Skocz do zawartości
IGNORED

Cd Grundig cd-9000 czy model 7550 ?

dragon66

Rekomendowane odpowiedzi

>Dragon66, lete,

wyjście z sygnałem z za / przed których opampów, wyjściowych, przed filtrem czy innych?

Ten mod omija głównie rezystory w szereg z sygnałem do wyjść RCA.

Wg mnie długość połączenia nie wpływa na jakość dźwięku na tak małym odcinku.

Nie ma co debatowac,poprawa jest ogromna,wsadziłem na razie jakiś tani kabelek,szeregowo nichicon muse (patrzyłem scry ale chyba za duża pojemnośc 18 Mf),na razie wcięło z allegro te ruski kondy -więc muszę czekac.

I teraz coś ciekawego ....jak do tej pory opy NE grały lepiej od AD825 ,TAK TERAZ.....AD825 biją je o kilka klas lepiej . Zwłaszcza szczegółowośc i dynamika ..cuda jakieś?

>Dragon66

> I teraz coś ciekawego ....jak do tej pory opy NE grały lepiej od AD825 ,TAK TERAZ.....AD825 biją je

>o kilka klas lepiej . Zwłaszcza szczegółowośc i dynamika ..cuda jakieś?

To teraz wywal to wszystko i posluchaj ponownie... Bedzie jeszcze lepiej :P

/zazwyczaj tak bywa, powaznie! :)/

Pozdrawiam,

Lete

W tym CD producent niewiele rzeczy zrobił bez głębszego zastnowienia... posłuchał uważnie czy dzięki tej cudownej modyfikacji nie straciłeś barwy która jest chyba największym atutem ;-)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>artPaw

Alez Ty jestes zlosliwy... :) A wszystko przez to, ze troszke Wam tu "nawrzucalem" swego czasu (a bylo za co...) :) Nie dam sie jednak ponownie sprowokowac... :)

Ps.

Moich NE5532 nie da sie kupic za 40gr. bo pochodza z 87 roku - tak kwoli scislosci :)

Pozdrawiam,

Lete

>Lete co mam wyrzucic ?

>Barwa wg mnie jest lepsza , ale troche trzeba posłuchać jeszcze !!!

No pewnie ze jest lepsza... A bedzie jeszcze lepsza, jak wylutujesz to cale tałatajstwo i przywrocisz oryginalny stan CD... Jak mawia Peter Daniel (odnosnie kondow - cytat nie jest doslowny): "Dodatkowe kondensatory na bocznikach poprawiaja dzwiek. Dalsza poprawa nastepuje po ich wylutowaniu" :p Mniej wiecej to mialem na mysli.

Pozdrawiam,

Lete

Rambo, artPaw...

A propos 7550'tki... W jaki sposob poprawiliscie zasilanie? Podzielcie sie z nami ta wiedza (najlepiej jakies konkrety, opis zmian, wartosci elementow). Chetnie sprawilbym, aby ten watek zszedl z plaszczyzny teorii na plaszczyzne konkretu - byl swego rodzaju poradnikiem tuningu tego urzadzenia. Co Wy na to? Macie praktyke odnosnie tego urzadzenia - podzielicie sie nia z ewentualnymi posiadaczami, z korzysia dla forum?

A wiec jak poprawic zasilanie 7550? Prosze o gotowa recepte (schemat, wartosci elementow, etc.)?

Pozdrawiam,

Lete

to chyba bardziej na DIY się nadaje...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>mlb

Jezeli tutaj bedzie problemem, aby opisac w kilku slowach zabieg poprawy zasilania (z tego, co czytam - najwazniejsza kwestia dla polepszenia basu 7550'tki), to mozna to zrobic w DIY. Generalnie chodzi o to, aby to po prostu zrobic. Jezeli ktos takowa wiedze posiada (a tu mamy pewnosc), warto ja przekazac, tak jak robi to wielu uzytkownikow tego forum - bezinteresownie da sie?

Pozdrawiam,

Lete

w założeniach forum jest bezinteresowne przekazywanie informacji, ale po to zostały stworzone różne działy żeby zachować w tym wszystkim jakiś porządek. Jak ktoś będzie chciał się czegoś dowiedzieć na temat modyfikacji, przecież nie będzie tego szukał w dziale stereo, ale w DYI... aż nie wierzę że takie rzeczy tłumaczę.

cześć

zasilanie 7550 nie wymaga w ogóle modernizacji.Jest bardzo dobrze zaprojektowane.

