Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Wyrzucenie kondensatorów na zewnatrz będzie wiązała się z przedłużeniem nóżek , czy to aby nie wpłynie negatywnie na zmiane jakosci dżwięku ?

Wstrzymaj się z tym zabiegiem , póki nie porównamy obu konstrukcji. Byc moze będzie taniej zamienic na superiory bez żadnego ingerowania w chłodzenie zmacniacza.

Z takimi kondami kupiłem (2 razy większe wartości). Zwiększenie pojemności niby może polepszyć niskie pasmo (jak to się ma w praktyce i na ile to jest słyszalne - nie wiem). Największa różnica jest na wysokich.

Żeby przełamać na chwilę temat kondensatorów, krótkie info dla tych, którzy zastanawiają się "jakie kable głośnikowe do Amplifona"?

Po dzisiejszym popołudniu mogę potwierdzić opinię, którą podzieliło się już parę osób: Nordost Red Dawn pasuje (przynajmniej do mojego WT40II i w moim systemie) :) Dzisiaj je odebrałem.

Jeszcze więcej przestrzeni, jeszcze więcej szczegółów i, co najważniejsze, nie zrobiło się za ostro. Powiem więcej - na moim dotychczasowym kablu było ossssssstszszszszej (nie pytajcie jaki, wstyd, spadek ze starego systemu).

Korzystając z okazji mogę zapowiedzieć kolejne wpisy w trochę innym temacie - prawdopodobnie jutro dotrą do mnie 3 pary smakowitych ECC82. Obecnie mam RCA Clear Topy. Jak już lampy się trochę wygrzeją zacznę dzielić się spostrzeżeniami.

Żeby przełamać na chwilę temat kondensatorów, krótkie info dla tych, którzy zastanawiają się "jakie kable głośnikowe do Amplifona"?

Po dzisiejszym popołudniu mogę potwierdzić opinię, którą podzieliło się już parę osób: Nordost Red Dawn pasuje (przynajmniej do mojego WT40II i w moim systemie) :) Dzisiaj je odebrałem.

Jeszcze więcej przestrzeni, jeszcze więcej szczegółów i, co najważniejsze, nie zrobiło się za ostro. Powiem więcej - na moim dotychczasowym kablu było ossssssstszszszszej (nie pytajcie jaki, wstyd, spadek ze starego systemu).

Korzystając z okazji mogę zapowiedzieć kolejne wpisy w trochę innym temacie - prawdopodobnie jutro dotrą do mnie 3 pary smakowitych ECC82. Obecnie mam RCA Clear Topy. Jak już lampy się trochę wygrzeją zacznę dzielić się spostrzeżeniami.

a jakie to wejściówki będziesz miał?

RCA 12au7a black plates z 1959 r., Sylvania 12au7a z lat 70-tych (problem z określeniem dokładnej daty), Mullardy 12au7 około 1964.

+ do tego do CD Raytheon 12ax7 (ponoć jakieś super-hiper-ulala...) z 1962 i Sylvania 12ax7 :)

będzie trochę kombinacji...

ok. no to pierwsze wrażenia tak na szybko. albo raczej, jak to w przypadku lamp, "na gorąco" ;)

Oczywiście lampy nie zdążyły się jeszcze porządnie wygrzać...

Jak na razie w Amplifonie pograły: Mullardy – paręnaście godzin i RCA black plates – parę godzin.

Mullard: góra wycofana, na pewno nie ostra. Bas. Gdzie ten bas się pytam? Przez pierwsze godziny nie było go prawie w ogóle, zwłaszcza niższych rejestrów - było słychać, że kontrabasista uderza strunę, ale wybrzmień prawie brak. Z czasem basu zaczeło przybywać, ale jest rozlazły i bułowaty. Średnica – jest jej „więcej” niż w innych lampach, trochę lepiej wypełniona. Generalnie brzmienie dość… matowe.

RCA black plates– basu na pewno więcej niż w Mullardzie. Momentami aż za dużo i za bucząco, aczkolwiej jest trochę bardziej zwarty. Góry trochę więcej, średnicy mniej. Ale generalnie też trochę jakoś tak „matowo”.

