Skocz do zawartości
IGNORED

Cd Grundig cd-9000 czy model 7550 ?

dragon66

Rekomendowane odpowiedzi

tu masz rozne informacje dotyczace m.in. Grundigow i 7550, oraz rekomendacje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Warto tez skontaktowac sie z tym czlowiekiem, to guru jesli chodzi o grundigi i nie tylko ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cd9000 to prawie to samo co cd60 czy philips cd830 tylko w szykowniejszej obudowie

Cd7550 jest bardziej muzykalny ma magiczną barwę której nie ma cd9000 czy nawet cd9009. Oczywiście mówiimy owersjach oryginalnych . Najlepiej jest z odpowiednimi systemami i okablowaniem i po diy , ale w oryginale i tak prezentuje lepiej od pozostałych wymienianych przez Ciebie w różnych zapytaniach na forum .

>gregaudio

Jezeli marantz CD-60 to jest mniej wiecej to, co prezentuje marantz CD-63, to ja dziekuje za takie CD... Bardzo "przeslodzony" klocek, z kiepskimi wysokimi i mala rozpietoscia barwowa (zupelnie nie potrafi wyraznie i namacalnie "rozdzielic" brzmienia instrumnetow podobnych, ale jednak innych... np. klarnet i flet - brzmia podobnie). Od czasu zakupu Nakamichi OMS-7E nie mam takich dylematow - dzwiek zdecydowanie wyzszej klasy.

Pozdrawiam,

Lete

Cd63 jest gorszy od 60 . Oczywiście nie mówie tu o wersji cd63 z 1983 ( pierwszy cd Marantza ) z wkładaną płytą od góry, który gra tylko troche gorzej od 7550 . Natomiast wersja z lat 9x jest cienka :) .

Jeżeli ktos lubi te firmę i chce to tylko wercja 7 i 5 w pierwszysch seriach modelowych jest godna uwagi . Jest minus jak padnie problemy z z dobyciem lasera i generalnie drogo .

Nakamichi OMS-7E jest jeszcze na TDA1540 - analogowe, lampowe brzmienie (calkiem niezla aplikacja - po wymianie raczej kiepskich i prostych wzmacniaczy operacyjnych na cos z wyzszej polki, np. OPA2604/2134 i TLE2142 - mozna mixowac, bo jest ich tam az... 7! - pojawiaja sie dodatkowe mozliwosci).

Nakamichi OMS-7EII jest konstrukcja zdecydowanie mlodsza i ma jeszcze wiekszy potencjal, jezeli chodzi o ewentualny tuning, acz tutaj generalnie i tak wszystko juz w standardzie jest przyzwoite (poza wzm. operacyjnymi, ktore sa tylko dwa i ktore od reki warto wymienic - tu poprawa kolosalna). Generalnie 7EII bardziej rokuje (zwlaszcza w kwestii jakosci basu i szybkosci DAC). Oba CD sa barwowo swietne, a wersja OMS-7E jezeli chodzi o reprodukcje vocali mnie osobiscie zauroczyla...

Pozdrawiam,

Lete

7E jest perwszą wersją dlatego gra przyjemniej naturalniej ale cd 7550 też jest na 1540 . Jezeli chodzi o potencjały do tuningu to kazdy ma możliwości . Wtedy wchodzi problem kosztów zakupu , modyfikacji a takze dopasowania do systemu co jest bardzą istotną sprawą . Wszystko zależy od założonego budżetu finansowego . Pierwszy model McIntocha był oparty na 7550 i raczej gra lepiej od 7E ;) Wszystko zależy od umiejetnosci przerabiania . Oczywiście umiejętna przeróbka 7E też da dobre wyniki .

W moim odczuciu TDA 1540 troszeczke, odrobinke... "niedomaga" w dolnych rejestrach i ma mniejsza dynamike, niz pozniejsze uklady 16-bitowe.

Co do OMS-7E, to jest to odtwarzacz juz naprawde bardzo dobry i majac na uwadze fakt, iz w Polsce czasem "trafia" sie go kupic za 500-600 zl... (!!!) - dla porownania w Niemczech to 600-700 euro - sadze, ze zestawienie z McIntoshem w pierwszej wersji o ktorej wspomina Gregaudio nie jest przypadkowe (ktory zagra lepiej, to nalezaloby sprawdzic - po niewielkim tuningu 7E :)).

Pozdrawiam,

Lete

Greg gdybym zakupił Grundiga 7550 ..podjąłbyś się jego tuningu -jaki byłyby wstępne koszta ?

Szukam jakiegoś cd do 600 zł na allegro lub ebay ,potem do tuningu !!!

Możę masz inne osobiste propozycje jakiegoś dobrego cdeka do moda oprócz Grundiga ?

Mój system to Kolumny Elack 510 monitor , wzmak to polski Madral , kable : vdh secound RCA I Audiouest cv 6 głośnikowy ....brzmienie po ciepłej stronie ale brakuje troche dynamiki i lepszej rozdzielczośći w zakresach, zwłaszcza w basie !!!

>dragon66

Zastanow sie tez nad modelem A-903 Grundiga. Jest mlodszy i ladniejszy od 7550 (prawie to samo, co A-9000), a dodatkowo oparty na kultowym TDA-1541A... To moze byc lepsza baza dla tuningu ;)

Pozdrawiam,

Lete

To co polecam jest na stronie . Z reguły nie dororadzam co kto ma sobie kupić . Zadałeś pytania na które odpowiedziałem uzywając swojej wiedzy w tej materii . Co jest najlepsze do Twojego systemu musisz zdecydowac sam a najlepiej przed zakupem posłuchać czy przynajmniej troche wpisuje sie w braki Twojego sytemu . Bo sam cd nie jest wstanie złatwić wszytskich problemów z dzwiekiem . Pytania nie związane z tytułem tematu na gadu lub maila

Witam

Grundiga 7550 posiadałem przez kilka lat. Niestety odmówił posłuszeństwa. Jest to klocek grający pięknymi barwami i świetnym basem. Trochę niedomaga góra ale przy zainwestowaniu w dobry intrkonekt jak np. tara labs axiom lub wyżej wyciągnie się górę pasma więcej niż przyzwoitą . To jest baaaardzo fajny odtwarzacz i żeby kupić coś z tego poziomu, z dzisiejszych cd playerów to nie wiem czy wystarczy 4-5 kzl.

