Skocz do zawartości
IGNORED

Sony TA FB 820 R seria Q - jakie kolumny

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

IGNAC, 70zl i jeszcze wykresy dostales :D A tu ludzie placa kilka stow i nic... W czepku urodzony jestes :) pzdr!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

heheh, sam byłem w szoku ze facet za takie pieniądze mi to zrobił :) i to w ciągu 1 dnia + czas wysyłki.

znacie napewno tego gościa ale moze nie bede wymieniał bo pewnie obrażą sie niektórzy :)

IGNAC, 24 Maj 2007, 11:49

>znacie napewno tego gościa ale moze nie bede wymieniał bo pewnie obrażą sie niektórzy :)

No ładnie, Mistrza Adama to wychwalasz bez żenady, a innych to zakaz reklamy obowiązuje. A fe.

zwolennik łagodności

IGNAC, chłopie, weź mnie nie rozśmieszaj bo mnie brzuch rozboli. Znalazłeś fachowca na miejscu, zrobił co trzeba, jesteś zadowolony, więc w czym problem? Chwal ile wlezie.

E tam zdumiewające. Po prostu kawał drogi. W ubiegłym tygodniu pojechałem sobie do Gdańska i z powrotem, w dwa dni. No i nie miałem czasu na zwiedzanie, a miałem cholerną ochotę zwiedzić zamek w Gniewie. Następnym razem taką podróż muszę zaplanować na co najmniej trzy dni, to jeszcze coś pozwiedzam po drodze.

wiesz kawał drogi jest ale popatrzyłem na to przez pryzmat korzyści. inwestuje nie całe 100 zł i albo mi podejdą te wysokie tony i mam kolumny na dłużej, bo srednica, bas i stereofonia mi odpowiada, albo szukam nowych kolumn. mowiłes ze to kwestia zwrotnicy, pan nyka tez to potwierdził wiec ryzyko małe. i jest COOL. :)

a reszte to juz zrobie sam :) bo kabelki w srodku są cienkie, i pan nyka zaproponował wymianę cewki na nisko-sredniotonowym, siedzi tam jakas cewka na jakims magnesie czy cos takiego :) i znowu moge mu wysłac same cewki a on na przyrządach robi mi nowe. koszt podobny, około 70 zł. a cewki wymontuje łatwo bo zwrotnice siedzą na terminalu bi amp, mocowanym na 4 srubkach z tyłu :)

cholera adam, jeszcze troche i bedę twoją konkurencją:)

Spoko, taki tuning na raty. Cewkę, to po prostu zmierz indukcyjność miernikiem, i zamów sobie taką samą, ale o niższej rezystancji uzwojenia. O ile się nie mylę, to w Dexonie wyjdzie coś 25zł za parę plus wysyłka. A przy wymianie kabelków nie pomyl przypadkiem biegunowości głośników.

no jak ja zmierze indukcyjność to zrobie z eltaxa ... nie wiem co :) poprosze kolege.

no na raty troche ale stwierdziłem ze jezeli te wysokie tony bedą dalej mi dokuczały to dalsze zmiany bedą bez sensu dla mnie. teraz wiem ze warto inwestowac w te moje paździerze.

na marginesie to kabelki z czarną linią wzdłuż podłączyłem do plusów w glośnikach. chyba dobrze ? :)

Czarna linia jest umowna. Jeżeli uznasz że to plus, to zrób plus, ale bądź konsekwentny. Uważaj na biegunowość podłączenia tweetera, ze względu na przesunięcia fazy wprowadzane przez zwrotnice bywa, że jest podłączony odwrotnie. Nie wiem jak u Ciebie, bo w takich kolumnach nie grzebałem.

Chłopie, jak wybebeszasz zwrotnice z kolumn, to należy sobie rozrysować połączenia.

Ale nie łam się. W jednej z dwóch możliwych polaryzacji tweetera uzyskasz lepszą, precyzyjniejszą lokalizację źródeł pozornych na środku sceny. Głównie dotyczy to wokali. Więc jeżeli pan Nyka nie będzie wiedział, to zostaje Ci odsłuch.

pan nyka twierdzi ze tweter powinien byc podłączony jak pozostałe głosniki ale musze sprawdzic na terminalu czy kable z czarnym pasem faktycznie idą do plusa. zapewne tak bo skoro nie pamietam teraz to intyicyjnie wiem ze z czarnym pasem były na plusach, gdyby było naczej zapisałbym. bo rozrysowałem sobie jaki kolor kabla do jakiego głosnika. polaryzację albo pominąłem albo nie narysowałem bo zauważyłem ze jest tak jak mowie. sprawdze to.

aha a gdyby nawet producent załozył ze wszystkie glosniki są podlaczone jednakowo, mozna na własną ręke, a raczej na wlasny słuch sprobowac inaczej ? np probe dokonac na terminalu, tzn wysokie tony wpiąć odwrotnie ?

• 2 tygodnie później...

witam po kilkudniowej przerwie !! :)

co u was chłopaki ?:)

przymierzam sie do wymiany swojego cd-ka. mam pionka pd s501. zdążyłem sie zorientować ze to słaby model. chciałbym sie przesiąźć na wyzszy. czy zakup modelu 701 będzie znaczną poprawą ? jesli nie to jaki nażałoby kupić zeby poczuć poprawę na plus ?

Mam PD-802. Bez ingerencji grał tylko poprawnie. Dopiero wymiana wielu elementów dała zadowalający efekt. Trzeba było załozyć zegar z własnym zasilaniem (trzecie trafko), wymienić prawie wszystkie kondensatory, wzmacniacze operacyjne, przebudować zasilanie obu sekcji, wymienić stabilizatory, poprawić prowadzenie masy itp. Warto było.

zwolennik łagodności

zapytałem o model 701 bo akurat mam goscia co zamieniłby sie ze mna na moj 501 + moja dopłata 100 zł. ale skoro 802 grałtylko poprawnie to chyba przesiadka na 701 nie da jakiegos rezultatu na plus ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.