Skocz do zawartości
IGNORED

Jak prawidłowo usunąć muting z onkyo?

Lasica

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś z was wie, jak zrobić, aby po usunięciu tranzystorów mutujących z onkyo dx 7211 nie szumiało. Gdy je po prostu wylutowałem, to odtwarzacz wydawał z siebie szum, szczególnie słyszalny przy podgłośnieniu gałką potencjometru we wzmacniaczu. To znaczy - odtwarzacz jest tylko włączony, nie gra w nim płyta i po podgłośnieniu we wzmaku szumi. Może trzeba usunąć coś jeszcze prócz tych tranzystorów mutujących? Dołączam schemat sekcji analogowej odtwarzacza.

Gdy zbocznikowałem cały muting kabelkiem przez bezpośrednie połączenie kondensatora wyjściowego z gniazdem cinch, to też szumiało. Gdy wywalałem muting z philipsa, to nie miałem takich problemów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szumi bo coś jest byle jakiego w środku. A więc potrzebny tuning. Zasilanie przy opampach (ceramiki won, w to miejsce foliowe, plus ew. wymiana elektrolitów), które należy wymienić na jakieś niskoszumowe, np OP275GP, OP285GP itd. Ale być może są to szumy samego DACa - wtedy i to nie pomoże.

Natomiast jest to generalnie cecha wywalenia układu mute - było to zrobione prawidłowo, mute działa zawsze gdy nie jest odtwarzany żaden sygnał, w stanie postojowym, na pauzie i między ścieżkami.

"które należy wymienić na jakieś niskoszumowe, np OP275GP, OP285GP"

Już wcześniej wymieniłem na opa2604. On jest low noise. Ale, idąc za radą, jeszcze popracuję przy zasilaniu opampów.

"Ale być może są to szumy samego DACa - wtedy i to nie pomoże."

DAC to SM5874 - to nie jest chyba jakaś rewelacja.

Czyli wynika z tego, że ten odtwarzacz ostro szumi sam z siebie, tyle tylko, że szum maskowany jest przez muzykę (wtedy muting nie działa przecież). O rany... a ja myślałem, że po prostu coś spieprzyłem i dlatego tak szumiało...

A elektrolity to tam jakieś Licon i Vent powstawiali. Nawet kondensator wyjściowy nie był bipolarny, tylko zwykły polarny elektrolit (właśnie ów Licon). Wymieniłem na bipolarnego Nichicona Muse.

Poziom szumów DACa jest dość przeciętny, -94-100dB, co w połączeniu z szumem opampów może być dokuczliwe. Poza tym jest to przetwornik delta-sigmai dodatkowo posiada wbudowany filtr oversamplingowy x8, a więc może nieźle siać wokoło po zasilaniu, bo to praktycznie sama cyfrówka. OPA2604 są niskoszumowe, ale tamte układy mają prawie dwukrotnie mniejsze szumy, co też może jeszcze mieć znaczenie. Pomóc może wymiana ceramików w zasilaniu i LPF na foliowe oraz przyjrzenie się kondenstorm elektrolitycznym wokół tego DACa.

jak nie ma sygnalu to moze szumiec gdyz wtedy uklad wchodzi w jakis dziwny mod i tyle. Zostaw choc jeden z tych tranow lub zastosuj przekaznik. Ja w dvd aby nie bylo stukow zastosowalem przekazniczek zgrabnie podlaczony pod sygnal od mutingu. Ba nawet jeden z tych tranzystorkow mozesz wykorzystac do wlaczania przekaznika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.