Skocz do zawartości
IGNORED

Lyric Ti 120 (Cayin) - Elektra 1027Be

nudziarz

Rekomendowane odpowiedzi

może jestem monotematyczny, ale ten cayin A-100T naprawdę mnie zainteresował, zwłaszcza że napewno można go kupić poniżej 7000zł a jego budowa budzi respekt. No i ciekawe jakby zagrał w porównaniu do AirTight ATM-2...

Ile kosztuje Octave V70?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

americano, 21 Mar 2007, 23:33

>EL34 brzmią kluchowato i nie mają niskiego basu, 6550/KT88 są znacznie lepsze

Ale przywaliłeś;-)

Ja lampiarzem jeszcze nie jestem , ale po takich opiniach można się uprzedzić do wzmacniaczy opartych o te lampy. Mało tego , myśle że to stwierdzenie jest nie do końca prawdziwe , bo jest cała masa opini ,że EL34

potrafi zagrać energetycznie , z wykopem, kontrolą i niskim zejściem basu.

Brakło w Twoim poście stwierdzenia , żę słyszałeś takie aplikacje(kiepskie) i stąd taka opinia.

Pzdr.

>nudziarz<

Teoria - teorią, a słuchania nic nie zastąpi.

Po ostatnim odsłuchiwaniu sprzętu u jednego z forumowiczów, do tej pory jestem zdumiony (a zajmuję się tą dziedziną już ponad 25 lat), jak ten sam wzmacniacz może różnie zagrać w różnych systemach. Nie chodzi o jakieś szczególiki. Różnice były kolosalne. Nastąpiła kompletna inwersja zalet i wad dźwięku. Nauczyło mnie to jednego: w naszym ulubionym hobby nie ma żadnych pewników. Trzeba słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać.

A wracając do meritum tematu...

Może posłuchasz Sparka 710. Jest to PP na lampach Kt88. Umie gra na elektrach 926 (wersja bez berylu) i jest bardzo ciekawie. Zapraszam.

a tak wyglada Octave V70:

*

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

americano, 26 Mar 2007, 09:54

Hmm... :

Ukryta Zawartość

W podobnej cenie są do wyboru:

AQ 1001DT ->6,2kzł (2x50W lub 2x90W)

KI 22 FOX ->7,2kzł (2x22W, trioda)

AQ 1005 DT ->6,2kzł (2x8W SE)

lub

Ukryta Zawartość

SLI-80 (PP Ultra Linear Pure Class AB-1). 40W (trioda), 80W (ultra-linear)] ->10,8kzł ("trochę" drożej ;)

(I to kusi i to nęci ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z wymienionych słuchałem ASL 1001 oraz Cary SLI 80.

Ciężko o jednoznaczne opinie , bo grały w zupełnie różnych systemach. Z tego co pamiętam Cary miał okrąglejszy bas , ASL 1001 twardszy . Tyle mogę napisać , bo słuchałem ich już jakiś czas temu , a nie chcę też nic nikomu podprogowo przekazać.

Dla siebie wybrałbym ASL , bo zrobił na mnie ogólnie lepsze wrażenie.

Kto wie czy za miesiąc nie będę nim grzał pokoju , a może Manleyem. Czas pokaże.

Pzdr.

marko3T, 26 Mar 2007, 22:25

Mam 2 pozytywne sygnały o tym modelu ASL'a.

Tu cytat ze strony dystrybutora:

Ukryta Zawartość

Druga recenzja pochodzi z AV (plik w pdf-ie).

Cynamon b. go polecał. Mówi, że w swojej cenie jest to "best buy" i że nie warto mierzyć niżej ;)

(Ciekawe czy nie zmienił zdania.)

Ukryta Zawartość

Coś link mi się kiepsko wkleił. Ten jest dobry:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

andrea29, 26 Mar 2007, 22:49

>Mam 2 pozytywne sygnały o tym modelu ASL'a.

>Tu cytat ze strony dystrybutora:

Ukryta Zawartość

>Druga recenzja pochodzi z AV (plik w pdf-ie).

>

>Cynamon b. go polecał. Mówi, że w swojej cenie jest to "best buy" i że nie warto mierzyć niżej ;)

>(Ciekawe czy nie zmienił zdania.)

