Skocz do zawartości
IGNORED

Klub milosnikow Larsa von Triera

narsiltm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie! Zalozylem ten watek celem wymiany opinii i moze filmow Larsa Von Triera. Osobiscie uwazam go za niesamowitego rezysera, z jego tworczosci najbardziej podoba mi sie Krolestwo(riget) i Dear Wendy. Kapitalny artysta, napelnia swoje dziela niezwykla finezja i wspanialym humorem...

Jakby ktos byl zainteresowany posiadam troszke filmow tego Pana, a przede wszystkim wszystkie odcinki Krolestwa w wersji DVD :)

Poszukuje:

-Pięć nieczystych zagrań

-Manderlay

Zapraszam do wymiany opinii i wrazen !!

https://www.audiostereo.pl/topic/32312-klub-milosnikow-larsa-von-triera/

Dogville wlasnie do mnie plynie:) Vladzie wytlumacz mi, prosze, co to jest pastykowanie, bo naprawde nie wiem. Mlody jestem i jeszcze wszystkiego poznac nie zdazylem;)

Theil, chodzi Ci o durnych dunczykow i zarozumialych szwedow? Rezyser nabija sie zdrowo z ksenofobii, ale faktycznie tak te nacje widza sie wzajemnie...

"Dania ulepiona z gowna i blota, Szwecja- w skale wykuta"

Lars z Nars nie ma nic wiele wspolnego;)

>narsiltm

Rozumiem, ze nie widziales filmu ?!

Moze niech wyjasni sam autor we fragmencie wywiadu :

CZŁOWIEK, KTÓRY ZREZYGNOWAŁ Z KONTROLI

Z Larsem von Trierem rozmawia Peter Ovig Knudsen

Reżyser Lars von Trier nie jest skory do opisywania swoich osiągnięć artystycznych słowami. Woli pokazać fragmenty nowego filmu Idioci, zrealizowanego zgodnie z regułami manifestu DOGMA 95. Jest to film o grupie młodych ludzi, którzy wprowadzają się do domu na przedmieściu, aby tam ,,spastykować", to znaczy zachowywać się tak, jakby cierpieli na niedowład mięśni, objaw ,,scyzorykowy" lub byli idiotami.

P.K.: Chciał pan, żeby na Przełamując fale kobiety płakały, i to się panu udało. A jakich reakcji spodziewa się pan tym razem?

L.T.: Idioci to film o wiele bardziej złożony, o wiele dziwniejszy. Ma bawić i wzruszać, ale też nieco niepokoić. Kryje się w nim pewne niebezpieczeństwo, bo igra z pojęciem normalności, czyli tym co powinniśmy, a czego nie powinniśmy robić. A gdy następuje dewaluacja racjonalnego myślenia, świat zaczyna się rozpadać.

P.K.: Czy ,,spastykowanie" - to reagowanie odruchami patologicznymi rozszerzyło się na czas poza zdjęciami?

L.T.: Przez kilka tygodni poprzedzających kręcenie dużo pracowaliśmy nad tym, i aktorom bardzo się to podobało. Stopniowo zaczęli się nudzić, gdy nie musieli ,,spastykować". W końcu całkiem naturalnie funkcjonowało to w filmie, tak jak i nagie sceny, których było wiele. Pewnego ranka powitałem obsadę nago na podjeździe przed domem i powiedziałem, że dziś mamy nagi dzień. Nie, nie mieliśmy żadnych problemów z nagością. Pod wieloma względami tych sześć tygodni kręcenia filmu było najintensywniejszym doświadczeniem w moim życiu. Również dlatego, że jedną z kamer obsługiwałem sam i mój materiał stanowi osiemdziesiąt czy dziewięćdziesiąt procent ukończonego filmu. Przez cały czas byłem potwornie nakręcony i praktycznie prawie nie spałem. [...]

"Idioci" moim zdaniem film wybitny... groteskowy, pierwotny, głupi i intrygujący - ...to jeden z tych, które wywarł na mnie jakiekolwiek wrażenie (w przeciwieństwie do całej tej wyschłej stęchlizny panoszącej się wszędzie, wnoszącej do emocjonalności człowieka tyle co facet, który wdepnął w psie gówno - do autobusu)

23 marca za 4,99 pln :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dogville warte obejrzenia, jest bardzo 'ludzkie'. To praktycznie film o 'dziobaniu' - najslabsza kura jest dziobana przez cala reszte a potrzeba 'dziobania' jest tak silna, ze czlowieczenstwo odchodzi na dalszy plan. Przygarnieta przez wies Nicole Kidman jest po kolei gwalcona przez wszystkich mezczyzn, gnebiona przez wszystkie kobiety a wszystko pod przykrywka milosierdzia. Swietny film i doskonale dopasowane zakonczenie, gdzie 'dziobanie' przenosi sie na kolejny poziom. Samo zycie.

Lars jest ekscentryczny - na festiwalu w Canne udzielal wywiadu stojac nago w basenie z cygarem w zebach. Mysle, ze jego zycie jest takze rodzajem sztuki choc osobiscie wole jego filmy niz kiedy pajacuje.

pzdrw

soso

PS

Mysle, ze on nie miesza z blotem Skandynawii a po prostu drazy problemy ludzi i spoleczenstw a kultura takiego czy innego panstwa jest tylko szatka, ktora on zdziera.

• 5 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.