Powrót do wygrzanych już w systemie RCA clear top – bas tyle ile trzeba. Mięsisty i bardziej zwarty, lepiej kontrolowany. Schodzi nisko. Góry dużo więcej, choć na pewno ostrzejsza. Średnicy… średnio  Podstawowa różnica, którą od razu wychwyciła moja dziewczyna, która nie chciała brać udziału w eksperymentach („bo i tak nic nie usłyszę”): powietrze i „przestrzeń” wokół dźwięku. Taki jakby leciutki pogłos, ale wszystko wybrzmiewa, a nie zanika w jakimś miękkim kocu.

To na razie tyle. Więcej napiszę, jak black platesy i mullardy dłużej pograją. No i muszę też wrzucić „na ruszt” Sylvanie  Na razie leżą grzecznie w pudełku.

mój amplifon został czasowo pozbawiony >"podłogi" , więc nóżek nie ma i stoi na gazetkach audio,płytki z mundorfami są odkręcone i zwisają swobodnie pod piecem ale się nie grzeją,zauważyłem że mundorfy z esotarem trochę podkreślają sybilanty

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

A jednak sonuski? Ale żeby esotar podkreślał sybilanty !!!?

Czyli potwierdza się teza nautiliusa 81 ,że superiory bardziej muzykalniejsze.

Ja bym jednak przypisał tą przypadłośc audiolabowi .

Edytowane przez tomasz dudzinski

nie chodzi o to że eksponują, tylko da się czasami usłyszeć to czego Ty Tomek tak nie znosisz ale gdzie leży przyczyna ...na esotecu tego nie było ale i mundorfów wtedy nie miałem w amplifonie,zrobimy odsłuch to się wyjaśni

Ooooo... Sylvanie zapowiadają się ciekawie. Po godzinie podgrzewania bez grania, od pierwszego zapuszczonego utworu jest OK. Bardzo podobny charakter do RCA Clear Top. Bas jest ok, góry dużo, powietrze i wybrzmienia są. Jest troszkę sucho i ostro, ale może się rozkręci :) Na pewno drugi koniec skali w porównaniu do Mullardów.

mój amplifon został czasowo pozbawiony >"podłogi" , więc nóżek nie ma i stoi na gazetkach audio,płytki z mundorfami są odkręcone i zwisają swobodnie pod piecem ale się nie grzeją,zauważyłem że mundorfy z esotarem trochę podkreślają sybilanty

Góra z mundorfów jest nieco inna niż z jansenów.

Porównywałem mojego SE (a raczej kumpla wzmacniacz bo mój się robi) bezpośrednio z amplifonem i rzeczywiście w przypadku amplifona słyszalne były sybilanty (wokal) a na SE gładziutko z większą ilością powietrza. Teraz mam chwilowo wzmacniacz nada - tam to dopiero jest sybilantów.

Radzę pokombinować z okablowaniem , i porównać ze wzmakiem Tomka na jantzenach.

Nogi a raczej usadowienie wzmacniacza to bardzo ważna rzecz.

Raczej jestem przeciwnikiem audiovoodoo ale testowałem u kolegi taki wynalazek że wzmacniacz stawialiśmy na absorberach (kulka stalowa/ceramiczna ) i różnica była całkiem słyszalna.

lampowych obserwacji C.D.

po parunastu godzinach grania lampy zaczynają... zbliżać się do siebie brzmieniowo.

Sylvanie w porównaniu do RCA clear top: RCA trochę więcej basu, trochę więcej... "pogłosu", ostszszszsejszszsa góra. Sylvanie może mają trochę "mniej wszystkiego" - basu, ostrości na górze i powietrza, ale w sumie na dłuższą metę chyba będą lepsze.

Mullardy - coraz więcej basu się pojawia, spadł "koc", góry przybyło i zaczęła się wyostrzać. Ale mam wrażenie, że czego brakuje mi w paśmie. Sylvanie grają bardziej wyrównanym dźwiękiem.

