zrzutka? Ja nie pogrzebię w sprzęcie, ale mam znajomego elektronika i miałbym na wszelki wypadek... Jeśli będą ze mną choć ze cztery osoby, jestem skłonny dołożyć się. Mam na myśli instrukcję "sevice manual"

Irek350, jest nas dwóch.. co inni na to?

Myślę, że będzie więcej chętnych, tak że zamawiam podane wyżej pozycje.

Jak będę miał zmówione pliki u siebie to zrobimy listę chętnyh.

Kaseciaki gora! Ale za to jakie :). Ja tez bym sie dorzucil i sadze, ze moj znajomy, ktory tez ma taki, a nie bierze udzialu w tym Forum rowniez.

Pozdrawiam

Sylwek

Żeby nie zaśmiecać wątku listami osobowymi proponuje wszystkim chętnym kontakt przez PW.

Proszę podać co się zamawia, czyli czy instrukcje obsługi, czy instrukcje serwisową, lub obie pozycje.

Koszt za jedną pozycję z w/w nie powinien przekroczyć 5-8zł. (przy ok.10 chętnych), a więc wydaje mi się, że warto mieć pod ręką taką dokumentację.

Witam.

Od dzisiaj dołączyłem do grona posiadaczy tego zacnego sprzętu. Piszę na wyrost bo sprzęt zostawiłem w domu i musiałem pędzić do pracy.

Oczywiście reflektuję na oba manuale - zaraz wyślę PW.

Przy okazji informuję, że pan ze Studia STD czy jak mu tam (Al. Krakowska 110/114)

zaproponował mi również kupno zapasowej (nowej) głowicy do Ery za 10 zł, silnika za 20 zł i zestawu sprzęgiełko+pasek do licznika za 3 zł.

Podobno mają jeszcze sporo tych części.

Pozdrawiam

hv

Witajcie!Pozdrawiam wszystkich serdecznie!!!!!Zapaleńców coraz więcej!!!Brawo Panowie. Świetnie,że nas jest więcej. Bo co więcej głów - to nie jedna.To solidny sprzęt, ale też bardzo skomplikowany, więc na przyszłość przyda się nie tylko instrukcja, ale i więcej użytkowników i ich doświadczenia.Pozdrawiam serdecznie - Jacek

PS. W sklepach tego nie ma ...sam badziew!

Korwin>zauważyłeś, że temat założony przez Ciebie po hibernacji zaczął żyć nowym życiem.Czy to nie piękne?Pozdrawiam Ciebie - bliskich i Kraków - Jacek

Jestem na etapie ratowania UHER-a CR-240 walka wyjątkowo upierdliwa, użyłem Kontaktu PR w aerozolu i teraz mam za swoje to świństwo powoduje albo mikrozwarcia albo w niektórych przypadkach tworzy maź izolującą, kilka dni i nocy mam już z życiorysu, zobaczymy ile jeszcze dojdzie, to naprawdę doskonały magnetofon, ale najgorszemu wrogowi nie życzę jego remontu. Jedyne pocieszenie, że coraz więcej fanów w klubie JVC BR, można nagrywać z mikronów [namiary na przedwzmacniacz za dychę podałem zupełnie wystarcza x 2 = 20 złp i mamy stereo z oddzielną regulacją wzmocnienia dla R i dla L]

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Idę spać z Kukunią odlana i wyciśnięta [działalność wczorajszą skończyłem o 01 a dzisiejszą zacząłem o 3.30

Witam!

No to może też się dołączę do dyskusji.

Wczoraj dostałem tego JVC. Tak w zasadzie zachęciła mnie wasza dyskusja mimo że w zasadzie na VHS postawiłem już krzyżyk. O wyglądzie nie ma się co rozpisywać bo to w zasadzie typowy magnetowid przemysłowy (podobnie jak większość modeli BetaCam czy U-matic). Tak prawdę mówiąc głównym moim motywem zakupu tej zabawki była raczej chęć zarchiwizowania swoich domowych nagrań VHS na płyty DVD, a przy okazji zabawa z dźwiękiem. Wszelkie przemyślenia odnoszą się więc do posiadanego przeze mnie egzemplarza.

