Skocz do zawartości
IGNORED

10.000 PLN dla Zydelka

kyuss3

Rekomendowane odpowiedzi

Roland>>> nie sledze, to nie wiem. W końcu -słyszysz te sieciówki czy nie?.Bo ja wykorzystując fakt ,że zamieszkujesz katowice, mam bardzo duże pragnienie zobaczyc to zjawisko na własne oczy.Czyż jest to mozliwe?

>darkul

chyba nie wiesz o co w tym wątku chodzi

to co napisałeś myślę, że wszyscy o tym wiedzą

autorowi wątku zależy na odróżnieniu poszczególnych sieciówek w "ślepym teście" i to najlepiej w jak najkrótszym czasie,

a nie co i jak wpływa na dźwięk

>kyuss3

chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby zatrudnić jakiegoś znanego jasnowidza ;))

kyuss3 15 Mar 2007, 23:18

>Skibus, 15 Mar 2007, 22:44<

>Krótki cytat (forum działa skandalicznie wolno i nie chce mi się szukać wiecej) <

>" Do 200zł radzę zakupić bzezkonkurencyjnego w swej cenie DHLabs'a- wrazie co odkupię- dający frajdę ze słuchania jak wielokrotność tej ceny. Do 400zł radzę Bartka1- brednie piszą złośliwi o muleniu. Bartek jest dzwięczny i jasny na górnej średnicy oraz dodaje energii, rytmiki i drajwu. Do 1000zł- Velum- niesamowita gładkość, Argentum Nokaut- przejrzystość, rytmika i bas SDorry że o Zelumie nie piszę ale nie wypada "<

>Te słowa napisał Zydelek...<

Przynajmniej przez pięć lat Audio Academy sprzedawał kolumny głośnikowe Hyperion z tak skopaną zwrotnicą, że dawała podbicie średnicy o 3db, a górnej średnicy o 8db. I złotousi recenzenci w wszystkich kolorowych pisemkach się onanizowali nad otwartością sceny dźwiękowej, szczegółowością i obecnością itp. ...

Dopóki AUDIO nie zrobiło pomiarów, które pokazały istotę zjawiska, żaden złotouchy nie potrafił rozróżnić 8db podbicia i to w dość szerokim paśmie!

Tak samo było z kolumnami Zingali w których źle podłączono głośnik. Na wyższej średnicy powstała wąska ponad -10db zapadłość na charakterystyce ciśnienia. Żaden z recenzentów nie potrafił tego wykryć w odsłuchu.

Złotousi seiciówkowcy (mogą być nawet ci po 250tys.EUR za sprzęt) poddajcie się testowi, wykażcie wreszcie, że słyszycie sieciówki. Bo na razie każdym kolejnym wpisem wykazujecie tylko że potraficie pier**lić bez sensu.

barni 15 Mar 2007, 23:35

>kyuss3 - co chesz sobie udowodnic ? Ze masz kompleksy na punkcie tego, ze kabel potrafi w niektorych zestawach brzmiec ? Jezeli dla Ciebie nie brzmi to po prostu nie kupuj i daj sobie siana z jakimis dyskusjami. <

>Jak to ktos powiedzial - moja kasa i moje zabawki. Jezeli slysze brzmienie sieciowki to ja kupie<

Prawidłowo, Barni, powinieneś napisać >jeśli przekonam INNYCH, że sieciówki BRZMIĄ, to będę mógł je sprzedaćmetodami badań psychologicznych< (LOL)

Audio Academy.

W koncu znalazł się choć jeden śmiałek. Bardzo się cieszę.

Naprawdę wielka suma pieniędzy zaczyna być widoczna na horyzoncie.

Zaraz wychodzę do banku po 10.000 PLN. Jeśli nie zdążę, i gotowki miec nie bede zamieszczę w tym wątku wyciąg z konta ROR udowadniajacy, że 10.000 PLN posiadam ( niektórzy wątpią i sugerują, że szukam sponsora).

Po powrocie będę do Twojej dyspozycji.

Roland>>>>a jesli słyszysz taki pryszcz jak sieciówka -to przejdziemy pózniej do kabli głośnikowych(co myslę że bedzie już bułką z masłem).Jestem w katowicach, to nie bedzie z tym duzo problemów.Wszystko na twoich warunkach.

