Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

> studernote

W pn. wysyłam do Staszowa. Kupiłem też dwie szt. P.Piwowarczykowi.

Dam znać. Na razie Amperexy Bugle Boy mnie rajcują.

Pozdrawiam,

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

chyba tobie pozazdrościłem i też kupiłem 4szt Amperex-ów Bugle boy.Zakupu dokonałem w sklepie internetowym www.vacuumtubes.com.Koszt 45$x4+10$x4 za sparowanie+ 32$koszt wysyłki.Paczka przyszła w ciągu 4 dnii i nie została objęta dodatkowymi opłatami(cło+vat)chyba miałem szczęście.Jeszcze nie wpiołem ich do swojego cd.Sam jestem ciekawy twojej opinii.Jak starczy czasu może najwcześniej we wtorek porównam je do Telefunken ECC88.

Pozdrawiam.

> studernote

Ja przeskoczyłem na Amperexy z Philips SQ/ Tesla gold pins.

Różnice były diametralne w całym paśmie. Teraz oddałem tacd na wymianę kondensatorów i

na razie muzyki nie słucham( drugi dzień). Mam na czym, ale to nie to. Szkoda czasu.

Na tle telefunkena, amperexy grają pewnie nieco inaczej. Telefunkenów nie znam.

Moja lampa gra trochę "tranzystorowo", tak została zaprojektowana.

Swoją drogą tacd nieprawdopodobnie wkomponował się w mój system.

Ciekawe, jaki efekt dadzą vcapy? Czasami dźwięk pentagonów beta mnie poraża.

Ja swoją magię w muzyce już znalazłem. Teraz inna magia to dla mnie żona (a, żonaty jestem od 15 lat).

Właśnie czekam na jej powrót z pracy.

pozdrawiam,

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Mam pytanie, czy delikatny szum słyszalny z odległości do 20 cm, od głosnika w obydwu kanałach przy całkowitym wyciszeniu jest dopuszczalny w urzadzeniu lampowym takim jak wzmacniacz Amplifon WT-35II, ponieważ pojawił się takowy po wymianie lamp sterujących ECC 82, ale i po zmianie dzwięk się poprawił.

KAZ:

>Mam pytanie, czy delikatny szum słyszalny z odległości do 20 cm, od głosnika w obydwu kanałach przy

>całkowitym wyciszeniu jest dopuszczalny

Nie ma się czym przejmować. Nie powinno brumić ani trzeszczeć, cichy szum to nie problem.

> Amplifon WT-35II

Jakiś nowy model? ;)

• 2 tygodnie później...

myślicie że zakup wt-25 do kefów iq 3 to dobry pomysł? teraz mam nad c300 z 25w na kanał...słucham z reguły bardzo cicho, żadko kiedy na godzinie 9. jest teraz wt 25 na allegro, egzemplarz podemonstracyjny.

CharlieStereon,

sam mam Amplifona wl25 i nie narzekam - od 1,5 roku tylko mieszam lampami i słucham muzyki, to bardzo fajny wzmacniacz w okolicach 2 tys. pln. a 25w na kanał to bardzo dużo, wbrew pozorom, zresztą sam wiesz - mając nada c300 ;-D jak wstawisz w takiego amplifona wl25 po dwie pary lamp EL34 będziesz miał aż 2x36w, po prostu szaleństwo... ;-D

Amplifon wt25 na allegro, to egzemplarz ex-demo od producenta - więc ryzyko praktycznie żadne, sam stałem się posiadaczem swojego Amplifona w ten sposób ;-) z Twojego o mnie wynika, że wl25 by się sprawdził u Ciebie, no oczywiście wt30II jest lepszy ale droższy, jeśli możesz dołożyć te kilka złotych - warto rozważyć WT30kę, ale w budżecie do 2 tys. pln WL25 jest naprawde dobry ;-)

przeczytaj też sobie opinie soso o wzmacniaczu "amplifon wt25" - tak naprawdę, pisał on o moim WL25, tylko popełnił drobną literówkę ;-)

mam nadzieję, że trochę pomogłem ;-)

pzdrw.

x.

a_men,

... to artykuł o WL25 z Malezji ;-) wspominałem o nim w tym wątku (post z 30 Cze 2007, 01:52 ;-) w którym zamieściłem listę zagranicznych i polskich recenzji wzmacniaczy Amplifona, dostępnych w internecie.

jest jeszcze jedna recenzja Amplifona WL25, tym razem z angielskiego HiFi+ http://www.highend-sound.com/test/files/documents/227_article%20hifi+.pdf ;-)

x.

