Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz,a muzyka rockowa

calghar

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety, ale rotele to efekciarstwo, spinają i wyciagają wyższy i średni bas, bo nie są w stanie oddać i pociągnąć prawdziwego basu do dołu, a jak jakos się uda, to robi sie rozlana pulpa. Barwy prawdziwej nie uświadczysz w żadnym zakresie, a wysokie to poprostu wypchnięte ssyczenie, bo prawidłowo rozmieścić i pokazać wszystkich wysokich tonów nie są w stanie. Ludzie czasami mówią, że jakiś klocek ma mało wysokich, a najczęściej jest ich więcej jak na efekciarskim sprzęcie, tylko są one rozdzielone na większej przestrzeni i dochodzą ze źródeł pozornych, a nie z kopułki, jak jest w przypadku rotela,są też dźwięczniejsze a nie głośniejsze, żeby zatuszować braki.

Choć krótko, to grałem na dzielonym rotelu(951 albo 971) i mam traumatyczne wspomnienia. Być może był źle zestawiony, ale jednak jego następca spisał się o niebo lepiej.

Opuszki na kontrabasie może usłyszysz, ale szczoteczki na werblu będą jak szuranie kapcia, a głos Diany Krall może przypominać pianie Dody albo koguta-wszystko jedno. Z dynamiką też było średnio. Był natomiast w miarę szybki, ale było to normalne przy odchudzonym, okrojonym i osuszonym dźwieku.

Może w zamulonym systemie się sprawdzi, tzn. jakoś zagra, dlatego zalecam odsłuch, bo w ciemno z rotelem może zaboleć.

Seba o Rotelach piszew glupoty , nie po raz pierwszy zreszta.

Po pierwsze Rotel a Rotel , modele sa rozne, po drugie posluchajcie 980bx - bas piekny nisko schodzacy nie rozlewa sie i znakomicie kopie, ocieplona srednica i zywe przyjemne wysokie, swietny wzmacniacz. Z nowych polece RA-04, nie ta klasa co 980tka ale tez w rocku zagra.

znowu Rotel :p

z niektórymi jasnymi i przejrzystymi kolumnami, może być taki właśnie efekt bo Rotel też tak gra, brakuje mu troche miękkości w brzmieniu i w mocniejszej muzyce będzie to grało męcząco, za agresywnie (tak np grał Rotel 985 z moimi kolumnami, dlatego go sprzedałem a zostawiłem sobie ciepło grającego, nie tak jasnego NADa 3240PE)

A sluchaliscie starych Roteli? Mam RA-314 (ok 35 lat), moim zdaniem gra bardzo dobrze, do rocka wspaniale sie nadaje, gitarka naprawde mocna swietnie "charczy", perkusja tez super. A przy spokojniejszej muzyczce jest calkiem calkiem. Fakt, brakuje ciepelka, tym bardziej ze w moich kolumnach zatkalem BR, wytlumilem je bardziej, to jest sucho, rzeczywiscie, aaaaale to wlasnie lubie, jak jest analitycznie, ostro, bas jest szybki. Dla mnie miodzio brzmienie, nie bede zmienial go na inny, wczesniej mialem Technicsa i Diore, ten jest conajmniej o klase wyzej.

Dziekuje;)

-> Seba78

Eh Sebastianie, widzę że musimy jeszcze jedne spotkanie urządzić, proponuje u Jarka. Muszę przywieźć te Rotele żebyś se jeszcze raz ich posłuchał na Jarkowych, porządnych kablach i CDku (w mojej małej klitce pewnie zabiłoby basem ;P).

->blitz

A Ty kolego w końcu nie napisałeś na jakich kolumnach Cię te Rotele tak bolały, ale stawiam że na czymś straszliwie jasnym i odbarwionym skoro grało jak opisujesz. Serie 951, 971 są rozjaśnione, to nie ulega wątpliwości, ja mam do końcówek 971 przedwzmacniacz 990 który ewidentnie ociepla brzmienie (wysokie serie Rotela 99x są uznawane dla odmiany za zbyt ugrzecznione). Ale faktem jest, że nie tylko na zachodzie łączą Rotele z jasnymi kolumnami typu Paradigm, B&W. Tam nie dość że nikt nie skarży się na wady które opisałeś, to jeszcze są to bardzo popularne zestawienia, właśnie do rocka ;)