Potwierdzam miałem kiedys przelotem ten wzmacniacz w domu (starsza wersję) i powiem szczerze że zrobił na mnie dużo lepsze wrażenie niż np Cain A-88Ti

ASL warto popróbowac we własnym systemie, a nuz sie przyjmie:-)))

Ukryta Zawartość

soso

obserwacja dotycząca współpracy na linii Piega - Octave jest bardzo ciekawa. Nie wiem jaki model Piegi napędzał Octave, ale o ile wiem część modeli Piegi jest bardzo prądrożerna (nawet bardziej niż Elektra 1027Be) Potwierdzałoby to pośrednio moje przypuszczenie, że AK wzmacniacza może być niższy o kilka punków od AK kolumn ale już o dziesięć i więcej nie szczególnie jeżeli chcemy słuchać także muzyki o dużej dynamice.

Jaka jest Twoja opinia o wzmacniaczach hybrydowych. Może to będzie jakieś łatwiejsze (tańsze) rozwiązanie problemu napędzenia Elektry 1027Be.

nudziarz, 27 Mar 2007, 20:25

>soso

>obserwacja dotycząca współpracy na linii Piega - Octave jest bardzo ciekawa. Nie wiem jaki model

>Piegi napędzał Octave, ale o ile wiem część modeli Piegi jest bardzo prądrożerna (nawet bardziej niż

>Elektra 1027Be) Potwierdzałoby to pośrednio moje przypuszczenie, że AK wzmacniacza może być niższy o

>kilka punków od AK kolumn ale już o dziesięć i więcej nie szczególnie jeżeli chcemy słuchać także

>muzyki o dużej dynamice.

>

>Jaka jest Twoja opinia o wzmacniaczach hybrydowych. Może to będzie jakieś łatwiejsze (tańsze)

>rozwiązanie problemu napędzenia Elektry 1027Be.

Octave mial problemy (moim zdaniem) z Piega TC 70 X – to takie kolumny ze szpara na froncie. Wiem, ze niektore Piegi maja nawet AK rowny 71 (!) ale nie wiem nic o TC 70 X – jaki maja AK.

Hybryda z punktu widzenia AK to to samo co tranzystor bo o AK stanowi glownie zasilacz i koncowka mocy a nie przedwzmacniacz. Dzwiek hybrydy zas potrafi byc malo lampowy ale to juz inne rozwazania. :-) Sam czekam teraz jak glupi juz od kilku tygodni na Pathos Classic One mkIII, ktory chyba jest niesiony przez gonca na plecach a w Alpach sniegi :-( Wloskie robienie businessu :-(

Pzdrw

soso

Firma Unison produkuje, jak pewnie wiecie, nie tylko obłędnie drogie (i dobre) wzmacniacz lampowe ale także wzmacniacze hybrydowe. Opinie na ich temat są ogólnie bardzo dobre a ceny bardziej przystępne. Sam chciałbym posluchać Unison Unico Se bo dla Elekty bardzo (energetycznie) odpowiednie, ale czy jest w Polsce dystrybutor tej firmy?

Jeśli chodzi o push-pull to przede wszystkim warto się zainteresować ASLem - znakomita rzecz w swojej cenie.

Jeżeli chodzi o bezkompromisowy push - pull to Opera Cyber 800 monobloki na EL34, 2x78W - fantastyczna maszyna.

Natomiast nie ma to jak SE z odpowiednią ilością watów: 845/211 - do 25W lub 805/GM70 do 55W. Bas jest jak z najlepszych tranzystorów a magia Single Ended pozostaje. Monobloki na 805/GM70 wysterują praktycznie każde kolumny bez większego wysiłku.

Nudziarz->

To zależy jaki jest Twój cel?

Jeżeli chcesz bezkompromisowy dźwięk warto poczekać i dozbierać trochę, kupić mocną lampę SE, np. monobloki p. Maćka. Wybór dobrej i mocnej lampy SE to już absolutny koniec poszukiwań w tej części toru. Lepiej nie może być może być tylko inaczej.

Jeżeli szkoda czekać lub ma się ochotę kontynuować zabawę w poszukiwanie jeszcze lepszego wtedy ASL (dobrze) lub Opera (bardzo dobrze) lub coś podobnego jest jak najbardziej na miejscu.

