Skocz do zawartości
IGNORED

Subsoniczny filtr - gdzie go umieścić

boQ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chce do elektroniki suba dodać filtr subsoniczny.

Mam filtr dolnoprzepistowy (LF) z sumatorem dwóch wejść.

Pytanie:

Czy moge ten filr (subsoniczny ) dać za filtrem LF.

Na www.diyaudio.pl piszą że trzeba dać przed. W tym przypadku musialbym dać dwa takie filtry

co wydaje mi się straszną rozrzutnością.

Ja jakoś nie widzę powodu by koniecznie trzymać się wersji z diyaudio.pl

Proszę o radę.

Brencik - No to może napisz dlaczego? Ja czekam, jako że teorie filtrów i analize sygnałów juz mam za sobą i z chęcia usłysze skad takie rewelacje bierzesz. Bo póki co wniosek jeden - nie wiesz.

• 2 tygodnie później...

Moze i masz za soba. I dlatego jej nie znasz. Ja ma cały czas przed soba i w głowie.

Chodzi o to ze sygnal najpierw trzeba obrobic i tak przygotowac zeby potem podac wlasciwej korekcji i regulacji ktora jest regulacja i filtracja dolnoprzepustowa. Wiec napierw stosujemy sumowanie (w przypadku sygnalow stereo), potem wlasnie odciece subsoniczne i dopiero potem nakonciec filtracja dolnoprzepsuatowa i regulacja poziomu juz na koniec. Wszystko ew. uzupelnione ukladami dopdatkowymi w zlaeznosci kto jak sie zna na tym co robi.. A czmu tak? Bo tak. JAk ktos ma pojecie o dynamice toru, gdziejakie wzmocneinie itp to nie zadaje glupich pytan...

Nadal z Twojej wypowiedzi nic nie wynika.

Potraktuj subsonika jak filtr górnoprzepustowy, bo de facto do tego sie sprowadza. Zastanów się jaka jest różnica gdzie znajduje sie jaki filtr - najpierw GP czy najpierw DP? Nie robi to żadnej różnicy, szczególnie przy sygnałach napięciowych. Tak samo regulacja poziomu nie zmienia nic - może być w dowolnym miejscu toru. Jeśli masz jakieś argumenty przeciwko temu to je po prostu przedstaw.

W!

Do ghost666: Nikt tutaj nie da ci gotowej odpowiedzi na talerzu, zresztą nie do tego służy forum. Lepiej posłuchaj Brencika, bo facet jako jeden z nielicznych a tym forum zna się na rzeczy. PRZECZYTAJ ze ZROZUMIENIEM literaturę z teorii filtrów, obróbki i analizy sygnałów. Wiedzę należy zdobywać samodzielnie, tak jak się powinno samodzielnie studiować. Na razie bredzisz i pieprzysz pierdoły jak 90% userów na tym forum, wychowanych na audiofilityckich szmatławcach, zamiast na fachowej literaturze technicznej. Internet jest bardzo ZŁYM miejscem na zdobywanie wiedzy z nauk ścisłych.

Pzdr, miłego wieczoru

Prosze zatem wytłumacz mi dlaczego takie a nie inne ułożenie filtrów jest jedynym słusznym, no?

Czekam, czekam... i prosze o wytłumaczenie ścisłe i techniczne, bo teorie filtrów znam i mam za sobą juz taki przedmiot jak analiza sygnałów. Nie jestem wytchowany na audiofilskich szmatławcach, tylko na studiach i literaturze akademickiej... i o takie wyjaśnienie prosze, ale widze ze za duzo oczekuje od tego forum :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.