Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

grzechniks,tak jak na odsłuchach jest ktoś u mnie,wtedy porównujemy oba wyjścia.3 minuty grania przez v-capy przez reszte czasu(kilka godzin)dźwięk wydobywa się jedynie przez mundorfy.Po prostu w przypadku tegoż cd mundorf silver/oil to strzał w dziesiatke.Choć może warto w przyszłości sprubować mundorfy golden/oil.Może ty sprubujesz i napiszesz na forum swoje odczucia.Fajnie jak by trochę do tematu Mundorf silver/oil napisał szlufik.

zawi :)

Hotline'ik to najlepsze kable jakie miałem do tej pory, a próbowałem duuużżżżoooo,....

Zdeklasował wszystko co testowałem bez dwóch zadań i do tego cena też nie jest kosmiczna...

Najważniejsze kupować konfekcjonowane bo inaczej czeka nas obieranie nas 96 małych "wrednych"

kabelków - nie polecam.

CO do dźwięku rewelacja, całe pasmo detaliczne i dynamiczne bez dziwnych zmian dźwięku jak np

miało to miejsce w Audioquest'cie.

Może napisz czego oczekujesz - postaram odpowiedzieć na pytanka

Xanax

Mój tunerek "prawie" to najwyższej serii dual audiophile, można kupić za psię pieniądze.

Początkowo miał to być Denon TU-1500AE bo dośćmocno staniał.

Bajerancki nie powiem, ale dźwięk to takie coś szeleszczące,

próbowałem kilka tunerków ten dual mi najbardziej przypadł dźwiękowo jako baza.

Dodatkowo dorobie kiedyś zdalne sterowania, a teraz kombinuje wyjście lampowe toru sygnałowego

(i tu pomoc by się przydała).

Zmieniłem już trafo na mocniejsze i audiofilskie, zamówiłem modulik odczytujący RDS, będzie na innym wyświetlaczu.

W tafo od zaru przewidziałem osobne odczepy na Lampeczki jak i ewentualny dodatkowy osprzęt

(np RDS).

Fajna rzecz jest bo ma taki sam wyświetlacz jak TACD (prawdopodobnie to też NEC), i ładnie wszystko zbiera, a układziki są typowe bez jakichkolwiek kosteczek z "kung fu - china" o nikomu nic nie mówiących oznaczeniach.

TACD i Mundorf,

DO tych kondziorków tak naprawdę przekonał mnie sam producent urządzenia, Pan Andrzej.

Ja tylko zapytałem go czy można coś jezcze zrobić na korzyść tego CD.

Oprócz lamp zasugerował właśnie zmianę kondziorków na Mundorfa, miał doświadczenia z różnymi,

ale to właśnie te rzuciły na kolana.

I mogę w 100% potwiedzić, że warto wydać każdą (np prawie) kase na ten dodatek.

PS. Zastanawiam się nad kondziorkami do mojego WT40... próbował ktoś Mundorfa ?

Drogo , ale ciekaw jestem efektu.

Chętnie odpowiem na wszelkie pytania.

PS. Sam potrzebuje namiaru skąd wziąć fajne (oczywście cena bez przesady) do przeczucenia

sygnału z pcb do lampek i z lampek na gniazda chinch.

Pozdrawiam wszystkich miłośników Amplifonika a i przeciwnikom zdrowia życzę.

Szlufik

Na czym mi zależy -przede wszystkim lepsza przestrzeń (w głąb), lepsza separacja.

Troche załatwiła ten problem wymiana lamp na Mullard zarówno ECC82 jak i 6080.Czuje jednak że da się jeszcze z Amplifona znacznie więcej wycisnąc.

U mnie jeszcze nieźle namieszał zasilający Wireworld w CD...

Jeśli jesteś zainteresowany napisz na privka, napisze kto może wypożyczyć, ja już upchnąłem

w listwy podłogowe przy ostanim remonciku (kabelki napewno zostają)..

Pozdrawiam

Szlufik

Nie zrozumiałem,

wzmak lapowy to:

- dobre lampy (już masz)

- dobry zasilacz (producent zapewnił)

- dobre transformatory głośnikowe (tu zawsze jest pole do popisu)

- dobre kondensatory odsprzęgające (tu też można poszaleć).

Reszta to już psychologia :) choć niektóe zabiegi dodają coś tam (ale nie są wymierne finansowo).

Także warto przeanalizaować punkt po punkcie powyższe i masz odpowiedź :)

PS. Ja właśnie zacząłem myśleć o kondensatorkach do WT40.

PS2. A o kablach to już sam wiesz :)

No właśnie tak się tu w większym gronie zastanawiamy nad wymianą kondensatorów.U mnie jednak ten problem jest większy bo mam lewe łapki jeśli chodzi o elektronike :(

Co do kabli to czemu nie spróbowac zawsze warto.Jak możesz to rzuc na PW namiary.

Pzdr

zawi

ja też jestem chętny na komplet kondensatorów sprzęgających do mojego WT30-II, ale pytanie - skąd i w jakiej cenie mielibyśmy zamawiać? No i chyba Munfdorfy, czy Hovlandy to nie jest wszystko jedno... ;-)

x.

szlufik,

ja jeszcze o Twoim tunerze ;-) czyli projekt przewiduje "przeszczep" Duala do w budy Amplifona oraz dorobienie wyjścia lampowego i kilku funkcji użytkowych (RDS, pilot). no ciekawe, ciekawe - zdawaj relacje z postępu prac! ;-)

x.