Re: zdezintegrowany_3PO, 16 Mar 2007, 15:19

>Ja rozumiem, że te słuchawki to pierwsza rzecz którą słyszałeś i dlatego teraz wszędzie (czy pasuje

>to do treści wątku czy też nie) będziesz o tym pisał.

>Niejako na zasadzie .... "a widzicie dupki i graaf wreszcie pisze o tym co usłyszał !!!!!"

serdeczna prośba - nie wypisuj bzdur zdezi, powstrzymaj się... jeśli potrafisz

>W kwestii Shure E2 ... nie słuchałem i nie zamierzam słuchać!!!

> ... z przyczyn higienicznych i zdrowotnych nigdy nie zakupię słuchawek dousznych!!!!

>zdezintegrowany_3PO

o! naprawdę nie wiedziałem, że masz problemy z higieną uszu, szczerze współczuję :-(

A wiecie co? Ja podziwiam Zydelka i innych kablowych skrętaczy, że sprzedają te swoje sieciówki i wykorzystują w ten sposób złotouchych frajerów, którzy de facto sami proszą się o wykorzystanie.

Wiadomym jest, że Zydelek nie podejmnie się tego testu, gdyż ryzykuje w przypadku przegranej utratę "zaufania" kupców i upadkiem geschäftu. Złotousi też nie spróbują, bo będzie wstyd, jak wyjdzie na jaw, że są głusi/że sieciówki nie zmieniają na tyle brzmienia, żeby można było to wysłyszeć. Dodatkowo świadomość wyrzucenia kupy pieniędzy w błoto może nieźle zdołować.

Jak kiedyś będe miał finansowe problemy, to z pewnością pomyślę o "komponowaniu" sieciówek i innych pierdół. Roboty mało, a kasa taaakaaa.

P.S. W wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) krótko opisałem brzmienie i budowę najlepszego systemu audio, jaki w życiu słyszałem. A wszystkie sieciówki były z tych "komputerowych"...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

jodel, 16 Mar 2007, 09:26

Nikogo nie interesuje porównanie dobrze wykonanego kabla z kablem źle wykonanym, bo źle wykonanych nikt nie kupuje.

Natomiast dobrego kabla i hi-endowym za cenę źródła myślę, że zainteresuje każdego. Jeśli rozróznisz kilka kabli od siebie w ślepym teście, to bedzie dowód na to że posiadają one rozpoznawalne cechy wnoszące zmiany brzmienia. Cechy te są stałe więc możliwe do wyłowienia spośród innych niezidentyfikowanych zmian wpływających na brzmienie.

>nedji

Nic odkrywczego [ dla kumatych ] nie odkryłeś, wszak nie od dziś wiadomo że jedynie aktywne zestawy głośnikowe dają to co najlepsze.

Owszem i tu zdarzają sie farfocle firmowe.

Czyli technika studyjna GÓRĄ !

Aktywne filtry i przypisanie pojedynczych stopni mocy pod dany jeden głośnik zawsze było najlepszym rozwiązaniem , no oprócz parametru zwanego ceną.... w tedy tylko źródełko i przedwzmacniacz ... gramy.

Oczywiście tylko tory zbalansowane.

darkul, 16 Mar 2007, 08:39 >Zasilanie sieciowe należy traktować tak jak sygnał .... sygnał foniczny ,wszak jest to 230V zmienne

>/50Hz.

Zgadza się :)

>Kabel zasilający ma spełniać dwa podstawowe kryteria ,a mianowicie dobra jak najmniej spadkową

>przewodność i dobroć styków.

>Jako ze mamy do czynienia z sygnałem zmiennym to taki kabel powinien być ekranowany lub co

>wystarczające o mocno skręconych ze sobą żyłach, celem zmniejszenia podatności na oddziaływanie

>zewnętrznych pól zakłóceniowych.

Również się zgadza:) a potocznie nazywanym ekranem nie musi być aby pełnić rolę koniecznie rękaw. Może być odpowiednia skrętka, geometria skręcenia samych przewodów, opasanie ich innym itd.

