Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze MP 3 (jaki,zastosowania)

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, (teraz tak na wesolo :))

zastanawiam sie czy korzystacie z takich urządzeń jak odtwarzacze MP3-ja korzystam od czasu jak dostałem taki w prezencie :)

Temat może mniej audiofilski...

Jeśli używacie MP 3 to pochwalcie sie swoimi urządzeniami jak to wygląda ,jak to gra :)

Odnośnie mojego Sony początku korzystałem z załaczonych do niego małych słuchawek dousznych-nie polecam nikomu stosowania takich słuchawek z tego co wiem maja niekorzystny wpływ na narząd słuchu -dlatego jeśli sluchłem to tylko cicho i raczej krótko-okazjonalnie...

Mój odtwarzacz MP 3 marki Sony NW-E002 charakteryzuje sie całkiem przyzwoitym brzmieniem-jedynie dynamika mogla by być lepsza ,ale wiadomo jest to urządzenie raczej standardowe i cudów wymagac nie należy-mimo wszystko przestrzeń i stereofonia są na znakomitym poziomie podobnie jak bas i wysokie tony-najwążniejsze jest by używać odpowiednich słuchawek -można przecież zastosować np: HD 600 tylko ,że one na wyjścia z domu się nie nadają :)

Ostatnio postanowiłem podłaczyć mój MP 3 pod wiżę Diora SSL 700 -efekt może poziom sygnału na wyjściu z odtwarzacza jest trochę niski , ale to nic nie szkodzi tyle że wiecej gałką łóśności nas wieży się kręci...

-przy odpowiednio tłustych plikach MP 3 muszę przyznać ,że gra przyzwoicie podobnie jak normalny odtwarzacz CD z niższej półki cenowej...

Wcześniej podłacałem inne tego typu lub podobne urządzenie efekt nie był zadowalający -np dość drogi w swoim czasie Sony D-NE511 (discmann)-tu jakosć dzwięku nie była odpowiednia -do jakości dzwięku charakterystycznej dla kompaktu sporo brakowało...

Podłaczenie odtwarzacza MP 3 wydaje mi sie ciekawym pomysłem -w sumie odtwarzacz taki mieści ogromną ilość muzyki :)-słuchac można i to calkiem ładnie gra-to mial być eksperyment i tak już zostalo ,że moje MP 3 służy mija jako powiedzmy drugie CD. Ładuje go przez port USB ,a wewnętrzny akumulatorek wytrzymuje wiele godzin...

Oczywiście w MP 3 korekcja dzwięku jest wyłaczona...

Czy nie przychodzi czasem kres dla płyt CD-może odtwarzacze CD odejdą do lamusa ,a ich miejsce zastąpia odtwarzacze MP 3-takie w formie ładnego klocka z aluminiowym panelem i ciekawym wyświetlaczem...

Wyższośc odtwarzacza MP 3 polegała by na eliminacji częsci mechanicznych które mogą sie psuć i wymagają specjalnej troski (czyszczenia , ponad to mogą się łatwiej zepsuć)-dziwięk nie widze problemu-on z pewnościu CD nie ustępuje...

POZDRAWIAM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/32199-odtwarzacze-mp-3-jakizastosowania/

temat rzeczywiście wyjątkowo nie audiofilski:). sam na wyjazdy zabieram ipoda o pojemności 30gb. czasem podłaczam go "u teściów" do dzielonego zestawu rotela z serii 03 oraz kolumn proac 130.

oczywiście nijak się to ma do dźwieku z odtwarzacza cd, także bym się specjalnie nie przejmował o przyszłość płyt i sprzętu...

a serwery muzyczne (mam nadzieje, z muzyką w formie nieskompresowanej w stosunku do CD, SACD czy DVD-A) będą pewnie kiedyś przyszłością. na razie jednak nie ma alternatywy dla klasycznych źródeł: LP, CD, SACD....

Ja korzystam z iAudio X5 plus do tego Shure E4. Ten niekorzystny wpływ słuchawek dousznych na słuch to taki zabobon (oczywiście o ile się przestrzega zasad bezpiecznego słuchania ;)).

Co do zastosowań to słuchanie muzyki :) ale tylko na mieście. W domu wolę ze stacjonarnego sprzętu posłuchać.

U mnie to wyglada tak: iAudio X5 30gb + Koss PortaPro. Nie rozstaje sie z tym sprzetem poza domem :) Na X5 mam alternatywny firmware rockbox co mi osobiscie bardziej odpowiada od strony brzmieniowej :) A zeby pokazac jak wyglada X5 to fotki :)

Ukryta Zawartość

post-13189-100006426 1173960827_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Wpływu na jakość dźwięku to on nie ma :)"

Tu oczywiscie masz racje :) W koncu to tylko oprogramowanie. Ale podoba mi sie ze to opensource i wszystkie z tym zwiazane zalety :) Sluchasz bez EQ?

Ja ze dwa razy podłaczyłem iPoda do mojego zestawu i musze przyznać, że słuchanie było dość traumatycznym przeżyciem, ostatnio kupiłem do kompa głośniczki Creature JBL i o dziwo z takimi mniej wymagającymi maleństwami gra to całkiem znośnie, np. jako muzyczka w tle. W dodatku na iPodzie zgrałem sobie sporo lżejszej muzy, której nie mam na płytach, więc jak wpadną znajomi(a oni raczej nie słuchają oper, Coltrena czy Bartoka) to iPod będzie jak znalazł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.