Skocz do zawartości
IGNORED

dobor kolumn do nad c372/c542 max 3500zl

lesio

Rekomendowane odpowiedzi

cześć.

chcialbym uzyskac jakies podpowiedzi co do doboru kolumn jak w temacie.

pokoj 20m2.sprzet sluzy do odsluchu szczegolnie ciezszej muzy.iron maiden ,danzig itp. jazz, klasyka.

chcialbym zeby byly w miare uniwersalne.w miare niski bas,ale nie nadnaturalny.srednica i wysokie nie klujace w uszy.raczej stonowane.

musza to byc podlogowki. mam swoj typ kef iQ7.czy to optymalny wybor? co waszym zdaniem mozna by wziac jeszcze pod uwage?

dzieki za podpowiedzi

WItam,

W przyszłym tygodniu w końcu podłaczę swojego NADa (2xC-262, C-162 i C-542) po Dali IKON 6.

Dziewiczy Nad już dostarczony, leży w kartonikach i czeka na zakończenie remontu.

Jak przetestuję to podzielę się wrażeniami. Twojego założonego budżetu nie przekraczają (dałem ok. 3200 PLN)a jeśli będzie OK (moim zdaniem) to będziesz miał kolejną propozycję do rozważenia. Sprawdzę na Fear of The Dark;-)

Pozdrawiam

wildstar

elektronike po odsluchach wybralem na 99%. ale wlasnie jeszcze sie waham nad c372 albo dzielonym c162 i c272.wlasnie niewiem czy bawic sie w dzielone rzeczy na tym poziomie. moze kupic c372.

hi Lesio

sam posiadam końcówkę NADa i KEFy. Wczesniej moje rózne KEFy grały zawsze z NAdem lub Pioneerem.

Polecam to zestawienie. Q7 to b.dobra kolumna, (nigdy niemiałem włastych, ale słyszałem wielokrotnie, równiez na moich wzmakach) zastanowił bymsię jednak nad używanymi Reference 1, a może nawet 2. Brzmienie o klase w góre, ni i wyglądają suuuuper.

pozdr i powodzenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

lesio

Myślę, że jeżeli chcesz zostać na dłużej przy elektronice NADa a i budżet w jakiś tam sposób Ci na to pozwala to skuś się na C-162 + C-262. W C-372 raczej niezaspecjalny preamp siedzi a jak wiadomo w znaczący sposób wpływa na dźwięk. Poza tym dobry preamp gramofonowy masz w standardzie w C-162. Ja w którymś tam momencie swojego życia zachaczyłem o NADa (wtedy to był C-320) i od tamtego czasu wiele sprzętów kilkakrotnie droższych przewinęło się przez moje ręce. Jakoś NAD (tani i brzydki) najbardziej mi utkwił w głowie bo najwięcej radości dawał ze słuchania. Teraz sprzedałem klocki i w ciemno sprawiłem sobie NADa i wiem, że się nie rozczaruję. Poza tym kończę z tą chorą przygodą - audiofilizmem, bo to tylko do ruiny doprowadza budżet domowy a i dobrze na psychikę nie wpływa: z każdym nowym zakupem słyszy się coraz gorzej i znowu zmina, zmiana........Teraz tylko muzyka się liczy (oczywiście za parę dni jak zakończę remont i wyjmę Nadzika z kartonów ;-))) Może nawet już w tę sobotę!?! PS. Gdyby mój budżet był skromniejszy to też bym łyknął C-372 - na bank!!!

witam.

jakie jeszcze kolumny polecalibyscie do tego zestawu??(do 3500zl albo mniej. niezawsze drozej znaczy lepiej) moze cos z polskich produkcji? AA, Harpia, Rls, Esa? czy kolumny 2 gosnikowe(wysoki i sredio niskotonowy) dadza wystarczajacy niski bas. czy moga konkurowac pod tym wzgledem z zestawami trojdroznymi?

witam.

jakie jeszcze kolumny polecalibyscie do tego zestawu??(do 3500zl albo mniej. niezawsze drozej znaczy lepiej) moze cos z polskich produkcji? AA, Harpia, Rls, Esa? czy kolumny 2 gosnikowe(wysoki i srednio niskotonowy) dadza wystarczajacy niski bas. czy moga konkurowac pod tym wzgledem z zestawami trojdroznymi?

ps.moze ktos ma jakies doswiadczenia w tej materii?

witam.

jakie jeszcze kolumny polecalibyscie do tego zestawu??(do 3500zl albo mniej. niezawsze drozej znaczy lepiej) moze cos z polskich produkcji? AA, Harpia, Rls, Esa? czy kolumny 2 gosnikowe(wysoki i srednio niskotonowy) dadza wystarczajacy niski bas. czy moga konkurowac pod tym wzgledem z zestawami trojdroznymi?

ps.moze ktos ma jakies doswiadczenia w tej materii?

