Skocz do zawartości
IGNORED

Modernizacja zwrotnicy Rubicon RP16

marcin316

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad tym, czy sens ma modernizacja zwrotnicy w moich kolumnach, czy przyrost jakości będzie wart utraty gwarancji? Co mi teraz przeszkadza w reprodukowanym dźwięku... czasem pojawiają się sybilanty. Czytając forum widzę, że w niektórych modelach wymiana elementów na elementy o tych samych parametrach (podawanych przez producenta) ale lepszej jakości daje zauważalną poprawę. Macie może propozycję na jakie elementy wymienić by można te które są w zaprezentowanej na zdjęciu zwrotnicy i jaki był by ich przybliżony koszt? Parametry, które udało mi się odczytać to: kondensator bipolarny 10 mikroF 100V, nie mam pewności czym jest ten żółty element 475J 250V, cewki nie mam czym zmierzyć a rezystor widać dobrze na zdjęciu. Z góry dziękuję za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/31946-modernizacja-zwrotnicy-rubicon-rp16/

mała nieścisłość

tego elektrolita całkiem nie wywalaj, tylko wymień na polipropylena albo olejaka.

p.s.

475J is 47 + 00000 = 4,700,000pf = 4.7uf within +,-5% - cyt. z

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko wskazuje że masz prościutką zwrotnicę drugiego rzędu dla woofera, i pierwszego rzędu tłumioną pojedyńczym rezystorem, a nie L-padem dla tweetera. W torze woofera jest znośna cewka i najtańszy z możliwych elektrolit (to najsłabszej jakości element w tej zwrotnicy) , którego wymiana na np. Jantzena może zaowocować poprawą na średnicy. Twoim problemem jest jednak głównie brzmienie sopranów. W torze tweetera masz przyzwoitej jakości kondensator foliowy, zapewne typu MKT. Wymiana na polipropylenowego Jantzena może nie przynieść wystarczającej poprawy. Najprawdopodobniej taką poprawę przyniosłoby przeprojektowanie całych zwrotnic, i zrobienie filtracji II rzędu tłumionej L-padem dla tweetera. Wszystko to przy założeniu, że problemem jest zwrotnica, a nie jakość samego tweetera. Jeżeli to tweeter jest słabej jakości, to tutaj pomoże jedynie jego wymiana na lepszy połączona z wymianą zwrotnic. Ja osobiście nie znam tych kolumn, więc nie wiem jakiej jakości tweetery tam siedzą.

Dziękuję za pomoc. W wolnej chwili przejdę się po sklepach elektronicznych w Lublinie i zobaczę, co można tam dostać... Spróbuję wymienić kondensatory i rezystor, co do przeprojektowania zwrotnicy to za cienki jestem. Jeśli chodzi o przetworniki to na głośniku wysokotonowym (kopułka tekstylna) naklejony jest jedynie papierek z napisem: LS 100-1 6 Ohm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.