Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki 600ohm + GainClone

nicram

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam słuchawki Tonsil 426 chciałbym je podpiąć pod GC lecz mają 600ohm czy ma ktoś schemat jak to podłączyć bo chyba nie bezpośrednio pod wyjście . Przeszukałem tematy lecz niema na ten temat informacji.

Parametry słuchawek:

moc max 100mW

impedancja 600ohm

Chyba że lepszym rozwiązaniem by był np wzm słuchawkowy z tematu nr 8895 na układzie TPA lub inny w cenie max 150zł

Z góry dziękuję za odpowiedz.

https://www.audiostereo.pl/topic/32223-s%C5%82uchawki-600ohm-gainclone/

>a czemu nie od razu pod wyjście? zakładając, że nie masz dużego offsetu to nic się im nie stanie

moze dlatego ze przekrecajac gale glosnosci za bardzo mozna wygenerowac zbyt duza moc nawet na 600ohm? Zakladajac ze wzmak ma powiedzmy 30W/8ohm to na 600ohm bedzie 400mW a to dla sluchawki moze juz skrzywdzic

na wyjściu mam na maksymalnym wychyleniu gałki 0,07V to chyba nie jest dużo, przed wylutowaniem kondensatorów wejściowych było rzędu 0,40V

Aplikacja jest na kostkach LM3875 zasilanie 2x24 250W

Sposoby na offset :

- dodatkowa polaryzacja DC któregoś z wejść,

- kondensator do masy w NFB

- zmniejszenie wzmocnienia układu.

- kondensator sprzęgający na wyjśćiu,

- kondensator bipolarny (elektrolit + bocznik stały lub tylko stały) na wyjściu.

GC ma za duże wzmocnienie dla słuchawek i szumi. Należy ustawić wzmocnienie napięciowe na 5.

W szereg z wyjściem można dać jakieś rezytory, ale nie za duże tak z 50ohm.

Dzielnika na wejściu nie polecam ze względu na szumy układu.

• 1 rok później...

Ja zacytuję siebie z listopada 2005:

A tak przy okazji - chciałem żeby gainclone miał możliwie mało elementów psujących dźwięk i chciałem aby mógł pełnić rolę wzmacniacza słuchawkowego. Kombinowałem jak tu uniknąć wydłużania kabli i montowania przełączników.

Wpadłem na takie coś jak na foto:

- cztery srebrzone wtyki bananowe przedziale przez tekturkę i zaklejone żywicą

- 2 szt rezystory 5W 27 ohm do masy

- 2 szt rezystory Elpod 0,5W 680 ohm na kanały słuchawek (pewnie dla wspomnianych wyżej słuchawek starczy 300 ohm)

- gniazdo słuchawkowe

- słuchawki ok 50 ohm

I mam "przystawkę" słuchawkową. Potem zrobię elegancką obudowę. Oczywiście trzeba wyczepiać kable głośnikowe. Gro to ładnie, ale nie mam porównania do specjalnych wzmacniaczy słuchawkowych.

Przystawkę poniższą stosuję do dziś. Gainclone ze słuchawkami gra jednak lepiej niż wzmacniacz na TPA6120A który wbudowałem w CD w miejscu jego poprzedniego mini wzmaka. Osobiście polecam stosowanie Gainclona do słuchawek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9754-100005064 1208206187_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A próbowałeś zmniejszyć wzmocnienie GC do ok. 20x (26dB) i rezystor z 680 na 150-240ohm czy też teraz masz wystarczający zakres regulacji głośności i niski poziom szumów?

Ale kto czy próbował. Ja?

Jeśli o mnie chodzi to nie, bo po co. Zmiana wzmocnienia clona to zmiana w budowie. Jak się zachce podłączyć głośniki to znowu trzeba robić zmianę wzmocnienia?

Jak mam "przystaweczkę" to nic nie muszę robić. Pudełeczko wchodzi wtyczkami bananowymi w gniazda głośnikowe i mam wzmak słuchawkowy. Wyciągam pudełeczko i mam wzmak głośnikowy (8 ohm).

Może zrozumiałem wpisu Molibdena.

• 4 miesiące później...

Jak dobierzesz właściwą przekładnię uzwojeń to tak. Nawet w przybliżeniu. Może najprostsze popularne transformatory głośnikowe telewizyjne 2.5W albo małe toroidy (nie wiem czy robią mniejsze niż 20VA) w tej samej roli np. 230/24V?

Do słuchawek niskoomowych? Można próbowac chociaż najlepiej powinno być bezpośernio, np. jak pod takie AKG K-1000. Wtedy napięcie obniżamy, podłącza się transformatory uzw. pierwotnym do wyjścia GC, ale te słuchawki nie potrzebują dopasowania, zmniejszy się za to wzmocnienie (napięcie, szumy).

A do słuchawek wysokoomowych [600 ohm] nie trzeba już napięcia podwyższać, a jest to wręcz niewskazane, duże wzmocnienie GC się tu przydaje, chociaż jak pisałem wcześniej można też próbować dopasować GC do słuchawek na inne sposoby.

Wtrące się nie czytając nawet wszystkiego co podajecie i proponuje coś z informacji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )_45246.html

jest w niej właśnie wzm. słuchawkowy który wspaniale pracuje z słuchawkami 600R i nic

lepszej jakości jest jak właśnie w czystej Hi Fi kl.A. Ta moja konstrukcja jest całkiem

dokładna i precyzyjnie obliczona i należy do kategori drogich rzeczy i audiofilskie

uklłady scalone i nawet na schematach dyskretnych nie są lepsze, mimo że nie połączyłem

tej konstrukcji z MOSFETami.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.