I love the sound of crashing guitars

jedno jeszcze sobie trzeba powiedzieć - czasami wydaje się, ze jest szybki atak - nie problem, wystarczy zrobić średni bas, odciąć dół i wydaje się, że jest ok. Np cedek Rotela - 971 - fajny - ale efekciarski. Wydaje się szybki - ale jak wzmak towarzyszący jest szybki i jest w stanie zejść bardzo nisko i kolumny dają radę to jesteśmy w stanie usłyszeć... na dole kluskę - skrzętnie ukrytą:) a to Ci niespodzianka. A tak szybko się wydawało:) Na szczeście Mistyfikacja z basem wyszła na jaw:) kolega qman zdemaskował uzurpatora;) Ale czy aby rotel nie jest specjalistą od takich sztuczek?:) A potem jeszcze piszą że cd 971 szybsze od 991. No pewnie tak skoro tańszemu ucieło się to i owo:) Amputacja się udała - ale bóle fantomowe zostały;) Ale nie z nami takie numery i podpierdolki:) Tu chińczyki z tanim Zaholu są nieco uczciwsi:) Dobra - kończę z tym rotelem, bo mnie lobby japońsko chińskie udające angielskie zamorduje:)

Seba - 971 to jst i dla mnie ostry i nieprzyjemny, dlatego mowie - Rotel a Rotel = duza roznica.

985 z tego co slysze tez nie jest tym samym co 980, proponuje tez posluchac najnowszej 04ki, a nie wyrabiac sobie zdanie na 1 posluchanym modelu.

Dla mnie i wielu osob Rotele sa znakomite do rocka

Hm, wzialem w ciemno, i widze, ze dobrze zrobilem:) teraz kolumny zmienic tylko.

Chce zrobic klony Radmorow Ls 10, jak sadzicie, beda w porzadku do Rotela i muzyki rockowej?

Mam malutki budzet, mowie od razu:)

blitz, 28 Lip 2008, 15:26

>Choć krótko, to grałem na dzielonym rotelu(951 albo 971) i mam traumatyczne wspomnienia. Być może

>był źle zestawiony, ale jednak jego następca spisał się o niebo lepiej.

>Opuszki na kontrabasie może usłyszysz, ale szczoteczki na werblu będą jak szuranie kapcia, a głos

>Diany Krall może przypominać pianie Dody albo koguta-wszystko jedno.

O czym Ty piszesz ???

Jakie szczoteczki na werblu ? Jaka Diana Krall ???

Przeczytaj może uważnie temat , w którym się wypowiadasz

Miało być o wzmacniaczu do rockowego grania a nie do pitolenia

Moim zdaniem wyższe modele Rotela to niezły wybór

Ja polecałbym każdy wzmacniacz Krella :):):)

Wybaczcie Sebastianowi, na żywo wcale nie jest takim trolem ;) No, ale akurat z tym mułowatym dołem w niektórych CDkach ma rację. Ja mam dokładnie takie samo zjawisko ale w najtańszym... Technicsie ;P

Też dodam, po niestety krótkim odsłuchu RCD-971 jestem skłonny stwierdzić że jasne apli Rotela nie pasuje z jasnymi CDkami Rotela, z tym że nie jest to jakieś rażące niedopasowanie. Ot, po prostu za dużo tej charakterystyczniej szkoły brzmienia się robi i dźwięk zaczyna zbyt mocno grać pierwszym planem, zresztą podobnie było na wyższym CDku Denona.

->Seba

A z tym lobby japońsko chińskim to nie łapię. Z tego co wiem Rotel to firma korzeniami amerykańska, technologią brytyjska, a produkcją japońska. To że ostatnio większość rzeczy jest Made In China, oznacza po prostu przeniesienie się w rejony bardziej opłacalne dla masowej produkcji (gdzie składają je małe rączki za miskę ryżu). Podobne zagrywki stosuje NAD, Kambodża, a co gorsza masa innych markowych producentów uważanych za audiofilskich, głównie ze względu na ceny ich klocków :/ Przeniesienie produkcji do Chin powoduje obniżenie kosztów wytworzenia takiego sprzętu ale co ciekawe ceny są dalej brane z sufitu. Dlatego właśnie już większym zaufaniem darzę producentów sprzętu budżetowego, gdzie konkurencja na rynku (jakaś jest) każe im rozsądniej dobierać ceny.

