Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana dysku twardego

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Tam gdzie masz "Hard Drive 0" ustaw wszystko na "auto" (oprócz typu dysku może się tam znajdować opcja "mode" - i to też na auto ewentualnie na "LBA"). Tryby PIO i UDMA ustawia się zazwyczaj gdzie indziej. Poszukaj w biosie (na początku - główne menu) czegoś co nazywa się "integrated peripherals". Tam powinny znajdować się opcje: "IDE primary Master PIO" oraz "IDE Primary Master UDMA". Możesz wszystko ustawić na "auto" lub PIO disabled a UDMA enabled lub auto. jeżeli nie znajdziesz "integrated peripherals" to musisz poszukać w biosie "IDE Primary Master PIO" i IDE Primary Master UDMA" i ustawić jak wyżej. Teraz jeśli dalej jest problem z odnalezieniem tych opcji to można załadować ustawienia fabryczne biosu. Powinno być coś takiego jak "Load setup defaults" ewentualnie "Load fail safe defaults". Po tej operacji też powinno być dobrze ustawione.

Ale mi się wydaje, że nie jest to problem ustawień, bo jak sądzę stary dysk pracował bez zarzutu. Bardzo możliwe, że w tym przypadku uszkodzona jest taśma sygnałowa łącząca kontroler z dyskiem twardym (miałem podobny przypadek, wymiana taśmy rozwiązała problem) - wymień ją na nową - do dostania w sklepach komputerowych za 5 zł. Jeżeli dalej nic to pewnie problem dysku - można spróbować formatowanie niskopoziomowe.

Pozdrawiam

Janek

Przepraszam, nie doczytałem, że ze starym dyskiem był podobny problem.

Zatem:

1. uszkodzona taśma sygnałowa - duże prawdopodobieństwo,

2. uszkodzony kontroler dysku - mniejsze prawdopodobieństwo, ale tu też sytuacja nie jest beznadziejna, należy podłączyć dysk do drugiego kontrolera (zapewne podłączony jest do niego CD-ROM/DVD-ROM - czyli po prostu zamienić kotrolery dysku z CD/DVD). Po tej zmianie należy pamiętać o odpowiednim ustawieniu dysków i napędów w biosie.

Możliwe że to chodzi o tą taśmę sygnałową, ponieważ komputer jest w bardzo wąskiej obudowie która może też być w pozycji leżącej.I poprostu wszystkie te taśmy są wewnątrz bardzo pogniecione.Czyściłem już wszystkie styki specjalnym preparatem typu "Kontakt", ale nic to nie dało.Dzięki Panowie za wszystkie rady.Więcej już nie będę zawracał Wam głowy.......

Kasjel,

>Dzięki Panowie za wszystkie rady.Więcej już nie będę zawracał Wam głowy.......

nie chodzi o zawracanie głowy, bo chcemy Ci pomóc, ja nawet deklaruję, że to zrobię ale daj szansę ...

pozdrawiam F.

"josef"- przepraszam ale nie mogłem tego zrobić.W moim kompie wszystkie taśmy i kable są za bardzo ponaciągane.Kiedyś instalowałem nową kartę dźwiękową która jest większa od tej starej.I już miałem problem z przewodami które prowadzą od włącznika/resetu (na samej górze) aż na sam dół płyty głównej.Są one zbyt krótkie, dlatego miałem problem aby je jakoś ułożyć obok kart dźw/graf.Aby zainstalować nagrywarkę DVD musiałem jedną wtyczkę na taśmie obrócić o 180 stopni.Gdybym chciał zainstalować ten dysk, to prawdopodobnie skończyło by się na tym, że spieprzył bym własnego kompa.Zapytam sprzedawcę, czy aby napewno ten dysk został przetestowany.Mam na niego miesiąc gwarancji, a komentarza jeszcze nie wystawiłem.

Tak więc sprzedawcy nie będzie się opłacało kłamać.

"Falco"- nie kupiłem dysku WD, tylko dlatego że było już za późno.Gdy mi go poleciłeś, było już "po fakcie".

Dobra Panowie.......usterka jest zbyt poważna, a ja jestem za głupi :-(

mnie to nie wygląda na problem kabla albo walniętego kontrolera - wtedy byś dostał komunikat o błędzie wejścia / wyjścia, dysku by nie wykryło itp.

jeśli dysk działa ale strasznie wolno to tu bym szukał przyczyny

"josef"-ten dysk IBM, ma znacznie więcej możliwości ustawienia zworek niż zwykły twardziel.Niektóre opcje wymagają włożenia nawet czterech zworek jednocześnie.Ja ustawiłem na "master 16 head", potem na "CS" czyli tak jak było w starym twardzielu.Ale nic to nie dało.Właśnie przyszedł kumpel i zabrał ten komputer.Podobno w pracy ma dobrego fachowca od komputerów i zgodził się naprawić tego grata.Prosiłem kolegę aby ten majster napisał na kartce, co było nie tak.Jak będzie po wszystkim to napiszę w tym wątku wyjaśnienie.Pozdrawiam.

>josef

>mnie to nie wygląda na problem kabla albo walniętego kontrolera - wtedy byś dostał komunikat o

>błędzie wejścia / wyjścia, dysku by nie wykryło itp.

Niekoniecznie, jak mówiłem, przerabiałem podobny problem, komunikatów nie było, a praca dysku mocno spowolniona, po wymianie taśmy wszystko ok.

Ale również nie można wykluczyć uszkodzenia dysku, chociaż wydaje mi się to mało prawdopodobne. Kasjel pisał, że problem występował już na starym dysku, więc to musi być coś z tym kompem.

Pozdrawiam

Janek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.