>Rożnicę słychać ale w źle skonstruowanych urządzeniach , i tu naprawdę niema to znaczenia ile one

>kosztują.

>Problem dotyczy stopni zasilaczy , głównie transformatorów, ich jakości nawijania i formy ich

>nawijania.

Tu się nie zgodzę. Jeszcze nie tak dawno temu (parę lat wstecz) w którymś piśmie wszyscy zapytani polscy producenci z p. Waszczyszynem, Markówem i innymi twierdzili dla prasy, że ich wzmacniacze, źródła są tak skonstruowane, że wpływu na ich pracę kable, kondycjonery i sam prąd nie mają wpływu. Praktyka pokazała jednak co innego- AA (Waszczyszyn) zaczął stosować Veluma. W przypadku p. Markówa jego urządzenie w odsłuchach zostało podpięte "audiofilską" sieciówką. W obu przypadkach efekty brzmieniowe były bardzo znaczące i słyszalne.

Idąc więc tokiem wypowiedzi Darkula należałoby odnieść się, że nic po drodze nie ma wpływu- kable, listwy, rozgałęziacze itd., a wszystko na czym różnice słyszymy jest fabrycznie spartolone:):)

Im lepszy system róznice są mniejsze, ale z racji już wysokiej jakości brzmienia (czyste gładkie itd.) różnice pomiędzy sieciówkami z tych powodów łatwo się wyławia. Natomiast w słabych działanie będzie większe ale ilosc istniejącego w dzwięku brudu bedzie powodowała, że słuchacz w "gęstwinie" hałasu nie usłyszy:)

>Co z tego ze złoto uchy kupi drut sieciowy za 10'000ZŁ i słyszy ... skoro w klamocie ma cienkie

>kabelki od gniazdka sieciowego i spieprzone nawinięcie uzwojeń pierwotnego napięcia !

Nie umiem powiedzieć ale słyszę różnice pomiędzy sieciówką "audiofilską" a "prundowym drutem. Czyżby więc prądowe kable przemysłowe były aż tak źle robione:)

A dlaczego słyszę różnice?

Bo stać mnie było na te audiofilskie w przeciwieństwie do producentów, którzy jak pomyslą ile to za cenę sieciówki kupiliby części elektronicznych to rezygnują z sieciówki. Ich zdaniem nie współmierny jest koszt w stosunku do poprawy brzmienia. Ale jak już mają audiofilską sieciówkę (lub im ktoś ja da) to sprawa brzmienia zaczyna wyglądać inaczej. Najśmieszniejsze jest że teoretycznie nie powinna mieć znaczernia. Naukowo trudno dowieść i udowodnić, a naukowiec, który nie widzi cyferek stałby się pośmiewiskiem gdyby głosił teorie o zbawiennym działaniu kabla zasilającego.

Na koniec dlaczego są osoby rozczarowane. A to z powodu, że po przeczytaniu wielu testów i opinii sądzą, że kablami nadgonią to co zostało bezpowrotnie stracone przy konfiguracji sytemu. Oczekują metamorfozy a kable tego nie są w stanie zapewnić. Sieciówki traktować trzeba jako kropkę nad "i" w większości przypadków, jako dopieszczenie systemu.

Qubric "dobrze wykonanego kabla z kablem źle wykonanym"

chciałem tylko zaznaczyć, że wpływ konstrukcji kabelka na brzmienie jest, nie rozpatrywałem kabelków hi-endowych wielkości węża ogrodowego

choć może się zdarzyć źle wykonany kabelek hi-endowy ;))

nedj,

A jak kupują absorbery i opisują wpływ na brzmienie, stoliki, podkładki pod kabel itd to to nie dziwi?

Dzwięk jest wypadkową i trudno oceniać co jaki ma wpływ. Zabawa w audio to ciekawa frajda i osobom które stać jest na tę przyjemność nie liczy się cena a efekty (nawet te małe kroczki kosztujące nieraz sporo)

Czasem mamy do czynienia z efektem autosugestii..... niektórzy ludzie są na nią bardzo podatni, czasem sami o tym nie wiedzą .

Reasumując różnice w sieciówkach są ... ale tylko w ułomnych systemach.

