Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to wszystko podlaczyc?

profes

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem a do tego bardzo malo czasu na rozwiazani go.

Wlasnie remontuje mieszkanie i chialbym polozyc pod podlaga wszystkie kable.

I mam problem z rozplanowaniem kabli do rzutnika.

Jeszcze nie wiem jaki to bedzie rzutnik ale wiem co bedzie do niego podlaczone.

1. komputer - 10 metrow

2. DVD - 6 metrow

3. TV - 6 metrow

4. Cos jeszcze?

Jakie rodzaje polaczen mi polecacie do konkretnych zrodel obrazu?

Myslalem zeby komputer podlaczyc kablem sieciowym - niektore rzutniki maja taka mozliwosc.

Z drugiej strony znacznie ograniczy to wybor rzutnika. A wiec co? Zwykly RGB 15pin lub moze DVI? Jakie to moga byc koszty takich kabli?

DVD to chyba component, myslalem o composite ale to chyba slaba jakosc.

No i sygnal TV. Albo dokupie tuner do komputera, albo skorzystam ze scarta w TV i puszcze obraz poprzez jakas przejsciowke.

I ostatni dodatkowy kabel jakbym chcial podlaczyc cos jeszcze. Zastanawialem sie czy nie polozyc s-video?

Prosze pomozcie, bo w srode wchodzi ekipa a ja musze do tego czasu jeszcze kupic te kable.

https://www.audiostereo.pl/topic/32152-jak-to-wszystko-podlaczyc/

>1. komputer - 10 metrow

>2. DVD - 6 metrow

>3. TV - 6 metrow

>4. Cos jeszcze?

1. Komputer -> DVI -> Przejściówka na HDMI -> kabel HDMI -> do koncentratora HDMI

2. DVD cyfrowo HDMI -> do koncentratora HDMI

3. TV (rozumiem, że tuner TV) jeżeli N-ka to lub nowy tuner cyfry to kablem HDMI do koncentratora. Jeżeli tuner ma tylko wyjście analogowe to jest problem.

Od koncentratora prowadzisz jeden kabel HDMi do projektora i jest OK.

Wbrew pozorom jest to wygodniejsze niż ciągnięcie wielu kabli do projektora + zasilanie.

Jak projektor to chyba też Audio. Nie zapomnij o kablach audio do instalacji min. 5.1. Jeżeli nawet o tym teraz nie myślisz to radzę to uwzględnić na przyszłość.

Przykładowy koncentrator HDMI. Ten jest drogi, ale tańsze znajdziesz na Allegro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-> profes

W Twoim "o mnie" nie widzę, żebyś posiadał ampituner kina domowego. Zgadza się?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Skoro nie ma w "o mnie", to wnioskuję, że faktycznie nie posiadasz ;)

Moim zdaniem zastosowanie amplitunera z procesorem wizji (nie pamiętam, czy tak dokładnie się to nazywa) i HDMI byłoby najlepszym rozwiązaniem (co nie znaczy, że najtańszym). Łączy się wtedy bowiem wyjście HDMI z amplitunera z wejściem HDMI projektora, po czym podłączasz co chcesz i jak chcesz do wejść video w amplitunerze.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Też nie widziałem nigdy amplitunera z VGA. Ale masz inne możliwości, w zależności od tego, jaką kartę graficzną posiadasz. Np.

1) DVI -> HDMI (ale pisałeś, że masz tylko VGA)

2) SVHS -> SVHS (no to wyjście to już posiadają chyba wszystkie karty)

Obiło mi się o uszy (nie zagłębiałem się jednak bardziej w temat), że można zrobić (lub kupić) przejściowkę VGA -> component. A wejście komponentowe posiada już wiele (jeśli nie większość) ampltunerów. Poszukaj na googlach, może coś znajdziesz interesującego.

Ja na szybko znalazłem to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Stanelo finalnie na:

Komputer - 15 pin d-sub, czyli zwykle VGA

DVD - Component

Tuner TV albo bedzie z komputera, albo przez rozgaleziacz przez component.

Dziekuje za pomoc.

Mam nadzieje ze takie rozwiazanie sprawdzi sie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.