Skocz do zawartości
IGNORED

Sklejka - pomysł na wykończenie

proximate

Rekomendowane odpowiedzi

Kolumny ze sklejki nie wymagały fornirowania całkowity koszt wykonania to 250 zł , zrobione ze sklejki 18mm nadmiarowo wzmocnione w środku. Wykończenie to dwie warstwy drewnochronu bezbarwnego oraz dwie warstwy wosku wykańczającego - znakomicie wyszły słoje , powierzchnia jest aksamitna z połyskiem po polerowaniu . Zdecydowanie lepiej wygląda niż lakier . Jest to jakaś alternatywa dla forniru . Pozdrawiam Adam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14577-100005969 1174408949_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-->proximate, obudowa z gołej sklejki to nie jest "jakaś alternatywa dla forniru", zazwyczaj taka obudowa po prostu lepiej wygląda od zaokleinowanej.

A jeżeli do tego dodać że są dostępne sklejki z zewnętrznymi obłogami z różnych drewienek egzotycznych... ;)

ghost666 > Ścianki łączone są na klej z dodatkowymi listewkami 3,5x3,5 cm od środka przykręconymi do ścianek wkrętami tak żeby nie było widać wkrętów w tych miejscach gdzie się dało oraz klejem to w celu zwiększenia powierzchni klejenia , w środku są dodatkowo poziome i ukośne wzmocnienia a cały projekt HX18 otrzymałem razem z głośnikami od Pana Andrzeja . Najwięcej zabawy i udręki było z pod frezowaniem na głośnik wysoko tonowy , nowe dłutko 6mm LUX TOOLS i godzina pracy nad jednym otworem ale wyszło równo z krawędzią głośnika , konieczne było wyrównanie szpachlówką żeby uszczelnienie głośnika dobrze się dopasowało . Adam

Ciekawe kiedy będzie o wykorzystaniu paneli podłogowych na kolumny ?sklejka jest paskudna w obróbce ,równie dobrze możemy robić z zapałek

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>Lt_Bri

>obudowa z gołej sklejki to nie jest "jakaś alternatywa dla forniru", zazwyczaj taka

>obudowa po prostu lepiej wygląda od zaokleinowanej.

Co dla Ciebie znaczy ,że lepiej wygląda? Ładne skrzynki z mdf oklejone ładnym fornirem wyglądają gorzej od sklejkowych? Nie obraź sie , ale to jakies bzdury.

Pzdr.

Tu przykład w/w wykończenia. Najpierw konstrukcja główna z 22mm mdf, na to 18 mm sklejka i front z 35mm dębu. Wszystko pomalowane lakierobejcą w kolorze orzech.

Ukryta Zawartość

post-11763-100005910 1174469612_thumb.jpg

post-11763-100005911 1174469612_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NIe wiem czemu ale nie wchodzą inne zdjęcia.

Ukryta Zawartość

post-11763-100005908 1174469909_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-->marko3T, czemu bzdury, ja osobiście nie lubię jak przedmiot (w domyśle użytkowy jakim jest kolumna) udaje coś czym nie jest, pomijam wypadki gdy okleina ma jakąś funkcję użytkową, np. zabezpiecza podłej jakości materiał pod spodem (dajmy na to mdf ;) ) - jak to ma miejsce np. w blatach kuchennych.

A tut drobny cytacik dość dobrze pasujący do mojego sposobu myślenia:

"Im niższy poziom odbiorców, tym bujniejsza ornamentyka. Celem do którego zmierza ludzkość, jest odkrycie piękna w formie, zamiast uzależniania go od ornamentu" - Adolf Loos

Lt_Bri

Przyjmuje zatem do wiadomości iż jestem na niższym poziomie (w domyśle od Ciebie) , bo raz żę nie uważam mdf za materiał podłej jakości (tak kojarzona jest sklejka z czasów komunistycznych), a dwa że nie przeszkadza ,a nawet potrafi mnie zachwycić skrzynka z mdf oklejona pięknym fornirem dajmy na to 100 pln za m2.