W wielu urządzeniach mamy do czynienia z źle wykonanym umasieniem toru audio z torem linii zasilania sieciowego zwanym uziemieniem.

Zresztą jak ktoś ma trafioną sieć w chałupie to nawet platyna mu nie pomoże....

Swoją droga znam tylko kilku melomanów którzy są świadomi zagadnienia naturalności brzmienia... reszta już sie przyzwyczaiła do dźwięku wynaturzonego co gorsza twierdza oni że u nich w domu gra to lepiej niż to co było w oryginale.

Czy ładna dziwczyna jest ładna? Pewnie że tak!

Czy jak się ładnie ubierze, ładnie i odpowiednio umaluje czy nie będzie jeszcze bardziej atrakcyjna??? Czy te dodatki nie wpłyną pozytywnie na jej wizerunek? To jak my ją postrzegamy?

Tak samo w systemie- dobry i na drutach "zagra"- sam to wielokrotnie sprawdzałem. Z pewnymi dodatkami "audiofilskimi" będzie wyłącznie lepiej a nie gorzej:):)

A bez szminek, perfum itd. jak kobitki na dobrze nie stać też się da żyć:)

Najfajniejsze w tym wszystkim sa rodzime testy odsłuchowe sieciówek...

siedzą chłopaki przed klamotami po trzy ,cztery tysiące ZŁ i testują sieciówki po 10...20 tys ZŁ i sie pałuja... radosne i smutne.

BRAWO AUDIO ACADEMY!!!

Gdy Zydelek i inni tchórzliwi złotousi wymiękli, Ty masz na tyle odwagi, żeby spróbować i spojrzeć prawdzie w oczy.

Będe Ci kibicował z całego serca i mocno trzymał kciuki :D

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

-> Zydelek

"A jak kupują absorbery i opisują wpływ na brzmienie, stoliki, podkładki pod kabel itd to to nie dziwi?"

Ano dziwi. Dlatego w swoim poście napisałem "(...) pomyślę o "komponowaniu" sieciówek i innych pierdół." Pod pojęciem "pierdoły" mam na myśli właśnie wszystkie gadżety, nad którymi zachwycają się złotousi, a których wpływu na dźwięk nikt jeszcze nie udowodnił. Jak pisałem, wiedza nie jest potrzebna żadna (co prawda Twój brak wiedzy może być zagrożeniem dla życia, co pokazałeś w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) we wpisie jako Zmora z datą 8 Mar 2007, 23:04, na który to wpis i niebezpieczeństwo Twojej porady zwrócił uwagę Bartek1), roboty niedużo, a kasy jak lodu.

-> Rolandsinger

"To dlaczego nikt spośród antykablarzy nie zaryzykuje testu z odróżnieniem wpływu kabli sieciowych od innych zmian w torze???"

A pytałeś kiedyś? Bo niestety nie przypominam sobie...

Jeśli dobrze zrozumiałem, to Twój test powinien wyglądać następująco (np. pojedynek sieciówka vs IC jako "inna zmiana w torze"):

1) słucham systemu domyślnego (sieciówka nr 1, IC nr 1)

2) zmieniasz jeden z elementów, oczywiście nie wiem który (załóżmy, że najpierw IC nr 1 na IC nr 2) -> odsłuch

3) powrót do systemu domyślnego -> odsłuch

4) zmieniasz drugi element testu (w tym przypadku sieciówka nr 1 na nr 2) -> odsłuch

5) powrót do systemu domyślnego -> odsłuch

6) mowię, co zostało zamienione w punkcie 2),a co w punkcie 4).

Ile takich prób trzeba przeprowadzić? Czy podczas jednej próby możesz zmienić też tylko jeden element (czyli w punkcie 2) zmieniasz np. IC nr 1 na nr 2, po czym w punkcie 4) robisz dokładnie to samo, sieciówka pozostaje bez zmian)? Ile pieniędzy można wygrać? Ile przegrać?

Ukryta Zawartość

No nareszcie coś.