Dla mnie osobiście push pull nie ma szans w konkurencji z SE, jeżeli mówimy o dźwięku bliskim ideału. Wiem, że sporo osób będzie protestować przeciwko takiemu stwierdzeniu:-)

Ok. No to widzę, że ASL 1001 DT to najprawdopodobniej świetna maszyna (= kwalifikuje się do odsłuchania, choć jak dla mnie kapkę za droga :(

Przepraszam, a takie coś (niestety jeszcze droższe):

Ukryta Zawartość

Wygląda na zbudowane z głową/zasadami, ale czy z odpowiednio dużym "czujem" ? -Słuchał może ktoś tego złomu ?

Ukryta Zawartość

Na poprzedniej stronie juz o to pytałeś.

Ja też coś tam bardzo ogólnikowo pisałem , a podsumowując za całokształt wybrałbym ASL

Jednak w przedziale cenowym Cary jest podobno wybitny(nie słuchałem) Manley Stingray.

W Studio Pro ok. miesiąc temu usłyszałem, że na odsłuch ASL-a 1001 dt nie mam co liczyć, ponieważ dystrybutor z ASL-a zrezygnował. Podobno zawalali terminy dostaw itp. Jeśli to prawda, to gdzie to kupić? Na prywatnych importerów się nie natknąłem. na chińskich stronach brak. U niemców kosztuje 1390 euro,- to i tak taniej niż był u nas, ale jak już trzeba sprowadzać, to może znalazłoby się taniej. Ktoś się natknął?

Zaczynam myśleć o Ming Da.

andrea29 , ja jestem posiadaczem cary sli 80 i jestem z niego bardzo zadowolony.

Przed zakupem porownywalem go tylko z Prima Luna Prolog2 i cary byl dla mnie zdecydowanie lepszy,przede wszystkim bylo o wiele wiecej basu ktorego mi w Prima Luna brakowalo.

Dodam jeszcze ze sluchanie go z fabrycznymi lampami nie zachwyca , konieczna jest wymiana na jakies NOS-y co wiaze sie z dodatkowymi kosztami ale dostarcza niezlej zabawy i daje zdecydowana poprawe dzwieku.

Na rynku amerykanskim jest to bardzo popularny i chwalony wzmacniacz , chociaz na naszym forum spotkalem sie kiedys z negatywna o nim opinia , ktos nazwal go strasznym kluchem :-) z czym ja sie oczywiscie nie zgadzam!!!

Cary jest takze wdziecznym obiektem do eksperymentow poniewaz mozna go uzytkowac z roznego typu lampami mocy: el34 , kt88 , 6550. Bias ustawia sie recznie.

Na ostatnim Audio Show w Warszawie gral Cary sli80 z kolumnami WLM i wielu osobom dzwiek ten podobno sie podobal.Mnie tam nie bylo wiec nie potwierdzam ale i nie zaprzeczam :-).

Jesli ktos ma mozliwosc posluchania tego wzmacniacza to napewno warto to zrobic.

I o ironio losu sam nosze sie z zamiarem kupna kolumn o ktorych jest ten post , JM Lab 1027 lub 1037 jesli tylko uda sie je gdzies wyrwac z drugiej reki i za rozsadna cene.

Pozdrawiam...

jeżeli wierzyć testowi gazetowemu a nie "własnosłuchowemu" to 1037be oceniono na taką samą ilość punktów co 1027Be (kwietnowe Audio.de) a cena o 3 tys euro większa. 1037Be są natomiast mniej prądożerne (AK)a więc "łatwiejsze" dla lampy. Ale to tylko teoretyczne gazetowe z mojej strony mądrości.

Jerzyk23,

oczywiscie nie zgadzam sie z Toba. Daleki bylbym od takiego gloryfikowania SE. No bo coz to takiego magicznego osiagasz ze swoimi Triangle Celsius? Dzwiek bliski idealu? :-))) Czy tez slyszales gdzies taki ale nie u siebie?

Wszystko co bliskie idealu kosztuje. SE za 5kPLN jest akurat od idealu strasznie daleko i nadaje sie jako "lampka na biurko" ;-) Przepraszam za zdarta plyte.

nudziarz,

to sie prawie miesci w Twoim maksimum, pomijam pre i kable :-) Fajna rzecz, troche daleko ale gosc budzi zaufanie.

I wole to niz MPM, przynajmniej serwis jakby co sie znajdzie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.