Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe tłoczenia z cyfry

synromka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Było już o tym w paru wątkach, ale mało, a temat żywo mnie interesi, więc zakładam osobny wątek.

Rozchodzi się o tłoczenia płyt winylowych z cyfrowego źródła. Czy rzeczywiście według Was nie warto ich kupować i lepiej sięgnąć po CD?

W związku z podniesionym zagadnieniem spotkać można zasadniczo 3 opinie:

1. Cyfrowe tłoczenia brzmią gorzej niż wersje CD.

2. Cyfrowe tłoczenia brzmią jak CD.

3. Cyfrowe tłoczenia brzmią lepiej niż CD.

Opinia 2 odpada, nie jest przecież prawdą, że jak puszczę sobie cyfrowe tłoczenie, to usłyszę dżwięk CD tylko że z winyla. Owszem źródło tłoczenia jest zubożone w stosunku analogowego, ale ową zubożoną cyfrowo treść winyl "psuje", dodając jej swą charakterystykę (oczywiście nie dodaje informacji, których nie było w źródle, tylko zmienia te, które były w źródle), którą wolę od chrakterystyki CD.

Pozostaje rozważyć pierwszą i ostatnią.

Moje doświadczenia są takie: po prównaniu z wersją CD kilkudziesięciu tłoczeń winyli z cyfry, stwierdzam, że winyl wygrywa (na tą chwilę tak stwierdzam, ale o tym niżej). We wszystkich przypadkach winyl wygrał. Oczywiście czasem winyl brzmi gorzej niż CD, ale w grupie tych nowych cyfrowych tłoczeń, które posiadam tak się nie zdarzyło. Wsród tych cyfrowych tłoczeń są takie, które brzmią rewelacyjne (spora część z nową elektroniczną muzyką - na 99% są to tłoczenia cyfrowe, ale wcale nie brzmią jak CD). Jedna tłoczenie cyfrowe (Tracy Chapman, Elektra 1988) to jeden najlepiej brzmiących winyli, z tych które słyszałem, ale tłoczenie to jest "stare" więc może było tam więcej analogu niż w nowych cyfrowch tłoczeniach. Nawet najsłabsze cyfrowe tłoczenia, które cuchną cyfrą i tak wygrywają.

Napisałem, że "na tę chwilę" stwierdzam, że winyl wygrywa, bo porównywałem CD z winylem używając Technicsa SL-PG3. Jak wiadomo kiepski to odtwarzacz.

Kończąc, pytam:

Jakie Wasze wrażenia są: czy generalnie cyfrowe tłoczenia brzmią Wam pomimo wszystko lepiej niż wersję CD odtwarzane nawet na dobrym odtwarzaczu CD? Czy tylko brzmią lepiej w porównaniu z kiepskim odtwarzaczem CD?

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/32212-nowe-t%C5%82oczenia-z-cyfry/

płyta winylowa z cyfrowej taśmy matki = zniekształcenia konwersji A/C + inne

CD z cyfrowej taśmy matki = zniekształcenia konwersji A/C + zniekształcenia konwersji C/A + inne

Dodatkowo konwersja C/A odbywa się na sprzęcie domowym z reguły gorszym od studyjnego i pozostającym w okowach ograniczającego standardu 44/16, który sprzętu studyjnego nie dotyczy.

Stwierdzenie po odsłuchu, że niektóre płyty winylowe pochodzą z nagrań cyfrowych bywało dla mnie zaskoczeniem, niektóre brzmiały bardzo dobrze.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.