Jakieś nieporozumienie. Żadnego bocznikowania nie ma w tym co zrobił dragon. Przeczytajcie jeszcze raz.

Sygnał ukradziony z pierwszych nóżek opampa i to koniec. Kondy są szeregowo po drodze na wyjściu bo pojawia się napięcie stałe. Koszt operacji-prawie nic.

Jeśli mu lepiej gra to o to chodzi w tej zabawie.

lete

masz napisane w" o mnie" że w twoim nakamichi siedzą JRC. A po co one tam są to sam sobie spróbuj wytłumaczyć bo ja już nie jestem w stanie . Masz zamulony tor analogowy takim śmieciem. Tylko tyle i aż tyle.

Przepraszam że czasem jestem złośliwy, taki typ.

pozdrawiam artur

>mlb

>w założeniach forum jest bezinteresowne przekazywanie informacji, ale po to zostały stworzone różne

>działy żeby zachować w tym wszystkim jakiś porządek.

MLB, masz racje - wyrazilem sie nieprecyzyjnie.

Kieruje zatem prosbe o bezinteresowne podzielenie sie informacjami na temat tuningu G7550 w stosownym watku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam szczegolna nadzieje na udzial w dyskusji Rambo, artPaw oraz Twoj. Jezeli Gregaudio zechce bezinteresownie podac kilka wskazowek??? (jako najbardziej praktykujacy w kontekscie tego urzadzenia), z pewnoscia zostanie to docenione.

Ciekawi mnie, jak temat bedzie sie rozwijal - Wasz merytoryczny udzial i konkretne wsparcie bedzie szczegolnie cenne - dla nowych, jak i "starych" posiadaczy G7550.

Goraco zapraszam i pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

>artPaw

>lete

>masz napisane w" o mnie" że w twoim nakamichi siedzą JRC. A po co one tam są to sam sobie spróbuj

>wytłumaczyć bo ja już nie jestem w stanie . Masz zamulony tor analogowy takim śmieciem. Tylko tyle i

>aż tyle.

Skoro wsadzilem tam te kostki, to znaczy, ze dla mnie byly warte, aby sie tam znalezc. Nie mam pojecia, ilu typow 5532'tki sluchales i czy jestes w stanie okreslic roznice w ich brzmieniu? Zakladam, ze znasz - jak wszyscy - "badziewne" NE5532 w wersji Texas Instruments i na tym opierasz swoja opinie o tej kosci. Nie wiem jednak, czy slyszales NE5532N w wersji Signetics (takowe tez mam w CD, ale tego "sprytnie" nie zauwazyles?), a takze nie wiem, czy slyszales te stare JRC (z 1987 roku) w wersji NJM5532D o ktorych mowisz (niskoszumowa, limitowana wersja). Ale oczywiscie, lepiej okazac zlosliwosc, anizeli zapoznac sie dobrze z tematem... :(

Pozdrawiam

Lete

niestety (albo stety :)) artPaw ma rację - wszystko co jest za DAC'em należałoby uważać za zbędne (czasem niestety konieczne), chociaż bufor (dobry) może być zaletą

może mnie ktoś oświecić jak wyglądają NJM5532 firmy Sygnetics? Mam jakieś 2 sztuki tego opa (wyjęte ze starego CD) ale jakością dźwięku bynajmniej nie nie powaliły mnie na kolana - powiem wręcz że odpowiednia kombinacja innych opów dawała naprawdę o wiele lepsze rezultaty pod każdym względem. Wydaje mi się ponadto, że pisanie iż np OPA627 czy inny OP są do pupy ma się nijak nie pisząc przy jakim napięciu zasilania pracuje. Miałem i tak że drogi ów OPA627 grał po prostu beznadziejnie a tańsze np OPA134 o niebo lepiej.

Używanie OPA to kręcenie się wokół własnego ogona.Tylko radykalne ruchy i nie żaden bufor lampowy tylko rzetelnie zaprojektowany lampowy stopień analogowy -sprawdził to ostatnio na własnej skórze Rambo a nawet senicz i o mało nie zemdleli z wrażenia.