-> kopaczmopa

Ostrość i bezpośredniość 971 sprawdza się w określonych konfiguracjach. Jakiś czas temu, słuchałem w moim systemie jasnej, choć ciepłej na barwie końcówki DIY pożyczonej od kolegi Hammonda. Odniosłem wrażenie, że dźwięk nie jest tak namacalny i szczegółowy jak z Roteli. Poza tym góra stałą się zbyt zaokrąglona, gdzieś uciekły pewne szczegóły które słyszałem na znanych od lat płytach. Identycznie wrażenie było z ampli Luxmana 410. Tak więc jestem zdania że 971 gra w pewien sposób analitycznie, wyciąga z płyt wiele rzeczy o których nie miało się do tej pory pojęcia. Za to coraz bardziej jestem przekonany, że bez jedwabnych wysokotonowców w kolumnach, lepiej do tych wzmaków nie podchodzić ;)

Co do Roteli powinieneś wybraś jakieś Vintage'owe modele ponieważ one reprezenują dźwięk który "wbija leżącego w glebe" . Wiem to z własnego doświadczenia . Natomiast co do tych nowych Integr Rotela odniosłem wrażenie jakby były nieco wykastrowane// jakby brakowało tej duszy(to są moje odczucia)

Modern Vintage

RA-935BX RA-713

(RC i RB)850 Ra-913

Yamaha C-2 i RB-850 RA-1210

Na tych modelach opieram swoją opinie

testowałem to w zestawieniu :

Tuner:

Marantz 430st

Harman kardon 615

CD:

Philips DVDR1000

yamaha cdx 880

dual 5070

Deck:

yamaha kx380

(jako źródła sygnału)

kolumny:

Koda E 686XT

Paradigm Titan v4

Wharfedale Pro VS-153(estradowe 3-drożne)

I po dłuższych odsłuchach jestem za vintagem Rotel'a

Następna sprawa czy koniecznie musi być rotel ????

Ja w swoim rozwoju audio poszedłem w innym kierunku (sprzęt estradowy i studyjny).

i powiem ci że całkiem niezły jest ten sprzęt i wcale nie jest drogi a jest o klase lepszy niż to co serwują nam producenci audio .Zostawiłem sobie (to co w zestawieniu żródeł) a reszta to estradowy sprzęt. i Powiem ci że naprawde zainteresuj się tym sprzętem ponieważ z nowych konstrukcji Rotel(niestety z lat 80 i 90-ych to szajs a za inne konstrukcje zapacisz jak za zborze ->bezsensownie)

obecnie(na zdjęciu):

gramofon: Hitachi HT-66S

Deck: KX-380

Pre-Mic: Behringer MIC-2200

PowerAmp: Yamaha 2150

speakers: Wharfedale Pro VS-153

na dole:

Rotel RA-913

Dual 5070

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11405-100008852 1217282612_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sliczny ten 913:)

ponawiam moje pytanie co do Radmorow ls 10, ew prosze o jakies porady, co dobrze zagra, moze Ty, Raidenie mi podpowiesz, masz sprzet podobny.

Oto moje:

Ukryta Zawartość

tej Diory juz nie ma:P

co to dokladnie jest mam w "o mnie".

Pozdrawiam fanow Roteli;) i prosze o szybka odpowiedz na moje pytanie

Ukryta Zawartość

fakt nie mam czasu by aktualizować swój profil(trzeba pracować żeby mieć sprzęcik)//Sorki że tym sposobem się narażam ale // 2- Ja mam swój sprzęt(ten na zdjęciu to główny) następny jest podłączony do kompa (RA-935Bx + koda 686xt) // w innym pokoju mam stoi sobie "yamaha C2 i RB 850 +paradigm titan V4 / w następnym pokoju Rotel Ra 1210 + yamaha cdx-580 // Jak będe w u siebie to zrobię zdjęcia

Mogę tylko dodać że sprzęt powyżej gra na ... 9 m2 - znam tego człowieka, i wiem jak to gra ;-) A tak na poważnie:

przy podstawkowych monitorkach z bassreflexem z tyłu (Paradigmy) basior był może i szybki, ale krążył po całym mieszkaniu, de facto uniemożliwiając jakąkolwiek pracę domownikom. Same Paradigmy to całkem udane kolumny, jednak muszą mieć z 80 cm od ściany - inaczej będzie tragedia. Stawiając je w pokoju 10,5 m2 zgodnie z zaleceniami na stronie Cardasa udało mi się je praktycznie wykastrować z basu. Wniosek jeden: są wrażliwe na położenie względem ścian.

Zaś co do powyższych Wafli, to teraz dopiero nie ma problemu z basem. W pokoju jest go tyle ile trzeba, jest równie szybki i mocny, natomiast nie rozłazi się po całym mieszkaniu.

Wracając do tematu wzmaka:

Rotel RB-850 to taki średniak z tych wszystkich wymienionych powyżej. RA-935 BX i szybki metal to jakieś nieporozumienie - to nie zagra dynamiczniej niż tania wieża z supermarketu, za mała moc po prostu. Co innego Rotel RA-1210, ten jest nawet delikatnie lepszy od Pioneer A-676, jednak, co nie zostało zaznaczone, zostały w nim wymienione kondzie - nie wiem jakie i na co, nie zaglądałem. Wiem natomiast że jest bardzo dobrze jeśli chodzi o klasyczny dynamiczny rock.