To mam taka propozycję żebyście za kabel odniesienia przyjęli dobrą, podkreślam >dobrą< sieciówkę komputerową. Taką grubą z TME o oznaczeniu 24VA na wtyczce. Jako drugi zestaw taką samą sieciówkę z zapiętymi dwoma ferrytami (też z TME) w odległościach 15cm od każdej z wtyczek. Istotne jest żeby wtyczki gwarantowały doby styk (bo smażenia na wtykach to ja też słyszę), a to w kablach komputerowych wcale nie jest takie oczywiste.

Ustalcie również (ale nie wiem jak to zrobić, zmierzyć czy jak?) poziom zakłóceń radiowych w miejscu prowadzenia kabli i przedostających się siecią. W takich warunkach można się spodziewać przewagi kabli ekranowanych.

Nie żebym się wtrącał... W końcu to nie moje pieniądze, ale dobrze byłoby przebadać znaczenie rozwiązań które sam stosuję a kosztują całe 35 złotych :)

Zydelek, 16 Mar 2007, 09:55

>darkul, 16 Mar 2007, 08:39

> >Zasilanie sieciowe należy traktować tak jak

>sygnał .... sygnał foniczny ,wszak jest to 230V zmienne

>>/50Hz.

>

>Zgadza się :)

>

>>Kabel zasilający ma spełniać dwa podstawowe kryteria ,a mianowicie dobra jak najmniej spadkową

>>przewodność i dobroć styków.

>>Jako ze mamy do czynienia z sygnałem zmiennym to taki kabel powinien być ekranowany lub co

>>wystarczające o mocno skręconych ze sobą żyłach, celem zmniejszenia podatności na oddziaływanie

>>zewnętrznych pól zakłóceniowych.

>

>Również się zgadza:) a potocznie nazywanym ekranem nie musi być aby pełnić rolę koniecznie rękaw.

>Może być odpowiednia skrętka, geometria skręcenia samych przewodów, opasanie ich innym itd.

>

>>Rożnicę słychać ale w źle skonstruowanych urządzeniach , i tu naprawdę niema to znaczenia ile one

>>kosztują.

>>Problem dotyczy stopni zasilaczy , głównie transformatorów, ich jakości nawijania i formy ich

>>nawijania.

>

>Tu się nie zgodzę. Jeszcze nie tak dawno temu (parę lat wstecz) w którymś piśmie wszyscy zapytani

>polscy producenci z p. Waszczyszynem, Markówem i innymi twierdzili dla prasy, że ich wzmacniacze,

>źródła są tak skonstruowane, że wpływu na ich pracę kable, kondycjonery i sam prąd nie mają wpływu.

>Praktyka pokazała jednak co innego- AA (Waszczyszyn) zaczął stosować Veluma. W przypadku p. Markówa

>jego urządzenie w odsłuchach zostało podpięte "audiofilską" sieciówką. W obu przypadkach efekty

>brzmieniowe były bardzo znaczące i słyszalne.

Ja się podpisuję rękami i nogami pod tym, co twierdzi @darkul. Jeśli sieciówka wpływa na dźwięk - nie neguję tego - to znaczy, że dany klocek ma niedoskonały układ zasialania, np. za mało wydajny transormator, za małe, kipeskie lub wyschnięte już kondy, diody niezbyt szybkie lub o znacznym prądzie wstecznym, itd., itp.

Pana Jaromira Waszczyszyna (i jego niektóre poglądy oraz wiedzę) miałem przyjemność poznać dobre kilka lat temu podczas studiów, gdy prowadził zajęcia z Techniki Cyfrowej na wydziale Elektroniki AGH. Jest to wybitny i myślący elektronik. To, że podpiął Veluma nie oznacza, że wierzy w jego dźwięk, ale to jest krok czysto marketingowy, ukłon w stronę obecnych i potencjalnych klientów, wśród których są audiofile i audiovoodoofile. Dla tych drugich byłoby psychiczną barierą nie do przeskoczenia dowiedzieć się, że wzmacniacz lub napęd jest podłączony zwykłym kablem seciowym, i odsłuch z taką wiedzą mija się dla nich z celem. Naoczne uświadomienie ich, że mają doczynienia z "aboslutem", spowoduje, że usłyszą jeszcze więcej niż słyszą... i o to chodzi.