...tylko nie ESA , ..proszę ..kiedyś grał u mnie , a raczej próbował , NAD C350 z ESA Vivace ( pierwsza wersja ) , totalna porażka , kiepski , przeciągany bas , zero mięsa w mocno podkolorowanej średnicy , ciezkie rockowe gitary brzmiały jak skrzypki i ostrawa góra .

Jedna nie podważalna zaleta to fakt iz kolumny bez problemu , jak za pomocą czarodziejskiej różdzki znikały z pokoju , poza tym najgorsze zestawienie gratów jakie kiedykolwiek miałem .

IMHO w zakresie cenowym do 3500zł nie kupisz naprawdę porządnych kolumn trójdrożnych, będą to konstrukcje bardzo kompromisowe. Jedynym znanym mi wyjątkiem są Acoustic Energy EVO 3, jednak w moim odczuciu nie odbiegają one od poziomu reprezentowanego przez solidne kolumny dwudrożne z tego zakresu cenowego, ponadto ilość basu przez nie dostarczana nie jest jakaś porażająca, nie będą też chyba dobrze się zgrywać z C352. Zresztą do 20 metrowego pomieszczenia nie ma nawet potrzeby stosowania kolumn trójdrożnych. Wystarczą spokojnie DOBRE kolumny dwudrożne, ewentualnie z podwójnym wooferem w układzie symetrycznym lub 2,5way.

Tu się z MG zgadzam, do 3.5Kzł dobrego 3 way nie dostaniesz. W 20m2 spokojnie zagra Ci zestaw 2 way z np. 18cm wooferem. Bas w znaczniej mierze zależy od możliwości wzmaka, jeżeli NAD(nie słuchalem tego modelu) w tym zakresie radzi sobie dobrze, to będziesz z dobrego 2 way bardzo zadowolony.

Teraz troche prywaty: jestem ciekaw jak brzmia Sonics Argenta...przez jednych kochane, przez innych nietrawione...posłuchaj kosztują ok 4Kzł(na allegro facet sprzedaje prawie nówki za 3,6Kzł). Dla wyjaśnienia: nie znam tego Pana :)

Pozdrawiam

akurat są do wzięcia na allegro elac fs 207.2 - dokładnie za 3499zl (od dystrybutora, powystawowe)

to DOBRE kolumny (z JET-em), brzmienie powinno ci odpowiadać... tylko jak z nad-em ? nie wiem :>

opis podstawkowej wersji akurat masz w opiniach -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver

Witam.

jakie kolumny 2 drozne bys polecal do tego zestawu?

myslalem o

rls phobos II-nie sluchalem

rls deimos II-nie sluchalem

aa phoebe II - sluchalem i bas jest ale niezbyt gleboki

kef iQ7- znaczaca roznica miedzy phoebe(glebszy bas,ale srednie i wysokie lekko wyostrzone)

ae evo 3 - sluchalem - czegos tam brakowalo??? (poza tym glosniki osadzone na piance.jak w starych altusach)

moze jakies inne typy? cena moze byc nizsza(niezawsze idzie w parze z jakoscia)

widzisz i tak ci nikt nie pomoże

a moze jednak :)

670 na pewno nie beda za małe

swego czasu nabyłem sensysy a 670 poległy, nawet po pewnym czasie potwierdziłem jeszcze raz pierwsze wrażenie ale to już rzecz gustu czyli repertuaru

pamiętaj nie ważne co tu piszą :)

najważniejsze i tak jest to że sam musisz zdecydować i odsłuch w żadnym wypadku nie powinien cię minąć

po kilku latach obcowania z tannoyem moge ci tylko powiedzić że 18 metrów to faktycznie minimum

bierz pod uwagę ze kolumna ta potrzebuje minimum 50 60 cm. miejsca za sobą u mnie wyszło nawet 90

no i żeby jeszcze troszkę cię pognebić trzeba dać jej minimum 50 cm od ścian bocznych choć polecam jeszcze raz tyle ,a wtedy czeka cię zdecydowanie czysta przyjemność choć pokój zmniejsza się mocno

sam zresztą słuchałem ich z nadem

cóż dodać kto wie czy by nie zostały dłuzej ale po połączeniu zdecydowanie droższych klocków zaczęły się dusić pewnie w 20 kilku metrach byłoby cudnie

gdzieś tam pisałem ze ciężko mi mówić o porównaniu tannoya z mistrzami stereofoni ,dziś już jestem po takich odsłuchach i .... uważam ze w pewnych aspektach biją ap (ale o tym moze kiedyś)

