Skocz do zawartości
IGNORED

Sony TA FB 820 R seria Q - jakie kolumny

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

Obawiam się, że różnica byłaby niewielka. Pionki ze średniej półki grają nieciekawie. Poszperaj wyszukiwarką na forum - sporo było o niedrogich starych ale jarych odtwarzaczach. Dodatkowo modyfikacje potrafią z nich zrobić demony brzmienia.

zwolennik łagodności

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

701 i 501 to modele ktore dzieli przepasc jakosci. 501 mial kiedys moj ojciec i tego sluchac sie nie da 701 gra juz zdecydowanie lepiej. Wszystko zalezy od tego ile masz kaski. Pozdrawiam.

Dla samej zabawy klockami - warto, stówka nie majątek. Ale poprawa brzmienia będzie mizerna. Moim zdaniem lepiej założyć sobie fundusz audiofilski, uciułać więcej i kupić coś naprawdę lepszego.

zwolennik łagodności

To mogę polecić na 100%:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

lenam a uprzedziles kolege ze sam DAC Stelmacha kosztuje 600zl? nie sadze zeby forumowy kolega chcial sprzedac tego Soniaka za li tylko 600zl patrzac co zostalo zrobione...

witam serdecznie. lenam, ten cd soniaka nie w moim zasiegu finansowym, szkoda. ale mysle intensywnie nad dalszymi zmianami. nie wiem. powiedzcie panowie fachowcy gdzie jest pies pogrzebany ? bo tak, doszedłem do jakis konsensusów jezeli chodzi o problem z wysokimi tonami. mała modyfikacja uspokoiła je. przesłuchałem parę płyt (oryginalnych tylko). jakie wnioski ? dźwięk otwarty i detaliczny. srednica lekko cofnieta ale czytelna. bas ok. nie przeszkadza, nie dudni, nie buczy. wysokie tony detaliczne, nie ostre. ale tak....po pierwsze momentami meczące sybilanty, wysokie tony tez lubią jakby zaświdrować, dzwiek staję się taki chłodny, mało plastyczny, zimny. co moze byc najsłabszą czescią systemu ? (przypominam wzmak pionier A701, cd pd 501, wiem ze słaby, kolumny eltax linear response 8.5 oparte na perlesie sr10 i srednioniskotonowych vify.)

Gość kupił kilkuletnie seicento i ma problem: słychać silnik, zawieszenie pracuje głośno, auto nie trzyma się drogi, w upalne dni nie da się wytrzymać z gorąca (klimy nie ma), no i mały bagażnik. Natomiast kiedyś jechał mercedesem S-Klasse i było bardzo przyjemnie. Czy ktoś wie, co zrobić, żeby seicento jeździło jak tamtem mercedes? Może jakiś tuning (spojlery?)...

zwolennik łagodności

Obecnie najsłabszym elementem Twojego zestawu jest CD. Na tym się skup. I nie kupuj "używanego cinquecento". Lepiej trochę dołożyć i kupić "używanego Golfa".

Jakie masz kable? Nie namawiam na wydanie kilkuset zł. na "odrutowanie", ale ProCab LS25 jako głośnikowy, i jakiś kabelek klasy Eagle MC90 na IC to w zasadzie niezbędne minimum.

Daj posłuchać swojego zestawu któremuś z osłuchanych kolegów z forum mieszkających w Twoich okolicach. Opis brzmienia jest na tyle nieprecyzyjny, że nie da się nim wyrazić wszystkiego tego co słyszysz u siebie.

Nowy to nie wiem - z zasady wolę używany + przeróbki pasjonatów. Taniej i jest frajda.

Ja za swój zestaw zapłaciłem około 3000 zł (wliczając okablowanie). Później dołożyłem jakieś 2000 zł na modyfikacje (wliczając materiały). Do tego zestaw słuchawkowy za 1000 zł. Wydaje mi się, że jest to niezbędne minimum, żeby później nie myśleć już o sprzęcie, tylko o muzyce. Teraz już tylko bawię się lampkami.

zwolennik łagodności

hej adam. i tak zrobie. umowie sie w koncu z hybrydem. wiesz niby dzwiek sie otworzyl, slychac duzo wiecej niz w poprzednich moich zestawach ale jakos tak jak dłuzej posłucham to przeszkadza mi pare rzeczy. nie bede moze opisywal bo nie jestem osłuchany w "poprawnych zestawach".

To też przyzwoita oferta:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

no tak to juz przyzwoicie. tylko zastanawiam sie czy faktycznie wymiana cdka duzo zmieni. mowią (tu na forum przeczytalem) ze w zestawie taka jest mniej wiecej waga poszczególnych elementów:

- kolumny około 40%

- wzmak około 40%

- cd od 5 do 15%

- reszta kable

Nieprawda. Każdy klocek w zestawie ma duże znaczenie. A zawsze najbardziej psuje najsłabsze ogniwo. Jeżeli będziesz miał świetne kolumny i źródło, a wzmacniacz do dupy, to wymiana kolumn na jeszcze lepsze za przeproszeniem gówno da. Należałoby zacząć od wymiany wzmacniacza. No i ważne jest też dopasowanie do siebie elementów zestawu, że o akustyce pomieszczenia nie wspomnę.

U Ciebie obecnie najsłabszym ogniwem jest CD. Od tego zacznij.

Kup tego Soniaka. Będziesz miał święty spokój na długo, i będziesz mógł się zająć szlifowaniem akustyki pokoju, doborem kabelków, i kupowaniem i słuchaniem płyt. Charakter przetwornika Andrzeja spasuje się z Twoim wzmacniaczem.

no to odezwe sie do goscia. adam rozumiem ze nie ma sensu myslec znowu o wymianie kolumn czy wzmaka ? ktore modele glosnikow według ciebie mogłyby przyniesc znaczącą poprawe w stosunku do eltax LR ? mam na mysli acoustic energy III (juz wziąłbym nowe na raty), dyanudio 42 (choc te co prawda podstawkowe ale podobno dają radę)...... innych typów nie mam.

Po co Ci nowe? Jak już Cię kręci na zmianę paczek, to zacznij od tych (bardzo zacna oferta!):

Ukryta Zawartość

Na pewno usłyszysz różnicę.

A eltaxy sprzedaj komuś, kogo niezbyt lubisz.

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

Ile kosztują nowe AE?

O Dynaudio zapomnij. Nie nadają się do Twojego wzmacniacza.

Czy warto wymieniać wzmacniacz? Jak zwykle wszystko zależy od budżetu. Jeżeli liczysz na to, że sprzedasz Pionka, dołożysz 200-300zł, i kupisz coś znacząco lepszego, a nie tylko innego, to zapomnij. Oczywiście istnieje kilka wyjątków (np. Musical Fidelity A1X, okropnie brzydki, grzeje się jak grill elektryczny, ale jest tani i gra) tyle że polowanie na taki wyjątek może zająć nawet kilkanaście miesięcy.

Te Gale na pewno bedą inne niż Eltaxy. Ale czy będą lepsze? Mam wątpliwości. W Eltaxach masz dobre głośniki, i zwrotnice stuningowane pod kątem Twoich upodobań. Na pewno nie warto robić tutaj zadnych ruchów bez odsłuchu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.