- Pierwsze spostrzeżenie, urządzenie jest strasznie czułe na pracujące w pomieszczeniu przetwornice impulsowe. Mój zasilacz komputerowy wsiewa się niestety w tor obrazu dosyć mocno. Objawia sie to pasem drop-outów przesuwających się po obrazie do góry lub na dół. Można to szczególnie zaobserwować zbliżając do wirującego bębna rękę na około 1 cm i w tym czasie wyłączając komputer. Po wyłączeniu komputera zakłócenia na obrazie zmniejszają się co najmniej o 50%. To samo może się liczyć innych urządzeń zasilanych w sposób impulsowy. Tor dźwięku HiFi także może być narażony na te zakłócenia bo przecież cały układ przedwzmacniaczy głowic jest wspólny dla obrazu i dźwięku.

- O ile stabilność obrazu tego JVC jest po prostu nieporównywalna z urządzeniami domowymi o tyle układ eliminacji zaników (drop-out) albo w moim egzemplarzu nie działa, albo działa fatalnie. Starsze taśmy na początkach mają takie ilości dropów że ich oglądanie jest po prostu męką. Te same taśmy odtwarzane np. na budżetowym starym Sony SL-225ee nie mają śladów zaników a tu na tym gracie jest ich całe stado. Nie mam pewności w którym miejscu tor dźwięku HiFi rozgałęzia sie od lumy/chromy takiego VCR'a, ale eliminator drop-out'ó także może mieć wpływ na jakość pracy toru HiFi.

- No i wreszcie dźwięk. Nie dysponuje audiofilskim źródłem dźwięku, a mój ulubiony odtwarzacz CD to muzealny Sony CDP-101. Wykonałem dwa testowe nagrania na nowej taśmie BASF/Emtec HG-E240 (czerwona). Za pierwszym razem podłączyłem tylko dźwięk na wejście HiFi. W czasie odsłuchu dało sie zauważyć w tle pyknięcia ale takie nazwijmy je matowe, pozbawione składowych wysokoczęstotliwościowych. Dały się one słyszeć tylko w tle na cichej muzyce, w przerwach między utworami ich nie zaobserwowałem. Drugi test wypadł znacznie lepiej gdyż podłączyłem źródło zespolonego sygnału TV z prostego generatora pasów barwnych PAL (takla samoróbka z procesora PIC16F84 i kodera PAL Motorola MC1377) wygląda na to że magnetowid lepiej zapisuje dźwięk jak dostarcza mu się sygnał wideo. Można nawet podłączyć zwykły odtwarzacz DVD aby generował plansze startową - to wystarcza. Ilość pyknięć zmniejszyła się w moim wypadku tak bardzo że w zasadzie nawet nie jestem pewien czy one w ogóle występowały. Teoretycznie miało by to swoje uzasadnienie w budowie tego urządzenia, gdyż magnetowid do prawidłowej i stabilnej pracy układów serwosterowania wymaga impulsów synchronizacji H i V. Po prostu taka jest specyfika budowy magnetowidu.

Testu odsłuchowego dokonałem na samorobnym wzmacniaczu słuchawkowym i prostych słuchawkach Sennheiser HD201.

Zachęcam innych forumowiczów do wymiany swoich wrażeń i przemyśleń odnośnie tego klocka :)

Czyli zapisujesz jak na magnetofonie DAT- na wyjątkowo dużych kasetach prof.dr inż Bolesław Urbański Magnetowid w pytaniach i odpowiedziach WNT Wwa 1989 Rozdział 14 Magnetowid jako magnetofon cyfrowy str 192-197. Kiedyś o ile to jest możliwe zamówię u Ciebie zrobienie takiej przystawki czyli procesora PCM niezależnego w oddzielnej obudowie mam Panasonica HiFi VHS AG5700E magnetowid przemysłowy z kilkoma przesuwami w tym z jednym ekonomicznym gdzie VHS-240 wystarcza na 24 godziny - analogowego nagrania.