> ja osobiście nie lubię jak przedmiot (w domyśle użytkowy jakim jest

>kolumna) udaje coś czym nie jest

Jeżeli nie lubisz, to pozostaje Ci budować skrzynki z litego drewna , bo sklejka drogi kolego nadal "coś udaje"

Pzdr.

IMHO sklejka jest wyśmienitym materiałem na wręgi i.t.p. usztywnienia,dla "zakręconych"...

Ukryta Zawartość

post-933-100005888 1174478282_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

--marko3T, piszesz iż "sklejka drogi kolego nadal "coś udaje" ", hmmm, a mnie głupiemu zawsze się wydawało że sklejka (tak jak i inne tworzywa kompozytowe - choćby żelbet) powstała po to aby mieć lepsze właściwości (min. mechaniczne) niż drewno/drewna z których powstała, anie po to aby (wyglądem) udawać coś czym nie jest ;)

Za cytat się nie obrażaj, bardzo daleko mi od twierdzenia iż ktos jest na niższym poziomie.

Osobiście identyfikuję się z jego drugą częścią, a uzupełniam sobie tą myśl będąc zwolennikiem tego iż "forma jest pochodną funkcji", czy jak to ktoś ładnie ujął FFF (Form Follows Function)*.

Co do MDF-u, to ma on niezaprzeczalne (ogólnie znane) zalety, gdybym np. budował małą obudowę zamkniętą, i z powodu braku kasy nie mógł zastosować ścianek w formie "kanapki" z różnych materiałów, to skleciłbym skrzynki własnie z MDF-u :)

A co do prl-owskiej sklejki to też nie do końca prawda, nieraz widuję np. łodzie zbudowane (wtedy) z tamtej sklejki, które nie dość że piękne, to a dodatek dobrze się trzymają, i to pomimo intensywnej eksploatacji a także tego że nie zostały wykonane ze sklejek najwyższej jakości (te szły na zachód, a u nas miały chore ceny...).

A sklejki niższej jakości są produkowane do dziś na całym świecie, tyle że zazwyczaj mają stempel mówiący z czym mamy do czynienia...

*żeby nie było iż jestem kompletnym fanatykiem FFF, lubię np. ciemnozielone wyświetlacze w cedekach, a niebieskich już nie, nie ma to żadnego praktycznego znaczenia a mimo to jest dla mnie istotne ;)

Dla jasności nie mam nic przeciwko budowaniu skrzynek ze sklejki.

Wiadomo materiał typu sandwich ma duzo zalet , a najważniesza to chyba tłumienie drgań z którymi w obudowach jest najwięcej problemu.

Przeciwny jestem stawianiu tezy iż skrzynka z mdfu ofornirowanego to nie ta klasa co skrzynka ze sklejki ( być może nie zostało to napisane wprost).

Trzeba też pamiętać ,że cena sklejki jest na zbliżonym poziomie do cen mdfu , a jednak nie widuje sie za dużo kolumn wykonanych z tego materiału i to pomimo faktycznie wielu zalet wspomnianej sklejeczki.

Fanatykiem nie jestem , nie chcę się przepychać co lepsze , a co gorsze zresztą autor wątku mogłby mieć do mnie o to uzasadnione pretensje.

Pzdr.

marko3T > Sklejka i MDF mają swoje wady i zalety chodzi o to żeby wady nie przysłoniły zalet. Sklejkę wybrałem dlatego że nie mam problemu z fornirowaniem , odpadają dodatkowe koszty i problemy a wykończona sklejka wygląda dla mnie wystarczająco dobrze. Co do problemu wibracji obudowy z basreflexem to z zastosowaniem wzmocnień w środku o których pisałem wcześniej problem uważam za nieistotny. Są inne zagadnienia konstrukcji które mają ważniejszy wpływ na dźwięk. Jeszcze co do MDF to kolumny przemysłowo wykonuje się częściej z tego materiału przede wszystkim z powodu jednolitego składu i jednolitej gęstość płyt MDF co czyni je idealnymi do obróbki maszynowej w celu uzyskania najbardziej wymyślnych kształtów i profili . Kolumny często zaczynają wyglądać tak na ile pozwala tworzywo. Adam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.