Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

23031970,

no jest lepiej, inaczej nie zmieniałbym wzmacniacza. lub sprzedał unisona a zostawił sobie amplifona ;-) a tak wt40-II gra już u kogoś innego, mam nadzieję, że kupiec jest zadowolony, jak ja byłem ;-) amplifony to świetne sprzęty, trochę trudno je zastąpić innymi, jeśli się spodobają. ja sam przez ostatnie 5 lat miałem WL25, WT30-II, WT40 i WT40-II, po trosze chciałem iść dalej, po trosze byłem ciekaw innych sprzętów, trochę tez znudził mi się mój system, słuchanie nie dawało już takiej frajdy, musiałem w końcu wymienić i wzmacniacz, bo pozostałe elementy wzmak już przetrwał. nie można mieć jednego stereo do końca życia. w każdym razie - ja nie umiem, aczkolwiek też nie żongluję jakoś często sprzętami ;-) ... ale trzeba się nieco nakombinować, żeby odejść od brzmienia amplifona. obecny unison urzekł mnie bezpośredniością, naturalnością i dynamika, jednak w niektórych aspektach nieosiągalnymi dla wt40. poza tym simply four też nie jest jakimś hajendem i swoje ograniczenia ma. jak cały mój system. ale w pieniądzach budżetowych unisony są niezwykle ciekawą propozycją, warto spróbować.

ja tak naprawdę chciałem przesiąść się na EL84 ale skończyło się na EL34 ;-) ... poza tym tak to jest z audiofilia nervosa, czasami jak wpadniesz na jakiś pomysł, to nie daje spokoju ;-)

Długi,

to chyba jest także ktoś z forum, bo kiedyś widziałem tutaj ogłoszenie. ale chyba nie znam kol. lepiotrek, nie wiem też, co to za wt40. na pewno nie mój były, bo swego czasu mojego amplifona "potargał" kurier ;-)

23031970,

no jest lepiej, inaczej nie zmieniałbym wzmacniacza. lub sprzedał unisona a zostawił sobie amplifona ;-) a tak wt40-II gra już u kogoś innego, mam nadzieję, że kupiec jest zadowolony, jak ja byłem ;-) amplifony to świetne sprzęty, trochę trudno je zastąpić innymi, jeśli się spodobają. ja sam przez ostatnie 5 lat miałem WL25, WT30-II, WT40 i WT40-II, po trosze chciałem iść dalej, po trosze byłem ciekaw innych sprzętów, trochę tez znudził mi się mój system, słuchanie nie dawało już takiej frajdy, musiałem w końcu wymienić i wzmacniacz, bo pozostałe elementy wzmak już przetrwał. nie można mieć jednego stereo do końca życia. w każdym razie - ja nie umiem, aczkolwiek też nie żongluję jakoś często sprzętami ;-) ... ale trzeba się nieco nakombinować, żeby odejść od brzmienia amplifona. obecny unison urzekł mnie bezpośredniością, naturalnością i dynamika, jednak w niektórych aspektach nieosiągalnymi dla wt40. poza tym simply four też nie jest jakimś hajendem i swoje ograniczenia ma. jak cały mój system. ale w pieniądzach budżetowych unisony są niezwykle ciekawą propozycją, warto spróbować.

ja tak naprawdę chciałem przesiąść się na EL84 ale skończyło się na EL34 ;-) ... poza tym tak to jest z audiofilia nervosa, czasami jak wpadniesz na jakiś pomysł, to nie daje spokoju ;-)

Długi,

to chyba jest także ktoś z forum, bo kiedyś widziałem tutaj ogłoszenie. ale chyba nie znam kol. lepiotrek, nie wiem też, co to za wt40. na pewno nie mój były, bo swego czasu mojego amplifona "potargał" kurier ;-)

Dzięki Krzychu za odpowiedź!!!! Mnie brzmienie Amplifona wt 40 II bardzo ale to bardzo się podoba ale szukam wzmacniacza ,który w przeciwieństwie do Amplifona miałby większą moc ,dynamikę i stąd moje na pozór retoryczne pytanie.W pozostałych aspektach brzmienia Amplifon jest super.Myślałem aby zrobić kolumny o wysokiej efektywności ale mam dylemat jakie użyć głośniki np.: Eminence Beta X10 (te przetworniki pracują w kolumnach WLM-ach), Visaton-a B 200 lub Seas-a Exotic F 8 (z parametrów świetny głośnik-niestety cena zaporowa ok.3000 tyś zł.za sztukę)wszystkie wymienione tu głośniki są szerokopasmowe i wyróżniają się wysoką efektywnością powyżej 93 dB