Bez przystawek w JVC i Panasonicu sygnał audio jest zapisywany systemem helikalnym jako analogowy w głębszych warstwach nośnika przy pomocy dwóch głowic wirujących. Zabawka jeśli jest idealnie czysta i rozruszana i nie poobstawiana ziejącą elektoniką może dać wiele radości, obecnie jednak harce i igrce z nią sobie odpuszczam i pracuję na szpulowych i Kasetowych reporterskich UHER-ach

Pizdrawiam

Zbyszek

Witam nowego entuzjaste.W moim przypadku nagrywałem i z sygnałem wizjii ,jak i bez niego.W obydwu przypadkach nie miałem zadnych pyrknięć.Mój magnetowid dzieli od komputera około czterech metrów i nie zauważyłem żadnego jego wpływu na jakość zapisu,czy to fonii,czy wizji.Natomiast problemem jest zapis z tunera satelitarnego,ponieważ to nowoczesne bydle jest pioruńsko czułe na nawet minimalne zakłucenia z sieci zasilającej ,co przenosi się w formie dosyc głosnych trzasków.Jedyna moja nadzieja ,to to,że dostane nowy ,podobno znacznie lepszy tuner.Co do odtwarzania starych i mocno juz wyeksploatowanych tasm ,to bije na głowe magnetowid tzw domowy.Tamten np.nie był w stanie pociągnąć kasety,która obracała się z większym oporem i wyłączał się .JVC ciądnie jak czołg i jakośc obrazu i jego stabilnośc też jest lepsza.Widać dużo zależy od stanu urządzenia.Proponuje przeczyścić cały tor taśmy,tylko oczywiście ostrożnie.Powodzenia.

Od czyszczenia toru prowadzenia taśmy to zacząłem całą zabawę :). Prawdę mówiąc to zajmowałem się naprawami VHS'ów od 92 roku. Przyciągnąłem z piwnicy stary tester głowic Futeka i ściągacz do bębnów wizyjnych. Okazało się że ta głowica nie jest jeszcze w tak złym stanie. Tester zatrzymywał wskazówkę pomiędzy zielonym a żółtym polem więc indukcyjność czytników jest jeszcze poprawna. A co do dropów, to albo po prostu trafił mi się egzemplarz z uszkodzonym drop-out eliminatorem, albo jestem zbyt wymagający od tego dziadka... W każdym razie niektóre urządzenia domowe według mojej oceny lepiej radzą sobie z drop-outami.

Pozdrawiam. . .

Coś tam musi być nie tak.Ja sprawdzałem taśmy kilkudziecioletnie,pozyskane z wypożyczalni,więc mocno zuzyte i jvc daje im rade.Mozna za grosze dostać komplet nowych głowic,a jak się na tym znasz to może warto się nim zająć.Instrukcja serwisowa też jest do zdobycia.

No więc tak, wprawdzie nie jest to o audio ale od jakości pracy toru video także zależy odczyt / zapis helikalnego HiFi audio w tym magnetowidzie. Poniżej zamieszczam linki do dwóch próbek zgranych z taśmy Stilon Gorzów HG E-120 (ciekawe czy ktoś pamięta te kasety video;) nagraną w połowie roku 1990 na magnetowidzie Otake VCR-L2 (ówczeny krzyk mody).

Próbka 1 odczytana na SONY SLV-226EE:

Ukryta Zawartość

Próbka 2 odczytana na JVC BR-7000ERA:

Ukryta Zawartość

Obie próbki to mpeg-1 352x288 (VCD) po 5,5Mb każda, bez dodatkowej obróbki.

Pytanie więc czy ja jestem jakiś ślepy czy ten JVC nie radzi sobie z eliminacją większości drop-outów ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rzeczywiscie jakaś kaszana.U mnie jest dokładnie na odwrót,a dokładniej to mój normalny magnetowid juz nic nie odtwarza,bo całkiem wyzionał ducha.Jeśli chodzi o jvc ,to nagrania na nim wykonane i te odtwarzane z już kiedys nagranych tasm są lepiej odtwarzane,niz na tym co kiedys miałem,a tak słaby obraz to jest tylko na uszkodzonych fragmentach tasmy.