A na koniec Yamaha P2150 - stare ale jare. Pod względem dynamiki jest na pierwszym miejscu z testowanych powyżej, nie muli, nie kłuje wysokimi tonami, po prostu daje czadu. A o to przecież w tym wszystkim chodzi :-)

Wnioski pozostawiam do wyciągnięcia czytającym.

Diora Jest // To RA-713 sprzedałem jakiś czas temu(po dwóch latach słuchania) zdobyłem lepszą integre RA-913 (akurat kumpel potrzebował coś solidnego a ten mi akurat leżał na półce)

P.S.

Pisanie że zawsze lampa muli, jest bee itp. do rocka/metalu jest dla mnie świadectwem jedynie styczności z wielkim G a nie sprzętem lampowym. Dla niedowiarków - niech sprawdzą co napędza wyższe modele pieców Mesa Boogie, Marshall i innych - na ogół jest to dobrze zaaplikowana ... lampa :-) Tyle że lampa ma swoją "cenę", najczęściej liczoną w PLN lub $

To moze zamiast wzmaka i kolumn, podlaczac to pod heada i pake taka z czterema glosnikami (po jednym headzie i paczce na strone)?;)

Podlaczylem swojego Peaveya, tranzystor co prawda, ale piec:P Gralo fajnie, tylko tysokich malo, zreszta to bylo do ustawienia w equalizerze. Niezly pomysl na taka lampke:)

No dobra, sorry za wciecie w temat, ale akurat tutaj sa ludzie znajacy sie na Rotelkach troche. Ponawiam po raz kolejny pytanie - co z tymi Radmorkami? moze cos innego zamiast nich? pokoj ok 16m, nieregularne sciany, najlepiej, by te koluny byly wlasnie takie zimne, suche, bas twardy - oto moje preferencje.

Czekam na odpowiedzi, moze na PW?

Ten Rotel RA-913 to moim zdaniem ideał pod względem wzornictwa, i te wychyłowe wskaźniki wysterowania - miodzio :) Tylko tyle moge powiedzieć bo nigdy nie słyszałem jak grają starsze Rotele, choć mój też nie był najnowszy, a wyglądał tak (niestety nie mogłem znaleźć lepszego zdjęcia w necie):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<><

Powiem ci że stare rotele miały to "brzmienie"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A taki RA-500 też ładnie gra? Tutaj w sprzedaży z tunerem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<><

jeśli masz w łapie ok 1500zł to tego bierz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) moi mili czapki z głów dla tego rotela RA-2030

Ukryta Zawartość

a to jest moje marzenie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i zrobił nam się "Klub Miłosników Rotela" ;) Dałoby się przenieść część wpisów do zakładki "Kluby" w postaci wątku o stosownym tytule? Przed chwila sprawdziłem, że jeszcze taki klub nie powstał (w sumie dzwine).

<><

sav, 28 Lip 2008, 16:42

>ktoś tu napisał że kolumny do muzyki rockowej muszą być trój drożne, jak dla mnie to bzdury

Nie bzdury tylko szczera prawda :)

aleck156, 29 Lip 2008, 00:38

>P.S.

>Pisanie że zawsze lampa muli, jest bee itp. do rocka/metalu jest dla mnie świadectwem jedynie

>styczności z wielkim G a nie sprzętem lampowym. Dla niedowiarków - niech sprawdzą co napędza wyższe

>modele pieców Mesa Boogie, Marshall i innych - na ogół jest to dobrze zaaplikowana ... lampa :-)

>Tyle że lampa ma swoją "cenę", najczęściej liczoną w PLN lub $

Lampa zwykle jest tylko w stopniu pierwszego wzmocnienia, aby odpowiednio WYTWORZYĆ miły dla ucha przester, potem końcówki mocy są już tranzystorowe. Sprzęt audio powinien za to mieć na celu wierne odtworzenie nagranego już materiału (choćby i nagranych lampowych przesterów), nie dodając nic od siebie. Piec gitarowy to instrument muzyczny a sprzęt audio to tylko narzędzie.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Zapraszam ;)

Ukryta Zawartość

Wrzucę jakieś fotki jak się tylko uporam z kamerką :/

Niniejszym chciałbym zaapelować do moderatora o przeniesienie wpisów o Rotelu, razem z tymi ślicznymi fotkami do wątku którego linka zamieściłem powyżej :)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.