Dodam jeszcze ,że Eminence 10 X beta kosztują 320 zł. ,Visaton B 200 520 zł. a Seas Exotic F 8 3000 zł.Wszystkie w/w głośniki można kupić w Polsce łącznie ze zwrotnicami

Piotr

Dzięki Krzychu za odpowiedź!!!! Mnie brzmienie Amplifona wt 40 II bardzo ale to bardzo się podoba ale szukam wzmacniacza ,który w przeciwieństwie do Amplifona miałby większą moc ,dynamikę i stąd moje na pozór retoryczne pytanie.W pozostałych aspektach brzmienia Amplifon jest super.Myślałem aby zrobić kolumny o wysokiej efektywności ale mam dylemat jakie użyć głośniki np.: Eminence Beta X10 (te przetworniki pracują w kolumnach WLM-ach), Visaton-a B 200 lub Seas-a Exotic F 8 (z parametrów świetny głośnik-niestety cena zaporowa ok.3000 tyś zł.za sztukę)wszystkie wymienione tu głośniki są szerokopasmowe i wyróżniają się wysoką efektywnością powyżej 93 dB

Dodam jeszcze ,że Eminence 10 X beta kosztują 320 zł. ,Visaton B 200 520 zł. a Seas Exotic F 8 3000 zł.Wszystkie w/w głośniki można kupić w Polsce łącznie ze zwrotnicami

Mysle ze problem lezy zdecydowanie po stronie twoich kolumn (ktore mialem okazje sluchac podczas mojej krotkiej wizyty u Ciebie ;). Przy odpowiednio efektywnych glosnikach, 40 wat z amplifona to bedzie az nadto. Visaton B200 to doskonaly glosnik, innych proponowanych przez Ciebie nie znam. SLuchalem B200 w zestawie z BGS40, czyli tzw. NOBOX (http://www.enjoythemusic.com/magazine/equipment/0606/visation_nobox_bb_loudspeaker.htm). Bardzo fajny i prosty projekt, za te pieniadze rewelacja.

Nawet nie wiedziałem ,że u mnie byłeś(toż ci niespodzianka)

Nookie czy nie uważasz ,że te kolumny na B 200 (przy otwartej odgrodzie )mają trochę za małą efektywność bo raptem 90dB a moje kolumny mają 89 dB ????

Piotr

Bylem pare miesiecy temu celem odsluchu yaqina, niestety tylko kwadrans bo bylo pozno a ja musialem wracac.

POwiem Ci szczerze ze dziwi mnie to ze 40watowa lampa ma problemu z napedzeniem 89db kolumn, ale skoro tak jest to wierze Ci na slowo.

Sa tysiace innych zestawow idealnych do lampy, pierwsze co mi do glowy przychodzi to tannoy monitor red, sluchalem ich w lato u mamela i powiem tylko tyle: expresja, potega, smak, dynamika, scena, a gralo to z tego co pamietam z kilkoma watami single ended...Highend pelna geba. Niesamowite w nich bylo to ze sweetspot byl praktycznie na powierzchni calego pomieszczenia, nie trzeba bylo siedziec na kanapie miedzy glosnikami zeby moc zlokalizowac poszczegolne instrumenty. Ja biegalem (po dosyc sporym) pomieszczeniu i w zasadzie nie robilo roznicy gdzie bylem, lokalizacja instrumentow byla wszedzie idealna. Mamel jakis czas temu wystawial je w dziale ogloszen za zdaje sie 6000 pln-. Gdyby nie fakt ze mam 5 innych par glosnikow i brak miejsca mto bym je napewno kupil.

Co do isophonow to jeste przekonany ze ich efektywnosc jest wystarczajaca, to lekkie papierowe membrany na twardym zawieszeniu, inaczej sie "ruszaja" niz trawde gumowe scany.

Sa tysiace innych zestawow idealnych do lampy, pierwsze co mi do glowy przychodzi to tannoy monitor red, sluchalem ich w lato u mamela i powiem tylko tyle: expresja, potega, smak, dynamika, scena, a gralo to z tego co pamietam z kilkoma watami single ended...Highend pelna geba. Niesamowite w nich bylo to ze sweetspot byl praktycznie na powierzchni calego pomieszczenia, nie trzeba bylo siedziec na kanapie miedzy glosnikami zeby moc zlokalizowac poszczegolne instrumenty. Ja biegalem (po dosyc sporym) pomieszczeniu i w zasadzie nie robilo roznicy gdzie bylem, lokalizacja instrumentow byla wszedzie idealna. Mamel jakis czas temu wystawial je w dziale ogloszen za zdaje sie 6000 pln-. Gdyby nie fakt ze mam 5 innych par glosnikow i brak miejsca mto bym je napewno kupil.

taki zachwyt Tannoyem? - muszę uzupełnić

nookie736 przywiózł też swoje Dahlguisty; przy spięciu ich z 60W PP Eico na EL34 zrobiła się jazda rockowa której nie zapomnę

dla mnie (i nie tylko bo zajrzał też Stary A) , powstał niebywały przekaz emocjonalny a przecież o to nam chodzi

o charakterze całego systemu decyduje głośnik i dumania o neutralności prowadza na manowce - nic w graniu z prądu nie jest neutralne a wynika z tego, że jedyna droga do swojego brzmienia jest "na ucho"

(tu chyba nasi głusi teoretycy - nie wpadną by rozpieprzać wątek)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Witam

Nie wiem czy tutaj napisać czy nie w każdym razie proszę o wyrozumiałość :)

Od jakiegoś czasu chodzą za mną lampy. Może chociażby dlatego, że swojego gitarowca zamieniłem z tranzystora na lampę. Mniejsza z tym. Do tej pory byłem szczęśliwym posiadaczem UNITRY PW9010 lecz jednak coś się w nim zepsuło i nie wiem czy zainwestować w naprawę czy kupić coś innego najlepiej lampowego :)No i tu niechcący natrafiłem na ofertę AMPLIFON WT-30II za ok. 1500zł. No i tu się pojawia moje pytanie czy spróbować naprawić unitrę czy zainwestować w amplifona i jak miałoby się brzmienie jednego do drugiego? Muzyka jakiej słucham to głównie stary dobry rock pokroju Led Zeppelin albo Hendrix aczkolwiek lubię się czasem rozpłynąć przy smyczkach albo jakiś akustycznych balladach :)

Z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam

Weź tego Amplifona wypożycz na jeden dzień, wówczas sam stwierdzisz jak się on ma do 9010. Ja bym się nie zastanawiał ani chwili.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

tajtus5,

zgadzam się z przedmówcą, bierz się za tego wt30-II i już. do smyczków, ballad, wokali itp. idealny, z henrdixem i zeppelinami też da sobie świetnie radę ;-) porównywać z unitrą nie ma po co - to niebo a ziemia. a i cena 1500 pln za wt30-II jest b.fajna. okazuje się, że aby zaczynać zabawę w lampy nie trzeba kupować jakiegoś pentodowego chinola w kl. AB "do tjuningu", bo można mieć 30W triodę w kl. A za podobną kasę. w każdym razie to może być niezły początek dobrego systemu stereo. do tego WT30-II dokupić lampy mocy 6080 JAN Philips, jakieś fajne wejściowe ECC82 i jazda, można grać do końca życia. no niemalże... :-) pytanie tylko, jakie masz kolumny? i z czym w ogóle miałby grać ten amplifon?

Co do starego rocka i Amplifona WT30

to byłbym ostrożny - np.w moim systemie

muzykę akustyczną, jazz czy wokale słucha

się zajebiście a Zeppów, czy Hendrixa do d...

Co do ceny to wydaje mi się podejrzanie korzystna

- lepiej wszystko posprawdzać

Edytowane przez majonez

taki zachwyt Tannoyem? - muszę uzupełnić

nookie736 przywiózł też swoje Dahlguisty; przy spięciu ich z 60W PP Eico na EL34 zrobiła się jazda rockowa której nie zapomnę

dla mnie (i nie tylko bo zajrzał też Stary A) , powstał niebywały przekaz emocjonalny a przecież o to nam chodzi

o charakterze całego systemu decyduje głośnik i dumania o neutralności prowadza na manowce - nic w graniu z prądu nie jest neutralne a wynika z tego, że jedyna droga do swojego brzmienia jest "na ucho"

(tu chyba nasi głusi teoretycy - nie wpadną by rozpieprzać wątek)

ano widzisz, ja po wizycie u Ciebie do tego stopnia bylem przesladowany tannoyami ze dahlquisty poszly do lamusa i kupilem 12 calowe goodmansy triaxiom. Byly doskonale ale mialem problem zeby zaaplikowac je w jakies ladne skrzynki no i w efekcie koncowym nie brzmialy tak jak tannoye. Dahlquisty mam do dzis, czekaja na lepsze czasy.

Ja w tej chwili poszedlem troche inna droga. Kupilem niemieckie monitory telefunkena, na basie 30cm celuloza, sredni tez z papieru - 13 cm, na gorze jedwabna kopolka. Sa magicznie muzykalne, nie chce sie wstawac z fotela. Graja dosyc jasno ze spora iloscia detali, szeroka scena i niesamowitym drivem. W Niemczech to tzw. "kult" cokolwiek mialoby to znaczyc ;)...na jednym z forow wyczytalem ze Telefunken (wowczas jeszcze w Hannoverze) stroil je przez 5 lat, korzystajac ze wsparcia muzykow orkiestry NDR i repertuaru Chopina. Ciekawi mnie jakby zagraly z wt40 ktory podobno gra cieplo z holograficzna scena....

Dzien dobry,

Od jakiego czasu swiszczy w prawym kanale. Po wygrzaniu problem znika. Amplifon wt-30III. Kupiony w listopadzie 2009. Czas na wymiane lamp? Jesli tak jestem zainteresowany kupnem calego zestawu.

R

ano widzisz, ja po wizycie u Ciebie do tego stopnia bylem przesladowany tannoyami ze dahlquisty poszly do lamusa i kupilem 12 calowe goodmansy triaxiom.

wybaczcie, że nie w temacie, tylko odpowiem

Tannoy to jeszcze jest jakaś bajka Goodmans już nie; triax - nic ciekawego, 201 i 301 jeszcze można próbować ale moim zdaniem też szkoda czasu a na axioma 80 pieniędzy;

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Potrzebuje porady, czy warto wymienić lampy mocy z 6P3S-E na EL34. Na pewno będzie więcej mocy (z 200 na 300W) Opcje jakie wchodzą w grę to jak narazie svetlena C, tungsol lub.... nie wiem, ale napewno nie NOSy bo potrzebuje ich 36 szt, a granica cenowa to ok 100 zł za sztukę. Sprzęt - monobloki amplifon WM200. Priorytet ma być czysto, detalicznie bez ocieplenia ale powinno nie brakować basu.

Witam jeszcze raz.

Swist w prawym kanale sie utrzymuje-wzmacniacz przypomne WT-30 III. Chyba pora wymienic lampy. Probowalem sie z p. Andrzejem Piwowarczykiem kontaktowac, ale mail na adres amplifonaudio wraca. Moze ktos zna wlasciwego maila? Z gory dziekuje

Witam jeszcze raz.

Swist w prawym kanale sie utrzymuje-wzmacniacz przypomne WT-30 III. Chyba pora wymienic lampy. Probowalem sie z p. Andrzejem Piwowarczykiem kontaktowac, ale mail na adres amplifonaudio wraca. Moze ktos zna wlasciwego maila? Z gory dziekuje

lepiej zadzwoń Amplifon 504 134 089 :-)

W życiu piękne są tylko chwile...

<< Imacman, no to czas byś skrobnął kilka zdań z przebiegu odsłuchu:)

W obecnej chwili jestem mało obiektywny, bo bardzo podniecony, jak opadną emocje to napiszę. :)

Może to głupio zabrzmi, ale chciałem Ci podziękować :)

Edytowane przez Imacman

Witam, zgłaszam swój akces do Klubu - dzisiaj stałem się właścicielem Amplifona WT 40-II. Maćku - dziękuję :)

I foto :)

nie ma za co, wiem ze moj Amplifon trafil w dobre rece i gra w dobrym towarzystwie.

Tym samym z przykroscia opuszczam klub, dzieki chłopaki za wszelaka pomoc i podpowiedzi.....

Gość rydz

(Konto usunięte)

W obecnej chwili jestem mało obiektywny, bo bardzo podniecony, jak opadną emocje to napiszę. :)

Może to głupio zabrzmi, ale chciałem Ci podziękować :)

Nie no rozumiem, ochłoń trochę, osłuchaj i dopiero, liczę na szczery opis i porównanie do Yanka muzykanta:))) ,tylko tak no wiesz jak na spowiedzi:)) Pozdrawiam .

Gość rydz

(Konto usunięte)

nie ma za co, wiem ze moj Amplifon trafil w dobre rece i gra w dobrym towarzystwie.

Tym samym z przykroscia opuszczam klub, dzieki chłopaki za wszelaka pomoc i podpowiedzi.....

<< Czodaboy, może kiedyś zatęsknisz do Amplifona i kupisz, czy nie ma powrotu?, co masz teraz w planach? Pozdrawiam.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.