Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy - klon Corda HA-1

PJotr

Rekomendowane odpowiedzi

Płytkę musisz wysłać w kopercie bąbelkowej, bo inaczej poniszczą ją. Nie pamiętam dokładnie ale trzeba liczyć za nią ze 40-50 groszy. Żeby przesyłka nie zaginęła, to najlepiej nadać ją jako poleconą-ekonomiczną, znaczek wtedy kosztuje chyba około 3,50zł.

Ponawiam bo okazuje się nie wszyscy zauważyli:

Czy ktoś życzy sobie takie części w następujących cenach:

BUF634T - 41,50 zł brutto/szt

LM6171 - 16 zł brutto/szt

Wysyłka poleconym priorytetem 6 zł

Listę zamykam 07.01.2008

Proszę o potwierdzenia na PW lub e-mail (o mnie). Dane do przelewu prześlę zwrotnie. Wysyłka po dokonaniu przelewu.

Witam

Czy mógłby ktoś poradzić mi jak pozbyć się lekkiego brumiku z mojego wzmacniacza. Sytuacja wygląda następująco:

słuchawki towarzyszące Sennheiser HD595, przy odłączonym źródle sygnału od około 60% wartości potencjometru zaczyna być słyszalny delikatny brum, który zwiększa się wraz z dalszym wzrostem głośności. Metalową obudowę potencjometru podłączyłem do punktu MAIN GRND. Brum się zmniejszył lecz po wsłuchaniu się okazuje się że jest słyszalny nadal. Po przyłożeniu palca do obudowy potencjometru brum znika, w słuchawkach jest absolutna cisza. To samo dzieje się po dotknięciu obudowy BUF'ów i stabilizatorów. Jak pozbyć się tego brumu. Zaznaczam, że nie jest to uciążliwe podczas słuchania muzyki ponieważ wtedy praktycznie brumu nie słychać, ale denerwuje mnie świadomość, że mogło by go tam nie być ;-) Proszę o wypowiedzenie się w sprawie bardziej światłych forumowych elektroników.

> zephyr

Mialem kiedys podobny problem ze wzmakiem na LT1210. Okazalo sie ze problem byl z gniazdami RCA, przelutowalem je od nowa, bardzo dokladnie i pomoglo.

Pozdrawiam

Daniel

Na schemacie są takie dwa elementy C29 i R36, z jednej strony jest to połączone z masą elektryczną układu, a drugą część podpinamy do "środkowego bolca w zasilaniu" i masy obudowy.

Myślę że to powinno pomóc, chyba że gdzieś jeszcze jest problem...

PCB jest teges. U Beardini'ego cisza jak makiem zasiał. A mój brumi. Znaczy to, że coś zchrzaniłem. Ale myślę, że dojdę do tego. Jeszcze nie zrezygnowałem. A w ogóle to ten brum jest na granicy słyszalności, ale jest. A jak dotknę palcem do potka, albo do BUF'ów to znika i jest piękna cisza w słuchawkach. W przyszłym tygodniu poprawię luty. W tym celu zakupiłem dzisiaj stację lutowniczą AOUYE, bo moja stara kolba za 25 zł już nie daje rady.

Ponieważ niektórzy koledzy pytają mnie o dostęp do elementów, na których została oparta Corda, odsyłam do strony www, gdzie można znaleźć potrzebne informacje w pliku Excela.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:)

Zawsze przykładam się do projektu (mało ich robię rocznie) całym sercem ;). Myślę nie tylko o pcb, ale w jakiej obudowie ona się znajdzie, bardziej już punktu widzenia całego urządzenia....

Witam

Dziś pojedziemy po słuchawkach;-) Ostatnio wpadło mi w ręce kilka różnych modeli różnych producentów także pozwolicie, że podzielę się moimi odczuciami (jak zawsze subiektywnymi) z odsłuchu na wzmacniaczu Corda.

Sennheiser MX-5 - Protoplasta obecnego modelu MX-550. Typowe słuchawki do sprzętu przenośnego typu korki. Cena nowych około 90 zł (w tej chwili nie do kupienia). Słychać w nich tylko środek pasma. Brakuje basu i wysokich tonów. Ogólnie rzecz biorąc porażka. Nie podłączać, bo szkoda czasu i uszu.