Podanie.

Uprzejmie proszę o przyjęcie mnie do klubu miłośników Amplifona. Po tym co przeczytałem ta partia zdecydowanie różni się od złośliwej partii Zydelka.

Nadmieniam, że jestem bardzo młodym członkiem, gdyż lampa (WT30 II) przyjedzie dopiero w najbliższy wtorek, ale już ją kocham. Szykuję dla Niej piękne granitowe łoże i mnóstwo dobrej jakości prądu.

Proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby.

romek1969,

witam w klubie ;-) nooo, 40m^2 to kawał przestrzeni do nagłośnienia ;-) jak zagrzejesz już Amplifona (daj mu kilka dni - tak z tydzień ;-) i napisz, jak się WT30II sprawił w takim pokoiku? no i czy jak radę tym ogromnym JBLom E90? :-) a jakie masz źródło, kable ?? napisz ze dwa słowa... ;-)

k.

niestety nie dołącze do tego zacnego grona.

ktoś mnie przelicytował w ostatniej chwili jak to ma miejsce :( chyba dołączę do klubu posiadaczy denona, w ostateczności jakiś chińskich lampowców. zdołowałem sie....

CharlieStereon,

a pytałeś A. Piwowarczyka, czy nie ma innego WL25 w "dobrej cenie", czyli poniżej "katalogowej"? może być przecież wzmacniacz ex-demo czy przyjęty przez Amplifona w rozliczeniu, najważniejsze, żeby był zadbany i po przeglądzie u producenta, prawda? popytaj, najlepiej zadzwoń do A. Piwowarczyka i pogadaj, z mailami to różnie różnie bywa... mam nadzieję, że się już poprawiło ;-)

namiary masz na stronie http://www.amplifonaudio.com/prod.htm

i nie poddawaj się tak łatwo, "chińczyka", czy denona zawsze zdążysz kupić... ;-)

x.

JEST !!!

Dzisiaj Pan A.Piwowarczyk przywiózł WT30 II do mojego miejsca pracy, chociaż z tego powodu musiał nadrobić trochę kilometrów. Pogadaliśmy chwilę o jakości prądu, który powinien być dostarczany (głównie o wielkości napięcia, które wpływa na pracę lamp), a teraz nie mogę doczekać się gdy skończę dzisiejszą robotę i podłączę lampkę...

Wahania napięcia sieci mają wpływ na to jak gra lampiak bez autobiasu (niektórzy twierdzą że bez autobiasu brzmi lepiej niż z autobiasem).

Otóż jak nie ma autobiasu, to przy zmianie napięcia sieciowego powiedzmy z 220V do 240V rośnie również bias. Co za tym idzie, zmienia się punkt pracy lamp, i wzmacniacz zaczyna inaczej brzmieć.

a to ciekawe ;-) opisz pokrótce swoją rozmowę z A. Piwowarczykiem o prądzie dla Amplifonów ;-D

>x.

Nie mogę , bo mi drżą ręce po rozpakowaniu lampki. :) Odpalam kolejne płyty i słucham. Naczytałem się, że WT30 II daje słaby bas, więc teraz słucham Marcusa Millera. Jak dla mnie wystarczy, a trzeba przecież jeszcze wygrzac lampy ! Natomiast wyraźnie poprawiła się scena, jej podział i głębokośc (poprzedni wzmacniacz to Denon PMA 900-V) literówek).

A co do rozmowy z producentem... Po pierwsze jestem zaskoczony jego skromnością. Młody człowiek, który wie co robi, i to nie tylko w temacie wzmacniaczy. O prądzie A.Kaczmarczyk stwierdził, że prawdziwe stabilizatory mocy zaczynają się w granicach 10.000 $, więc nie brnąłem dalej. Jestem naprawdę początkującym audiofilem (ale sobie komplement zrobiłem), chociaż postępy w wydawaniu pieniędzy na sprzęt przewiduję szybkie, nareszcie mogę przeznaczyc więcej pieniędzy na własne przyjemności ( dom, samochody,motor, itp. rzeczy już mam :))

McGyver, 25 Wrz 2007, 15:19

>Wahania napięcia sieci mają wpływ na to jak gra lampiak bez autobiasu (niektórzy twierdzą że bez

>autobiasu brzmi lepiej niż z autobiasem).

