Skocz do zawartości
IGNORED

dobor kolumn do nad c372/c542 max 3500zl

lesio

Rekomendowane odpowiedzi

McGyver

Chętnie bym ocieplonych epsilonów posłuchał, mam pewien sentyment do tych kolumn - moje pierwsze "audiofilskie".

Lesio

z Twojego wpisu wynika, że do końca KEFy Cię nie przekonały - takie mam wrażenie. Może lepiej nie spiesz się, jeszcze czegoś poszukaj

Jarek, a miałeś Epsilony "bez MK" , czy MK II? Pierwsze mają znacznie lepsze tweetery, drugie maja troszkę lepsze woofery (a na pewno ładniejsze, ze ślicznym korektorem fazy).

McGyver

pierwsze znam tylko z obrazka i recenzji w Audio (tam też pisali, że ten tweeterek scan speaka bił vifę montowaną w mkII). Korektorek robi wrażenie ;-)) miałem go też w avance signature. W epsilonkach brakowało trochę życia ale może to też była sprawa elektroniki (creek za słaby?). Stare czasy, teraz mam tannoye (made in China), które w 1 biją epsilona 960 (Denmark!)... córka czasem rąbnie kolumną o glebę - po tannoyku ta przygoda spłynęła, przedni mdf epsilona niestety nie przeżył ;-)))

jeśli pamiętam stare q 7 to były dość duze głosniki i jeśli ma to odzwierciedlenie w nowej serii to mozesz się ugotować gorzej niż z dc 2

ale słuchaj nie to zebym ciągle do tego tannoya wracał(przecież to jest średnia kolumna jak mówią co niektórzy ;) )

moze lepiej w twoim wypadku bedzie posłuchac jakiegoś monitora a teraz dc1 masz tanie jak barszcz i jeszcze na porzadne standy ci starczy :)

pisałem o tym matrazu bo domyślam się ze pokój w którym bedziesz oddawał się muzycznym rozkosza słuzy do tych celów ,a w tym układzie pchanie się w podłogówki stanowi spore ryzyko, osobiście po latach stwierdziem ze gdybym słuchał jakichkolwiek głosników w pomieszczeniu do 17 metrów ale wykorzystywanym nie tylko w celach odsłuchowych to nigdy bym juz w podłogówki nie wszedł, po prostu za mało powierzczni zyciowej by zostało co szybko wychodzi ;(

co do nadów i tannoya jestem z tych którym to połaczenie odpowiada i dlatego......

o.k spadam z wątku i już nic nie mówię :)

jarekeraj, 18 Mar 2007, 22:29

>McGyver

>

>pierwsze znam tylko z obrazka i recenzji w Audio (tam też pisali, że ten tweeterek scan speaka bił

>vifę montowaną w mkII). Korektorek robi wrażenie ;-)) miałem go też w avance signature. W

>epsilonkach brakowało trochę życia ale może to też była sprawa elektroniki (creek za słaby?). Stare

>czasy, teraz mam tannoye (made in China), które w 1 biją epsilona 960 (Denmark!)... córka czasem

>rąbnie kolumną o glebę - po tannoyku ta przygoda spłynęła, przedni mdf epsilona niestety nie przeżył

>;-)))

W pale się nie mieści jak firma Avance potrafi zmarnować potencjał naprawdę fajnych głośników Scan-Speaka.

Witam. dzis bylem na odsluchach i troche namacilem sobie w glowie. mianowicie sluchalem focali chorus 807v. sa to podstawkowce. jedyny bol ze nie moge ich bezposrednio skonfrontowac z kefem. mam okazje kupic je ze stendami o 35% taniej(nowe).mozecie mi poradzic co bedzie rozsadniejszym wyborem?

sluchalem tez chorusow 816v,ale w moich metrach napewno bedzie masakra basu(za duzo)graja rewelacyjnie.

okazalo sie tez ze pokoj ma 17m2

Pienio

całkiem nieżle jak na podstawkowca. to podobno podstawkowa wersja 816v. sluchalem ich obydwu i roznica jest minimalna w niskich tonach. 816 schodza nizej,ale przypuszczam ze w 17m2 basu bedzie za duzo.poza tym sa dedykowane przez producenta do metrazu powyzej 30m2.chyba znaja sie na rzeczy? 807 zagraly dobrze nawet w 40m2(salon odsluchowy)

Witam. mam jeszcze jedno pytanie. czy kefy iQ7 nie beda za duze do tego pomieszczenia? moze jednak rozejrzec sie za monitorami?(osobiscie wolalbym podlogowki ale jednak musze dostosowac wybor kolumn do pomieszczenia a nie na odwrot)

rozstaw kolumn 2.6 od osi kolumn. do sluchacza od kazdej kolumny okolo 3.4.

pokoj 3.75x4.7.

kolumny sa rozstawione na krotszym boku

odleglosc od tylu glosnikow do sciany 0.4m

odleglosc od bokow do sciany 0.25-0.35m

glosniki beda staly na tych bialych plytach.

sprostowanie-nabylem ostatecznie nada c352

pokoj jak widac sie skurczyl.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

co do umieszczenia głosników w tym metrażu to od sciany tylniej o,4 m to chyba minimum, osobiscie w swoim 18 metrowym pokoju robiłem wiele prób i grać zaczynało dopiero grubo powyzej pól metra wcześniej kontrola i jakość basu był nie do przyjecia -niestety

piszesz też ze odstawiasz głosniki od bocznych ścian tylko o 35 cm ,wydaje mi się że to największy błąd

jak dla mnie warto by było koniecznie zawęzić rozstaw kolumn o 30 -40 cm czyli na oko 2.3; 2,2 m ,na rzecz wiekszego ich odsuniecia od ścian przecież kupiłes kolumne z głosnikiem koncentrycznym specjalizujaca sie w doskonałym przedstawieniu stereofoni i świetnej średnicy a to ustawienie momentalnie ja ogranicza .

aaa

teraz jeszcze patrzac na twe zdjecie polecam w rogi pokoju za kolumnami wstawić metrowej wysokości cwiećwałki i jakieś panele -piramidki- za kolumnami i w miejscu pierwszego odbicia- to zdecydowanie poprawi akustyke pomieszczenia

pozwalam sobie tu truć bo wczesniejszych modeli nasłuchałem się kilka godzin :)

grało toto z er 14 11 xlo i było naprawde nieźle co do konektu , a kupuj audionove ,ale po pewnym czasie polecam sprawdzić konekt boda - proteus nie miał zadnych szans ;)

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.