• 4 tygodnie później...

po demontażu dolnego dekla widać zarówno umocowanie traf głośnikowych (fot. jedno z nich, czyli duża śruba na lewo między kondami a płytką drukowaną) oraz mocowania ich obudowy - tu trzeba się przyjrzeć wnętrzu wzmaka i pokombinować ;-) ja nie demontowałem obudowy traf głośnikowych - przyjrzałem się tylko kiedyś, jak to jest zrobione - więc niestety nie poradzę Ci jak ją zdjąć ;-)

x.

Witam za namową szlufika wymieniłem lampy w swoim wzmacniaczu i cd na mullarda. Powiem tak słyszłem wczesniej ten komplet tzn wzmak + cd na mullardzie i podobało mi sie ale dopiero jak usłyszałem to u siebie w pokoju we własnym obeznanym systemem to musze powiedziec ze dzwiek mnie rozczarował ale zdecydowanie na korzysc. Bas stał sie idealny nie narzuca sie jast swietnie kontrolowany choc jest go ciut mniej niz na starych lampkach ale szypkosc spręzystosc pierwsza klasa ale zdecydowanie poprawie uległa przestrzen. Scena jest budowana perfekcyjnie jest trójwymiarowosc ,głebia zdecydowanie wieksza niz zestawu którego słuchalismy u znajomego w salonie audio tzn (wzmacniacz luxman (15 tys) cd nad master (ponad 10) i kef xq40 (11 tys)) choc tamten zestaw grał rewelacyjnie i w swojej cenie tez niełatwo by było go pobic no i zdecydowany plus dla tego zestawu za dynamike.

Po wymianie lampek usłyszłem równiez zdecydowaną poprawe w ilosci szczegułów. Jest ich wiecej a instrumenty które grały gdzies w tle stały sie bardziej namacalne po prostu lepiej je słychac i poprawiła sie ich lokalizacja. Słychac to równiez np w wokalu głos umieszczony jest idealnie w srodku miedzy kolumnami nie ucieka w ich strone co dawało sie we znaki przy poprzednich lampkach

i szczerze przy innych zestawach znacznie drozszych które słyszłem.

Nie wypadało by mi nie podziekowac "szlufikowi" za doradztwo i pomoc w sciągnięciu lampek z Angli.

W najblizszym czasie moze sciągne sobie telefunkeny do wzmacniacza ale narazie mam pilniejszy wydatek a mianowicie chce/chcemy (moze szlufik sie dołączy) wykonac takie oto kolumny:

http://www.akustyk.com.pl/projekty/R2.html bądz projekt rr2 (zamiast rewelatora scan speaka ring revelator tyle ze tysiąc dopłaty i nie wiem czy warto). Obudowe planuje wykonac samemu w kolorze boczków amplifona cos na wzór

http://www.audiosystem.com.pl/gamut/gamut_l5.html

Nic trudnego tyle ze kosztowne ale mój znajomy solarz poskleja paczki i połozy fornil a drugi znajomy (lakiernik) psiknie je 10 razy lakierem i wypoleruje , czarny cokół wykonam z granitu a wykonanie kolcy obiecał szlufik wiec powinno wyjsc dobrze a jak zagra zobaczymy. Mysle ze gra warta swieczki a i tu mam pytanko czy ktos słuchał amplifona z Gamutami.

Wg mnie opinia ze amplifon nie lubi sie ze scanspeakiem to mit. Napewno z własnego doswiadczenia wiem ze lepiej ze scanspakiem niz z usherem choc z tym tez nie jest zle.

Pozdrawiam.

Duzo osób sugeruje sie opisami prasy np na temat kabli a kazdy sprzet trzeba ze sobą zgrac. Nie tyle jest wazna klasa sprzetu co odpowiednie zgranie. Smieszy mnie jak czytam ze np jaies kolumny są złe a inne dobre. Zeby otrzymac miarodajny wynik trzeba by 1 kolumny posłuchac z powiedzmy dziesięcioma wzmacniaczami na róznych kablach i wicewersa.

Z własnego doswiadczenia wiem ze amplifon nie gra ze wszystkim dobrze a czasami głupi interkonekt moze popsuc dzwięk całego zestawu. Miałem raz taką sytuacje wziołem swój wzmacniacz do salonu audio podłączylismy audio physic new tempo nada mastera i interkonekt juz zapomniałem nazwy ale jakis tani w granicach 200 zł i co nie dąło sie słuchac pomimo iz zestaw kosztował mase pieniędzy. Był ogromny bas i grało to płasko. Sam sprzedawca sie zdziwił i zamienił głupi element systemu jakim był interkonekt na nordosta i całkowita zmiana dzwięku. Przestrzennie bez dominacji basu. Mogą sie rozpisywac rózni znawcy ze kable nic nie mają do dzwieku ze bredze ale to ich sprawa ale ja i nie tylko ja to słyszłem.

nautilus81 >

Pozwolę sobie potwierdzić w 100% to co piszesz o Nordostach + Amplifon.

Próbowałem mojego WL70 z różnymi kablami i dopiero założenie Nordost Blue Heaven + podwójny Gold pozwoliło mi zapomnieć o nich. Po prostu od kilku lat nie ma problemu kabli - przestałem się tym przejmować - jaka ulga !!. Jedynie gdy w marzeniach mam dużo pieniędzy to myślę o zamianie kabli na inne,- wyższe Nordosty !!

Pozdrawiam

Nordost jest dosc szybkim kablem bardzo przestrzennym i detalicznym ale ma 1 wade rozmiękcza bas (przynajmniej red dawn) zresztą blue heaven jak i solar wind pewnie podobnie sie zachowuja. Znam osoby którym taki przekaz sie nie podoba ale mnie w moim systemie tak. Jedni wolą zupe pomidorową a drudzy ogórkową i tak bedzie z kablami kazdy musi trafic swój smak. Nie ma takiego czegos ten kabel jest lepszy od tego kazdy w inny systemie moze zagrac inaczej.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.