Chyba można zastosować dwa okrągłe magnesy z dziurką w środku - w miejsce tej dziurki wstawić kulkę.

Chyba można zastosować dwa okrągłe magnesy z dziurką w środku - w miejsce tej dziurki wstawić kulkę.

dobór materiału, z którego są zrobione absorbery ma kluczowe znaczenie,punkt styku tutaj jet relatywnie duży/2 płaszczyzny zorientowane jednakowo/przeciwnie do kolców

Kulka jak i powierzchnia muszą być bardzo twarde. Kulka ma bardzo małą powierzchnię styku a kolce i tak w dużym stopniu przenoszą drgania - jedynie poprawiają stabilizację.

Wydaje mi się że w tym przypadku chodzi o powierzchnię tarcia kulki do podłoża, im mniejszy współczynnik tym lepiej.

Dla przykładu współczynnik tarcia:

Kulka stalowa - asfalt - 5

Kulka stalowa - stal - 0,5

Kulka ze stali hartowanej - stal hartowana - 0,01 !!!

Czyli wydaje mi się że najlepszym sposobem jest wykonanie elementów ze stali a potem zahartowanie tych elementów.

Aluminium odpada.

Kulka jak i powierzchnia muszą być bardzo twarde. Kulka ma bardzo małą powierzchnię styku a kolce i tak w dużym stopniu przenoszą drgania - jedynie poprawiają stabilizację.

Wydaje mi się że w tym przypadku chodzi o powierzchnię tarcia kulki do podłoża, im mniejszy współczynnik tym lepiej.

Dla przykładu współczynnik tarcia:

Kulka stalowa - asfalt - 5

Kulka stalowa - stal - 0,5

Kulka ze stali hartowanej - stal hartowana - 0,01 !!!

Czyli wydaje mi się że najlepszym sposobem jest wykonanie elementów ze stali a potem zahartowanie tych elementów.

Aluminium odpada.

http://www.ebay.pl/itm/Valab-Audio-Vibration-Isolation-Damper-Feet-4-Pcs-/270850794402?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f0ff723a2

Na początek można spróbować ze sklejką-30-40mm,to naprawdę wiele zmienia.Ciekawe nóżki tutaj;

Najpierw muszę skończyć swój wzmacniacz i cd bo nadowi takie bajery nie pomogą - jak to się mówi "z gówna bata nie ukręcisz" :).

Ale za jakiś czas poeksperymentuję z gadżetami.

Pozdrawiam.

Koledzy - proszę o poradę - jakie źródło tak do max 5000 zł do Amplifona WT40-II i kolumn Minas Anor IIIs?

Zapomniałem dodać, że źródło ma być cyfrowe :)

Krell 280cd lub Ayon cd1-tylko uwaga -te cd-ki grają inaczej.Oznacza to tyle,że ważny będzie dobór kabli, twoje upodobania również.

Krell 280cd lub Ayon cd1-tylko uwaga -te cd-ki grają inaczej.Oznacza to tyle,że ważny będzie dobór kabli, twoje upodobania również.

Zastanawiałem się nad Krellem - zauważyłem, że ostatnio nawet jeden leży na Allegro. Na pewno zakup poprzedzę odsłuchem w swoim systemie. Dziękuję za podpowiedź.

Zastanawiałem się nad Krellem - zauważyłem, że ostatnio nawet jeden leży na Allegro. Na pewno zakup poprzedzę odsłuchem w swoim systemie. Dziękuję za podpowiedź.

Z Tomka Amplifonem mój grał b.dobrze.Na allegro był również tani cd1 Ayona.Na tym poziomie cen,te cd-ki nie maja raczej konkurentów.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Ten cd krel na allegro jest wystawiany juz poraz którys z kolei. Jak będziesz kupował , dobrze sie zabezpiecz żebys nie wtopił .

Ja czekam aż Andrzejowi sie znudzi ,albo znajdzie cos lepszego , wtedy odkupie od Niego :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.