Sony MDR-V500 - słuchawki dla DJ'a. Cena od 300 do 400 zł. Przy odsłuchu tych słuchawek miałem wrażenie jak by ktoś mi okręcił głowę szmatą i dopiero założył słuchawki. Wszystko stłumione. Średnica wybijała się na pierwszy plan i była nawet przekonująca. Ale poza tym niewiele dobrego można o tych słuchawkach napisać biorąc pod uwagę ich cenę. Bas jak na słuchawki dla DJ'a szczuplutki a wysokie tony piaszczyste. Scena dźwiękowa ściśnięta w środku głowy, brakowało powietrza wokół. I do tego są niezbyt wygodne. Bardzo ściskają głowę i pod dłuższym odsłuchu bolą małżowiny.

Koss UR29 - cena od 120 do 250 zł. Jeden z podstawowych modeli Kossa. Nie przekonały mnie te słuchawki. Za tak małe pieniądze nie należy się spodziewać cudów, ale na prawdę wiem, że można lepiej. Na całe szczęście, a może niestety żaden z podzakresów nie wybijał się przed szereg. Można by wtedy napisać, że w jakimś aspekcie brzmienia są to ciekawe słuchawki. Szczuplutki dźwięk, można powiedzieć, że słuchawki te grały bardzo nieśmiało. Na całe szczęście nie męcząco. Myślę że doskonale sprawdziły by się jako słuchawki do odsłuchu telewizji, gdy nie chcemy przeszkadzać innym domownikom.

AKG 26P - cena około 160 zł. Te słuchawki mnie zadziwiły. Z takich maleństw takiej podstawy basowej się nie spodziewałem. Niestety basisko tłuste i potężne dominuje w tych słuchawkach i pogrubia średnicę. Brzmi to trochę nienaturalnie zwłaszcza gdy słucha się damskich wokali (kobiety o ile wiem nie przechodzą mutacji, a tu miałem poważne wątpliwości). Bronią się za to w tych słuchawkach wysokie tony. Naprawdę brzmią przyjemnie i czysto. Gdyby nie ta pogrubiona średnica to byłbym nawet za, ale są to słuchawki, które przy dłuższym odsłuchu potrafią zmęczyć. Nie do każdego rodzaju muzyki będą się nadawać. Ale do muzyki tzw klubowej jak najbardziej tak (pomijając klubowy jazz ;-)).

Słuchając sobie tych kilku różnych modeli słuchawek wiem teraz za co płaci się te setki złotych (a nierzadko tysiące) w słuchawkach tzw. audiofilskich. Za wyrównane pasmo przetwarzania. Za to żeby żaden podzakres nie wybijał się do przodu ani nie zostawał w tyle i odtwarzany był tak samo dobrze.

Generalnie rzecz biorąc odradzam podłączanie tanich słuchawek do tego wzmacniacza bo będziecie zawiedzeni, że wpakowaliście sporo kasy w ten wzmacniacz a on gra nijako. Myślę, że naprawdę docenicie go podłączając słuchawki z zakresu cenowego od 500 zł wzwyż. A Corda HA-1 potrafi się odwdzięczyć za dobrze dobrane towarzystwo i dać wiele przyjemności ze słuchania muzyki.

Jak do tej pory moim zwycięzcą jest Sennheiser HD600 (chyba na równi z moimi HD595, nie mogę się zdecydować, przy różnych gatunkach muzyki jest różnie). Na pewno HD600 brzmią najbardziej kulturalnie i nie męcząco. Nie słyszałem wraz z Cordą lepszego duetu. A chętnie posłuchałbym słuchawek firm Bayerdynamic, wyższych modeli AKG czy Audiotechnica. Może kiedyś dane mi będzie.

Pozdrawiam

Mogę potwierdzić powyższe spostrzeżenia Zephyra.

Pierwsze uruchomienia robiłem na słuchawkach DT231, których używam tylko do PC, a następne już na DT911.

Chwilowo podpiąłem jakieś MediaTech'a :) (typowo komputerowa chińszczyzna), ale tego nie dało się słuchać.

Też jestem ciekawy jakby zagrał z AKG lub Senkami...

Z DT911 Corda gra dużo lepiej niż standardowe gniazdo w CD, które jednak trochę wyostrza, być może to przypadek

mojego leciwego Sony CDP-761.

• 2 tygodnie później...

Witam

Dopiero znalazlem ten temat i wydaje sie, ze troche za pozno :(

Jezeli zostanie jakas plytka to rezerwuje ja pierwszy dla siebie. Wplata natychmiastowa z mBanku lub Inteligo.

Prosze o pozytywne rozpatrzenie mojej prosby :)

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.