-patrząc kilka lat wstecz w tych cenach nie znalazłem im konkurencji ale jak pisałem rzecz gustu to jest

pomogłem?

pozdr.

fubb

wlasnie co do tannoya niemam chyba miejsca.z tylu moze bym wygenerowal okolo 30-40cm z boku gora 20cm.

bede sklanial sie raczej do kolumn z bass refleksem z przodu.

chciałem troche wesprzec przemysl polski myslalem o czyms z aa lub rlsa.

moze ktos ma doswiadczenie z rlsem np deimos lub phobos?

podejrzewam ze skonczy sie jednak na kefach....

prosze o ewentualne rady...

ako dawny właściciel avance epsilon 910 i 960 tych kolumn raczej nie polecam - niby pełna kultura ale są to kolumny dosyć oschłe, choć oczywista to kwestia gustu. Sam mam tannoye - co prawda model budżetowy i pokój o 5mkw większy ale nie mam z basem problemu - a bass reflex zawsze można zatkać.

Ciekawe dlaczego nikt nie poleca dynaudio audience 62 (3700PLN)? To chyba uznana marka.

sorki, okazało się, że pokój mam raptem 2,5m większy więc może dwudrożny tannoy nie byłby zły (z poprzednim wzmakiem cierpiałem nawet na niedostatek basiku z moich f4-ek) choć faktycznie moje tannoye stoją 40-50cm od bocznych ścian i 80 od tylnej.

Z trójdrożnych w cenie jest jeszcze heybrook hb4 ale to gwoli info, ja generalnie nie lubię brzmienia z kevlarowych membran.

jarekeraj, jeżeli Twoje "nielubienie" brzmienia kewlarowych membran wzięło się z odsłuchu Avanców serii Epsilon, tudzież B&W serii 600, to tak naprawdę to czego nie lubisz nie jest brzmieniem kewlarowych membran. Kewlarowe membrany dobrych midwooferów potrafią zagrać ciepło i z bardzo ładną barwą. Za to, że wyżej wymienione serie kolumn tak nie grają nie jest odpowiedzialny kewlar w membranach, lecz taka a nie inna aplikacha tych głośników. Niejednokrotnie modyfikowałem różne kolumny na kewlarowych midwooferach, i twierdzę stanowczo że jest to dobry materiał na membrany, a sygnatura brzmieniowa jaką się mu przypisuje jest w gruncie rzeczy mitem.

Chylę głowę bo takoż było w istocie - B&W, avance (scan speak) i heybrook (peerless) only. A z ciekawości czy możesz podać jakieś kolumny z kevlarem, które fabrycznie, bez modyfikacji grałyby ciepło?

pzdr

od kolumn oczekuje aby byly w miare naturalne. bez wyostrzen w tonach wysokich i srednich z nieznacznym podbiciem niskich tonow. wyeliminowalem po odsluchach- jbl, b&w, mission.

moze ktos z forumowiczow ma taka sama elektronike?

jarekeraj, 18 Mar 2007, 21:37

>Chylę głowę bo takoż było w istocie - B&W, avance (scan speak) i heybrook (peerless) only. A z

>ciekawości czy możesz podać jakieś kolumny z kevlarem, które fabrycznie, bez modyfikacji grałyby

>ciepło?

>

>pzdr

Wilson Benesch któreś z kolei wcielenie kolumn Act

jak sie zapatrujecie na moj pierwszy wybor czyli kef iQ7??

moze na tym poprzestac.

w sumie wpadly mi w ucho. podobno dosyc dlugo sie wygrzewaja. wysokie i srednie tony troche z czasem straca na ,,agresywnosci,,. reszte moze da sie zalatwic kabelkami??

jarekeraj, 18 Mar 2007, 21:50

>McGyver

>

>Jezu, a coś bliżej ziemi?

Nie mów do mnie "Jezu", mam na imię Adam ]:->

Problem w tym, że nie za specjalnie dużo jest kolumn na kewlarowych Skanach. Ale np. te Epsilony które modyfikowałem już teraz grają ciepło. Ciepło, ale nie miękko, tzn. bez nadmiernego rozmiękczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.