Nie planowalem tego CD drastycznie modyfikowac, a juz napewno nie w stopniu nieodwracalnym. Pobawilem sie prosta wymiana opamp'ow i to dalo bardzo przyzwoity efekt, z ktorego jestem zadowolony. Jezeli bede chcial robic tuning ekstremalny, to kupie za 80 zl jakiegos taniego sony/philipsa i tam sie pobawie (Nakamichi jest - jak dla mnie - zbyt kosztowne, aby w nim eksperymentowac). Tu opampy sa i beda, a na lampizatora lub inne mody przyjdzie czas, ale juz w innym cd, gdzie bede mogl "psuc i naprawiac" do woli...

Pozdrawiam,

Lete

>saczek_XTRM

>może mnie ktoś oświecić jak wyglądają NJM5532 firmy Sygnetics?

Signetics robil NE5532N, a wersja NJM5532 to JRC...

Co do aplikacji opampow, to jak najbardziej zgoda. Co wiecej, warto dobierac aplikacje opampow nie tylko pod dane urzadzenie (cd, wzmak), ale i do calego systemu w ktorym bedzie gral, bo tu efekty moga byc zaskakujace Np. u mnie zupelnie nie sprawdzil sie TLE2142. Dzwiek zrobil sie jakis taki "matowy", za kotara. Ale juz u znajomego, ktory mial po prostu "jasniejsze" podlogowce, ow TLE sprawuje sie znakomicie, o wiele lepiej niz 2604, ktory nota bede zagral u mnie najlepiej sposrod testowanych, a u niego wypadl kiepsko (aplikacja w identycznym wzmaku). Generalnie "mieszanie opampow" to czasochlonne zajecie...

Pozdrawiam,

Lete

>artPaw, 18 Maj 2007, 01:14

>ależ poczytaj o podłączeniach lampizatora a przekonasz się że wszystko jest odwracalne.

>Dla dobrego efektu musi być użyty świetny CDek z dobrymi dacami bo inaczej to nie ma sensu

Nie chce robic dziur w obudowie, a tak to sie zazwyczaj konczy -

Ukryta Zawartość

Pozdawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

artPAW podłączyłem dziś między opy Grundiga a wyjście RCA kondensator teflonowy 1 MF , teraz to dopiero dzwięk nabrał barw i wigoru , ogromna różnica do tego co było!

Wszystko się otworzyło w pozytywnym znaczeniu !

Acha KLOTZ dopiero dotrze do mnie , ale zamiast niego wsadziłem drut srebrny o przekroju 0,5 mm, jest extra więc czy warto go wymieniac na klotza ?!

Zastosowałem kondesatory teflonowe po 1 na wyjście RCA firmy SCR FEP Supersound 1 mikroF, mam je po kosztach 50 zł za szt ale uprzedzam są cholernie drogie !

W firmie Akkus

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , są ale największe mają pojemność O,470 mikroF , taką pojemność też możesz zastosować !

Ale proponuję też popatrzeć na allegro może znajdziesz rosyjskie papierowo-olejowe PIO , lub rosyjskie teflonowe !

Musisz dać im oczywiście czas na wygrzanie kilkanaście godz !

Patrząc od góry na wzmak.operacyjny NE5532N masz zaznaczoną kropkę , pierwsza nóżka po lewej od kropki to nr1 , wlutuj do niej od spodu kabelek (ale nie może to być byle jaki ani tez gruby głośnikowy ) ja mam sreberko 0,5 mm , ale polecono mi też KLOTZA La Grange GY 107 (jest na allegro ze szpuli ) , do kabelka szeregowo kondensator a jego końcówkę do (+) gniazda RCA (wcześniej oczywiście odłącz stare plusy bo może być kuku) , potem wlutuj minusy nowym kabelkiem albo wykorzystaj stare połączenie! Możesz też dać nowe gniazda RCA , likwidując stare ..ale to tylko kosmetyka i ładniej wygląda!

To tyle !

Ale jak pisze Lete zastanów sie wcześniej czy chcesz naruszyć stan swojego cdeka?!

Dla mnie poprawa jest duża i dużo więcej wszystkiego !

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.