WITAJCIE.Dodam swoje pozytywne zdanie o torze wizyjnym.Używam JVC tylko do audio, ale w wakacje nagrałem na nim kilka filmów z kablówki dla testu.Nagrywa obraz idealnie.Mam starego Panasonica stereo hifiNV-F65HQ i JCV wogóle lepiej się zachowuje ze względu na swoją pancerną budowe.Myślę, że to główna jego zaleta.On nie jest skonstruowany na 10 czy dwadzieścia lat lecz na znacznie dłużej. U mnie pracują dwie sztuki codziennie od prawie roku ( niedługo) i wszystko nienagannie i stabilnie. W przeciwieństie do Revoxa B77 w podobnym wieku co JVC, którego muszę ciągle "dopieszczać",żeby wszystko grało.Natomiast JVC potrzebuje jedynie stałej temperatury w pokoju i nie sprawia żadnych kłopotów.Wspaniałe urządzenie.Pozdrawiam wszystkich w tym wątku - Jacek

Jest to cud pośród magnetowidów sprzęt nie do zajechania, zdarzają się niezwykle rzadko egzemplarze uszkodzone i jeżeli komuś zależy naprawdę to może go wymienić na Okęciu, kopiowałem na nich filmy obraz był jak żyleta, ja wiem że można włos łonowy panienki dzielić na osiem części, ale dla mnie to jest przynajmniej dwieście procent dopuszczalnej etykietą przekroczonej normy.

Pozdrawiam

Zbyszek

Zgadza się Zbyszku.Popieram - 200% normy ponad etykietę.Pozdrawiam wszystkich w niedzielne przedpołudnie.W Łowiczu leje , wilgotno, zimno. Dla JVC to zła pogoda, ale w domku ma sucho i ciepło. Wczoraj zrobiłem kopię In the wake of Posejdon -King Crimson z pierwszego wydania winyla. JVC oddał wszystko co można było uchwycić z winyla włącznie z ciepełkiem. Pozdr - Jacek

Kukunia odcedzona śpi smacznie i co mądrzejsi w okolicy też, tylko mnie roznosi od 6.00, przelutowałem wtyki, cały czas reanimuję CR-a winę ponoszę ja, moja naiwność i wiara w polskie prywaciarskie podróbki, są to skutki czyszczenia KONTATEM PR, miałem resztkę izopropanolu i ruszyło mi nagrywanie na ALC [Automatic Level Control = Automatyczne Ustalanie Poziomu Zapisu ] na manual zaczął pracować jako tako prawy lewego delikatnie rusza,

mam denaturat ale wolę odczekać - pośpiech jest wskazany jedynie w trakcie łapania pcheł lub dawania O. R. papierowych na tacę. Dupa zbita pod Halę nie pójdę, muszę pilnować chaty, w okolicy grasują złodzieje i chodzą z gazrurką i wytrychem po kolędzie.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam wszystkich helikalnie zakręconych.Wróciłem właśnie z dobrem kupionym w studiu na okeciu.Kto miał refleks i napisał do mnie na priw,to ma juz swoje zapasowe podzespoły.Oto zdjecia.Na pierwszym zdjęciu beben z głowicami,na drugim silnik je napedzający razem z częściami współpracującymi i na trzecim wszysko w pudełkach i widoczne dwa sprzegła do licznika i do niego pasek.

Ukryta Zawartość

post-15150-100002764 1200927944_thumb.jpg

post-15150-100002765 1200927944_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A więc podwójna radość z Warszawy Radość z Okęcia bety do JVC BR7000ERA i z Radości ul.Ślimaka 15 www.schematy.pl - serwisówka i schemat do UHER-a CR-240 a oprócz tego kasety od aborygenów czyli radość trzecia równowaga jednak pozostaje zachowana, czuję się jak przepuszczony przez maszynkę do mielenia mięsa

pozdrawiam

Zbyszek

te dwie rzeczy na płaskich kartonach wyglądają jak taśmy hamujące lewego talerza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi