Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

juz tesknie, bo na tym gównianym tranzystorze co mam nie da sie długo słuchac muzyki.

czy bedzie powrót? kto wie, wszystko bedzie zalezalo od sytuacji finansowej.

marzyły by mi sie nowe monobloki na diabłach od Piwowarczyka, moze w koncu powstaną...?

Zdjęcia nocą :) Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać.

Pięknie Ci ta fotka wyszła,witamy w klubie,napisz jeszcze cos o torze jakie kable masz na ic i głośnikowe?na wejściu chyba telefunken który model?

Pięknie Ci ta fotka wyszła,witamy w klubie,napisz jeszcze cos o torze jakie kable masz na ic i głośnikowe?na wejściu chyba telefunken który model?

Lampy na wejściu to Telefunken ECC82, spadek po Maćku. Interkonecty - DIY srebro w teflonie w/g projektu http://www.laventure.net/tourist/cables.htm.

Głośnikowe to taśma miedziana od Jantzena. Transport to USB 24/192kHz M2tech Hiface i NOS DAC TDA1543 Peter Daniel v. Premium. Kolumny Minas Anor IIIs.

Edytowane przez Imacman

Pan A.Piwowarczyk ,jak ostatnio z nim rozmawiałem ,to jeżeli będzie robić dalej jakieś wzmacniacze ,to najprawdopodobniej będzie to wzm. na lampie GM 70. Swoją drogą szkoda ,że Amplifon nie ma w swej ofercie mocnych wzmacniaczy na lampie EL 34

Piotr

Witam chce zmienic lampy wejsciowe w moim WL 70.obecnie mam ECC 82 JJ. mam pytnie czy poprawi sie jakosc basu po zmianie lamp ?? teraz mi sie on wydaje malo kontrolowany. chcialbym zeby np. gitara basowa brzmiala wyrazniej. nie chodzi mi i nie oczekuje zeby caly bas sie poprawil stal sie gl;ebszy i tak dalej ale chodzi mi wylacznie o kontrole.wole miec mniej basu ale lepiej kontrolowanego :) kolumny to Audio Physic Spak 3 a one sie charakteryzuja szybkim zwinnym basem o przyzwoitej kontroli :)z gory dzieki za odpowiedz :)

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Witam chce zmienic lampy wejsciowe w moim WL 70.obecnie mam ECC 82 JJ. mam pytnie czy poprawi sie jakosc basu po zmianie lamp ?? teraz mi sie on wydaje malo kontrolowany. chcialbym zeby np. gitara basowa brzmiala wyrazniej. nie chodzi mi i nie oczekuje zeby caly bas sie poprawil stal sie gl;ebszy i tak dalej ale chodzi mi wylacznie o kontrole.wole miec mniej basu ale lepiej kontrolowanego :) kolumny to Audio Physic Spak 3 a one sie charakteryzuja szybkim zwinnym basem o przyzwoitej kontroli :)z gory dzieki za odpowiedz :)

Wszystkie amplifony mają poluzowany bas i tu jest problem.

Pytanie - jak jest przystosowane akustycznie Twoje pomieszczenie odsłuchowe? Zastosowałeś pułapki basowe? Walczysz z modami pomieszczenia? Wiesz jaki mam to ogromny wpływ na jakość i ilość basu?

Edytowane przez Imacman

Najlepiej sprawdzić bas we free air np na grilku jak jest mozliwość i porównać do warunków w pomieszczeniu,ja tak robiłem z poprzednimi kolumnami.Przy właściwie urządząnym meblami czytaj wygłuszonym pokoju i dobrym ustawieniu kolumn można poradzić sobie z basem.Poza tym mody teoretyczne pomieszczenia nie uwzględniają umeblowenia.No chyb,że są totalnie skopane proporcje pomieszczenia,więc amplituda modów basowych wzrasta.W tym przypadku bez pomiarów sie nie obędzie.

proste pytanie czy lampy wejsciowe zmieniaja bas ?? wiadomo jak jest ze z akustyka pomioeszczen zawsze jest problem. wiem tylko tyle ze ecc 82 JJ sa slabe i po zmianie na lepsze np SYLVANIA lub RAYTHON co sie zmieni ??

70-tka lepiej się u mnie zachowywała na basie przy NOS-ach Philips'a (dodawanych kiedyś przez Andrzeja do jego wzmacniaczy) i KT88 Genalexa. Teraz używam suba Velodyne z wysokim odcięciem i to chyba najlepsze, choć kosztowniejsze, rozwiązanie.

• 1 miesiąc później...

Pytanie do Klubowiczow - czy Amplifon ma jakiegos dystrybutora w stolicy, u ktorego mozna by posluchac tych wzmacniaczy?

Po co Ci dystrybutor, uśmiechnij się do kogoś z kolegów forumowiczów - może zaprosi Cię do siebie na odsłuch.

Napisz jeszcze który model Amplifona Cię interesuje?

Chodzi mi przede wszystkim o WT40 mk2. Chce kupic na probe pierwsza lampe, glownie do sluchania jazzu w drugim systemie. Potrzeba mi czegos niezbyt drogiego a solidnego - stad pomysl na Amplifona.

Panowie mam pytanie do posiadaczy 40-ek,czy u Was panel chromowany od obudowy zasilacza i traf jest lekko matowy,chodzi o ściane za diabłami?

I odrazu druga kwstia,ktoś na forum amplifona polecał tanią pastę do polerowania proszę o podpowiedż,dzięki.

Edytowane przez Rezyslaw

I odrazu druga kwstia,ktoś na forum amplifona polecał tanią pastę do polerowania proszę o podpowiedż,dzięki.

Ja czyszczę płynem do mycia szyb i miękką flanelową szmatką - można chyba też zakupić coś do konserwacji powierzchni chromowanych. Jest tego sporo w branży samochodowej.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Panowie mam pytanie do posiadaczy 40-ek,czy u Was panel chromowany od obudowy zasilacza i traf jest lekko matowy,chodzi o ściane za diabłami?

Polecam paste firmy SONAX do chromu i aluminium , na allegro jest w granicach 15 zł z przesyłką . Jak dla mnie nie ma nic lepszego .

:)

post-21125-0-39906700-1306645459_thumb.jpg

Panowie... możecie mi powiedzieć czy Amplifon TACD jest godny uwagi...? chcę go połączyć z Manleyem Wave + Snapper .... co wy na to... ???

jak co to mam na sprzedaż Amplifon WL60 z 2007 roku... lampy mocy KT88 GOLD LION zakupione pod koniec października 2010 roku...

Edytowane przez zurek

W życiu piękne są tylko chwile...

• 2 tygodnie później...

Witam!

Zapisuje się do klubu z moim nowym nabytkiem....AMPLIFON WT-30 III, kupiony od Pana Andrzeja ze Staszowa.

Bywam w Staszowie od czasu do czasu, więc jeszcze pewnie uda mi się spotkać z konstruktorem :-)

Zapisuje się do klubu aby pozostał jakiś ślad jak długo gra u mnie Amplifon.

Do tej pory same tranzystory, ostatnio Musical Fidelity A 3.2.

Różnica jest w charakterze brzmienia, jednak nie jest to przepaść. Lampa na pewno bardziej angażuje i wciąga w słuchanie. Nie pokazuje też wszystkich niedoróbek w realizacji płyty. (dla niektórych może to być - )

Lampa po prostu gra inaczej.

Czeka mnie jeszcze uważna lektura zapisów Lampowego Fan-Klubu Amplifona.

Witam!

Zapisuje się do klubu z moim nowym nabytkiem....AMPLIFON WT-30 III, kupiony od Pana Andrzeja ze Staszowa.

Bywam w Staszowie od czasu do czasu, więc jeszcze pewnie uda mi się spotkać z konstruktorem :-)

Zapisuje się do klubu aby pozostał jakiś ślad jak długo gra u mnie Amplifon.

Do tej pory same tranzystory, ostatnio Musical Fidelity A 3.2.

Różnica jest w charakterze brzmienia, jednak nie jest to przepaść. Lampa na pewno bardziej angażuje i wciąga w słuchanie. Nie pokazuje też wszystkich niedoróbek w realizacji płyty. (dla niektórych może to być - )

Lampa po prostu gra inaczej.

Czeka mnie jeszcze uważna lektura zapisów Lampowego Fan-Klubu Amplifona.

Witam w Klubie ,ja też jestem szczęśliwym posiadaczem Amplfona WT 40II ,szukam cały czas godnych i wysokoefektywnych kolumn do niego

Piotr

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Witam w Klubie ,ja też jestem szczęśliwym posiadaczem Amplfona WT 40II ,szukam cały czas godnych i wysokoefektywnych kolumn do niego

Proponuje posłuchac kolumn ze stajni Studio 16 Hertz o nazwie Aries. Jest to konstrukcja na Skan Speaku.

Z tą efektywnością to nie ma co przesadzać,bo przy cichym słuchaniu np w nocy będzie słychać buczenie,a 40-ka bez problemu napędza kolumny z efektywnością 88dB czy 87 dB,więc raczej wybór jest duży.Ariesy ze stajni Studio 16 Hertz mają skana illuminatora na midbasie,który nie ma wysokiej efektywności a amplifon 40 bez problemu nim steruje.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.