Pozdrawiam

Zdecydowanie cd7550 ale wipięty w odpowiedni system i z dopasowanym okablowaniem, poza tym wymaga lekkiego podciągnięcia dźwięku. Po tych zabiegach prawie ideał.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

---> Greg

przy okazji tematu pytanko: w tuning ktorego CD lepiej zaiwestowac: Philips 304, czy NAD 5425??

Philips to przede wszystkim swietna mechanika, ale dzwiek mi troche nie odpowiada:/ w nadzie podoba mi sie zwlaszcza gora. Oba sprzety sa oczywiscie jak narazie bez zadnych przerobek.

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

No dobra allle.... czy jeżeli sprzęt jest 14 bitowy to oznacza że 20-24 bity są lepsze !!!

Ztego co wiem im więcej bitków tym więcej info muzycznej struktury , czy jest to błędne myslenie ...jeden koleś mnie wyśmiał żę chce kupić złoma i do tego 14 bit !!!!

dragon66, 24 Mar 2007, 20:21

>No dobra allle.... czy jeżeli sprzęt jest 14 bitowy to oznacza że 20-24 bity są lepsze !!!

>Ztego co wiem im więcej bitków tym więcej info muzycznej struktury , czy jest to błędne myslenie

>...jeden koleś mnie wyśmiał żę chce kupić złoma i do tego 14 bit !!!!

Czytasz uważnie ten wątek?

Przecierz wszyscy Ci piszą, że to ponadprzeciętne cd i wiele nowszych konstrukcji nie dorasta mu do pięt - to, że klocek jest wiekowy nie znaczy, że gorszy. Ale nie jest to wyjątek i wiele jest takich cedeków również trochę młodszych z 16 bitowym przetwornikiem. Weź się w końcu za wyszukiwarkę bo to forum to kopalnia informacji.

pzdr

Patrząc od strony czysto technicznej 14 bitowiec jest gorszy. Informacja na cd jest zapisana w formacie 16 bitowym to raz, więc jest strata 2 bitów ale dwa to to, że z TDA1540 wychodzi sporo śmieci subharmonicznych. Tyle teorii ale teoria to nie znaczy jeszcze dobry dźwięk i właśnie z dobrze włączonym cd7550 zachodzi właśnie taki paradoks.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

--jeckylandhide--

304 jest lepsza ale trzeba brać pod uwage sytem. Sam cd nie nie jest jeszce sam w sobie samograjem :) Jeszcze jedna uwaga jest pare wersji 304 w tym tylko jedna gra zacnie reszta jest przecietnie średnia .

-artPaw--

Sorki heh nie jest kwestią z czego żyję ,żyję bo jestem :) A jak myślisz ile trzeba wydać żeby dojść do tej wiedzy samemu?:) Może myslisz że darmo :). Są informacje które pisze i są których nie opisuje , bo wymagały dużo pracy i nakładów finansowych . Ta informacja o która pyta lele jest jest z tych drugich . Jak chcę dowiedzieć się na temat jakiegos problemu to siadam na miesiące może rok zależy od złożoności i trudności . Kupuje wszystko co trzeba włącznie z wieloma cd . Serwisówki i kilogramy dziwnych elementów i rozwiązuje problem aż dojdę do setna . Dlatego tej dokładnej wiedzy, wręcz instrukcji nigdzie nie znajdziesz w necie bo ujawniam ją kontrolowanie . Oczywiście nie przeszkadza mi w pisaniu o podstawowych sprawach jak w poleceniu w tym przypadku cd7550 jak w temacie zapytanie " cd Grundig cd-9000 czy model 7550 " czy w innych dyskusjach które mnie zaciekawią i są z zakresu mojej wiedzy . Napewno napiszę jeszcze wiele ciekawych informacji nakierowujących na ważne problemy Rzadziej to bedą instrukcjie obsługi zrobienia diy ale też takich nie wykluczam . Przymierzam sie do założenia tematu ale wciąż czasu brakuje i jeszcze niemam opracowej formy . . Często cd -ki różnią się fabrycznie dżwiękiem- graja inaczej i to jest problemem nie wspominając o systemach i kablach w które sie wpina . Jak wspomniał Rambo oczywiście wszystko należy spasować z systemem i okablowaniem równiez DIY wtedy są najlepsze efekty zadziwiajaco dobre :) Dla niektórych może nawet niewarygodne .

Bez przesady... Nie ma az takiej wielkiej filozofii w tuningowaniu CD :) Wymiana kondow, wymiana wzmakow op., bocznikowanie kondow i juz gra zdecydowanie lepiej :P Nigdy jednak z taniego CD nie zrobi sie hi-end'u, chyba ze wymieniajac wszystkie bebechy, ale wtedy to juz nie bedzie w zadnym stopniu to CD... Z tuningiem tez nie ma sensu przesadzac - poprawiac optymalnie do klasy sprzetu i kosztu, ktory na to idzie.

Trzeba miec do tego sporo czasu, checi i czesci do testowania - ot filozofia :p

Pozdrawiam,

Lete

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.