Skocz do zawartości
IGNORED

Aq Coral raz jeszcze

cino

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam prośbe, może mi ktoś napisać dokładnie jak w oryginalnym kablu z gotowymi wtyczkami wygląda połączenie, czyli ile żył i jakie na sygnał, ile i jakie na obudowę oraz czy ekran łączony z wtyczką do źródła czy wzmacniacza??

W wyszukiwarce są różne opinie ale chciałbym wiedzieć jak zaleca producent.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/32263-aq-coral-raz-jeszcze/

Ciąłem kiedyś przed laty Corala zakupionego w USA i był połączony tak jak ja pisałem a nie jak mój przedmówca.

Połączenie jak u przedmówcy owocuje większym ciężarem brzmienia i mniejszą zwiewnością (robiłem rózne połączenia dla eksperymentów.

"Jeden jako gorący, dwa jako powrót a drut stanowiący ekran na wejściu sygnału czyli od źródła"

Po różnych kombinacjach ta wersja pozostała i na mój słuch taka powinna być oryginalnie czyli tak jak mówiłeś Z:)

Czy osoby które upierają się przy oryginalnej wersji z dwoma żyłami takie własnie miały czy... no właśnie co?

Wersja o której pisałem była podana przez Top HiFi na Andersa.Połączenie drutu stanowiącego ekran tzw. odgromnik od strony wzmacniacza wzbudziło u mnie zdziwienie np.VDH łączy ekran od strony żródła.Powiem tylko że mam AQ Vipera w wersi XLR w którym ekran (odgromnik) jest lutowany od strony wzmacniacza.

W czasie kiedy na rynku był Coral na Andersa nie było jeszcze sklepu. A konfekcja Corala (chyba) w całości odbywała się w Polsce z wykorzystaniem oryginalnych wtyków i pakowana w oryginalne pudełka (prawo oficjalnego dystrybutora). W czasie jak jak kupowałem kiedyś ten przewód- osobiście sprzedawali mi go jeszcze własciciele a nie pracownicy firmy, również zalecali lutować tak jak pisałem. Potem kiedyś pytałem na forum o "własciwą" poprawność. Wówczas i mi udzielono potwierdzajacej odpowiedzi: jeden na +, dwa na -, drut od strony źródła.

Pozdr.

To by oznaczało że Top HiFi robi (robił) wszystkich w balona, jest tylko pytanko -dlaczego? Aha- znalazłem test AQ Vipera w HiFi i Muzyka nr 10 2001rok w którym rzeczywiście piszą że przewód zimny wykorzystuje dwa przewodniki ,o odgromniku nie było wzmianki.Co do konfekcji przewodów AQ w polsce(interkonektów oryginalnych) byłbym ostrożny,nie wydaje mi się żeby mieli całą tą zgrzewarko-spawarkę. Nie mniej sprawa jest podejrzana...

Mam ten interkonekt oryginalnie konfekcjonowany, sprawdziłem właśnie połączenia.

Od strony źródła:

- biały na bolec

- czerwony i czarny na kołnierz

- ekran nie jest podłączony

Od strony wzmacniacza:

- biały na bolec

- czerwony, czarny oraz ekran na kołnierz

Zdjęć nie wkleję, bo musiałoby ich być z 10 - trzeba się z wielu stron przyglądać, by coś podejrzeć.

Miłego lutowania.

PS. Dziś ten sam kabel sprzedawany jest jako Diamondback 2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.