>Otóż jak nie ma autobiasu, to przy zmianie napięcia sieciowego powiedzmy z 220V do 240V rośnie

>również bias. Co za tym idzie, zmienia się punkt pracy lamp, i wzmacniacz zaczyna inaczej brzmieć.

... McGyver,

ale problem tylko w tym, że Amplifony... mają autobias ;-) więc - wedle Twojej teorii - nie powinny być tak wrażliwe na wpływ skoków napięcia w sieci. zatem nadal nie wiem, co związanego z elektrycznością może wpływać na pracę mojego WL25 ;-)

x.

romek 1964 >>> Napisz cos jeszcze jak tam nowy nabytek jestes zadowolony cos sie zmienilo po oswojeniu z dzwiekiem po opadnieciu emocji zwiazanych z podlaczeniem czegos nowego ?

Lubie czytac jak ludzie sie ciesza a nie kluca.

Pozdrawiam robix.

"Panowie seniorów przyjmujecie do klubu .Wzmacniacza amplifona już nie posiadam ale był to WL36 na

>El34,a dla ciekawostki jego numer fabryczny 016"

Seniorów... Hmm, nie wiem czy to do mnie, ale nie czuję się seniorem. Jak chcesz to zapraszam na lekki czadzik przewidujący:

- granie na gitarach przy piecyku 200 Watt

- produkcję piwka w garnuszku 53 l

- przejazd motocyklem 53 Kw

Na koniec polecam dyskusję z moją żoną. Ekstremalne przeżycia zapewnione. Po wypiciu 20 piw Duvel wywalimy moje kolumny JBL E90 jako wersję ogrodową, spalimy je na ognisku i odpalimy mojego Amplifona, w głębokiej ciszy.

robix, 27 Wrz 2007, 18:25

>romek 1964 >>> Napisz cos jeszcze jak tam nowy nabytek jestes zadowolony cos sie zmienilo po

>oswojeniu z dzwiekiem po opadnieciu emocji zwiazanych z podlaczeniem czegos nowego ?

>

>Lubie czytac jak ludzie sie ciesza a nie kluca.

Właśnie tak. Ja też lubię. Mój Amplifon gra coraz lepiej, chociaż rzeczywiście basu jest trochę za mało. Chyba udam się na odsłuch do McGyvera i coś zmienię w tej konfiguracji. JBL E90 to nie jest dobry wybór, ale tak jak pisałem wcześniej - jeszcze muszę się dużo nauczyc.

romek rozumiem twoją radość bo Amplifon sporo jej daje. Sam mam wt 30II od 3 lat i jestem bardzo zadowolony. Co do kolumn to musisz spróbować Triangle, to naprawdę wspaniałe głośniki i z Amplifonem grają wybornie.

Pozdrawiam!

bodix, 27 Wrz 2007, 18:42

>Panowie seniorów przyjmujecie do klubu .Wzmacniacza amplifona już nie posiadam ale był to WL36 na

>El34,a dla ciekawostki jego numer fabryczny 016

bodix,

jak najbardziej możesz tu wszystko jak wszyscy inni ;-) byli posiadacze Amplifona mogą się tu udzielać, to oczywiste; lista skazanych na inafamię jest u góry czarnym drukiem... ;-D

opisz swoje wrażenia, z czym WL36 grał, a z czym nie chciał... na jakich lampach był używany, jaką muzykę, w jakim pomieszczeniu i...

no co go zastąpiło ? ;-D

x.

Witajcie

CHciałbym poruszyć temat Amplifona + kondycjoner sieciowy

Mam WT40 i kompakcik amplifona

Może ktoś używa, testawał, czytał podglądał :)

Wszelkie info mile widziane

Pozdrawiam

Szlufik

• 3 tygodnie później...

Mam pytanie do kolegów Amplifon'owców czy mogę zastąpić oryginalne lampy 6N13S montowane przez Pana Andrzeja na 6x MULLARD 6080.

Czy to zadziała i nic nie zepsuje we wzmacniaczu, a mowa o AMPLIFON WT 30-II.

post-13090-100002504 1192387158_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.