Aha, jako, że forum jest ciągle przenoszone, informacja dla potomności ;)

Link z ostatniego mojego postu odnosi się do wątku "Hajendowa forumowa sieciówka DIY", DIY / Temat nr 30106.

nedj, 16 Mar 2007, 19:44

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) we wpisie jako Zmora z

>datą 8 Mar 2007, 23:04, na który to wpis i niebezpieczeństwo Twojej porady zwrócił uwagę Bartek1),

Czy wiesz czyjego autorstwa i wykonania jest sieciówka o której pisałem?

Powołujesz się na autora, który zarzuca że może być niebezpieczna? Byłem świadkiem jak Zydelek pociachał tę sieciówkę. Jak odnajdę zdjęcia, które zrobiłem to moze zamieszczę. Obawiam się że niektórym z tego powodu szczęki opadną a innym cisnienie krwi uderzy do głowy a nikogo nie chcę mieć na swym sumieniu.

Swoją drogą ciekawa dyskusja.

Ukryta Zawartość

Sorry, ale nie do końca rozumiem Twoją wypowiedź i Twoje pytania, dlatego nie mogę się do nich ustosunkować.

Nie wiem, kto i dla kogo zrobił tę nieszczęsną sieciówkę. Dla mnie jednak z Twojej wypowiedzi jasno wynikało, że to jest Twój pomysł na hajendową sieciówkę. Jeśli jednak coś przeoczyłem lub namieszałem, to przepraszam.

yolaos, 16 Mar 2007, 16:11

> Masz poczucie humoru, gratuluje i sprzętu i słuchu , a także wielkiego doświadczenia w osłuchaniu

>sieciówek jak i dobrych zasilaczy.

>pozdro

Ja nigdy nie twierdziłem, że sluchałem jakiś sieciówek. Jestem z teoretyków.

W związku z tym pomyślałem, że zrobię symulację w Spice (tak się to pisze?). Ino muszę go znależć. Na pewno nie będzie to dzisiaj, ale jak zrobię to opublikuję na forum. Myślę, że to powinno wyjaśnić trochę spraw. Nóż-widelec sam się przekonam o zaletach sieciówek.

Jedno napewno jest pewne: "sieciówka to nie filtr!" - więc z próżnego i Salomon..... Znaczy się jak napięcie jest skopane, to sieciówka nie pomoże.

@ Nedj

Twój plan eksperymentu jest jak najbardziej poprawny ale niekompletny. Aby go uczynić eksperymentem naukowym spójnym metodologicznie dołożyłbym jeszcze dwie bardzo ważne (!!!) procedury:

- po każdym punkcie robimy przerwę i wypraszamy osobę badaną z pokoju, następnie zapraszamy ponownie, włączamy ten sam materiał, a następnie pytamy (bezpośrednio po zakończeniu ekspozycji bodźca dźwiękowego, a nie na końcu, chyba, że OB ma prawo robienia notatek) czy coś się zmieniło, a OB ma odpowiedzieć, tak lub nie, a jesli tak, to co się zmieniło (IC czy sieciówka);

- i najważniejsze - między punktem 3 i 4 dokładamy procedurę kontrolną: nie dokonujemy żadnych zmian w systemie, a osoba badana ma odpowiedzieć na pytanie, czy coś się zmieniło w systemie, a jeśli tak, to jaki to był typ zmiany (IC czy sieciówka)

Oczywiście cały plan eksperymentu obejmuje co najmniej kilkukrotne powtórzenie wszystkich punktów przez Ciebie zaproponowanych.

-> jodel

"to o mnie??? :0"

Nie kierowałem tego określenia do konkretnych osób, lecz tak ogólnie. Po prostu osoba, która wszystkim wmawia, że słyszy wpływ czegoś (przez co IHMO może "zarażać" tym słyszeniem też innych) nie ma odwagi poddać się testowi, który w przypadku wygranej zakończy się zgarnięciem 10kzł, jest dla po prostu tchórzem...

>nedj

wcześniej napisałem, że "ślepych testach" wymiękłbym, dlatego tak zinterpretowałem twoją wypowiedź :))

spoko

ja w pewnych określonych warunkach mogę wychwycić różnicę, że jedna jest lepsza (lub gorsza) od drugiej

ale "ślepe testy" to nie dla mnie

nedj pozdrawiam

jodel

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.