Skocz do zawartości
IGNORED

gramofon cec ,a przydźwięk ..POMOCY!

lukasmily

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o pomoc.

Szukałem w archiwum ale żadna z rad nie pasuje do mojego problemu. Mianowicie, przydźwięk pojawia się w Momocie zdjęcia ramienia z widełek i ustawieniem go nad płytą, oczywiście w trakcie odtwarzania występuje w trybie ciągłym co doprowadza mnie do szewskiej pasji. Napisze czego już próbowałem:

1.róznych ustawień gramofonu , zdejmowanie pokrywy itp.

2.wymiany okablowania z oryginalnego dim na rca.

Czytałem też o podpięciu masy ale jestem laikiem i nie wiem jak to zrobic..czy myślicie ,że problem tkwi w podpięciu, a raczej braku podpięcia masy?

Zamieszczam rysunek poglądowy podpiecia kabla rca…może to schrzaniłem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pytanie . Czy wkladka jest z tych "ekranowanych ".Czy brum zmienia się wraz z kątem ramienia względem talerza

(Zielone oznaczenie koncówki jako dołączenie do"masy").Gdzie jest umiejscowiony silnik pod talerzem

wydaję mi sie ,iż kont ramienia nie wpływa na nasilanie się "brumienia".Tak silnik jest w obudowie pod talerzem.jak moge sam wykonać "umasowienie" ramienia ,wkładki czy co tam trzeba.tylko prosze napisac wmiare prosto,bez fachowego słownictwa..hehe.

Niezbedny miernik .;-(

Ustaw ramię nad płyta i sprawdź czy jest przejście metalowego( mam nadzieję ) ramienia do masy gramofonu.Jedna koncówka miernika do ramienia druga do masy TT

Następny pomiar metalowy uchwyt headshella (glowki ) też do masy TT.Jak masz miernik z "buzz"-em to bedzie łatwiej i prościej .Słychac przejście.Ew obejrzyj czy gdzies wewnątrz napędu nie jest oberwany przewód masowy.

wczoraj wymieniłem kabel zasilający...ponownie zły trop. połączyłem masy przykręcone oryginalnie do metalowej płyty wewnątrz gramofonu i wypuściłem na zewnątrz zakańczając krokodylkiem i podpinając do kaloryfera....tez nic.

buczenie nie zmniejszyło się nawet o 1%.Sprawdzałem ramie i koszyczek jak kolega wyżej zasugerował .wszystko gra-tzn. uziemione. narysowałem jak najlepiej umiałem schemat połączeń wewnątrz .kolory kabli są zachowane , oprócz trzech przewodów masy (dwa do obudowy-teraz do kaloryfera i jeden do rca) które umownie zaznaczyłem na czerwono.

Może jakiś elektryk skomentuje.

wszelkie rady mile widziane- wypróbuje wszystkiego...hehe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam tak -> masy ramienia i płyty gramofonu połączone z wyjściem na zacisku i dodatkowym kabelkiem do masy preampa. Sygnały (4 kabelki) z wkładki do gniazd RCA. Masy sygnałowe (z wkładki - z dolnych zacisków) nie sa połączone między sobą oraz z masami ramienia i płyty. Zero brumienia. Dopiero przy wzmocnieniu na max słychać przydźwięk sieci. Nie potrzeba żadnego połączenia do kaloryfera. Fakt, przy odłączeniu kabelka z masą - brumienie aż miło. Nie wiem czy to dobre połączenie, ale u mnie się sprawdza.

>lukasmily

Dokładnie tak powinno być jak napisał Asmod. Masa sygnałowa nie ma prawa lecieć z masą gramofonu, ramienia - to powinno być puszczone osobnym kabelkiem jako GND i tam we wzmaku podłączone.

Może jak wymieniałeś okablowanie wychodzące z gramofonu podłączyłeś je ze sobą.... kłopot chyba w gramofonie i prowadzeniu mas....

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

witam.

ostateczna potyczka zakończona niepowodzeniem.

metodą prób i błędów podpiołem z najmniejszą szkoda dla dźwięku , ale nadal brumi. Choć jakby mniej.

przedstawiam schemat podpięcia.

1.czerwony,zielony,biały i niebieski - do wkładki

2.dwa czarne uziemienie wkładki i ramienia-(tak myślę)wynikło to z pomiaru miernikiem - do GND we wzmacniaczu

3.żółty do obudowy wewnątrz gramofonu - łączy się z masą rca i zielonym i niebieskim.

tego ostatniego połączenia nie jestem pewien....

efekt jest taki:

wyeliminowałem "brumienie" które występowało:

-podczas samego chociażby włączenia gramofonu.

-podczas położenia ramienia nad płytą

czyli wszystko jest w porządku do momentu zetknięcia się igły z płyta.

równiutko z chwilą usłyszenia pierwszych nut...wraca głuche buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu..!

jeśli ktoś zna rozwiązanie to na trójroga...pomórz mi...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>równiutko z chwilą usłyszenia pierwszych nut...wraca głuche buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu..!

a ten dzwiek nie jest pochodzenia mechanicznego? Jesli np. trafo, silnik powoduje drgania calego gramofonu i talerza to tak moze byc. W przypadku paskowca mozna zdjac pasek i polozyc igle na stojacej plycie, trudniej bedzie jesli to DD.

To jest paskowiec (na pewno). A koledze posłałem zdjęcie z instrukcji pokazujące sposób prowadzenia masy w obu przypadkach. Z RCA i z DIN 5. Bo i takie, i takie wersje były produkowane.

WIELKIE ,ALE TO WIELKIE DZIĘKI PANIE RAFALE.

.faktycznie sposób podpięcia mas różni się diametralnie w oby przypadkach (dim i rca).

podpiołem według schematu ze skanu który otrzymałem od pana.

niestety nie na wiele się to zdało, lecz .......

Znalazłem rozwiązanie. I tu ukłony w stronę pana Alexe.

po rozkręceniu gramofonu okazało sie, iż płyta na której umieszczono sekcje zasilania styka się z płytą na której umieszczono talerz.(poprzedni właściciel lub fabryka niedbale skręciła elementy wewnętrzne.

efekt był taki, że drgania z trafa przenosiły się na talerz, płytę, igłę itd. w wyniku tego powstawało niemiłe brumienie.

Dziękuje wszystkim za pomoc

mam jeszcze pytanie do pana Rafała.

czy ma pan jeszcze schemat podpięcia wkładki.nie podoba mi się to iż łączą sie tam kabelki ,które uprzednio rozdzieliłem w obudowie...strasznie mnie to nurtuje...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.