Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem posiadaczem wt-40 i planuje w najblizszym czasie kupno odtwarzacza tacd (troszke duzy wydatek ale ponoc warto) .Mam takie pytanko ostatnio troche rozglądałem sie na forum i zauwazyłem bardzo pozytywne opinie w sprawie wzmacniacza "Lorei" produkcji P.Markówa. Czy ktos z was miał okazje porównywac ten wzmacniacz ze wzmacniaczami Amplifona.

Szanuje polkich producentów sprzetu audio i sie zastanawiam czy nie kupic sobie "lorei" jako drugi wzmacniacz i złozyc sobie drugi system np do sypialni.

Pozdrawiam

Porównywac besposrednio nie . Słyszałem raz wt-30 2 lata temu spiewała wtedy Nora Jones dzwiek mi sie podobał ale był "za delikatny"do wokalu super. Miałem inny wzmacniacz na lampie 6h13c. Wt-40 ma "pazu" i to moi sie w niej podoba, solidny bas, w nowej wersji krystaliczne wokale no i gra z impetem a ze byłem kilka razy u P.Piwowarczyka ( mieszkam 50 km od niego) to widziałem jego konstrucjie ( wzmacniacze od srodka tez).

P. Piwowarczyk polecił mi do moich gustów muzycznych i kolumn własnie 40.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

> szlufik

Sieciówki?

Lepiej wymień sobie te tesla ecc88, bo to słabowite lampy. Takiej poprawy nie da Ci

chyba żadna sieciówka.

Również zmiana kondensatorów w stopniu wyjścia na OIMP dała odczuwalną

zmianę brzmienia tacd01. Zapytaj Andrzeja Piwowarczyka.

Te zmiany są łatwo słyszalne, a co do sieciówek, to chyba nie wszystkie będziesz "słyszał".

pozdr,

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Grzechniks,

Czy moglbys podpowiedziec, gdzi zakupic lampy mullarda ecc 88 .Wlasnie dostalem do odsluchu od P. Piwowarczyka tacd i wt 40 i zgodnie z jego sugestia chcialbym posluchac z lampami Mullarda.

Pozdrawiam

marslo

Konto w trakcie usuwania

>marslo

Mullard ecc88:

http://www.tubedepot.com/nos-6dj8-mullard.html

Amperex Bugle Boy:

http://www.kcanostubes.com/products/367/Amperex-Bugle-Boy-ECC88-6DJ8.htm

Na, ale nie są tanie. Chociaż dolar słaby...

Ja za swoje amperexy Bugle Boy dałem 550 za kwartę. Kupiłem na allegro. Ale rzadko bywają.

Polecam jednak poszukać na ebay.de

Obecnie jest 1 szt. używana Mullarda. za 10$- licytacja trwa.

pozdr,.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

oto piękna stronka o rodzinie ecc88, jest tam prawie wszystko o tych lampach.

W języku niemieckim. O innych zresztą też.

http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren-Geschichtliches/ECC88-Familie/ECC88-Familie.htm

pozdr,

>szlufik

To było bardzo dobrze wydane 300 zł.

www.v-cap.com

Już po kliku sekundach było słychać, że cd gra inaczej.

Dolar tani. Zadzwoń do A.Piwowarczyka, też je ma.

Ja sprowadzałem.

Pozdr,

Wzmak Wt 40 "brand new" - one teraz tak mają. Pan Piwowarczyk nie robi już tych pięknych zlotych paneli przednich. Zdjęcie jest zrobione przy uzyciu Nikona D 80 i lampy Nikon SB 600. No to lepiej już nie umiem.Mogę dodac taka nastrojową fotę.

post-15746-100005986 1198599027_thumb.jpg

Konto w trakcie usuwania

marslo,

...no to ciekawe, złotych już nie będzie ;-)

a chodziło mi o zbliżenia detali - np. gałek, paneli - przedniego i z drewna (teraz są w ciemnym kolorze, czarne?); wiesz, ja nie spotkałem się dotąd z szarym Amplifonem, to ciekawy jestem, jak to z bliska wygląda ;-D

x.

Drewno jest jak dotad ciemnowisniowe, ale w sztucznym swietle wyglada prawie jak czarne. Jutro sprobuje zrobic zdjecie przy swietle dziennym, kolory beda bardziej prawdziwe. Panel przedni WT 40 jest srebrno-szary, ale w gałkach nie widzę roznicy( w porownaniu do wt 30 II, ktorego dotąd uzywam).Poza tym oryginalne zdjecia maja 2-3 MB , a zgodnie z wymaganimi naszego forum zmniejszylem je do ponizej 100kb.

Wesołych Swiąt wszystkim Forumowiczom

marslo

Konto w trakcie usuwania

>dywan102

No tos mi przylozyl . Faktycznie lampe mam od niedawna i na razie to ona robi co chce , a nie ja.

Poza tym nie na wszystko jest czas- zarobic na Nikona i reszte zabiera troche czasu, to na czytanie o balansie bieli nie starcza; jak chodzi o temperature barwowa to jedyne skojarzenie mam z kalibracja infocusa z kina domowego( mam tam 3 przyciski w pilocie i na razie to musi wystarczyc)

A ty czytasz czy uzywasz ?

marslo

Konto w trakcie usuwania

studiowalem to, dokladniej operatorke

nie mialem zamiaru przylozyc. sprawa wyglada tak ze lampa blyskowa daje 6500 K a swiatlo jakie masz we wnetrzu jest zazwyczaj ponizej 3000 K. jedno niebieskie, drugie zolte. wybrac musisz albo to albo tamto. albo przefiltrowac jedno na drugie albo drugie na pierwsze. kumasz?

najprosciej chodzi o odpowiednie(to nie koniecznie znaczy wlasciwe - bo moze byc zamiar lub niewiedza, hehe) odwzorowanie 3 skladowych (czerwony, zielony, niebieski).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.