Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

szlufik,

będę się upierał - w kombinacji lamp zainstalowanych w moim WT30-II (co ciekawe - 6080 JAN-Philipsa w stopniu mocy ;-) sterujące ECC82 RFT brzmiały lepiej niż 5963 JAN-Philipsa...

kurde, wiem co słyszałem ;-)

x.

lamp Ci u nas dostatek, ale i te dwie weźmiemy jako wróżbę dobrego dźwięku ;-D

szlufik dzięki - chętnie skorzystam ;-) ws. szczegółów dam znać na priva, OK? ECC82 RFT - wiadomo to nie Mullardy - ale mogą się przydać do jakiegoś OTLa, bufora, czy co tam jeszcze można sobie lampowego wymyślić do systemu... ;-)

x.

tacd bardzo ładnie odpowiada na dobry kabel zasilający.

Po wpięciu Bartek1 przeżyłem bardzo miłe chwile.

Bartek1 pokazał, że poprzedni dźwięk nie był jednak najlepszy.

Zmianę na gorzej odczułem jak musiałem wypiąć amperexy ( do czyszczenia )

Włożyłem tesle gold pins i przeżyłem rozczarowanie. Dźwięk się pogorszył

znacznie.

Niewątpliwie, jakość dźwięku determinują kolumny. Ale warto zrobić

wszystko, by zagrały najlepiej jak potrafią.

Czyli, wszystko po drodze, musi być bez słabych punktów.

Jeden słaby punkt obniży dźwięk do poziomu swojej jakości.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

grzechniks,

piszesz o czyszczeniu amparexów? chodzi o nóżki/pazurki* lamp, tak? jak w ogóle czyści się lampy, po co i jak rozpoznać, które należy wyczyścić, a które nie? ;-) pytam poważnie...

*niepotrzebne skreślić ;-)

x.

>x.

Wyjmuję tylko wtedy, kiedy słyszę ten brud w kolumnach.

Takie jakby szelesty nieznanych wcześniej dźwięków.

Mam je [amperexy] tylko w cd więc czyszczę wszystkie naraz.

Po wyjęciu widać nalot na nóżkach. Niestety nie są złocone.

Potem zostaje on [nalot] na drobnym papierze ściernym ;)

Przedtem moczę nóżki [piny] w occie. Nie zaszkodzi. Płytki drukowane

fajnie się czyści octem. Więc stosuję i tutaj.

Resztki opiłków i papieru ściernego wydmucham [z nóżek] sprężonym powietrzem.

Po tym zabiegu nóżki są czyste, a szelesty cichną. Na kilkanaście miesięcy.

Lampy we wzmaku jeszcze nie wymagały oczyszczenia, ale amperexy mają swoje

lata [ponad 40].

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

grzechniks,

hmm... octem, mówisz, i papierem ściernym ;-) będę musiał wypróbować tę metodę, też używam lamp bez złoconych pinów - 6n1p i ecc802S, ale te ostatnie mają niklowane pazurki, więc chyba nie trzeba nic czyścić... no i dzięki za wyjaśnienia! ;-)

x.

>szlufika

a czym zasilasz wzmaka?

ja zasilam drugim Bartek1, lecz kupię coś dedykowanego do wzmaka,

a Bartka1 odsprzedam. Bartek1 jest dedykowany do cd.

A ja zasilam standardowymi :( Nie stac mnie narazie na sieciówki bo wydałem 5 tys na głosniki i musze jeszcze zrobic paczki. Potem przyjdzie czas na sieciówki. A tak na przyszłosc do wzmacniacza nie polecam srebrnego Argentuma - nic nie daje stąd ma niechec do inwestowania w zasilanie ale moze Argentum był jakis trefny.

Pozdrawiam.

Grzechniks,

Używam Furutecha takiego od listwy 80-tki.

Zaleta, eliminuje jakiekolwiek zakłócenia z siecie oraz wszechobeny jakikolwiek przydźwięk.

Testowałem droższe również, wniosek ? Nie warto było.

również moim zdaniem nie jest to normalne zjawisko ;-) dywan102, zadzwoń do Piwowarczyka, niech objaśni Ci, co się dzieje ze wzmacniaczem. a następnie opisz to w wątku dla potomności ;-)

x.

Dziś zlecam założenie kondziorków Mundorf Silver Oil do mojego WT40, ciekaw jestem :)

bo droga zabawa. :), chciałbym powiedzieć, że to koniec zmian... ale.... hehe... nawet nie kończe myśli.

Nie wiem co bedzie szlufik kominował ale z tego co Go znam to wiem ze bedzie.

A szlufik mi miałes skombinowac telefon do Karoliny z obi pamiętasz :).

A tak na serio to mozna kombinowac nieskonczenie. Mozna wymienic kondensatory w zasilaniu na jakies bardziej audiofilskie, rezystory w torze audio, mozna nawet zmienic potencjometr na złotego alpsa za 2500 zł ale po co.

Ja póki co od dzisiaj zaczynam budowe nowych kolumn dla mojego amplifona tylko musze skoczyc na poczte i zapłacic 5100 za głosniki i jedziemy z tym koksem. Jak skoncze to sie pochwale i dam fotke.

Pozdrawiam.

U mnie soprany wiecej kosztują. Jak zrobie kolumny to sie okaze jak to gra ale widząc konstrukcje paczek, przegrody, zwrotnice na swietnych podzespołach i najwazniejsze przetworniki to bedzie musiało grac.

Mnie by denerwowało ze zabuliłem za kolumny powiedzmy grubo ponad 10 tys ( np wlm diva) a grają w nich głosniki za jak wspomniałes 700 zł.

Pozdrawiam.

post-14012-100000680 1214509192_thumb.jpg

A gdzie ty je upchałes to jedno a drugie czy olejowe mogą pracowac w tak wysokich temperaturach jakie panują we wnetrzu wt-40 (nie mniejsza temperatura niz na pustyni ).

Pozdro.

Panowie, nie dzwonilem do Piwowarczyka ale to wyglada tak ze membrany "podskakuja", jest brzekniecie(takie "wuu" - nie da sie tego napisac), jest rownolegle z ta chwilowa niebieska poswiata na lampach i wydaje mi sie ze tak po prostu bylo...od poczatku. warto sie martwic i zawracac dupe Piwowarczykowi? z tego co widze nie ma to wplywu na prace moich scanspeakow...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.